Underlätta för mig att vara jobbskapare

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Under våren har sommarjobbsansökningarna trillar in med jämna mellanrum i mailboxen några stycken varje dag. För 8 år sedan hade de hamnat direkt i papperskorgen men sedan 2009 har jag öppnat upp Rimforsa Strand även för sommargäster och eftersom satsningen varje år har gjort att fler människor hittar till oss har jag de sista åren glädjande haft behov av sommarvikarier.

Veronica Eriksson

Veronica Eriksson

Foto: PONTUS LUNDAHL

Kruxet är ju bara det att jag inte vet hur många jag behöver i år eller rättare sagt, hur många har jag råd med? Hur många gäster kommer det? Blir det en bra sommar? Kommer det att regna, skiner solen, kommer tyskarna? Funderingarna är många i en hotellägarinnas huvud och nattsömnen är inte alltid god.

Hösten 1999 blev en dröm verklighet, 20 år tidigare än vad jag tänkt mig, eftersom mina föräldrar gjorde något helt otippat, de valde att starta om sina liv och köpa en kursgård, att ge sig in i ”min bransch”. Jag fick frågan om jag ville vara med, det var klart jag ville – även om jag inte var 45 år och hade jobbat utomlands. Många hårt arbetade timmar senare är vi den där mötesplatsen vi drömde om att bli för såväl företag som privatpersoner. Flera år efter att vi gett oss in i den här världen slog det mig att jag faktiskt också var företagare med allt vad det innebär, något jag aldrig tänkt på, jag ville ju bara ha mitt eget hotell.

På Rimforsa Strand jobbar vi med värdskap, det vill säga att ge service och att få människor att känna sig välkomna och det vi producerar är tjänster. En tjänst levereras här och nu, inte igår och inte imorgon, vi kan inte överproducera det vill säga duka upp till lunchen nästa vecka när det är lite att göra idag, ”ursäkta min herre du får äta med bestickpar 17 för de andra är till nästa vecka” och jag kan inte lägga bäddade sängar på lager och ta fram en dag när personalen är sjuka. Därför kan det bli dyrt t.e.x i influensatider, det vill säga när 50 % av personalen ligger sjuk och vi måste ta in extrapersonal för att ta hand om gästerna. Då betalar jag ju dubbelt så mycket i lön, 80 % till den som är hemma och är sjuk och 100 % till extrapersonalen som är på plats och jobbar. Kan jag höja priserna ut till gäst dessa dagar? Grattis! Idag kostar din konferens 5000 kronor, näe du får inget mer men jag har dubbla kostnader för personalen är sjuk…

Något annat jag brukar fundera på under mina sömnlösa nätter är det där med rätten till heltid och förbud mot timanställningar? Hur var det nu, kommer du ihåg vad jag producerade? Ja just det värdskap, service det vill säga tjänster. Hur blir det med värdskapet till gästerna om de förslagen blir verklighet? Kanske såhär? Knack knack knack, god morgon, god morgon, ja förlåt att jag stör men du måste checka ut från ditt rum nu, ja, jag vet, klockan är bara 07.00 men jag måste hinna städa tills nästa gäst ska komma och checka in kl 16.00… Nej tyvärr, det är bara jag som städar här, förut var vi två som delade på en heltidstjänst och då kunde du få sova längre för då städade vi mellan 09-13, men nu är jag ensam här mellan 07-16.

Ja och så var det ju det där med sommarjobbarna. Åh vad det vore kul att ha möjligheten att ge fler ungdomar sin första arbetslivserfarenhet. Sitt första sommarjobb. Många av dem som söker går i åttan, nian och vill jobba i serveringen, men det går ju inte för där ska du hantera kassaapparaten och då måste du vara 18 år och är du under 16 år får du inte jobba längre än till kl 20.00. Dessutom får du inte arbeta med farliga maskiner och kemikalier, hmm är diskmaskinen farlig? Att skärmaskinen är det vet jag ju men diskmaskinen? Kanske går det att fastna där, bränna sig? Och så får jobbet inte vara psykiskt påfrestande. Hmm, 70 gäster en kväll i restaurangen kan vara ganska stressigt och så blir gästerna lite överförfriskade och otrevliga, näe, det är nog bäst att inte ha någon som är under 18 år för arbetsmiljölagen är rätt hård för arbetsgivaren om det är något som går tokigt och då får jag ju inte sova igen…

Ja så hur blir det nu då till sommaren? Nu för tiden får jag betala cirka 40 000 kronor mer i arbetsgivaravgift i juli månad mot när arbetsgivaravgiften för unga var rabatterad. Det vill säga färre sommarjobb för att få ner antalet timmar. Detta i en tid då Sverige verkligen behöver fler jobb, till våra nyligen hitkomna Svenskar och till våra ungdomar.

Jag verkar i en bransch där människor inte ersätts av maskiner, i servicebranschen innebär fler gäster mer behov av fler händer = duktiga människor. I min bransch finns de ”lätta jobben” de som inte kräver fyra års högskolestudier men som är så viktiga som ingångsjobb och för att ge erfarenhet om arbetsmarknaden. Så snälla regeringen – underlätta för mig att vara det jag vill vara nämligen en jobbskapare!

Veronica Eriksson
Rimforsa Strand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.