13621453_10153554998452175_1296724398_o
Foto: Jacob Moroz

Christoffer Borgsjö, Ebba Gustafsson, Vendela Ericson, Barbro Mellqvist

Ungdomar startar företag under sommaren

NYHET Publicerad

SOMMARJOBB Sex ungdomar ska under sommaren prova på att driva egna företag i Söderköping. Bakom initiativet ”Sommarföretagare” finns Söderköpings kommun, Nyföretagarcentrum och inkubatorn Young Capital som coach.

13621902_10153554993682175_2031175166_o

Ebba Gustafsson och Vendela Ericson ser båda fram emot att prova på eget företagande under sommaren.

Frukostpåsar till båtresenärer som passerar kanalen, hemgjord glass i cykelvagn, IT-reparationer och installationer, håruppsättningar och ansiktsmålningar är de affärsidéer ungdomarna har som är delaktiga i projektet. Totalt är det fyra företag som är med i första upplagan av Sommarföretagare i Söderköping. En av deltagarna är Vendela Ericson som ska börja andra året på ekonomiprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping. Hon ansåg det var självklart att bli en sommarföretagare och har även ett mål om att starta UF-företag senare i gymnasiet.

– Jag ska tillsammans med min kompis Natalin Kabro, sälja frukostpåsar med frallor till båtarna som passerar i Göta Kanal. Vi vill höja kvaliteten för de som turistar i staden och göra det mer bekvämt för dem när de vill ha frukost. Idag startade vi vårt instagramkonto som ett steg i vår marknadsföring, säger Vendela.

Ebba Gustafsson studerar stylistprogrammet och ska till hösten börja sista året av utbildningen. Hon har planer på att starta UF-företag och ser det här tillfället som en bra början till att lära sig mer om företagande.

– Jag ska erbjuda kunder håruppsättningar som jag har lärt mig genom min utbildning men också hennatatueringar och ansiktsmålningar. Jag har jobbat med att göra ansiktsmålningar till barn på marknader innan och jag tycker att det är roligt att, säger Ebba.

De båda ser utmaningar i att hitta rätt leverantörer som kan erbjuda rätt pris. För att få extra hjälp i deras sommarföretagande finns Alexander Zahari, vd Young Capital, på plats en dag i veckan för att ge rådgivning.

– Min roll är bland annat att vägleda ungdomarna med att hitta kontakter, leverantörer och att marknadsföra sig. Målet med projektet är att få dem fortsätta att driva företag, exempelvis genom Ung Företagsamhet på gymnasiet och även efter det, säger Alexander.

Vill förbättra företagsklimatet

Söderköping tappade i Svenskt Näringslivs årliga mätning av det lokala företagsklimatet. Det sammanfattande omdömet får, enligt företagarna i kommunen, inte längre omdömet ”Godkänt”. Ett steg i att förbättra företagsklimatet är genom att försöka få unga att starta sommarföretag. Projektet är en del av kommunens tio punkter för ett förbättrat företagsklimat.

– Vi vet att företagsklimatet inte är godkänt i kommunen men vi jobbar aktivt med att förbättra det. Det är jätteroligt att vi kunde dra igång detta projekt i år, som är ett steg i att öka samverkan mellan privata företag, kommunen och unga entreprenörer. Ett par andra insatser är en dialoggrupp kring upphandling tillsammans med Företagarna och att vi genomför en utbildning i service och bemötande för kommunens personal, säger Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare i Söderköping.

Förutom erfarenheter och möjlighet att tjäna pengar genom ett eget företag finns ett stipendium instiftat till det sommarföretag som utmärker sig. Christoffer Borgsjö, kontorschef Swedbank i Söderköping, hjälper bland annat till genom sina nätverk av kontakter som ungdomarna kan dra nytta av.

– Vi kände att det var ett måste att få till detta projekt i år. Söderköping är en bra stad som växer mycket under sommaren med tillströmningen av turister. Från bankens sida har vi ett pris på 5000 kronor till det företag som utmärker sig, avslutar Christoffer.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tänk om regeringen!

KOMMENTAR Nu har regeringen presenterat sin överenskommelse med vänsterpartiet om hur vinsterna i välfärden ska stoppas. Tonerna när de sjunger välfärdens lov klingar dock falskt.
NYHET Publicerad:

Vanliga missuppfattningar om välfärdsföretag

VÄLFÄRD Dräneras välfärden ekonomiskt i form av stora vinster, är det jättehöga vinstnivåer, domineras välfärden av privata aktörer och är det riskkapitalister som äger de stora bolagen, är kvalitén lägre hos privata aktörer än hos offentliga, skeppas miljardbelopp ut till skatteparadis och behöver offentliga verksamheter kontrolleras mindre än privata aktörer? Svaret på alla dessa frågor är, nej!
NYHET Publicerad:

Anton kan bli världsmästare i IT-teknik

YRKESLANDSLAGET Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Anton Söderberg, från Skänninge, siktar mot guld när han representerar Sverige i IT-teknik.
NYHET Publicerad:

Vadstena klättrar 40 platser i nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet är det genom årens lopp något av en berg-och-dal-bana som gällt för Vadstena. Men nu verkar den ha ersatts av en klart uppåtgående trend. För två år sedan låg Vadstena på plats 219 av Sveriges 290 kommuner. 2016 kom en förbättring med 20 placeringar och nu gör man en imponerande klättring med hela 40 steg till plats 159. 
NYHET Publicerad:

En eftermiddag med företagarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Svenska företagare befinner sig i en förändlig värld – mer nu än på mycket länge. Då är det bra att vara förberedd och påläst kring en del av alla arbetsgivarfrågor. Därför anordnade Svenskt Näringsliv en eftermiddag, vigd åt arbetsgivare, med ambition att tillhandahålla nyttig information och ny kunskap tillsammans med inspiration och gott sällskap.
NYHET Publicerad:

Industriföretag satsar på nyanlända

INTEGRATION För ett år sedan fick de första nyanlända flyktingarna jobb på Rimaster i Rimforsa. Sedan dess har integrationsprojektet vuxit och i dagsläget arbetar tio personer från Syrien, Somalia och Eritrea på företaget.
NYHET Publicerad:

Rådgivning som lyfter tillväxten

HALLÅ DÄR Erik Åqvist, VD på Nyföretagarcentrum i Linköping. Ni har som vision att bidra till en ny företagsstart, varje dag, året runt. Vad gör Nyföretagarcentrum?
NYHET Publicerad:

Från zeppelinare till insidan på mobiltelefoner

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Viktor Gustafson från Vadstena konkurrerar om medaljerna i CAD.
NYHET Publicerad:

Är du student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag?

PLATSANNONS Vi söker en studentmedarbetare för att ansvara för regionalt skolnätverk till Svenskt Näringsliv i Östergötlands län för att utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv. Är det du? Läs mer om tjänsten och sök!
NYHET Publicerad:

Dialog och uppföljning för effektiv offentlig upphandling

UPPHANDLING Offentlig upphandling omsätter årligen hundratals miljarder kronor. Därmed kan också krav ställas för en effektiv och ändamålsenlig upphandling. Idag upplever många företag regelkrångel och bristande kommunikation, något som måste förbättras för att upphandlingsenheter ska kunna bidra till tillväxt och en bra resursfördelning av våra skattemedel.
NYHET Publicerad:

Måste blir lättare att starta och driva företag i Sverige

HALLÅ DÄR Staffan Danielsson, centerpartistisk riksdagsledarmot från Östergötland. Vilka näringspolitiska frågor tycker du är allra viktigast att driva?
NYHET Publicerad:

”Vem mer ser elefanten i rummet!?”

VÄLFÄRD "Idag finns så pass mycket investerat kapital i den privata välfärden att varken kommuner eller staten skulle ha råd att lösa kapitalbehovet inom sektorn. Nästan 20 procent av grundskolorna och över hälften av gymnasieskolorna i Linköping är fristående", säger Fredrik Påhlsson, Småskolan i Ljungsbron och menar att  Sverige inte har råd med Reepalus lösning för var ska alla dessa elever ta vägen om de privata skolorna tvingas lägga ner sina verksamheter?
NYHET Publicerad:

Stärkt yrkesutbildning för vuxna – en förutsättning för kompetensförsörjning

KOMPETENSFÖRSÖRJNING En väl fungerande kompetensförsörjning, ställer krav på kvalitén i utbildningssystemet. Ur företagens synvinkel är utmaningen att attrahera, utveckla och behålla rätt medarbetare. Innan det är möjligt måste dock företagen hitta rätt kompetens, något som idag många företag upplever problematiskt. För att regeringen ska uppfylla sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, krävs inte minst åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Bättre skyddsnät för företagare

HALLÅ DÄR Linda Snecker, vänsterpartistisk riksdagsledarmot från Östergötland. Vilka näringspolitiska frågor tycker du är allra viktigast att driva?
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet avgörande för fler jobb

FÖRETAGSKLIMAT Grunden för välfärden återfinns i förtegsamma människor som startar och driver företag. Avdelningen för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv arbetar dagligen med att skapa bättre förutsättningar för företag, regionalt och lokalt genom ett bättre företagsklimat. Något som idag blir än mer viktigt, för att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.
NYHET Publicerad:

Yrkeslandslaget sitter säkert på flyget till Abu Dahbi med Caroline ombord

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Caroline Söderqvist tävlar i flygteknik och har siktet inställt på guldmedalj.
NYHET Publicerad:

Vi måste ge goda förutsättningar för småföretag och entreprenörer

HALLÅ DÄR Mattias Ottosson, socialdemokratisk riksdagsledarmot från Östergötland. Vilka näringspolitiska frågor tycker du är allra viktigast att driva?
NYHET Publicerad:

En arbetsplats står tom på Björke Vävstuga

REGELKRÅNGEL Björke Vävstuga är ett väveriföretag med anor och som erbjuder ett hantverk som kräver unik yrkeskunskap. Kunskap som ägaren Ylwa Källgren fått eftersöka utanför Sveriges gränser. Men nu på grund av Migrationsverkets stelbenta regler riskerar Ylwa att förlora en av sina sömmerskor.
NYHET Publicerad:

Lätt att starta men svårt att driva företag

FÖRETAGANDE Senja Ljung driver företag inom mark och anläggning. På visitkortet står numera även styrelseledamot i Svenskt Näringsliv. Välfärdens utmaningar kräver fler företag. Men det är svårt att hålla reda på alla regler för ett litet företag som inte kan hålla sig med specialister, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.