13621453_10153554998452175_1296724398_o
Foto: Jacob Moroz

Christoffer Borgsjö, Ebba Gustafsson, Vendela Ericson, Barbro Mellqvist

Ungdomar startar företag under sommaren

NYHET Publicerad

SOMMARJOBB Sex ungdomar ska under sommaren prova på att driva egna företag i Söderköping. Bakom initiativet ”Sommarföretagare” finns Söderköpings kommun, Nyföretagarcentrum och inkubatorn Young Capital som coach.

13621902_10153554993682175_2031175166_o

Ebba Gustafsson och Vendela Ericson ser båda fram emot att prova på eget företagande under sommaren.

Frukostpåsar till båtresenärer som passerar kanalen, hemgjord glass i cykelvagn, IT-reparationer och installationer, håruppsättningar och ansiktsmålningar är de affärsidéer ungdomarna har som är delaktiga i projektet. Totalt är det fyra företag som är med i första upplagan av Sommarföretagare i Söderköping. En av deltagarna är Vendela Ericson som ska börja andra året på ekonomiprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping. Hon ansåg det var självklart att bli en sommarföretagare och har även ett mål om att starta UF-företag senare i gymnasiet.

– Jag ska tillsammans med min kompis Natalin Kabro, sälja frukostpåsar med frallor till båtarna som passerar i Göta Kanal. Vi vill höja kvaliteten för de som turistar i staden och göra det mer bekvämt för dem när de vill ha frukost. Idag startade vi vårt instagramkonto som ett steg i vår marknadsföring, säger Vendela.

Ebba Gustafsson studerar stylistprogrammet och ska till hösten börja sista året av utbildningen. Hon har planer på att starta UF-företag och ser det här tillfället som en bra början till att lära sig mer om företagande.

– Jag ska erbjuda kunder håruppsättningar som jag har lärt mig genom min utbildning men också hennatatueringar och ansiktsmålningar. Jag har jobbat med att göra ansiktsmålningar till barn på marknader innan och jag tycker att det är roligt att, säger Ebba.

De båda ser utmaningar i att hitta rätt leverantörer som kan erbjuda rätt pris. För att få extra hjälp i deras sommarföretagande finns Alexander Zahari, vd Young Capital, på plats en dag i veckan för att ge rådgivning.

– Min roll är bland annat att vägleda ungdomarna med att hitta kontakter, leverantörer och att marknadsföra sig. Målet med projektet är att få dem fortsätta att driva företag, exempelvis genom Ung Företagsamhet på gymnasiet och även efter det, säger Alexander.

Vill förbättra företagsklimatet

Söderköping tappade i Svenskt Näringslivs årliga mätning av det lokala företagsklimatet. Det sammanfattande omdömet får, enligt företagarna i kommunen, inte längre omdömet ”Godkänt”. Ett steg i att förbättra företagsklimatet är genom att försöka få unga att starta sommarföretag. Projektet är en del av kommunens tio punkter för ett förbättrat företagsklimat.

– Vi vet att företagsklimatet inte är godkänt i kommunen men vi jobbar aktivt med att förbättra det. Det är jätteroligt att vi kunde dra igång detta projekt i år, som är ett steg i att öka samverkan mellan privata företag, kommunen och unga entreprenörer. Ett par andra insatser är en dialoggrupp kring upphandling tillsammans med Företagarna och att vi genomför en utbildning i service och bemötande för kommunens personal, säger Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare i Söderköping.

Förutom erfarenheter och möjlighet att tjäna pengar genom ett eget företag finns ett stipendium instiftat till det sommarföretag som utmärker sig. Christoffer Borgsjö, kontorschef Swedbank i Söderköping, hjälper bland annat till genom sina nätverk av kontakter som ungdomarna kan dra nytta av.

– Vi kände att det var ett måste att få till detta projekt i år. Söderköping är en bra stad som växer mycket under sommaren med tillströmningen av turister. Från bankens sida har vi ett pris på 5000 kronor till det företag som utmärker sig, avslutar Christoffer.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Unga företagare – var är ni?

FÖRETAGSAMHETEN I måndags släpptes Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten, en årlig kartläggning av landets individer som är engagerade i näringslivet – som vd, delägare eller styrelseledamot. Sammantaget uppvisar Östergötland en svag företagsamhet i förhållande till övriga riket och sämst resultat återfinns bland de unga.
NYHET Publicerad:

Kvinnor ska inte få tjäna pengar på sina kunskaper

KOMMENTAR Under en längre tid har vinster i välfärden diskuterats och regeringen kom tillsammans med Vänsterpartiet överens om att tillsätta en utredning om att begränsa företagandet i välfärdssektorn.
NYHET Publicerad:

”Linköping behöver bli en attraktivare stad att leva och bo i”

ENTREPRENÖRSKAP Idén till företaget DoSpace föddes då grundaren Niclas Söör arbetade i Mjärdevi och såg att platserna för mindre företag och start-ups var begränsade i företagsparken. Samtidigt började han fundera över vilken typ av företag han själv ville arbeta på efter civilingenjörsexamen i industriell ekonomi. Inte långt där efter öppnade han DoSpace’s första site i Mjärdevi.
NYHET Publicerad:

Mer service till Linköpings företagare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Linköpings kommun försämrats ett par år gällande den upplevda servicen till företagen. Därför är det glädjande att kommunen nu satsar på att ge en ökad service till näringslivet och har startat en helt ny tjänst kallad Företagsservice.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Nya idéer för mer infrastruktur

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda tåg. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten dagligen och på nära håll upplever de allt allvarligare problemen Sveriges infrastruktur. Vi har ju några lokala exempel som E22 mot Söderköping tillexempel som har påverkat kommunens företagare och medborgare under mycket lång tid.
NYHET Publicerad:

Regionkontorets senaste tillskott

NY PÅ JOBBET Sofia Bengtsson, ny praktikant på regionkontoret i Linköping, läser Masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings Universitet och kommer att befinna sig hos oss under hela våren. Sofia har en Politices kandidatexamen och ett stort intresse för samhällsfrågor.
NYHET Publicerad:

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.
NYHET Publicerad:

Återställ RUT-avdraget

HALLÅ DÄR Linda Sund, regionchef för Homemaid i Östergötland! Homemaid har ca 1000 anställda och är idag ett företag med människor födda i 68 olika länder. Vad behöver ni behöver för att kunna anställa fler? Vad har RUT-reformet betytt för verksamheten? Och hur upplever du företagsklimatet i regionen.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma människor!

GÄSTKRÖNIKA "2013 startade jag min ”UF-resa” på Ung Företagsamhet i Östergötland. Den 13 november 2017 klev jag in i rollen som regionchef. Att arbete i en organisation som skapar förutsättningar för att Östergötland får fler företagsamma människor och företagare är ett roligt, utmanande, spännande och fantastiskt jobb. Det handlar om att få bidra till att göra skillnad. Den resan som UF-elever ges möjlighet att göra under sin utbildning i UF-företagande, ja den är på riktigt!" Det skriver Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Var med och påverka företagsklimatet i din kommun

FÖRETAGSKLIMAT Vi behöver din hjälp! Den 2 januari skickades årets enkät om företagsklimatet ut till över 70 000 företagare. Om du är en av dem som fått enkäten i din epostlåda är det viktigt för oss och dina företagarkollegor att du svarar. Ju fler som svarar, desto större är chansen att våra förtroendevalda lyssnar.
NYHET Publicerad:

Brödernas Kafé har hjärtat i Norrköping

ENTREPRENÖRSKAP För Robert Togan på Brödernas Kafé är det Norrköping som gäller till hundra procent. ”Med hjärtat i Norrköping” är den självklara parollen. Den finns till och med i företagsloggan. "Norrköping är en fantastisk stad med många stora och små företag, med en otrolig skärgård, med ett brett kulturellt utbud och med världens bästa fotbollslag", säger Robert Togan.
NYHET Publicerad:

Narr Konfektyr växer i rasande tempo

ENTREPRENÖRSKAP Narr Konfektyr AB i Ödeshög har vuxit i ett rasande tempo de senaste åren. Omsättningen för det nuvarande verksamhetsåret som slutar den 30 juni pekar mot 65 miljoner. Det är 15 miljoner mer än förra året. "Marginalerna är små men större än tidigare", säger vd Roger Jonsson.
NYHET Publicerad:

Reglerna på arbetsmarknaden är otidsenliga

DEBATT Arbetsmarknaden förändras ständigt. Teknikutveckling, digitalisering och globalisering är några av de faktorer som driver på utvecklingen. Men lagen om anställningsskydd (LAS) är en kvarleva från en annan tid. Den utgår från hur det var på 1960-talets arbetsmarknad med stora organisationer och många jobb som inte krävde någon längre utbildning. Idag är medarbetare sällan rakt av utbytbara. Den individuella kompetensen har blivit allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen vänder svagt nedåt spår företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Ska Sverige ha en bättre utveckling måste vi komma till bukt med problemet gällande etablering av nyanlända och matchningen på arbetsmarknaden. "Det är väldigt svårt med kompetensförsörjningen för företagen, vilket gör att de får tacka nej till möjliga affärer. På så sätt har vi en lägre tillväxt än vad vi har potential till", säger Bettina Kashefi chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ditt liv, din egendom

GÄSTKRÖNIKA "Vad vill du göra med ditt liv? En fråga som ställs till varje människa sedan de kan börja kommunicera och som få vet svaret på ända in i vuxen ålder." Det skriver Ludvig Svensson, ordförande Linköpings Fria Moderata Studentförening i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Enklare med en lag som är lika för alla inom EU

FÖRETAGSKLIMAT "Kör-/vilotid och vägarbetstidslagen är bra men behandlar delvis olika saker, krockar de med varandra och gör att regelverket blir krångligt för oss som arbetsgivare. Den påverkar även den internationella konkurrensen. Olika länder tillämpar lagen på olika sätt, vilket leder till en kostnadsjakt. Det skulle vara enklare och tydligare med en lag, som är lika för alla, åtminstone inom EU", säger Mikael Carlsson är VD på företaget PG Lots AB i Linköping.
NYHET Publicerad:

Motala - en av Sveriges mest effektiva skolkommuner

SKOLA Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Motala kommun är bland de bästa i landet.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.