Vi måste våga tänka nytt!

NYHET Publicerad

FRI FÖRETAGSAMHET Under måndagen besökte ett 80-tal personer vårt regionkontor för att fira den nya symbolen för Fri Företagsamhet. Deltagare var företagare, politiker och tjänstemän.

Landshövding Björn Eriksson tillsammans med barn och ballonger

Även landshövding Björn Eriksson ville prova på Äggfallet

Camilla Brännström, First Hotel

Camilla Brännström från First Hotel i Linköping pratade om mod och kunskap

Karin Granbom, riksdagsledamot (fp).

Karin Granbom talade om vikten av entreprenörskap för vårt samhälle

Björn Eriksson under lunch

Lunchdeltagare lyssnade på våra 5-minuterstalare

Anneli Polstam pratar och Annika Mörn lyssnar

Anneli Polstam från UF talade mycket om vikten av entreprenörskap i skolan

Bengt-Åke Bengtsson

Bengt-Åke Bengtsson från Boxholm AB deltog också i lanseringen

Inga Arnell Lindgren står och pratar inför ett par åhörare

Inga Arnell Lindgren, kommunalråd i Ydre kommun berättar om arbetet med företagsklimat i Ydre, som är den kommun med bäst rankingplacering

Paul Lindvall, kommunalråd i Linköping

Paul Lindvall, kommunalråd i Linköping talade om attityder och spelregler

Vår landshövding Björn Eriksson inledde talarlistan med frågan "Vad är fri företagsamhet för mig?" och nämnde följande som viktigast:

  • marknadsekonomi med lika spelregler
  • demokrati
  • offentlig reglering av spelregler

Björn fortsatte med att konstatera att det inte är något misslyckande att misslyckas! Individer uppmuntras att våga men då måste vi också tolerera misslyckande. Ibland får jag känslan av att det är fult att tjäna pengar. Alla måste ha chans att tjäna pengar t.o.m. grova pengar. Allt börjar i skolan! Vi måste satsa ännu mer på Ung Företagsamhet och Framtidsfrön i Östergötland.Bengt Åke Bengtsson, Boxholm AB går vidare: Glädjande nog har intresset för att starta eget ökat kraftigt. Jag märker stor skillnad på några år när det gäller t.ex. teknologer på högskolan. Idag kan upp till 95% av teknologerna tänka sig starta eget. Vi måste alla hjälpas åt att förklara samspelet mellan företag-tillväxt-välfärd.Anneli Polstam, Ung Företagsamhet, gav också sinsyn: Fri Företagsamhet för mig är ofta lika med personliga egenskaper som initiativkraft och att våga ta sig för . UF ger möjligheten för alla gymnasieelever att få prova på företagande redan under skoltiden. Vi vet att många elever får en annan syn på fri företagsamhet men också att vi väcker intresset för företagande.Johan Andersson s-ordförande i Östergötland samt ledamot i Östsam: Fri Företagsamhet är bra för oss alla. Jag tror på samverkan. Fri företagsamhet måste gå hand i hand med samhället i övrigt. Det måste finnas gemensamt intresse av att utveckla länet. I framtiden får vi säkert se andra lösningar vad gäller t.ex. infrastrukturen.Camilla Brännström, First Hotel, förklarar att Fri Företagsamhet för henne är två saker. Mod och Kunskap:

Mod krävs för att bli entreprenör. Att våga bygga upp en verksamhet som t.ex. First Hotel är ettill exempelempel på detta. Vår ägare började med att köpa 6 nedläggningshotade hotell. Idag ingår 52 hotell i företaget. Kunskap krävs för att kunna driva och utveckla. Tyvärr finns det för många regler runt vår verksamhet.Inga Arnell Lindgren, kommunalråd i Ydre, kommer in på företagsklimatet: Ydre är bäst i länet enligt Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat. Det är vi stolta över och arbetar omfattande för att bli ännu bättre. Fri Företagsamhet är grunden för Ydre. I en så pass lite kommun som vår är samverkan avgörande. Vi ser stor potential i ökad samverkan mellan skola och näringsliv. En speciell fråga att lyfta i Ydre är generationsskiftesfrågan. Vi behöver unga entreprenörer som tar över!Paul Lindvall, kommunalråd (m) i Linköping: Linköpings devis "där idéer blir verklighet" passar mycket bra med Fri Företagsamhet. Samspelet med näringsliv och företag är avgörande för kommunens utveckling. Ett viktigt område att arbeta med är attityder. Attityder går inte att kommendera fram. Det krävs utbyte mellan olika aktörer för att nå detta. Enkla spelregeler är nödvändiga.Slutligen ger riksdagsledamoten Karin Granbom (fp) sin kommentar:

– Vi måste ha tilltro till våra småföretagare och få till långsiktiga spelregler så att de kan verka i lugn och ro. Detta blir mer och mer viktigt ju mer globaliserade vi blir, säger Karin Granbom.

– Nyinvesteringarna och tillväxten sker i små- och medelstora företag och vi måste satsa på dessa för att ha chans att hänga med i den globala konkurrensen, fortsätter hon. Positiva attityder till det egna företagandet och inspiration till att starta eget var två viktiga ingredienser under lanseringen. Jämfört med Europa ligger vi inte vidare bra till när det gäller företagande och nyföretagande. Vi ligger på en inte så smickrande 20-onde plats när det gäller andel företagare av andel sysselsatta, säger Karin Granbom. Under den senaste tioårsperioden har de som försörjer sig på eget företagande minskat i Sverige, fortsätter Karin. Sverige är mer sårbart idag och för att kunna hänga med måste vi finna lösningar på hur företagen i Sverige kan utvecklas och växa.

– Vi måste få fler som går ut skolan med god och relevant utbildning. Detta kräver ett samarbete mellan utbildningssystemet och näringslivet. Ett samarbete som inte bara handlar om ord utan också rejält med handling, säger Karin Granbom.

– Vi måste också se över de möjligheter som finns att underlätta för de företag som vill investera och utvecklas, fortsätter hon. Vi ska ha företagare som är stolta över att ha sin verksamhet i Sverige. Det är målet, avslutar Karin Granbom.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Att vara företagsam är att vara fri

FRI FÖRETAGSAMHET Möt Linda Dackell som driver Spa Gamla Gefle och Helene Åkerlind från Ung Företagsamhet
NYHET Publicerad:

"Svårt att driva företag i Sverige"

FRI FÖRETAGSAMHET "Redan som 14-åring började jag jobba på lov och ledigheter. Att flera av oss barn skulle starta eget så småningom, det var mer eller mindre självklart", säger Cheuk Lam, som driver Lams Terrass tillsammans med brodern Tony.
NYHET Publicerad:

Från två par skor till skoaffär

FRI FÖRETAGSAMHET "Innan jag träffade min fru hade jag två par skor, ett par träskor och ett par sportskor. Svärfar, Anders Berglöv, hade däremot sedan början på 70-talet haft butiken full av skor på Flanör", säger Stefan Ullström, VD för Din Sko Gävle AB.
NYHET Publicerad:

Ett arbete med välfärdens baksida

Socionomerna Thomas Kempke och Leif Sundberg såg en brist i kommunens familjehemsverksamhet och beslöt sig för att starta Spindeln, ett familjehemsvårdföretag som erbjuder behandling, utredning och konsulentstödd familjehemsplacering.
NYHET Publicerad:

Privat omsorg till utsatta ungdomar

FÖRETAGARE I FOKUS Catharina Åberg vill inte bli profet i sin egen hemstad. Men hon vill ha samma förutsättningar för sitt företagande som alla andra. Hon driver Provide Omsorg AB i Västerås och har mycket erfarenhet av hur det är att vara privat på en marknad som domineras av kommunen.
NYHET Publicerad:

Finskspråkigt seniorboende en framgång i Stockholm

FÖRETAGARE I FOKUS Många politiker är positiva till Anssi Pajuvirtas finsktalande seniorboende. Men bara i slutna rum, i offentlighetens ljus tar man gärna avstånd från möjligheterna att driva privat omsorg. ”Det vore bättre om man utgick ifrån de äldres behov istället för från ideologin när man diskuterar privata alternativ” menar Anssi Pajuvirta.
NYHET Publicerad:

Vi har delat ansvar för företagsklimatet

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT - I många frågor finns en samsyn mellan näringslivet och kommunen. Vi har ett gemensamt ansvar för företagsklimatet. Det är orättvist att alltid enbart lasta kommunen för det som kanske är negativt. Också företagen har förstås ett ansvar i det här sammanhanget. Det säger Camilla Rudberg, VD för Pressmaster AB i Älvdalen.
NYHET Publicerad:

Småföretagsfrågor i fokus på Bergby Gård

FÖRETAGSBESÖK Det är bråda tider på konferensanläggningen Bergby Gård i Roslagen. Ägaren Lena Johansson ser ljust på framtiden och har mycket bokningar men tog sig tid att diskutera frågor som är viktiga för småföretagare med Norrtälje kommuns näringslivschef Dan Löfgren
NYHET Publicerad:

Produktutveckling ger Pressmaster framgång

GLOBALISERING Med sina nästan 100 medarbetare och med en omsättning på knappt 100 miljoner är Pressmaster det klart största industriföretaget i Älvdalens kommun. Den strategi som Pressmaster arbetar efter är att förutom en ständig produktutveckling, öka koncentration på de marknader där företaget redan finns. Inte minst i södra Europa och i Centraleuropa känner man en kraftig medvind.
NYHET Publicerad:

Mafi låter andra sköta tillverkningen

Teknikföretaget Mafi i Mora har ett 10-tal anställda, men ger i själva verket sysselsättning åt 100-tals personer. Försäljning, konstruktion, produktutveckling och logistik ligger i det egna företaget. Däremot har Mafi valt att låta andra sköta tillverkningen och monteringen. - Det är viktigt att koncentrera sig på det man är bäst på, förklarar Pierre Bengtsson, som är VD och som äger företaget tillsammans med Mica Hohenthal.
NYHET Publicerad:

Från konstnär till företagare i IT-branschen

FRI FÖRETAGSAMHET - Som 16-åring tog jag ett stort beslut. På grund av min skoltrötthet hoppade jag av gymnasiet för att satsa på något jag tyckte om – musik. Så börjar Ann Klefbohm, nu delägare i Base Media Sverige AB i Umeå, sin berättelse. Base Media Sverige AB har idag ett dotterbolag i Vilhelmina och är sex anställda. - Vad är egentligen det värsta som kan hända? Vad är så farligt med att misslyckas? Det finns aldrig bara en lösning, går det åt pipsvängen kan man alltid hitta en bakdörr, fortsätter Ann Klefbohm.
NYHET Publicerad:

Affärsidén föddes i en solstol

FRI FÖRETAGSAMHET Min affärsidé föddes i en solstol på Cypern. En film om en fabrik i USA där man tillverkade fjädrar hade bitit sig fast i mitt minne. Där bestod personalen av enbart pensionärer, berättar Gunbritt Nyberg som idag äger och driver Senioruthyrning i Umeå.
NYHET Publicerad:

CCS expansion fortsätter

ENTREPRENÖRSKAP Läkemedelsföretaget CCS i Borlänge har under de senaste åren expanderat kraftigt. - Framtiden ser ljus ut. Det verkar positivt, men konsekvenserna av Apotekets avreglering är ett visst osäkerhetsmoment, konstaterar Jonas Nilsson, företagets VD sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jobbet är min hobby

FRI FÖRETAGSAMHET "Skillnaden mellan en traditionell reklambyrå och vår, är att vi inte kan någonting om reklam. Det är vår främsta konkurrensfördel." Det säger Victor Hillebjörk som äger och driver Glad Reklam i Umeå. Företaget som prisades som Årets Unga Företagare vid Umeågalan 2007. - För mig är jobbet min hobby och jag kan aldrig i världen tänka mig något annat än att vara egen, fortsätter Victor.
NYHET Publicerad:

Nästa hållplats: Wipro

GLOBALISERINGSRESAN Cylindrar är hårda, Wipro är mjukt. Det senare är dock inget som hindrar företaget från att hävda sig på en tuff marknad.
NYHET Publicerad:

Första anhalt: CyberCom

GLOBALISERINGSRESAN Lokal närvaro och global räckvidd är CyberComs mantra. En strategi som gjort Östersund till en hyfsat central plats på jordklotet.
NYHET Publicerad:

Från skolfik till hotellägare

FRI FÖRETAGSAMHET "Ett skolfik i Bräcke var mitt första projekt. Jag var 13 år och det fanns inget fik på skolan, varpå jag snabbt räknade ut att man borde kunna tjäna lite pengar där. Ett år senare köpte jag en camping med tillhörande kiosk för 50 000 kronor." Det berättar Stefan Karlsson som idag äger och driver bland annat Hotell Lappland i Lycksele. Hotellet som de senaste elva åren varit Sveriges lönsammaste hotell.
NYHET Publicerad:

Skattesystemet ett hot

FÖRETAGARE OM SKATTER Dagens skatteregler i kombination med nyckfulla råvarupriser gör framtiden osäker för det lilla företaget.
– Om guldpriset ökar väldigt kraftigt under ett och samma räkenskapsår, kan vinsten för ett litet företag snabbt förvandlas till en skatteskuld, säger Örjan Schalin på Schalins Ringar i Östersund.
NYHET Publicerad:

Hallå där: Varför åker du på Framtidsmötet i Stockholm

FRAMTIDSMÖTET Den 22 maj samlar Svenskt Näringsliv cirka 900 av sina medlemsföretagare från hela Sverige till ett Framtidsmöte. Där man bland annat kommer att diskutera olika aktuella frågor samt lyssna på statsminister Fredrik Reinfeldt som besöker mötet. - Det är otroligt viktigt att delta i diskussionerna om hur vi ska förbättra villkoren för företagen. Jag vill försöka tillföra något från min erfarenhet, det säger Lars Brandt, ägare till Seaflex och en av deltagarna vid Framtidsmötet.
NYHET Publicerad:

Att "slå på trån" ger internationellt gensvar

GLOBALISERING "Globalisering innebär ibland någonting annorlunda mot vad vi är vana. Men oftast är detta annorlunda något bättre. Man kan ju inte bromsa för någonting som man inte känner till". Det säger Håkan Ljung vd vid Fors Industrier i Bispgården. Här är man sedan länge vana vid internationella kunder både på den nordiska och globala marknaden.