NYHET21 augusti 2018

Vikbolandsstruts lägger äggen i många korgar

Det började med en strutstupp och två strutshönor hösten 1997. Idag är företaget Vikbolandsstruts vid Vånga gård tre mil öster om Norrköping en av de ganska få kvarvarande strutsfarmerna i Sverige.

Foto: Sören Karlsson
Foto: Sören Karlsson

-Vi har valt att sprida riskerna och inte lägga alla ägg i samma korg. Vi behöver alla dessa korgar med strutsuppfödning, nötkreatursuppfödning, gårdsbutik, slakteri, restaurang, servering, konferensanläggning och stuguthyrning, förklarar Niclas Nordqvist som tillsammans med hustrun Anneli äger och driver Vikbolandsstruts.

När deras verksamhet startades stod den svenska stutsuppfödningen på topp. Snabbt hade det blivit en populär bransch med över 400 företag av skiftande storlek. Sedan dess har antalet rasat och är nu nere i ett 20-tal.

På 1990-talet var strutsen ett nytt djur i Sverige. Det skapade förstås speciella utmaningar både för myndigheter och företag.

-Dessutom mättades marknaden för avelsdjur ganska snart och priserna sjönk, påpekar Niclas Nordqvist.

Bland alla nystartade företag i strutsbranschen fanns naturligtvis ett antal lycksökare som underskattat alla de svårigheter som kantar uppfödningen.

-Det är en svår bransch. Du måste vara envis och långsiktig för att lyckas, säger Niclas Nordqvist.

Han pekar på att det är många och ofta okända parametrar som styr hur bra strutsarna värper.

-Nötkreaturens kalvningar är mycket mer förutsägbara, betonar Niclas Nordqvist.

Vikbolandsstruts tar årligen fram ungefär 150 kycklingar. Därutöver har man ett 10-tal avelsdjur. Strutsen växer oerhört snabbt. Födelsevikten brukar vara ungefär åtta hekto. Ett år senare väger den mellan 100 och 120 kilo och är färdig för slakt.

Niclas Nordqvist beskriver strutsen som en mycket effektiv foderomvandlare. Den huvudsakliga födan är gräs. Det räcker med tre kilo torrsubstans för att få en levandevikt på ett kilo. Matsmältningen klarar denna tandlösa fågel genom att ständigt ha något kilo sten i magen. På det sättet kan gräs och annat foder malas sönder.

Vikbolandsstruts har alltså många korgar för att sprida sina risker. Struts- och nötkreatursuppfödningen utgör basen, men här finns också lamadjur, emuer, grisar, höns och kaniner. Slakteriet blir allt viktigare.

-Förutom våra egna behov fungerar vi som ett legoslakteri med många gårdar i närområdet som kunder. Vi svarar för slakt, styckning, paketering och leverans till kunden, berättar Niclas Nordqvist.

Ungefär 90 procent av köttet från de egna strutsarna säljs i gårdsbutiken. Serveringen, restaurangen, konferensanläggningen och stuguthyrningen kompletterar bilden.

Åtskilliga bussar från andra delar av Östergötland men också från Stockholm och Mälardalen har Vikbolandsstruts på besökslistan. Högsäsongen ligger under våren, försommaren och den tidiga hösten.

Diplomen hänger tätt på väggen i gårdsbutiken. Utmärkelserna har blivit många under årens lopp. Den senaste kom i april när Visit Östergötland utsåg Niclas och Anneli Nordqvist till Östgötaambassadörer.

Den näringspolitiska önskelistan toppas av sänkta arbetsgivaravgifter för företagets totalt fem medarbetare.

-Arbetsgivaravgiften är en tung post, konstaterar Niclas Nordqvist.

Hur som helst ser han optimistiskt på framtiden.

-Det behövs investeringar hela tiden. Det senaste var en biobränslepanna för 1,2 miljoner. Lite längre planerar vi en solcellsanläggning. På sikt ska vi bli självförsörjande på el. Det ser bra ut. Det handlar om att nöta på och känna sig fram, säger Niclas Nordqvist.

Entreprenörskap
Skriven avSören Karlsson
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist