Anneli och Niclas Nordqvist framför gårdsbutiken
Foto: Sören Karlsson

Anneli och Niclas Nordqvist äger och driver Vikbolandsstruts sedan 1997.

Vikbolandsstruts lägger äggen i många korgar

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Det började med en strutstupp och två strutshönor hösten 1997. Idag är företaget Vikbolandsstruts vid Vånga gård tre mil öster om Norrköping en av de ganska få kvarvarande strutsfarmerna i Sverige.

Strutsar

På ett år växer strutsen från knappt ett kilo till mellan 100 och 120 kilo.

Foto: Sören Karlsson

-Vi har valt att sprida riskerna och inte lägga alla ägg i samma korg. Vi behöver alla dessa korgar med strutsuppfödning, nötkreatursuppfödning, gårdsbutik, slakteri, restaurang, servering, konferensanläggning och stuguthyrning, förklarar Niclas Nordqvist som tillsammans med hustrun Anneli äger och driver Vikbolandsstruts.

När deras verksamhet startades stod den svenska stutsuppfödningen på topp. Snabbt hade det blivit en populär bransch med över 400 företag av skiftande storlek. Sedan dess har antalet rasat och är nu nere i ett 20-tal.

På 1990-talet var strutsen ett nytt djur i Sverige. Det skapade förstås speciella utmaningar både för myndigheter och företag.

-Dessutom mättades marknaden för avelsdjur ganska snart och priserna sjönk, påpekar Niclas Nordqvist.

Bland alla nystartade företag i strutsbranschen fanns naturligtvis ett antal lycksökare som underskattat alla de svårigheter som kantar uppfödningen.

-Det är en svår bransch. Du måste vara envis och långsiktig för att lyckas, säger Niclas Nordqvist.

Han pekar på att det är många och ofta okända parametrar som styr hur bra strutsarna värper.

-Nötkreaturens kalvningar är mycket mer förutsägbara, betonar Niclas Nordqvist.

Vikbolandsstruts tar årligen fram ungefär 150 kycklingar. Därutöver har man ett 10-tal avelsdjur. Strutsen växer oerhört snabbt. Födelsevikten brukar vara ungefär åtta hekto. Ett år senare väger den mellan 100 och 120 kilo och är färdig för slakt.

Niclas Nordqvist beskriver strutsen som en mycket effektiv foderomvandlare. Den huvudsakliga födan är gräs. Det räcker med tre kilo torrsubstans för att få en levandevikt på ett kilo. Matsmältningen klarar denna tandlösa fågel genom att ständigt ha något kilo sten i magen. På det sättet kan gräs och annat foder malas sönder.

Vikbolandsstruts har alltså många korgar för att sprida sina risker. Struts- och nötkreatursuppfödningen utgör basen, men här finns också lamadjur, emuer, grisar, höns och kaniner. Slakteriet blir allt viktigare.

-Förutom våra egna behov fungerar vi som ett legoslakteri med många gårdar i närområdet som kunder. Vi svarar för slakt, styckning, paketering och leverans till kunden, berättar Niclas Nordqvist.

Ungefär 90 procent av köttet från de egna strutsarna säljs i gårdsbutiken. Serveringen, restaurangen, konferensanläggningen och stuguthyrningen kompletterar bilden.

Åtskilliga bussar från andra delar av Östergötland men också från Stockholm och Mälardalen har Vikbolandsstruts på besökslistan. Högsäsongen ligger under våren, försommaren och den tidiga hösten.

Diplomen hänger tätt på väggen i gårdsbutiken. Utmärkelserna har blivit många under årens lopp. Den senaste kom i april när Visit Östergötland utsåg Niclas och Anneli Nordqvist till Östgötaambassadörer.

Den näringspolitiska önskelistan toppas av sänkta arbetsgivaravgifter för företagets totalt fem medarbetare.

-Arbetsgivaravgiften är en tung post, konstaterar Niclas Nordqvist.

Hur som helst ser han optimistiskt på framtiden.

-Det behövs investeringar hela tiden. Det senaste var en biobränslepanna för 1,2 miljoner. Lite längre planerar vi en solcellsanläggning. På sikt ska vi bli självförsörjande på el. Det ser bra ut. Det handlar om att nöta på och känna sig fram, säger Niclas Nordqvist.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

På Ica Storgatan är det kunderna som bestämmer

ENTREPRENÖRSKAP På ICA Supermarket Storgatan i Linköping är det kunderna som bestämmer. Deras önskemål väger åtminstone väldigt tungt. Kompletta måltidslösningar har blivit ett signum för butiken. En vanlig dag säljer man mellan 400 och 500 varma och kalla måltider. Siffran stiger hela tiden. "Genom en ständig dialog kan kundernas synpunkter snabbt få genomslag och bli verklighet", säger ICA-handlaren Mikael Oskarsson.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Asbest och klotter ger försiktig optimism

FÖRETAGSKLIMAT Behoven av asbest- och klottersanering under lång tid framför gör att Östgöta Sanering AB i Norrköping ser ganska ljust på framtiden. "Det kommer att ta många år innan all asbest är sanerad och att tvätta bort klotter verkar vara ett evighetsuppdrag. Sedan får vi se vad som händer med Ostlänken. Det är mycket som ska rivas och saneras nere i hamnen och på andra ställen. Det ger oss förhoppningsvis ett och annat jobb", säger vd Fredrik Axelsson.
NYHET Publicerad:

Sverige och EU halkar efter resten av världen

KOMMETAR EU är på väg in i en ny fas. Valet till Europaparlamentet nalkas och så även en ny EU-kommission. I Sverige är dock intresset för EU ganska ljumt, vilket är tråkigt. För på den europeiska arenan finns det mycket svenska representanter kan göra för att förbättra villkoren här hemma och då inte minst på näringslivssidan.
NYHET Publicerad:

William är övertygad om att UF släpper loss kreativiteten

UNG FÖRETAGSAMHET "Jag har själv sett hur UF:are på kort tid lär sig företagande och tar fram en solklar affärsidé. Dessutom innebär Ung Företagsamhet ofta en personlig utveckling. Det är häftigt med all kreativitet som UF släpper loss", säger William Almevik, som sedan början av september förra året är skolinformatör på Ung Företagsamhet Östergötland.
NYHET Publicerad:

Grannsamverkan skapar motvikt till Linköping och Norrköping

FÖRETAGSKLIMAT Ett allt närmare samarbete mellan de fem kommunerna på det som ibland kallas Västbanken i Östergötland – Motala, Vadstena, Ödeshög, Mjölby och Boxholm – ska skapa en motvikt till dominansen från Linköping och Norrköping.
NYHET Publicerad:

Osund konkurrens ett orosmoment för JM:s

OSUND KONKURRENS "Osund konkurrens och dåliga ersättningar är de stora problemen för oss småföretagare i den här branschen", säger Malin Hallberg på JM:s Entreprenad & Transport AB i Kimstad utanför Norrköping.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism bland företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Konjunkturen ser oförändrad eller svagt positiv ut, både i riket och i Östergötland, företagen i länet verkar överlag ha en försiktig tro på ett lite mer gynnsamt läge i ekonomin. Få företag anser att risken för en nedgång i ekonomin är särskilt hög, en del är till och med lite mer positiva än tidigare. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Ny KSO: Det ska vara lätt att driva företag i Linköping

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plats på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an de kommande fyra åren. I Linköpings kommun är Niklas Borg (M) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi är nyfikna på hur han ser på näringslivsfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Flygande start för handlaren Lovisa

ENTREPRENÖRSKAP I september 2017 fick 28-åriga Lovisa Skoog erbjudandet om att bli ICA-handlare och ta över ICA Nära Kneippen på Villagatan i centrala Norrköping. På Handelsgalan, för några månader sedan, tilldelades hon Utmärkelsen Årets Livsmedelsbutik i Norrköping.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen i centrum på årets första Östgötalunch

FÖRETAGSKLIMAT "Branschen har över 200 000 sysselsatta och är Sveriges nya basnäring. Vi är en extremt betydelsefull motor för integrationen av nyanlända. Dessutom vet vi att många ungdomar får sitt allra första jobb på en restaurang eller ett hotell", menade Magnus Dahlin, styrelseledamot i Visita Mellersta och vd på konferensanläggningen Villa Fridhem i Getå utanför Norrköping, när årets första Östgötalunch satte fokuset på besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Motala kommun ska ha servicefokus i dialog med företagen

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an de kommande fyra åren. I Motala kommun är Kåre Friberg (M) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi är nyfikna på hur han ser på näringslivsfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Välkommen Oscar

NY PÅ JOBBET Oscar Åberg är ny studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs regionkontor i Östergötland. Oscar läser fjärde terminen på Civilekonomprogrammet vid Linköpings Universitet och utöver sitt stora intresse för samhälls- och näringslivsfrågor är han en inbiten AIK-are.
NYHET Publicerad:

Gymnasievalet, tänk noga igenom ditt val

DEBATT "Faktum är att elever som gått ett yrkesprogram har goda jobbchanser – och inte bara när det gäller första jobbet. Yrkesprogrammen ger goda utvecklingsmöjligheter i yrkeslivet och till eget företagande. Möjligheten att senare läsa på högskola och yrkeshögskola finns också." Det skriver Sofia Sjöström i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Tyska turister fick fart på Skänninge Stadshotell

ENTREPRENÖRSKAP "Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff, huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.
NYHET Publicerad:

Frihandel ligger bakom vår välfärd

KOMMENTAR På 1860-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. De efterföljande 100 åren växte vår BNP snabbare än något annat land i världen, undantaget Japan. Den drivande kraften bakom ökningen var globaliseringen, att ett litet land i norra Europa fick tillgång till världsmarknaden. Frihandel är det som ligger bakom vår välfärd. Svenskarna är dessutom ett av de folk i EU som är allra mest positiva till frihandel.
NYHET Publicerad:

2019 måste bli reformernas år

KRÖNIKA "Vi har fått förtroendet att föra dialog med politiker, allmänhet och media. Lyfta fram företagens frågor på agendan, och folkbilda i hur det är att vara företagare så att allmänhet och våra framtida beslutsfattare får med sig en förståelse kring det ansvar och risk det innebär att vara företagare. Framöver kommer vi att jobba hårt med de frågor som ni företagare har satt högst på agendan: Minskad regelbörda, lägre skatt på arbete och förändrade turordningsregler i LAS, och ökat fokus på kompetensförsörjning. Vi vill få till ett ordentligt reformarbete under kommande mandatperiod", skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

DEBATT Arbetsgivaravgifterna finansierar socialförsäkringsförmåner som ålderspension, sjuk- och föräldraförsäkring, arbetsskadeförmåner och arbetslöshetsersättning. Men trots att kostnaderna för de förmånerna har minskat de senaste åren och delavgifterna för försäkringarna har sänkts, så ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå: 31,42 procent på lönen.
NYHET Publicerad:

Att stödja UF är viktigt för hela samhället

HALLÅ DÄR Sofia Sjöström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Östergötland och även partner till Ung Företagsamhet. Partners till UF bidrar till att de kan driva sitt viktiga arbete med att grundskole- och gymnasieelever ska få möjlighet att utveckla sin kreativitet och företagsamhet. Varför är det så viktigt att stödja Ung Företagsamhets verksamhet?