Ydre fortsätter marschen mot toppen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ydre fortsätter sin marsch mot toppen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. I den nya mätningen når man plats 24 bland Sveriges 290 kommuner. Det är elva placeringar bättre än förra hösten. Ydre är klart bäst i Östergötland.

Sven-Inge Karlsson

"Ingenting får fastna i någon långbänk", lovar Sven-Inge Karlsson.

Foto: Sören Karlsson
Kenneth Dietz

Kenneth Dietz är vd på Ydre Skåp, ett av de större företagen i kommunen.

Foto: Sören Kalrsson
Anette Andersson

"Det är alltid smidigt att ha med kommunen att göra", säger Anette Andersson.

Foto: Sören Karlsson

– Att skapa ett gott företagsklimat är egentligen inte alls något konstigt. Det handlar om att prata med varandra och att hålla kontakten, säger Sven-Inge Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande under de två senaste mandatperioderna.

Efter Centerpartiets framgångar med en uppgång till nästan 32 procent i kommunalvalet i Ydre talar allt för att han fortsätter som kommunalråd. Sven-Inge Karlsson har lång egen erfarenhet av att vara företagare. På gården som varit i familjens ägo i sex generationer har han drivit skogs- och jordbruk med mjölkproduktion, men bestämde sig när han blev heltidspolitiker för att överlåta verksamheten till sin son.

– Jag ville inte riskera att hamna i någon jävssituation, förklarar Sven-Inge Karlsson.

En öppenhet från kommunens sida är tillsammans med en strategisk utvecklingsplan själva grunden i hans arbete med företagsklimatet.

Självklart att engagera sig

– Företagen är en förutsättning för vår välfärd. Då är det självklart att engagera sig och lägga annat åt sidan när en akut företagsfråga dyker upp, fastslår Sven-Inge Karlsson.

Fyra gånger per år bjuder kommunledningen in de lokala näringslivsorganisationerna, skolan, Kinda-Ydre Sparbank och ett par andra nyckelaktörer till en näringslivsträff för ett intensivt informationsutbyte. En annan stående punkt på agendan är kommunföreträdarnas besök på företag. Det är först och främst näringslivsstrategen Lisa Boyero Lindström och Henrik Isacsson, andre vice ordförande i kommunstyrelsen med ett särskilt ansvar för näringslivsfrågor, som svarar för dessa besök.

– Men, säger Sven-Inge Karlsson, jag försöker också vara ute på företag så mycket jag hinner. Det är himla roligt att se all den kreativitet som finns. Vi kan också konstatera att det tillkommer nya företag hela tiden.

Besök och blomma

Nystartade och nyinflyttade företag välkomnar kommunen alltid med ett besök och en blomma. Många uppskattar det och tycker att det är en trevlig gest. I en kommun med bara 3 700 invånare är det förstås viktigt att hålla invånarantalet uppe. Därför uppvaktar kommunalrådet personligen alla nyfödda och deras föräldrar med ett litet mjukt paket. I genomsnitt brukar det röra sig om ungefär 40 små bäbisar om året.

Sven-Inge Karlsson noterar att befolkningen i Ydre kommun hittills 2018 ökat med 35 personer. Inflyttningen börjar ta fart. De 24 tomterna med strandnära läge i Dalbylandet vid Sommen kunde säljas snabbt. Nu har också intresset för etableringar i det 20 år gamla industriområdet i Hestra i norra delen av kommunen vaknat.

I planerna framöver finns ytterligare förbättringar av sådant där kommunen redan är bra.

– Jag tänker bland annat på att vi ska göra ännu fler företagsbesök och prioritera företagsfrågor i ännu högre grad. Ingenting får fasta i någon långbänk, lovar Sven-Inge Karlsson.

Extremt fördelaktigt

– Det är extremt fördelaktigt att driva företag i en liten kommun som Ydre. Samverkan mellan politiker och näringsliv fungerar utmärkt. Mycket kan lösas över en kopp kaffe, poängterar Kenneth Dietz, vd på Ydre Skåp.

Med sina 42 anställda och en omsättning på 70 miljoner är Ydre Skåp ett av de större företagen i kommunen.

– Jag brukar beskriva oss som Sveriges minsta bilfabrik, säger Kenneth Dietz.

Årligen gör man i runda tal 700 påbyggnader på lätta transportfordon och på olika specialfordon. Allt är naturligtvis i detalj anpassat till slutkundens önskemål. Varianterna är hur många som helst när det gäller exempelvis skåpens storlek, inredning, dörrarnas placeringar och olika krav på värme och kyla.

Kenneth Dietz har täta kontakter med kommunen.

– Politiker och tjänstemän lyssnar och tar hänsyn till företagens synpunkter och man bjuder in till näringslivsmöten av olika slag. Det finns en transparens i kommunen.

Kenneth Dietz tycker att skillnaden är stor mellan Ydre och Göteborg där han arbetat under många år.

Mycket enklare

– Där var det ofta frustrerande med de långa handläggningstiderna. Här går allt mycket enklare.

Det var för ungefär ett år sedan som Kenneth Dietz handplockades till tjänsten som vd för Ydre Skåp. Några tidigare kopplingar till Ydre hade han inte.

– Jag var faktiskt tvungen att slå in Ydre på min GPS för att hitta hit. Sedan har allt fungerat väldigt bra. Med tanke på naturen och friluftslivet och den positiva stämningen är det förvånansvärt att inte fler bor här.

Kenneth Dietz menar att företagen i en liten kommun kanske måste ta ett större socialt ansvar än vad företagen i stora kommuner behöver göra.

– Det finns ett tydligt och ömsesidigt beroende mellan företag och medarbetare. Det ligger i allas intresse att företagen går bra. Det blir extra tydligt i en liten kommun, säger han.

En smidig kommun

– Vad det än gällt under årens lopp har det varit smidigt att ha med kommunen att göra. Vi vet vem man ska kontakta. Behöver vi hjälp med något så får vi hjälp. Det är inga konstigheter, säger Anette Andersson, ansvarig för ekonomi och produktion på Forsnäs Form AB.

Hon har arbetat här i 23 år och är sedan 2003 delägare i företaget.

– Kontakterna med kommunen kan inte gärna vara bättre. Exempelvis miljöinspektioner sköts som de ska skötas. Det finns inget jag kan anmärka på, förklarar Leif du Rietz.

Också han är delägare i företaget och ansvarar för produktutveckling och produktion. 

Forsnäs Form är idag i huvudsak underleverantör av möbeldetaljer. Kunderna finns bland möbeltillverkare i södra och mellersta Sverige. Företaget har för närvarande 10 anställda.

Ett problem är, precis som för många andra företag, att hitta duktiga medarbetare. Man har ett samarbete med den trätekniska utbildningen i Tranås, men därifrån har Forsnäs Form hittills inte kunnat rekrytera någon.

Via ett bemanningsföretag kommer en ny medarbetare nu i dagarna till Forsnäs Form.

– Hon har en bakgrund från en helt annan bransch, men mycket går att lära sig på plats. Viljan är det viktigaste för att göra ett bra jobb. Har du bara rätt vilja och rätt inställning kommer du långt, betonar Anette Andersson.

Hon pekar också på betydelsen av att ”passa in i familjen”.

– I ett så här litet företag jobbar vi nära tillsammans. Då måste alla trivas och passa in. Vi ska måna om varandra, säger Anette Andersson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Besöksnäringen skapar jobb för unga under högsäsong

SOMMARJOBB I besöksnäringen ökar antalet anställningar med ca 20 000 enligt siffror från SCB som Visita tagit fram. På Villa Fridhem i Östergötland är det 10 till 15 ungdomar som får jobb över sommaren. Många av dem får dessutom sitt första jobb. "Vi skulle inte klarat av sommarmånaderna och hade varit tvungna att stänga ner om vi inte hade haft tillgång till sommarjobbare", säger Magnus Dahlin.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbare till stor hjälp under högsäsong

SOMMARJOBB Sommarsäsongen möjliggör för ungdomar i Linköping att ta sig in på arbetsmarknaden samtidigt som företagen är tacksamma över extra hjälp för att klara av den hektiska perioden på året. ”Utan våra sommarjobbare hade vi inte klarat oss” säger Monica Persson, butikschef på Ica Supermarket Storgatan i Linköping.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Östergötland en europeisk patentstjärna

PATENT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken kan man bland annat se antal ansökningar som gjorts under året. För den som vill se på patentstatistiken för Östergötland kan det dels väcka bekymrade frågor och dels ge glädjande besked.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Victor Nyberg laddar för Yrkes VM i Ryssland

YRKES VM I augusti i år tävlar det svenska yrkeslandslaget i yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Under 5 dagar ska deltagare från 70 länder tävla i 50 yrken. Av de 1200 deltagarna är 28 från Sverige, och 3 av dem är i sin tur från Östergötland. En av dem är Victor Nyberg, It-tekniker från Linköping.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Signe Skogstjärna siktar på att bli världens bästa guldsmed

YRKES VM I augusti i år tävlar det svenska yrkeslandslaget i yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Under 5 dagar ska deltagare från 70 länder tävla i 50 yrken. Av de 1200 tävlande är 28 från Sverige, och tre av dem är i sin tur från Östergötland. En av dem är Signe Skogstjärna, guldsmed och juvelerare från Motala.
NYHET Publicerad:

Företagsklimat i fokus på Sjöstadslunch

Det bjöds in till Sjöstadslunch på Coffice i Motala. I fokus stod den årliga enkätundersökning som mäter företagsklimatet på kommunnivå, och gästade, det gjorde Svenskt Näringslivs Sofia Sjöström.
NYHET Publicerad:

Skilda åsikter i årets enkät

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkät har besvarats av både företagare och kommunpolitiker. På alla frågeområden sätter politikerna högre betyg än företagen. Särskilt stora skillnader finns bland annat i synen på hur upphandling, dialog med kommunledningen samt tillämpningen av lagar och regler fungerar.
NYHET Publicerad:

En fin dag för integration

INTEGRATION FIN DAG, förkortning för Företagande, integration och nätverkande, är en dag för att öka integrationen i Östergötland genom att inspirera fler företagsamma nyanlända att hitta en sysselsättning, till exempel genom nyföretagande. Hallå där Anders Björck, initiativtagare till FIN DAG, vill du berätta mer om konceptet?
NYHET Publicerad:

Företagszafari med fokus på dragkampen om medarbetarna

FÖRETAGSKLIMAT "Det har varit väldigt intressant att i en blandad grupp komma ut på två företag med helt olika inriktning och ta del av deras vardag. Hur ska arbetsgivare attrahera medarbetare idag och i framtiden? Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli allt hårdare", säger Agneta Niklasson (MP), regionråd i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Ny nämnd ska få fler med försörjningsstöd i arbete

HALLÅ DÄR Fredrik Lundén (M), ordförande för den nya Arbetsmarknadsnämnden i Linköping. Arbetsmarknadsnämnden är en ny nämnd som Alliansstyret i Linköping tillsatt, varför har man valt att starta upp nämnden?
NYHET Publicerad:

På Ica Storgatan är det kunderna som bestämmer

ENTREPRENÖRSKAP På ICA Supermarket Storgatan i Linköping är det kunderna som bestämmer. Deras önskemål väger åtminstone väldigt tungt. Kompletta måltidslösningar har blivit ett signum för butiken. En vanlig dag säljer man mellan 400 och 500 varma och kalla måltider. Siffran stiger hela tiden. "Genom en ständig dialog kan kundernas synpunkter snabbt få genomslag och bli verklighet", säger ICA-handlaren Mikael Oskarsson.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Asbest och klotter ger försiktig optimism

FÖRETAGSKLIMAT Behoven av asbest- och klottersanering under lång tid framför gör att Östgöta Sanering AB i Norrköping ser ganska ljust på framtiden. "Det kommer att ta många år innan all asbest är sanerad och att tvätta bort klotter verkar vara ett evighetsuppdrag. Sedan får vi se vad som händer med Ostlänken. Det är mycket som ska rivas och saneras nere i hamnen och på andra ställen. Det ger oss förhoppningsvis ett och annat jobb", säger vd Fredrik Axelsson.
NYHET Publicerad:

Sverige och EU halkar efter resten av världen

KOMMETAR EU är på väg in i en ny fas. Valet till Europaparlamentet nalkas och så även en ny EU-kommission. I Sverige är dock intresset för EU ganska ljumt, vilket är tråkigt. För på den europeiska arenan finns det mycket svenska representanter kan göra för att förbättra villkoren här hemma och då inte minst på näringslivssidan.
NYHET Publicerad:

William är övertygad om att UF släpper loss kreativiteten

UNG FÖRETAGSAMHET "Jag har själv sett hur UF:are på kort tid lär sig företagande och tar fram en solklar affärsidé. Dessutom innebär Ung Företagsamhet ofta en personlig utveckling. Det är häftigt med all kreativitet som UF släpper loss", säger William Almevik, som sedan början av september förra året är skolinformatör på Ung Företagsamhet Östergötland.
NYHET Publicerad:

Grannsamverkan skapar motvikt till Linköping och Norrköping

FÖRETAGSKLIMAT Ett allt närmare samarbete mellan de fem kommunerna på det som ibland kallas Västbanken i Östergötland – Motala, Vadstena, Ödeshög, Mjölby och Boxholm – ska skapa en motvikt till dominansen från Linköping och Norrköping.