susan uf

Susan Wahlgren, regionchef UF Skåne

Antar du min utmaning?

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag har förmånen att se elever gå från som en del uttrycker det; en fjantig gymnasieelev till en fullfjädrad entreprenör. Jag ser glädjen i deras ögon när deras företag säljer sin första produkt till en okänd och jag ser hur de växer i takt med att deras företag går från idé till verklighet. Att driva företag i skolan upplever många som kanske det tuffaste de gjort, men också det roligaste och mest lärorika.

Men i mitt jobb som regionchef för Ung Företagsamhet Skåne möter jag även andra hjältar. Några som det talas tyst om, men som har det väldigt tufft idag; lärarna. Det är tack vare dem som vi lyckas engagera elever i vår processutbildning UF-Företagande på gymnasieskolor som innebär att skolelever får starta, driva och avveckla ett företag under ett läsår. Vi möter fantastiska lärare varje dag som är engagerade, kompetenta, drivna och verkligen vill sina elever det allra bästa!

Hälften av alla svenskar skulle vilja starta ett företag idag, men mindre än en procent gör det. Här har vi en viktig nyckel till Sveriges tillväxt. Eftersom 4 av 5 jobb skapas av företag med färre än 50 anställda är det viktigt att få fler att skapa företag. Och vad passar väl bättre än att starta med dagens unga?

Vi jobbar mycket för att få ut unga i arbetslivet, därför tycker jag att det är synd att eleverna ”låses” in i skollokaler under 12 år. Jag hade gärna sett att skolor och företag fanns i samma lokaler, för bättre integration och idéutbyte. Glädjande nog märker jag också ett mycket större engagemang och en medvetenhet hos både kommuner och lärare när det kommer till företagsamhet och ungas entreprenörskap. Det är tack vare att lärarna integrerar vår processutbildning UF-företagande i undervisningen som den blir så relevant, framgångsrik och integrerad i samhället.

Att driva ett företag tangerar ju flera ämnen än ekonomi, där finns inslag av matematik, engelska, svenska, historia med flera ämnen. Det är genom att kombinera detta som vi kan inspirera ungdomarna att växa både som potentiella entreprenörer och elever i skolan. Genom att erbjuda elever att prova på att starta företag under ordnade former i skolan, ökar sannolikheten att de hittar sin egen drivkraft för att ta sina egna steg ut i näringslivet efter avslutade studier.

Något vi kanske inte tänker på är också hur viktig roll lärarna har för tillväxten i Sverige. Det pratas mest om Pisa-resultat, låga löner och hårt arbetsklimat när ordet lärare kommer till tals. Men jag ser Sveriges framtid när jag ser lärare. Det är tack vare dem som tusentals unga kan prova på att starta företag varje läsår, och det är tack vare dem som många elever kommer våga ta klivet ut i näringslivet och bli framtidens arbetsgivare och därmed säkra Sveriges tillväxt. Utan dessa fantastiska lärare skapas det mindre jobb i framtiden. Lyft fram dessa vardagens hjältar och berätta att de finns just i din kommun!

Jag har en dröm om att traditioner och attityder ska gå snabbare att förändra, att förutsättningarna ska öka för fler vardagliga plattformar för möten mellan företagare, lärare och ungdomar. Att både lärare och elever ska ses som naturliga inslag på företag eller att elever tar emot företagare på skolan och låter dem vara med i undervisningen. Ungdomar kan vara ett härligt tillskott på en arbetsplats och det är dessutom viktigt att ungdomar idag kommer i kontakt med olika yrken.

Många möten kan till exempel riktas till hantverksyrken som håller på att försvinna på många håll för att öka uppmärksamheten, intresset och kunskapen för yrkena. Kommuner och företagare kan vara en stor hjälp i detta genom att medvetet involvera och bjuda in ungdomar i vad som händer i kommunens olika nätverk och möten eller till näringslivsorganisationers olika träffar. Bjud med lärare som lär känna företagare genom kommunens olika möjligheter att öppna dörrar och knyta kontakter.

Jag vill utmana både kommun och företagare med kampanjen ”När bjöd du in en ungdom/lärare senast”? Jag garanterar att det kommer bli fler företagsamma ungdomar i våra skånska kommuner som både startar företag eller blir företagsamma anställda!

Susan Wahlgren, regionchef Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell och politiskt obunden utbildningsorganisation med syftet att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet. Sedan 1980 har vi i Sverige utbildat drygt 30 000 gymnasieelever i entreprenörskap. Läsåret 2014/2015 drev 24 415 gymnasieelever företag under ett år, i Skåne 2 388 st. Vi erbjuder även lärare utbildning och vägledning. Eleverna utvecklar sin kreativitet, företagsamhet och kunskap om företagande, genom en kombination av praktik och teori. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 100 anställda i hela landet, i Skåne är vi idag sex heltidsanställda.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.