Julfika

Nu är det dags för julkalender

Årets julkalender 2017 - alla luckor

NYHET Publicerad

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!

Lucka 1: En riktig stjärnentreprenör! Karsten Deppert räddar gammal frukt, får folk att motionera mera, hjälper flyktingar att starta företag, och mycket mer. Läs om alla hans projekt!

Lucka 2: Är du en av dem som skaffat larm hemma eller i företaget på senare tid? Förutom att göra det svårare för bovarna kan du också ha hjälpt en företagare att uppnå sin dröm.

Lucka 3: Den 3/12 kunde vi inte låta bli att tänka på skattereglerna i 3:12. Vi lyckades stoppa regeringens förslag, men risken är att det kommer åter. Vad tror du?

Lucka 4: Att Arbetsförmedlingen behöver förändras är många överens om, även internt inom AF. Hur kan de fungera bättre för dig som arbetsgivare?

Lucka 5: Dags att planera för julmaten! Då behövs glöd och passion, det som driver de allt fler restaurangerna i Malmö.

Lucka 6: Fikapaus! Det finns över 2500 caféer i Sverige och vi fikar mer än någonsin. Bland de bästa enligt White Guide är Koppi i Helsingborg, Flickorna Lundgren på Skäret och Lilla Kafferosteriet i Malmö.

Lucka 7: Så här i december brukar de flesta jobba på topp. Men har du funderat över om just ditt yrke kommer att vara kvar i en än mer digitaliserad framtid?

Lucka 8: Nu fylls våra hus med doften av hyacint och andra blommor gläder oss med sina färger. Men kommer blomsterbutiker att vara ett minne blott i framtiden?

Lucka 9: Köp lite skånska chips att knapra på medan du knåpar med önskelistan till tomten! Och gläds åt att tillverkarna trots motgångar inte ger upp.

Lucka 10: Dags att städa och putsa fönster inför julen! Eller är det glasklart att du köper in dessa tjänster? Annars hjälper Eriks fönsterputs till.

Lucka 11: När vi besökte Backebo doftade det av pepparkaksbak. Att baka är ett bra sätt att använda skattemedel till att ge vårdtagare en meningsfull vardag. Varför pratar vi inte mer om kvalitet i vården stället för vinster?

Lucka 12: Kanske ett julklappstips? Spelbranschen växer snabbt och i Malmö bl a genom Massive Entertainment med deras succéspel ”The Division”.

Lucka 13: Lucia påminner oss om kvinnohistoria. Har du besökt Skarhults Slott som gör utställningar för att lyfta fram den dolda kvinnomakten?

Lucka 14: Mycket att göra och ingen tid att laga middag? Beställ online och få den hemlevererad. Företagsamma människor står till tjänst!

Lucka 15: Hur kan vården berikas? Kreativitet är nyckelordet när det gäller att skapa en bättre mödravård. Ingen ska behöva föda i en bil.

Lucka 16: Fint i huset till jul? Men vem ska städa egentligen?

Lucka 17: Ta en paus i julbestyren och besök någon av Skånes alla gårdsförsäljningar. Kanske du också hittar en fin julklapp där. Tyvärr kan ingen av dem ännu erbjuda glögg annat än i alkoholfri variant.

Lucka 18: Att starta ett gym i jultider kan vara en bra affärsidé. Men det gäller att vara fit for fight innan!

Lucka 19: Stressigt och mycket att göra inför jul? Vilken tur att RUT finns!

Lucka 20: Idag är det terminsslut för många elever. Men är det snart slut för alltid för alla skånska elever som går i friskolor? Nej, låt inte 25 års framgång stoppas!

Lucka 21: Det är mörkt nu men idag på vintersolståndet vänder det. Kanske du ändå gillar mörkret? Prova då lakrits för att fylla på energin!

Lucka 22: Gör du julmaten själv eller låter du andra fixa den? Företagsamma människor hjälper gärna till!

Lucka 23: Orolig för neddragningar inom vården under julhelgen? Lugn, nu finns flera digitala vårdcentraler som du når enkelt. Ta hand om dig!

Lucka 24: God jul önskar vår regionchef!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

”Arbetsmiljö måste vara en högt prioriterad fråga”

RIKSDAGKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Vänsterpartiet i Skåne och vid ett företagsbesök på Lödde Plåt i Lund passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Fråga oss företagare om hur upphandlingarna kan bli bättre

GÄSTKRÖNIKA Det blir de billigaste och sämsta lösningarna som vinner när offentliga upphandlingar inte ställer ordentliga krav på det som ska levereras. Det menar Daniel Sturesson, grundare av Enkätfabriken, i denna gästkrönika. Genom att prata med företagen i förväg går det att skapa bättre underlag, som ger mer valuta för skattepengarna.
NYHET Publicerad:

Skolentreprenör: Varför är det fult med kvinnliga välfärdsföretagare?

VÄLFÄRD "Man undrar vad vi har gjort för fel" undrar Christina Wahlgren Ek, grundare av Palmlunds skolor i Helsingborg, efter att ha läst en debattartikel från Socialdemokraterna om företag i välfärden.
NYHET Publicerad:

Pälsdjursallergiker startade framgångsrik djurpark

JOBBSKAPARNA För ett barn som är djur- och naturintresserad men allergisk mot pälsdjur, vad är oddsen att som vuxen starta en egen djurpark? För Magnus Lindkvist fanns det tidigt en enda dröm men det var få som trodde på den. Tropikariet i Helsingborg blev till slut verklighet och med 120 000 besökare/år och 33 anställda är det nu ett av de mest populära besöksmålen i Skåne. ”Ska man bli framgångsrik måste man våga”, säger Magnus Lindkvist.
NYHET Publicerad:

Säljaren som tagit skolsverige med storm

ENTREPRENÖRSKAP ”Jag vill, jag kan och det är roligt” – det fick Rickard Nordström lära sig som barn av sin lärare. Han är för många känd som Magister Nordström, som kallar sitt klassrum för Kunskapsfabriken, bjuder på fredagsdans och sedan i våras även podcasten Superskolan.
NYHET Publicerad:

Emil tar med sig god service till Yrkes-EM

EUROSKILLS Den 26-28 september 2018 tävlar yrkeslandslagets 32 svenska deltagare i 27 yrkesgrenar vid EuroSkills, yrkes-EM, i Budapest. 22-åriga Emil Fäldt från Malmö kommer att representera Sverige i receptionsyrket.
NYHET Publicerad:

"Att arbeta hos oss är prestigelöst och med mycket glädje och hjärta"

JOBBSKAPARNA Att ägarna till Veteranpoolen i Helsingborg skapar jobb är det ingen tvekan om. 2017 var ökningen i antal arbetade timmar så stor att de fick en utmärkelse som bästa kontor hos bemanningsföretaget. ”Tidigare hade vi flest privata kunder men efterfrågan från företag är det som ökar mest”. Det säger Rikard Thulin som tillsammans med Cecilia Hellke tog över företaget i början av 2017.
NYHET Publicerad:

Noggrannhet och arbetsglädje tar Adam till Yrkes-EM

EUROSKILLS Adam Kristensson är en av sju skånska deltagare som i september reser till Budapest, Ungern, för att representera Sverige i yrkes-EM. Den 21-åriga muraren från Lund reser tillsammans med yrkeslandslagets 32 svenska deltagare, som tillsammans kommer tävla i 27 yrkesgrenar.
NYHET Publicerad:

Prisbelönt lärare: Ingen läroform slår UF

FÖRETAGSAMHET Två gånger har Karin Ekelund blivit utsedd till årets UF-lärare. 2016 vann hon det skånska priset och året efter vann hon det nationella. Hon har samarbetat med Ung Företagsamhet (UF) i tio år. Det är den bästa undervisningsform hon känner till för att förbereda, inspirera, lära och utveckla sina elever.
NYHET Publicerad:

Superentreprenören: ”Politiker värdesätter oss jobbskapare alldeles för lite”

JOBBSKAPARNA Kjell Jakobsson, multientreprenör i Helsingborg, hade från början ingen stark drivkraft att bli egen företagare. Men han har alltid gillat utmaningar och att stå i händelsernas centrum. ”Kicken ligger i känslan av att göra något bra tillsammans med andra”, säger han och utvecklar nu nästa företagsidé, ett koncept med ett flertal hotell, med sonen Rasmus Jakobsson.