Julfika

Nu är det dags för julkalender

Årets julkalender 2017 - alla luckor

NYHET Publicerad

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!

Lucka 1: En riktig stjärnentreprenör! Karsten Deppert räddar gammal frukt, får folk att motionera mera, hjälper flyktingar att starta företag, och mycket mer. Läs om alla hans projekt!

Lucka 2: Är du en av dem som skaffat larm hemma eller i företaget på senare tid? Förutom att göra det svårare för bovarna kan du också ha hjälpt en företagare att uppnå sin dröm.

Lucka 3: Den 3/12 kunde vi inte låta bli att tänka på skattereglerna i 3:12. Vi lyckades stoppa regeringens förslag, men risken är att det kommer åter. Vad tror du?

Lucka 4: Att Arbetsförmedlingen behöver förändras är många överens om, även internt inom AF. Hur kan de fungera bättre för dig som arbetsgivare?

Lucka 5: Dags att planera för julmaten! Då behövs glöd och passion, det som driver de allt fler restaurangerna i Malmö.

Lucka 6: Fikapaus! Det finns över 2500 caféer i Sverige och vi fikar mer än någonsin. Bland de bästa enligt White Guide är Koppi i Helsingborg, Flickorna Lundgren på Skäret och Lilla Kafferosteriet i Malmö.

Lucka 7: Så här i december brukar de flesta jobba på topp. Men har du funderat över om just ditt yrke kommer att vara kvar i en än mer digitaliserad framtid?

Lucka 8: Nu fylls våra hus med doften av hyacint och andra blommor gläder oss med sina färger. Men kommer blomsterbutiker att vara ett minne blott i framtiden?

Lucka 9: Köp lite skånska chips att knapra på medan du knåpar med önskelistan till tomten! Och gläds åt att tillverkarna trots motgångar inte ger upp.

Lucka 10: Dags att städa och putsa fönster inför julen! Eller är det glasklart att du köper in dessa tjänster? Annars hjälper Eriks fönsterputs till.

Lucka 11: När vi besökte Backebo doftade det av pepparkaksbak. Att baka är ett bra sätt att använda skattemedel till att ge vårdtagare en meningsfull vardag. Varför pratar vi inte mer om kvalitet i vården stället för vinster?

Lucka 12: Kanske ett julklappstips? Spelbranschen växer snabbt och i Malmö bl a genom Massive Entertainment med deras succéspel ”The Division”.

Lucka 13: Lucia påminner oss om kvinnohistoria. Har du besökt Skarhults Slott som gör utställningar för att lyfta fram den dolda kvinnomakten?

Lucka 14: Mycket att göra och ingen tid att laga middag? Beställ online och få den hemlevererad. Företagsamma människor står till tjänst!

Lucka 15: Hur kan vården berikas? Kreativitet är nyckelordet när det gäller att skapa en bättre mödravård. Ingen ska behöva föda i en bil.

Lucka 16: Fint i huset till jul? Men vem ska städa egentligen?

Lucka 17: Ta en paus i julbestyren och besök någon av Skånes alla gårdsförsäljningar. Kanske du också hittar en fin julklapp där. Tyvärr kan ingen av dem ännu erbjuda glögg annat än i alkoholfri variant.

Lucka 18: Att starta ett gym i jultider kan vara en bra affärsidé. Men det gäller att vara fit for fight innan!

Lucka 19: Stressigt och mycket att göra inför jul? Vilken tur att RUT finns!

Lucka 20: Idag är det terminsslut för många elever. Men är det snart slut för alltid för alla skånska elever som går i friskolor? Nej, låt inte 25 års framgång stoppas!

Lucka 21: Det är mörkt nu men idag på vintersolståndet vänder det. Kanske du ändå gillar mörkret? Prova då lakrits för att fylla på energin!

Lucka 22: Gör du julmaten själv eller låter du andra fixa den? Företagsamma människor hjälper gärna till!

Lucka 23: Orolig för neddragningar inom vården under julhelgen? Lugn, nu finns flera digitala vårdcentraler som du når enkelt. Ta hand om dig!

Lucka 24: God jul önskar vår regionchef!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.