Julfika

Nu är det dags för julkalender

Årets julkalender 2017 - alla luckor

NYHET Publicerad

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!

Lucka 1: En riktig stjärnentreprenör! Karsten Deppert räddar gammal frukt, får folk att motionera mera, hjälper flyktingar att starta företag, och mycket mer. Läs om alla hans projekt!

Lucka 2: Är du en av dem som skaffat larm hemma eller i företaget på senare tid? Förutom att göra det svårare för bovarna kan du också ha hjälpt en företagare att uppnå sin dröm.

Lucka 3: Den 3/12 kunde vi inte låta bli att tänka på skattereglerna i 3:12. Vi lyckades stoppa regeringens förslag, men risken är att det kommer åter. Vad tror du?

Lucka 4: Att Arbetsförmedlingen behöver förändras är många överens om, även internt inom AF. Hur kan de fungera bättre för dig som arbetsgivare?

Lucka 5: Dags att planera för julmaten! Då behövs glöd och passion, det som driver de allt fler restaurangerna i Malmö.

Lucka 6: Fikapaus! Det finns över 2500 caféer i Sverige och vi fikar mer än någonsin. Bland de bästa enligt White Guide är Koppi i Helsingborg, Flickorna Lundgren på Skäret och Lilla Kafferosteriet i Malmö.

Lucka 7: Så här i december brukar de flesta jobba på topp. Men har du funderat över om just ditt yrke kommer att vara kvar i en än mer digitaliserad framtid?

Lucka 8: Nu fylls våra hus med doften av hyacint och andra blommor gläder oss med sina färger. Men kommer blomsterbutiker att vara ett minne blott i framtiden?

Lucka 9: Köp lite skånska chips att knapra på medan du knåpar med önskelistan till tomten! Och gläds åt att tillverkarna trots motgångar inte ger upp.

Lucka 10: Dags att städa och putsa fönster inför julen! Eller är det glasklart att du köper in dessa tjänster? Annars hjälper Eriks fönsterputs till.

Lucka 11: När vi besökte Backebo doftade det av pepparkaksbak. Att baka är ett bra sätt att använda skattemedel till att ge vårdtagare en meningsfull vardag. Varför pratar vi inte mer om kvalitet i vården stället för vinster?

Lucka 12: Kanske ett julklappstips? Spelbranschen växer snabbt och i Malmö bl a genom Massive Entertainment med deras succéspel ”The Division”.

Lucka 13: Lucia påminner oss om kvinnohistoria. Har du besökt Skarhults Slott som gör utställningar för att lyfta fram den dolda kvinnomakten?

Lucka 14: Mycket att göra och ingen tid att laga middag? Beställ online och få den hemlevererad. Företagsamma människor står till tjänst!

Lucka 15: Hur kan vården berikas? Kreativitet är nyckelordet när det gäller att skapa en bättre mödravård. Ingen ska behöva föda i en bil.

Lucka 16: Fint i huset till jul? Men vem ska städa egentligen?

Lucka 17: Ta en paus i julbestyren och besök någon av Skånes alla gårdsförsäljningar. Kanske du också hittar en fin julklapp där. Tyvärr kan ingen av dem ännu erbjuda glögg annat än i alkoholfri variant.

Lucka 18: Att starta ett gym i jultider kan vara en bra affärsidé. Men det gäller att vara fit for fight innan!

Lucka 19: Stressigt och mycket att göra inför jul? Vilken tur att RUT finns!

Lucka 20: Idag är det terminsslut för många elever. Men är det snart slut för alltid för alla skånska elever som går i friskolor? Nej, låt inte 25 års framgång stoppas!

Lucka 21: Det är mörkt nu men idag på vintersolståndet vänder det. Kanske du ändå gillar mörkret? Prova då lakrits för att fylla på energin!

Lucka 22: Gör du julmaten själv eller låter du andra fixa den? Företagsamma människor hjälper gärna till!

Lucka 23: Orolig för neddragningar inom vården under julhelgen? Lugn, nu finns flera digitala vårdcentraler som du når enkelt. Ta hand om dig!

Lucka 24: God jul önskar vår regionchef!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vad lockar skånska ungdomar till en arbetsplats?

ARBETSMARKNAD När skånska ungdomar söker jobb efterfrågar de något de är intresserade av och företagsvärderingar som stämmer överens med den egna livsstilen. Det gäller för arbetsgivare att erbjuda flexibla arbetstider och en involverande arbetsmiljö för att locka dagens unga. Lovisa Sterner på analysföretaget Ungdomsbarometern i Malmö har undersökt vad skånska arbetsgivare bör tänka på för att attrahera unga medarbetare. Hon menar att ”allting idag börjar med en googling”.
NYHET Publicerad:

”Staten måste ta ansvar och bygga ut fiber”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skånes norra och östra valkrets och vid ett företagsbesök på Naturstenskompaniet utanför Kristianstad passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Elbolaget Eon tar helhetsgrepp på lönesättningen

LEDARSKAP Eon flyttar ut ansvaret för tjänstemännens löner till cheferna. Farhågor för att sifferlösa avtal, utan central kontroll, skulle få lönerna att skena visade sig vara obefogade, säger hr-chefen Katarina Sigeus Ek.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade börjar jobba för sent i livet

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Skånska restauranger i uppror mot nytt regelkrångel

PERSONALLIGGARE Den 1 juli träder nya regler i kraft för personalliggare. Tidigare har företagarna i de branscher som berörs enbart behövt skriva in personalen som arbetar, nu måste de även skriva in sig själva och sina anhöriga. En enda miss kan leda till dryga böter. Bland skånska restauranger är upprördheten stor. "Vi förstår inte syftet med det här. Man kan ju inte jobba svart i sin egen verksamhet", säger Peter Svensson, ägare av Hotell Mossbylund i Skurup.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "det var mycket oro i början"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 I sju år har det varit möjligt för skåningarna att fritt välja vilken barnmorskemottagning man ska gå till. Petra Vigh och Tina Zetterling var två av pionjärerna som tog steget från anställda till företagare. I dag har deras företag, Barnmorskegruppen Öresund, fyra mottagningar i Skåne. Men regeringens förslag om att begränsa de privata alternativen i välfärden är ett orosmoln, berättar de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv Skåne och Moderata riksdagskandidater i Malmö.
NYHET Publicerad:

Kan jakten på företagarna i välfärden ta slut nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

”Vi måste veta att reglerna inte förändras”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Höga krav på såväl miljöpåverkan som på arbetsmiljö. Det kännetecknar Naturstenskompaniet i Färlöv utanför Kristianstad. Bolaget har ett flertal stenbrott i Sverige och Norge, framförallt i norra Skåne och Småland. Dessutom importerar de sten som bearbetas och förädlas till exempelvis gatsten. "Det viktigaste för oss är att det råder lika villkor för alla som verkar inom branschen", säger Rolf Lundmark, ägare till Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Det behövs enkelhet och tydlighet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i västra valkretsen.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Vi måste förbättra kompetensförsörjningen till företagen

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Skånes södra valkrets, som vi träffade på ett företagsbesök på Lingua Montessoriskola i Lund med företagaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

”Kompetensförsörjningen är tuff”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Byggmästar'n i Skåne är ett byggbolag som gått från sju medarbetare 1993 till nuvarande över 200 och med en miljardomsättning. ”Vi har våra utmaningar och även politiska önskemål för att kunna fortsätta växa och anställa.” Det säger vd Carin Stoeckmann och nämner kompetensfrågor och regelförenklingar som några av de prioriterade frågorna.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Vi måste underlätta inträdet för utlandsfödda

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Malmö valkrets.
NYHET Publicerad:

Emma får Trelleborgsgården att sprudla

FÖRETAGSAMHET Idésprutan Emma Albinson Carlbom tog steget från anställning på advokatbyrå i Malmö till att bli företagare. Det har hon aldrig ångrat. Samtidigt önskar hon ett bättre samarbete med kommunen. ”Det är en djungel vem man ska ta kontakt med för olika tillstånd och ändringar, och det är lätt att det blir fel. Det hade underlättat enormt med en enda kontaktväg in, som sedan hjälper en rätt”, säger Emma Albinson Carlbom, Holmanäs gård AB utanför Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Konkurrens måste ske på lika villkor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skåne läns södra valkrets.
NYHET Publicerad:

"Vet KD, M och L om att de håller på att förstöra föräldrakooperativen?"

GÄSTKRÖNIKA "Snart ska riksdagen rösta om ett förslag som riskerar att bli en nådastöt för många mindre skolor och föräldrakooperativ. Ägarprövningsutredningen ställer helt orimliga krav på oss som driver skolor och andra välfärdsföretag, krav som offentliga verksamheter bekvämt nog slipper. Det värsta är att de borgerliga partierna, med undantag för Centerpartiet, tänker rösta ja." Det skriver Maria Jacky, Lingua Montessoriskolor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Riksdagskandidat (MP): Sverige kan bli en megaregion med höghastighetståg

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

"Arbetsmarknaden måste bli flexiblare"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 TePe är familjeföretaget som nu blickar ut över hela världen. Produkterna är tandborstar, mellanrumsborstar och tandtråd men även produkter för personer med särskilda behov t.ex. ortodonti- implantat- och parodontitpatienter. Malmöföretaget TePe är en stor och växande arbetsgivare med ett par dussin nationaliteter hos de anställda. Miljöpartiets riksdagskandidater i Skåne besökte företaget.
NYHET Publicerad:

Regeringen kan lära av skånska kommuner

KOMMENTAR Företagen i Skåne sätter allt högre betyg på företagsklimatet i sina kommuner. Samtidigt växer missnöjet mot den nationella politiken. Kanske kan regeringen lära sig ett och annat av kommunerna?
NYHET Publicerad:

Så nöjda är företagarna i din kommun

FÖRETAGSKLIMAT Förutsättningarna att driva företag i Skåne har blivit bättre. När företagarna själva får ge ett omdöme om företagsklimatet i sin kommun får 19 av Skånes 33 kommuner ett högre betyg i år jämfört med förra året. I sju av kommunerna upplever företagen att det har blivit sämre förutsättningar. "Det är glädjande att så många kommuner i år går framåt", säger Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara lätt ett göra rätt”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i västra valkretsen.