NYHET23 november 2017

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.

Företagare inom restaurangbranschen har i många år haft synpunkter på dyra och ofta outförda livsmedelskontroller, och nu har de blivit hörsammade. Idag debiteras kontrollerna på förhand, men det är inte garanterat att företagaren får valuta för pengarna och att kontrollen faktiskt genomförs. Det ska nu ändras. Livsmedelsverket kovänder och vill införa efterhandsdebiteringar av livsmedelskontroller, som Svenskt Näringsliv skrivit om tidigare.

Det var den 16 november som Livsmedelsverket skickade en hemställan till Näringsdepartementet där man begärde en utredning i frågan. I hemställan föreslår Livsmedelsverket att efterhandsdebiteringen börjar gälla 1 januari 2020.

Nu jublar företagarna över Livsmedelsverkets initiativ.

Jeanette Bohman, ägare av Skivarps Gästgivaregård:

Jeanette Bohman

Vad tycker du om förslaget?
– Jag tycker det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte. Det är som att vi skulle fakturera kommunen i januari för eventuella julbord, och sedan får de betala oavsett om vi väljer att servera dem eller inte.

Varför är den här frågan viktig?
– I dag betalar vi en dyr avgift, men det är inte ofta som kommunen behöver vara här mer än 20-30 minuter för inspektionen. Det är svårt att se någon koppling mellan vad vi betalar och hur mycket jobb som måste utföras. Med den här modellen blir det annorlunda. Om man sköter sig så blir det billigare, och annars blir det dyrare.


Mats Rodenstam, ägare av Mr Gourmet i Ystad:

Mats Rodenstam

Vad tycker du om förslaget?
– Äntligen kan man väl säga. Skönt att avgifterna nu blir lite mer affärsmässiga. Det finns väl ingen annan som tar ut avgifter för ett arbete utan att veta om det kommer att bli utfört eller inte.

Varför är den här frågan viktig?
– Jag tycker det är en viktig princip att man inte får ta betalt för något som man kanske ska utföra någon gång i framtiden. Det måste finnas en koppling mellan vad man gör och vad man får betalt. I dag känns det godtyckligt på många sätt. Den här modellen borde spridas även till andra kontroller, såsom serveringstillstånd.

Torbjörn Åsgot, ägare av Custon vägkrog i Tjörnarp:

Torbjörn Åsgot

Vad tycker du om förslaget?
– Det är ju väldigt konstigt som det är i dag, att kommunerna kan ta betalt innan de gör något. Det känns egentligen rätt självklart att ändra den modellen.

Varför är den här frågan viktig?
– Ingen annan kan ju agera på det här sättet. Det måste ju finnas en koppling mellan vad man betalar och vad kommunen utför.

Skriven avErik Hultgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist