Rolf Elmer, Mathias Fridahl, Yasemin Arhan Modéer och Markku Rummukainen.

Rolf Elmer, Svenskt Näringsliv, Mathias Fridahl, lektor vid Linköpings universitet och ansvarig för Fores referensgrupp i internationell klimatpolitik, Yasemin Arhan Modéer, The Bridge Forum och Markku Rummukainen, Sveriges nationella kontaktpunkt för FN:s klimatpanel.

”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

NYHET Publicerad

MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.

Den sjätte november inleddes klimatmötet i Bonn. Där ska världens länder konkretisera hur de ska uppnå målet om att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader. Med anledning av detta bjöd tankesmedjan Fores och Svenskt Näringsliv Skåne in till en diskussion i Malmö om de internationella klimatmålen. Även Sveriges nationella kontaktpunkt för FN:s klimatpanel, Markku Rummukainen, deltog i samtalen för att ge sin bild av vad forskningen egentligen säger.

Markku Rummukainen berättar att den globala temperaturhöjningen redan idag är knappt en grad över det normala och redan ser man stora förändringar i klimatet. Han menar att det är fullt möjligt för oss att klara målen med dagens verktyg och teknik, men samtidigt väldigt ambitiöst.

Samtal mellan deltagarna på Studio Meetingpoint i Malmö

– Vi har två alternativ att välja mellan, antingen nytt klimat eller nytt samhälle, säger Markku Rummukainen.

Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne deltog i panelen och berättar om näringslivets arbete i klimatfrågan. Han poängterar vikten av företagens arbete med hållbara och förnybara lösningar.

– Teknikens utveckling är oerhört viktig i klimatarbetet för att kunna ställa om samhällen till mer hållbara. Marknadskrafterna är den smarta lösningen och de är otroligt starka, säger Rolf Elmér.

Mathias Fridahl, lektor vid Linköpings universitet och ansvarig för Fores referensgrupp i internationell klimatpolitik, berättar vidare om sina intryck från mötet i Bonn, där han upplevde en mer orolig stämning än föregående år i Marrakech. Förra årets möte handlade om att få med sig alla länder i utvecklingen och lämna in sina egna åtaganden. Dock är det många, framför allt de allra fattigaste länderna, som i fotnoterna skrivit att de behöver ekonomisk hjälp från andra för att klara av det.

– När länderna nu ska börja konkretisera vad de faktiskt ska göra är det klart det blir mer problematiskt. Men nu har till och med Syrien undertecknat, vilket innebär att det bara är USA som säger sig inte vilja vara en del av Parisavtalet, berättar Mathias Fridahl.

Vid implementeringen av avtalet är det viktigt att ha ett globalt perspektiv och att kunskaper och tekniska lösningar utbyts över landsgränser. Sverige är ett litet land som är beroende av sin export. Det är därför viktigt för svenska företag att fortsätta vara konkurrenskraftiga. En del i detta arbeta är att lyfta goda exempel på affärsmöjligheter i klimatomställningen.

– Vi ser dagligen hur även de små företagen jobbar för miljövänliga investeringar och hållbara lösningar, det finns väldigt få Trumps bland företagarna. Det långsiktiga lobbyarbetet är viktigt för att kunna få med oss alla i samma riktning. Det privata näringslivet och offentlig sektor måste gå hand i hand i detta arbete, fortsätter Rolf Elmér. 

Det är ingen som kan säga hur mycket klimatförändringarna kommer kosta i slutändan, men det är ingen som ensam kan betala hela priset. Det handlar om gemensamt globalt ansvar och vi får bara hoppas att staternas ambition räcker hela vägen för att klara målen.

– Det är därför avgörande att privata företag går in och finansierar, säger Mathias Fridahl.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Företag i dag vill göra rätt”

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik skapade en mindre revolution bland Sveriges kommuner, genom att bara ta betalt för den tillsyn som görs och genom att satsa mer på dialog med företagen än på sanktioner. ”Företag i dag vill göra rätt och då måste vi också anpassa oss efter det, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.