SEMINARIUM / MÖTE Län: Skåne länFullbokat

Digitalisering – en megatrend?

Tre stora megatrender sägs pågå just nu: GlobaliseringUrbanisering och Digitalisering. Vi ser resultaten av alla; fysiska varor blir till digitala tjänster, digitala plattformar leder till att mellanhänder slopas, och automatisering och robotisering effektiverar traditionell industri. Självklart påverkar allt detta arbetsmarknaden. Den kommer inte fortsätta se ut som den gör idag.

robot

Hur ser framtidens företag ut och var skapas de nya? Vilka yrken kommer att försvinna och kommer det nya? Hänger skolan med?

Vi hälsar företagare, politiker, tjänstemän, skola och andra intresserade välkomna till en förmiddag med digitalisering i näringslivet i fokus där våra föredragshållare ger oss en bild av en spännande framtid. Dagens moderator är Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet.


Program

Under dagen kan du i foajén möta Nyföretagarcentrum och utställande företag.


Kl. 08.00 Samling & kaffe

Kl. 08.30 Välkomna

Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne
Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef Landskrona stad


Den digitala revolutionen

Stefan Fölster, chef Reforminstitutet
Under de kommande två decennierna beräknas 53 procent av svenska yrken kunna ersättas av digital teknik. Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige berörs. Ny teknik slår ut en del yrken men kan göra andra mer attraktiva.
Stefan Fölster är nationalekonom, författare och debattör. Han är bl.a. adjungerad professor hos KTH och har tidigare varit chefekonom hos Svenskt Näringsliv.


Måste arbetet räddas?

Bodil Jönsson, professor emerita, Lunds universitet
Utmaningen när jobb försvinner är att på djupet definiera ”arbete”. Vad står arbetstid för i alla de kreativa yrken där det är omöjligt att styra prestationerna till någon viss arbetstidslängd eller ens till någon avgränsad del av dygnet? Och vad är det som skapat föreställningen att alla ska arbeta i en och samma omfattning och att denna ska vara så kallad ”hel tid”?
Bodil Jönsson är författare, fysiker och professor. För en bredare allmänhet kanske mest känd för sina böcker t.ex. ”Tio tankar om tid” och som värd för Sommar i P1 ett flertal gånger.


Näringslivet digitaliseras – hänger skolan med?

Edward Jensinger, områdeschef Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Malmö
Om framtiden spås bli än mer digitaliserad så är skolan nyckeln till vår konkurrenskraft. Men är den så digitaliserad så att eleverna får kompetens för ett digitaliserat arbetsliv eller näringsliv? Om skolan behöver vässas, vad krävs?
Edward Jensinger medverkar genom digital teknik. Han har tidigare arbetat med skolutveckling i Helsingborg med digitalisering i fokus och han är flitig i sociala media med bloggen ”Edward och Skolutvecklingen”.


Hur påverkar digitaliseringen ekonomin?

Mårten Blix, fil dr nationalekonomi
Delningsekonomi är ett nytt begrepp som innebär att företag och privatpersoner kan köpa och förmedla tjänster via digitala plattformar och därigenom bättre utnyttja resurser. Vi är bara i början av den omställning som digitaliseringen kräver och det är mycket som står på spel – hur kommer vi att påverkas?
Mårten Blix, är fil doktor i nationalekonomi och fd sekreterare i Framtidskommissionen, arbetar nu med digitaliseringsfrågor. Han har varit verksam vid Finans- och Näringsdepartementet samt vid Riksbanken och Europeiska Centralbanken.


Digital transformation, eller transpiration?

Kim Hedberg, affärskonsult och digital strateg på Stratiteq
Det enda som är konstant är förändring, lär en klok person ha sagt. Det känns som det stämmer bättre än någonsin, i den acceleration vi upplever. Inte minst med tanke på den digitala transformationen och nya köpbeteenden. Oavsett om det handlar om ditt företags affärsmodell, processer eller produkter så är allt och mer därtill föremål för förbättringar – ständiga eller mer radikala. Vad är digital transformation och på vilket sätt påverkar det mig och min affärsverksamhet? Vad är det som driver den digitala transformationen och vad utmärker företag som lyckas med digital transformation?


Paneldiskussion

Carolin Dahlman leder samtal med föredragshållarna och med Eva Sjögren, ENERCON samt Gustaf Larsson, JG Software.


Kl. 12.00 lunch på teatern


Anmälan

Du anmäler dig via den gröna knappen här nedan. Din anmälan behöver vi senast den 9 oktober och arrangemanget, inkl. lunch, är kostnadsfritt. Din anmälan är bindande men vid behov av avanmälan kontakta oss snarast.

Varmt välkomna!

Dagen är ett samarrangemang mellan Svenskt Näringsliv och Landskrona stad.

Plats

Landskrona teater, Järnvägsgatan 2, Landskrona