Stefan Fölster

Digitalisering – en megatrend?

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Framtiden kommer inte bara, utan vi måste skapa den.” Det sa Stefan Fölster, Reforminstitutet, när digitalisering i näringsliv och skola stod i fokus i Landskrona.

Globalisering, urbanisering och digitalisering. Det är tre av de stora megatrender som sägs pågå just nu, och vi ser resultaten av dem alla. Hur ser framtidens företag ut? Vilka yrken försvinner och vilka kommer till? Hur ska arbete definieras och hänger skolan med?

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman.

Vid en konferens som vi arrangerade tillsammans med Landskrona stad hade vi bjudit in till en förmiddag med dessa frågor i fokus. Föredragshållarna gav en bild av en spännande framtid och Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet, modererade dagen.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, inledde och berättade om hur den digitala revolutionen kommer att slå ut en del yrken men samtidigt göra andra mer attraktiva.

– Robottekniken innebär att gamla jobb försvinner. Sedan 2006 har 450 000 jobb automatiserats bort, och allt fler är tjänstemannayrken. Men i takt med att våra samlade inkomster ökar så ökar också efterfrågan på exempelvis turism, där nya jobb kan uppstå. På grund av ökad komplexitet ökar också efterfrågan på jurister och dataspecialister. Andra tänkbara nya jobb finns i skattefinansierade tjänster som t.ex. personlig omvårdnad, vilket konkurrerar med hemarbete och gör det svårare att beskatta. Men vi måste skapa jobben, de kommer inte bara komma av sig själva, säger Stefan Fölster.

Robokocken

Bodil Jönsson, professor emerita vid Lunds universitet, tog vid och resonerade kring hur arbete kan komma att omdefinieras i framtiden.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

– Måste arbetet i den nuvarande betydelsen räddas? Det frågar jag mig. I framtiden måste arbete och arbetstid omdefinieras då människor kommer att arbeta på olika sätt och i olika omfattning, säger Bodil Jönsson.

Med Edward Jensinger, som är skolledare på arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö, fick vi digitalisering i realiteten. Edward Jensinger var med via storbild och gav sin syn på skolans roll för Sveriges digitala konkurrenskraft.

– Det finns en stor likvärdighetsproblematik inom skolan, därför behöver vi ha en hög lägstanivå. Den digitala kompetensen kommer att bli en relevant för att inte säga avgörande arbetskompetens, därför behövs en nationell strategi för att få upp lägstanivån. Jag föreslår digitala nationella prov, då kommer skolarbetet oundvikligen att ske mer digitalt. Det viktiga är inte att kunna ett särskilt program, utan att vara införstådd med vad tekniken kan innebära och generera, säger Edward Jensinger.

Edward Jensinger framhöll också vikten av att samverkan mellan skola och arbetslivet måste intensifieras och uppmanade företagen att ta kontakten.

Idén om delningsekonomin aktualiserades av Mårten Blix, fil. dr. i nationalekonomi och f.d. sekreterare i Framtidskommissionen, som menade att digitaliseringen påverkar ekonomin genom förenklingen att förmedla tjänster via plattformar.

Mårten Blix

Mårten Blix

– Erfarenheten visar att det spelar en enorm roll hur vi hanterar förändringen. Vi har säkra motvindar i form av demografi och hög skuldsättning, och bara mer effektivt resursutnyttjande och flexiblare arbetsmarknad kan möta det. Delningsekonomin är mer än bara Uber och AirBnB, det är snarare en förstärkning av något som hela tiden har funnits. Förändringarna kommer att vara omtumlande, men de kommer oavsett vad vi tycker. Så det är bättre att underlätta omställningen istället för att motarbeta den, säger Mårten Blix.

Stratiteqs Kim Hedberg spanade om hur varumärken, affärsmodeller och produkter förändras och förbättras med digital transformation.

– Marknaden har blivit digital och ögonblicklig. Vi ser hur fysiska produkter kompletteras med digitala produkter i allt från bilbranschen till mjukdjursbranschen. Vi måste våga titta på våra affärsmodeller och skärskåda dem ur ett digitalt perspektiv för att hänga med, säger Kim Hedberg.

I paneldiskussionen som följde deltog samtliga talare samt Eva Sjögren från Enercon och Gustaf Larsson från JG Software. Samtalsämnena cirkulerade kring hur den snabba utvecklingen påverkar samhället i olika avseenden. Medan den konsumentdrivna utvecklingen accelererar, så är regler och institutioner tröga. Människor kommer gå in och ut ur arbete på ett annat sätt i framtiden, vilket påkallar flexibilitet och funderingar om hur och om man ska beskatta sådant arbete.

panel

Från vänster Gustaf Larsson, Eva Sjögren, Kim Hedberg, Stefan Fölster, Mårten Blix och Bodil Jönsson.

Den sak som är säker efter den här dagen är att den som uppfattar digitalisering som motvind går åt fel håll. Förändringarna kommer inte att komma smygande, och det kan göra ont i övergångsfasen. Jobb kommer att försvinna men också skapas – om vi ser till att skapa dem.

Se bildspel och läs vad några av deltagarna tycker om digitaliseringen. Är utvecklingen ett hot eller finns det möjligheter? Följ länk till bildspel HÄR.

Susanna Jertel

Presentationer & filmer

Ladda ner föredragshållarnas presentationer via länkarna i rutan här nedanför.
 

Länkar till Edward Jensinger:

filmat inlägg på Youtube
blogginlägg som utvecklar tankarna i intervjun
 

Föredragshållarna filmades via Bambuser och kan ses HÄR!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.