Stefan Fölster

Digitalisering – en megatrend?

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Framtiden kommer inte bara, utan vi måste skapa den.” Det sa Stefan Fölster, Reforminstitutet, när digitalisering i näringsliv och skola stod i fokus i Landskrona.

Globalisering, urbanisering och digitalisering. Det är tre av de stora megatrender som sägs pågå just nu, och vi ser resultaten av dem alla. Hur ser framtidens företag ut? Vilka yrken försvinner och vilka kommer till? Hur ska arbete definieras och hänger skolan med?

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman.

Vid en konferens som vi arrangerade tillsammans med Landskrona stad hade vi bjudit in till en förmiddag med dessa frågor i fokus. Föredragshållarna gav en bild av en spännande framtid och Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet, modererade dagen.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, inledde och berättade om hur den digitala revolutionen kommer att slå ut en del yrken men samtidigt göra andra mer attraktiva.

– Robottekniken innebär att gamla jobb försvinner. Sedan 2006 har 450 000 jobb automatiserats bort, och allt fler är tjänstemannayrken. Men i takt med att våra samlade inkomster ökar så ökar också efterfrågan på exempelvis turism, där nya jobb kan uppstå. På grund av ökad komplexitet ökar också efterfrågan på jurister och dataspecialister. Andra tänkbara nya jobb finns i skattefinansierade tjänster som t.ex. personlig omvårdnad, vilket konkurrerar med hemarbete och gör det svårare att beskatta. Men vi måste skapa jobben, de kommer inte bara komma av sig själva, säger Stefan Fölster.

Robokocken

Bodil Jönsson, professor emerita vid Lunds universitet, tog vid och resonerade kring hur arbete kan komma att omdefinieras i framtiden.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

– Måste arbetet i den nuvarande betydelsen räddas? Det frågar jag mig. I framtiden måste arbete och arbetstid omdefinieras då människor kommer att arbeta på olika sätt och i olika omfattning, säger Bodil Jönsson.

Med Edward Jensinger, som är skolledare på arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö, fick vi digitalisering i realiteten. Edward Jensinger var med via storbild och gav sin syn på skolans roll för Sveriges digitala konkurrenskraft.

– Det finns en stor likvärdighetsproblematik inom skolan, därför behöver vi ha en hög lägstanivå. Den digitala kompetensen kommer att bli en relevant för att inte säga avgörande arbetskompetens, därför behövs en nationell strategi för att få upp lägstanivån. Jag föreslår digitala nationella prov, då kommer skolarbetet oundvikligen att ske mer digitalt. Det viktiga är inte att kunna ett särskilt program, utan att vara införstådd med vad tekniken kan innebära och generera, säger Edward Jensinger.

Edward Jensinger framhöll också vikten av att samverkan mellan skola och arbetslivet måste intensifieras och uppmanade företagen att ta kontakten.

Idén om delningsekonomin aktualiserades av Mårten Blix, fil. dr. i nationalekonomi och f.d. sekreterare i Framtidskommissionen, som menade att digitaliseringen påverkar ekonomin genom förenklingen att förmedla tjänster via plattformar.

Mårten Blix

Mårten Blix

– Erfarenheten visar att det spelar en enorm roll hur vi hanterar förändringen. Vi har säkra motvindar i form av demografi och hög skuldsättning, och bara mer effektivt resursutnyttjande och flexiblare arbetsmarknad kan möta det. Delningsekonomin är mer än bara Uber och AirBnB, det är snarare en förstärkning av något som hela tiden har funnits. Förändringarna kommer att vara omtumlande, men de kommer oavsett vad vi tycker. Så det är bättre att underlätta omställningen istället för att motarbeta den, säger Mårten Blix.

Stratiteqs Kim Hedberg spanade om hur varumärken, affärsmodeller och produkter förändras och förbättras med digital transformation.

– Marknaden har blivit digital och ögonblicklig. Vi ser hur fysiska produkter kompletteras med digitala produkter i allt från bilbranschen till mjukdjursbranschen. Vi måste våga titta på våra affärsmodeller och skärskåda dem ur ett digitalt perspektiv för att hänga med, säger Kim Hedberg.

I paneldiskussionen som följde deltog samtliga talare samt Eva Sjögren från Enercon och Gustaf Larsson från JG Software. Samtalsämnena cirkulerade kring hur den snabba utvecklingen påverkar samhället i olika avseenden. Medan den konsumentdrivna utvecklingen accelererar, så är regler och institutioner tröga. Människor kommer gå in och ut ur arbete på ett annat sätt i framtiden, vilket påkallar flexibilitet och funderingar om hur och om man ska beskatta sådant arbete.

panel

Från vänster Gustaf Larsson, Eva Sjögren, Kim Hedberg, Stefan Fölster, Mårten Blix och Bodil Jönsson.

Den sak som är säker efter den här dagen är att den som uppfattar digitalisering som motvind går åt fel håll. Förändringarna kommer inte att komma smygande, och det kan göra ont i övergångsfasen. Jobb kommer att försvinna men också skapas – om vi ser till att skapa dem.

Se bildspel och läs vad några av deltagarna tycker om digitaliseringen. Är utvecklingen ett hot eller finns det möjligheter? Följ länk till bildspel HÄR.

Susanna Jertel

Presentationer & filmer

Ladda ner föredragshållarnas presentationer via länkarna i rutan här nedanför.
 

Länkar till Edward Jensinger:

filmat inlägg på Youtube
blogginlägg som utvecklar tankarna i intervjun
 

Föredragshållarna filmades via Bambuser och kan ses HÄR!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
NYHET Publicerad:

Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
NYHET Publicerad:

Miljöbron för samman studenter och företagare

SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
NYHET Publicerad:

En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna och Anna

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Får man ljuga bara för att man tycker saker?

KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
NYHET Publicerad:

Så kan ditt företag få hjälp att exportera

INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Flygskatten är extra skadlig för Skåne

DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!
NYHET Publicerad:

Skolföretag ryter ifrån mot vinsttaket

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens förslag om ett vinsttak inom välfärden skulle i praktiken innebära att de flesta företag tvingas stänga ned. I en debattartikel i Kvällsposten beskriver fyra företagare från Skåne sin syn på förslaget. Läs den här!