Stefan Fölster

Digitalisering – en megatrend?

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Framtiden kommer inte bara, utan vi måste skapa den.” Det sa Stefan Fölster, Reforminstitutet, när digitalisering i näringsliv och skola stod i fokus i Landskrona.

Globalisering, urbanisering och digitalisering. Det är tre av de stora megatrender som sägs pågå just nu, och vi ser resultaten av dem alla. Hur ser framtidens företag ut? Vilka yrken försvinner och vilka kommer till? Hur ska arbete definieras och hänger skolan med?

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman.

Vid en konferens som vi arrangerade tillsammans med Landskrona stad hade vi bjudit in till en förmiddag med dessa frågor i fokus. Föredragshållarna gav en bild av en spännande framtid och Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet, modererade dagen.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, inledde och berättade om hur den digitala revolutionen kommer att slå ut en del yrken men samtidigt göra andra mer attraktiva.

– Robottekniken innebär att gamla jobb försvinner. Sedan 2006 har 450 000 jobb automatiserats bort, och allt fler är tjänstemannayrken. Men i takt med att våra samlade inkomster ökar så ökar också efterfrågan på exempelvis turism, där nya jobb kan uppstå. På grund av ökad komplexitet ökar också efterfrågan på jurister och dataspecialister. Andra tänkbara nya jobb finns i skattefinansierade tjänster som t.ex. personlig omvårdnad, vilket konkurrerar med hemarbete och gör det svårare att beskatta. Men vi måste skapa jobben, de kommer inte bara komma av sig själva, säger Stefan Fölster.

Robokocken

Bodil Jönsson, professor emerita vid Lunds universitet, tog vid och resonerade kring hur arbete kan komma att omdefinieras i framtiden.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

– Måste arbetet i den nuvarande betydelsen räddas? Det frågar jag mig. I framtiden måste arbete och arbetstid omdefinieras då människor kommer att arbeta på olika sätt och i olika omfattning, säger Bodil Jönsson.

Med Edward Jensinger, som är skolledare på arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö, fick vi digitalisering i realiteten. Edward Jensinger var med via storbild och gav sin syn på skolans roll för Sveriges digitala konkurrenskraft.

– Det finns en stor likvärdighetsproblematik inom skolan, därför behöver vi ha en hög lägstanivå. Den digitala kompetensen kommer att bli en relevant för att inte säga avgörande arbetskompetens, därför behövs en nationell strategi för att få upp lägstanivån. Jag föreslår digitala nationella prov, då kommer skolarbetet oundvikligen att ske mer digitalt. Det viktiga är inte att kunna ett särskilt program, utan att vara införstådd med vad tekniken kan innebära och generera, säger Edward Jensinger.

Edward Jensinger framhöll också vikten av att samverkan mellan skola och arbetslivet måste intensifieras och uppmanade företagen att ta kontakten.

Idén om delningsekonomin aktualiserades av Mårten Blix, fil. dr. i nationalekonomi och f.d. sekreterare i Framtidskommissionen, som menade att digitaliseringen påverkar ekonomin genom förenklingen att förmedla tjänster via plattformar.

Mårten Blix

Mårten Blix

– Erfarenheten visar att det spelar en enorm roll hur vi hanterar förändringen. Vi har säkra motvindar i form av demografi och hög skuldsättning, och bara mer effektivt resursutnyttjande och flexiblare arbetsmarknad kan möta det. Delningsekonomin är mer än bara Uber och AirBnB, det är snarare en förstärkning av något som hela tiden har funnits. Förändringarna kommer att vara omtumlande, men de kommer oavsett vad vi tycker. Så det är bättre att underlätta omställningen istället för att motarbeta den, säger Mårten Blix.

Stratiteqs Kim Hedberg spanade om hur varumärken, affärsmodeller och produkter förändras och förbättras med digital transformation.

– Marknaden har blivit digital och ögonblicklig. Vi ser hur fysiska produkter kompletteras med digitala produkter i allt från bilbranschen till mjukdjursbranschen. Vi måste våga titta på våra affärsmodeller och skärskåda dem ur ett digitalt perspektiv för att hänga med, säger Kim Hedberg.

I paneldiskussionen som följde deltog samtliga talare samt Eva Sjögren från Enercon och Gustaf Larsson från JG Software. Samtalsämnena cirkulerade kring hur den snabba utvecklingen påverkar samhället i olika avseenden. Medan den konsumentdrivna utvecklingen accelererar, så är regler och institutioner tröga. Människor kommer gå in och ut ur arbete på ett annat sätt i framtiden, vilket påkallar flexibilitet och funderingar om hur och om man ska beskatta sådant arbete.

panel

Från vänster Gustaf Larsson, Eva Sjögren, Kim Hedberg, Stefan Fölster, Mårten Blix och Bodil Jönsson.

Den sak som är säker efter den här dagen är att den som uppfattar digitalisering som motvind går åt fel håll. Förändringarna kommer inte att komma smygande, och det kan göra ont i övergångsfasen. Jobb kommer att försvinna men också skapas – om vi ser till att skapa dem.

Se bildspel och läs vad några av deltagarna tycker om digitaliseringen. Är utvecklingen ett hot eller finns det möjligheter? Följ länk till bildspel HÄR.

Susanna Jertel

Presentationer & filmer

Ladda ner föredragshållarnas presentationer via länkarna i rutan här nedanför.
 

Länkar till Edward Jensinger:

filmat inlägg på Youtube
blogginlägg som utvecklar tankarna i intervjun
 

Föredragshållarna filmades via Bambuser och kan ses HÄR!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Superentreprenören: ”Politiker värdesätter oss jobbskapare alldeles för lite”

JOBBSKAPARNA Kjell Jakobsson, multientreprenör i Helsingborg, hade från början ingen stark drivkraft att bli egen företagare. Men han har alltid gillat utmaningar och att stå i händelsernas centrum. ”Kicken ligger i känslan av att göra något bra tillsammans med andra”, säger han och utvecklar nu nästa företagsidé, ett koncept med ett flertal hotell, med sonen Rasmus Jakobsson.
NYHET Publicerad:

"Att bygga skola innebär hårt arbete, lite lön, men mycket kärlek"

VÄLFÄRD Camilla Samuelsson är reklamaren som fångades av Montessoripedagogiken och började starta, äga och driva skola. Nu hoppas hon att skolan ska växa, med minst ytterligare en enhet. Detta trots att det har blivit tuffare att få tillstånd att starta och att det politiska läget är osäkert.
NYHET Publicerad:

Drömföretaget började med en Blocket-annons

JOBBSKAPARNA Att starta sitt första företag efter att ha sett en annons på Blocket tillhör nog inte det vanligaste. Men en sådan annons var starten för hotell- och krögarparet Pia Hansson och Mattias Frisk när de tog över hotell Riverside i Ängelholm 2006, då utan anställda. Nu driver de nyöppnade Hus 57 – 112 rum och kök med över 40 anställda. ”Det här är vår stora dröm”, säger Pia Hansson.
NYHET Publicerad:

Vad lockar skånska ungdomar till en arbetsplats?

ARBETSMARKNAD När skånska ungdomar söker jobb efterfrågar de något de är intresserade av och företagsvärderingar som stämmer överens med den egna livsstilen. Det gäller för arbetsgivare att erbjuda flexibla arbetstider och en involverande arbetsmiljö för att locka dagens unga. Lovisa Sterner på analysföretaget Ungdomsbarometern i Malmö har undersökt vad skånska arbetsgivare bör tänka på för att attrahera unga medarbetare. Hon menar att ”allting idag börjar med en googling”.
NYHET Publicerad:

”Staten måste ta ansvar och bygga ut fiber”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skånes norra och östra valkrets och vid ett företagsbesök på Naturstenskompaniet utanför Kristianstad passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Elbolaget Eon tar helhetsgrepp på lönesättningen

LEDARSKAP Eon flyttar ut ansvaret för tjänstemännens löner till cheferna. Farhågor för att sifferlösa avtal, utan central kontroll, skulle få lönerna att skena visade sig vara obefogade, säger hr-chefen Katarina Sigeus Ek.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade börjar jobba för sent i livet

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Skånska restauranger i uppror mot nytt regelkrångel

PERSONALLIGGARE Den 1 juli träder nya regler i kraft för personalliggare. Tidigare har företagarna i de branscher som berörs enbart behövt skriva in personalen som arbetar, nu måste de även skriva in sig själva och sina anhöriga. En enda miss kan leda till dryga böter. Bland skånska restauranger är upprördheten stor. "Vi förstår inte syftet med det här. Man kan ju inte jobba svart i sin egen verksamhet", säger Peter Svensson, ägare av Hotell Mossbylund i Skurup.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "det var mycket oro i början"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 I sju år har det varit möjligt för skåningarna att fritt välja vilken barnmorskemottagning man ska gå till. Petra Vigh och Tina Zetterling var två av pionjärerna som tog steget från anställda till företagare. I dag har deras företag, Barnmorskegruppen Öresund, fyra mottagningar i Skåne. Men regeringens förslag om att begränsa de privata alternativen i välfärden är ett orosmoln, berättar de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv Skåne och Moderata riksdagskandidater i Malmö.
NYHET Publicerad:

Kan jakten på företagarna i välfärden ta slut nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

”Vi måste veta att reglerna inte förändras”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Höga krav på såväl miljöpåverkan som på arbetsmiljö. Det kännetecknar Naturstenskompaniet i Färlöv utanför Kristianstad. Bolaget har ett flertal stenbrott i Sverige och Norge, framförallt i norra Skåne och Småland. Dessutom importerar de sten som bearbetas och förädlas till exempelvis gatsten. "Det viktigaste för oss är att det råder lika villkor för alla som verkar inom branschen", säger Rolf Lundmark, ägare till Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Det behövs enkelhet och tydlighet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i västra valkretsen.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Vi måste förbättra kompetensförsörjningen till företagen

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Skånes södra valkrets, som vi träffade på ett företagsbesök på Lingua Montessoriskola i Lund med företagaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

”Kompetensförsörjningen är tuff”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Byggmästar'n i Skåne är ett byggbolag som gått från sju medarbetare 1993 till nuvarande över 200 och med en miljardomsättning. ”Vi har våra utmaningar och även politiska önskemål för att kunna fortsätta växa och anställa.” Det säger vd Carin Stoeckmann och nämner kompetensfrågor och regelförenklingar som några av de prioriterade frågorna.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Vi måste underlätta inträdet för utlandsfödda

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Malmö valkrets.
NYHET Publicerad:

Emma får Trelleborgsgården att sprudla

FÖRETAGSAMHET Idésprutan Emma Albinson Carlbom tog steget från anställning på advokatbyrå i Malmö till att bli företagare. Det har hon aldrig ångrat. Samtidigt önskar hon ett bättre samarbete med kommunen. ”Det är en djungel vem man ska ta kontakt med för olika tillstånd och ändringar, och det är lätt att det blir fel. Det hade underlättat enormt med en enda kontaktväg in, som sedan hjälper en rätt”, säger Emma Albinson Carlbom, Holmanäs gård AB utanför Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Konkurrens måste ske på lika villkor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skåne läns södra valkrets.
NYHET Publicerad:

"Vet KD, M och L om att de håller på att förstöra föräldrakooperativen?"

GÄSTKRÖNIKA "Snart ska riksdagen rösta om ett förslag som riskerar att bli en nådastöt för många mindre skolor och föräldrakooperativ. Ägarprövningsutredningen ställer helt orimliga krav på oss som driver skolor och andra välfärdsföretag, krav som offentliga verksamheter bekvämt nog slipper. Det värsta är att de borgerliga partierna, med undantag för Centerpartiet, tänker rösta ja." Det skriver Maria Jacky, Lingua Montessoriskolor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Riksdagskandidat (MP): Sverige kan bli en megaregion med höghastighetståg

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

"Arbetsmarknaden måste bli flexiblare"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 TePe är familjeföretaget som nu blickar ut över hela världen. Produkterna är tandborstar, mellanrumsborstar och tandtråd men även produkter för personer med särskilda behov t.ex. ortodonti- implantat- och parodontitpatienter. Malmöföretaget TePe är en stor och växande arbetsgivare med ett par dussin nationaliteter hos de anställda. Miljöpartiets riksdagskandidater i Skåne besökte företaget.