Stefan Fölster

Digitalisering – en megatrend?

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Framtiden kommer inte bara, utan vi måste skapa den.” Det sa Stefan Fölster, Reforminstitutet, när digitalisering i näringsliv och skola stod i fokus i Landskrona.

Globalisering, urbanisering och digitalisering. Det är tre av de stora megatrender som sägs pågå just nu, och vi ser resultaten av dem alla. Hur ser framtidens företag ut? Vilka yrken försvinner och vilka kommer till? Hur ska arbete definieras och hänger skolan med?

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman.

Vid en konferens som vi arrangerade tillsammans med Landskrona stad hade vi bjudit in till en förmiddag med dessa frågor i fokus. Föredragshållarna gav en bild av en spännande framtid och Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet, modererade dagen.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, inledde och berättade om hur den digitala revolutionen kommer att slå ut en del yrken men samtidigt göra andra mer attraktiva.

– Robottekniken innebär att gamla jobb försvinner. Sedan 2006 har 450 000 jobb automatiserats bort, och allt fler är tjänstemannayrken. Men i takt med att våra samlade inkomster ökar så ökar också efterfrågan på exempelvis turism, där nya jobb kan uppstå. På grund av ökad komplexitet ökar också efterfrågan på jurister och dataspecialister. Andra tänkbara nya jobb finns i skattefinansierade tjänster som t.ex. personlig omvårdnad, vilket konkurrerar med hemarbete och gör det svårare att beskatta. Men vi måste skapa jobben, de kommer inte bara komma av sig själva, säger Stefan Fölster.

Robokocken

Bodil Jönsson, professor emerita vid Lunds universitet, tog vid och resonerade kring hur arbete kan komma att omdefinieras i framtiden.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

– Måste arbetet i den nuvarande betydelsen räddas? Det frågar jag mig. I framtiden måste arbete och arbetstid omdefinieras då människor kommer att arbeta på olika sätt och i olika omfattning, säger Bodil Jönsson.

Med Edward Jensinger, som är skolledare på arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö, fick vi digitalisering i realiteten. Edward Jensinger var med via storbild och gav sin syn på skolans roll för Sveriges digitala konkurrenskraft.

– Det finns en stor likvärdighetsproblematik inom skolan, därför behöver vi ha en hög lägstanivå. Den digitala kompetensen kommer att bli en relevant för att inte säga avgörande arbetskompetens, därför behövs en nationell strategi för att få upp lägstanivån. Jag föreslår digitala nationella prov, då kommer skolarbetet oundvikligen att ske mer digitalt. Det viktiga är inte att kunna ett särskilt program, utan att vara införstådd med vad tekniken kan innebära och generera, säger Edward Jensinger.

Edward Jensinger framhöll också vikten av att samverkan mellan skola och arbetslivet måste intensifieras och uppmanade företagen att ta kontakten.

Idén om delningsekonomin aktualiserades av Mårten Blix, fil. dr. i nationalekonomi och f.d. sekreterare i Framtidskommissionen, som menade att digitaliseringen påverkar ekonomin genom förenklingen att förmedla tjänster via plattformar.

Mårten Blix

Mårten Blix

– Erfarenheten visar att det spelar en enorm roll hur vi hanterar förändringen. Vi har säkra motvindar i form av demografi och hög skuldsättning, och bara mer effektivt resursutnyttjande och flexiblare arbetsmarknad kan möta det. Delningsekonomin är mer än bara Uber och AirBnB, det är snarare en förstärkning av något som hela tiden har funnits. Förändringarna kommer att vara omtumlande, men de kommer oavsett vad vi tycker. Så det är bättre att underlätta omställningen istället för att motarbeta den, säger Mårten Blix.

Stratiteqs Kim Hedberg spanade om hur varumärken, affärsmodeller och produkter förändras och förbättras med digital transformation.

– Marknaden har blivit digital och ögonblicklig. Vi ser hur fysiska produkter kompletteras med digitala produkter i allt från bilbranschen till mjukdjursbranschen. Vi måste våga titta på våra affärsmodeller och skärskåda dem ur ett digitalt perspektiv för att hänga med, säger Kim Hedberg.

I paneldiskussionen som följde deltog samtliga talare samt Eva Sjögren från Enercon och Gustaf Larsson från JG Software. Samtalsämnena cirkulerade kring hur den snabba utvecklingen påverkar samhället i olika avseenden. Medan den konsumentdrivna utvecklingen accelererar, så är regler och institutioner tröga. Människor kommer gå in och ut ur arbete på ett annat sätt i framtiden, vilket påkallar flexibilitet och funderingar om hur och om man ska beskatta sådant arbete.

panel

Från vänster Gustaf Larsson, Eva Sjögren, Kim Hedberg, Stefan Fölster, Mårten Blix och Bodil Jönsson.

Den sak som är säker efter den här dagen är att den som uppfattar digitalisering som motvind går åt fel håll. Förändringarna kommer inte att komma smygande, och det kan göra ont i övergångsfasen. Jobb kommer att försvinna men också skapas – om vi ser till att skapa dem.

Se bildspel och läs vad några av deltagarna tycker om digitaliseringen. Är utvecklingen ett hot eller finns det möjligheter? Följ länk till bildspel HÄR.

Susanna Jertel

Presentationer & filmer

Ladda ner föredragshållarnas presentationer via länkarna i rutan här nedanför.
 

Länkar till Edward Jensinger:

filmat inlägg på Youtube
blogginlägg som utvecklar tankarna i intervjun
 

Föredragshållarna filmades via Bambuser och kan ses HÄR!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Skåne är näst bäst på att söka patent

IMMATERIALRÄTT Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.
NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.