Stefan Fölster

Digitalisering – en megatrend?

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Framtiden kommer inte bara, utan vi måste skapa den.” Det sa Stefan Fölster, Reforminstitutet, när digitalisering i näringsliv och skola stod i fokus i Landskrona.

Globalisering, urbanisering och digitalisering. Det är tre av de stora megatrender som sägs pågå just nu, och vi ser resultaten av dem alla. Hur ser framtidens företag ut? Vilka yrken försvinner och vilka kommer till? Hur ska arbete definieras och hänger skolan med?

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman.

Vid en konferens som vi arrangerade tillsammans med Landskrona stad hade vi bjudit in till en förmiddag med dessa frågor i fokus. Föredragshållarna gav en bild av en spännande framtid och Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet, modererade dagen.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, inledde och berättade om hur den digitala revolutionen kommer att slå ut en del yrken men samtidigt göra andra mer attraktiva.

– Robottekniken innebär att gamla jobb försvinner. Sedan 2006 har 450 000 jobb automatiserats bort, och allt fler är tjänstemannayrken. Men i takt med att våra samlade inkomster ökar så ökar också efterfrågan på exempelvis turism, där nya jobb kan uppstå. På grund av ökad komplexitet ökar också efterfrågan på jurister och dataspecialister. Andra tänkbara nya jobb finns i skattefinansierade tjänster som t.ex. personlig omvårdnad, vilket konkurrerar med hemarbete och gör det svårare att beskatta. Men vi måste skapa jobben, de kommer inte bara komma av sig själva, säger Stefan Fölster.

Robokocken

Bodil Jönsson, professor emerita vid Lunds universitet, tog vid och resonerade kring hur arbete kan komma att omdefinieras i framtiden.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

– Måste arbetet i den nuvarande betydelsen räddas? Det frågar jag mig. I framtiden måste arbete och arbetstid omdefinieras då människor kommer att arbeta på olika sätt och i olika omfattning, säger Bodil Jönsson.

Med Edward Jensinger, som är skolledare på arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö, fick vi digitalisering i realiteten. Edward Jensinger var med via storbild och gav sin syn på skolans roll för Sveriges digitala konkurrenskraft.

– Det finns en stor likvärdighetsproblematik inom skolan, därför behöver vi ha en hög lägstanivå. Den digitala kompetensen kommer att bli en relevant för att inte säga avgörande arbetskompetens, därför behövs en nationell strategi för att få upp lägstanivån. Jag föreslår digitala nationella prov, då kommer skolarbetet oundvikligen att ske mer digitalt. Det viktiga är inte att kunna ett särskilt program, utan att vara införstådd med vad tekniken kan innebära och generera, säger Edward Jensinger.

Edward Jensinger framhöll också vikten av att samverkan mellan skola och arbetslivet måste intensifieras och uppmanade företagen att ta kontakten.

Idén om delningsekonomin aktualiserades av Mårten Blix, fil. dr. i nationalekonomi och f.d. sekreterare i Framtidskommissionen, som menade att digitaliseringen påverkar ekonomin genom förenklingen att förmedla tjänster via plattformar.

Mårten Blix

Mårten Blix

– Erfarenheten visar att det spelar en enorm roll hur vi hanterar förändringen. Vi har säkra motvindar i form av demografi och hög skuldsättning, och bara mer effektivt resursutnyttjande och flexiblare arbetsmarknad kan möta det. Delningsekonomin är mer än bara Uber och AirBnB, det är snarare en förstärkning av något som hela tiden har funnits. Förändringarna kommer att vara omtumlande, men de kommer oavsett vad vi tycker. Så det är bättre att underlätta omställningen istället för att motarbeta den, säger Mårten Blix.

Stratiteqs Kim Hedberg spanade om hur varumärken, affärsmodeller och produkter förändras och förbättras med digital transformation.

– Marknaden har blivit digital och ögonblicklig. Vi ser hur fysiska produkter kompletteras med digitala produkter i allt från bilbranschen till mjukdjursbranschen. Vi måste våga titta på våra affärsmodeller och skärskåda dem ur ett digitalt perspektiv för att hänga med, säger Kim Hedberg.

I paneldiskussionen som följde deltog samtliga talare samt Eva Sjögren från Enercon och Gustaf Larsson från JG Software. Samtalsämnena cirkulerade kring hur den snabba utvecklingen påverkar samhället i olika avseenden. Medan den konsumentdrivna utvecklingen accelererar, så är regler och institutioner tröga. Människor kommer gå in och ut ur arbete på ett annat sätt i framtiden, vilket påkallar flexibilitet och funderingar om hur och om man ska beskatta sådant arbete.

panel

Från vänster Gustaf Larsson, Eva Sjögren, Kim Hedberg, Stefan Fölster, Mårten Blix och Bodil Jönsson.

Den sak som är säker efter den här dagen är att den som uppfattar digitalisering som motvind går åt fel håll. Förändringarna kommer inte att komma smygande, och det kan göra ont i övergångsfasen. Jobb kommer att försvinna men också skapas – om vi ser till att skapa dem.

Se bildspel och läs vad några av deltagarna tycker om digitaliseringen. Är utvecklingen ett hot eller finns det möjligheter? Följ länk till bildspel HÄR.

Susanna Jertel

Presentationer & filmer

Ladda ner föredragshållarnas presentationer via länkarna i rutan här nedanför.
 

Länkar till Edward Jensinger:

filmat inlägg på Youtube
blogginlägg som utvecklar tankarna i intervjun
 

Föredragshållarna filmades via Bambuser och kan ses HÄR!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Årets julkalender 2017 - alla luckor

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.
NYHET Publicerad:

”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.