Elever möter företagare

NYHET Publicerad

FRAMTIDENS FÖRETAGARE Niondeklassarna på Sveaskolan fick chansen att lyssna till Anna Netterlids entreprenörserfarenheter. "Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm", säger Anna Netterlid, grundare av Jimmy & Anna. Hon ingår i samverkansprojektet Framtidens företagare mellan Sveaskolan och Svenskt Näringsliv i Skåne.

Elever och Anna och Jimmy Netterlid

Längst fram i mitten, Anna Netterlid och Jimmy Andersson, Jimmy & Anna AB, och bakom dem niondeklasserna på Sveaskolan i Limhamn.

– Jag upplevde att vi tidigare inte hade haft tillräcklig samverkan med näringslivet. Det är viktigt för oss att våra elever får ta in omvärlden och integreras i denna därför startade vi tillsammans med Svenskt Näringsliv detta samverkansprojekt, säger Tove Möller, biträdande rektor och studievägledare.

Sveaskolan kommer besökas av sammanlagt sex företagare under cirka en månads tid.

– Vi ser att det finns ett stort behov av samverkan med arbetslivet redan i grundskolan. Eleverna står inför sina framtida utbildnings-och yrkesval och måste tidigt kunna kalibrera dessa. Därför är det extra viktigt att också tidigt inspireras av och hitta förebilder i arbetslivet. Vi hoppas att detta projekt kan uppmuntra andra skolor att också ta kontakt med näringslivet säger Carola Netterlid, Svenskt Näringsliv Skåne.

Först ut var luftakrobaterna Jimmy och Anna som varit företagare sedan 2005. Paret har sedan ung ålder sysslat med gymnastik på elitnivå. De fick idén om luftakrobatik när Anna, efter att ha gått en musikalartistutbildning i London, reste omkring som dansare och träffade ett par som var luftakrobater och som inspirerade dem till att själva tänka i samma banor.

– Luftakrobatiken möjliggjorde att jag och Jimmy kunde arbeta tillsammans som en duo och det tyckte vi var mycket roligare, säger Anna.

 

Ungdomarna på Sveaskolan får höra om olika äventyr som Jimmy och Anna fått vara med om genom sitt yrke. De har invigt de flesta höga byggnader i Malmö som t.ex. Malmö Arena och Turning Torso. Men det viktigaste som paret försöker inspirera ungdomarna till är att våga satsa både på sina drömmar men också företagandet. Deras dröm som luftakrobater besannades genom att de kunde driva det som ett eget företag.

– Ni kommer alla att stå inför olika problem men försök att se dem som en möjlighet till att vända till er fördel, säger Jimmy och Anna under föreläsningen.

Ibland kan det också vara tufft. För paret har det både varit en fysisk utmaning med flera timmars träning varje dag för att kunna utföra sina nummer men andra utmaningar som att sätta sig in i själva företagandet fanns också där. När de bestämde sig för att de ville leva på luftakrobatiken var de också tvungna att sätta sig in företagandet och de olika regelverken.

– Vi uppträdde på olika kryssningsfartyg i Karibien och därifrån läste vi företagsekonomi på distans via Mittuniversitetet. Ibland var det tufft med tentor och jobb samtidigt men vi visste att vi var tvungna att göra det för att kunna jobba med det vi ville göra, säger Anna.

Att komma ut och föreläsa och inspirera ungdomarna är något de båda tycker är mycket roligt.

– När jag själv gick på högstadiet och gymnasiet hade jag inte en tanke på att jag en dag skulle driva eget företag. Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm. Att kunna dela med av de erfarenheterna vi fått och ge till ungdomarna är vårt sätt att kunna ge tillbaka och kanske blir de själva inspirerade till att själva våga satsa på sina egna drömmar, säger Anna.

I kommande artikel kommer ni få läsa om Finnur Sverrisson, Lord Finnur AB besök på Sveaskolan samt när Superman Josef Kiswani var och träffade eleverna.

Johanna Dahl

Fakta Sveaskolan

Sveaskolan är en friskola som ligger i Limhamn och har elever från årskurs sex till nio. Den startades 2007 av rektor Catharina Elgh-Linander tillsammans med biträdande rektor och studievägledare Tove Möller och är speciellt inriktad mot Matte och No.

Sedan en tid tillbaka har skolan valt att jobba på projektnivå med olika satsningar för eleverna där de ämnesintegrerar projekten för att eleverna ska få en bredare förståelse för dem. Tidigare har skolan haft projekt med hållbarhet som resulterade i en klädbytarkväll och på samma sätt ville de nu jobba med näringslivet. Detta då den nya läroplanen påkallar att det entreprenöriella ska komma in redan i grundskolan.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prisbelönt lärare: Ingen läroform slår UF

FÖRETAGSAMHET Två gånger har Karin Ekelund blivit utsedd till årets UF-lärare. 2016 vann hon det skånska priset och året efter vann hon det nationella. Hon har samarbetat med Ung Företagsamhet (UF) i tio år. Det är den bästa undervisningsform hon känner till för att förbereda, inspirera, lära och utveckla sina elever.
NYHET Publicerad:

Superentreprenören: ”Politiker värdesätter oss jobbskapare alldeles för lite”

JOBBSKAPARNA Kjell Jakobsson, multientreprenör i Helsingborg, hade från början ingen stark drivkraft att bli egen företagare. Men han har alltid gillat utmaningar och att stå i händelsernas centrum. ”Kicken ligger i känslan av att göra något bra tillsammans med andra”, säger han och utvecklar nu nästa företagsidé, ett koncept med ett flertal hotell, med sonen Rasmus Jakobsson.
NYHET Publicerad:

Hårt arbete, låg lön, mycket kärlek bakom skolbygge

VÄLFÄRD Camilla Samuelsson är reklamaren som fångades av Montessoripedagogiken och började starta, äga och driva skola. Nu hoppas hon att skolan ska växa, trots att det är svårare att få tillstånd att starta och ett osäkert politiskt läge.
NYHET Publicerad:

Drömföretaget började med en Blocket-annons

JOBBSKAPARNA Att starta sitt första företag efter att ha sett en annons på Blocket tillhör nog inte det vanligaste. Men en sådan annons var starten för hotell- och krögarparet Pia Hansson och Mattias Frisk när de tog över hotell Riverside i Ängelholm 2006, då utan anställda. Nu driver de nyöppnade Hus 57 – 112 rum och kök med över 40 anställda. ”Det här är vår stora dröm”, säger Pia Hansson.
NYHET Publicerad:

Vad lockar skånska ungdomar till en arbetsplats?

ARBETSMARKNAD När skånska ungdomar söker jobb efterfrågar de något de är intresserade av och företagsvärderingar som stämmer överens med den egna livsstilen. Det gäller för arbetsgivare att erbjuda flexibla arbetstider och en involverande arbetsmiljö för att locka dagens unga. Lovisa Sterner på analysföretaget Ungdomsbarometern i Malmö har undersökt vad skånska arbetsgivare bör tänka på för att attrahera unga medarbetare. Hon menar att ”allting idag börjar med en googling”.
NYHET Publicerad:

”Staten måste ta ansvar och bygga ut fiber”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skånes norra och östra valkrets och vid ett företagsbesök på Naturstenskompaniet utanför Kristianstad passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Elbolaget Eon tar helhetsgrepp på lönesättningen

LEDARSKAP Eon flyttar ut ansvaret för tjänstemännens löner till cheferna. Farhågor för att sifferlösa avtal, utan central kontroll, skulle få lönerna att skena visade sig vara obefogade, säger hr-chefen Katarina Sigeus Ek.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade börjar jobba för sent i livet

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Skånska restauranger i uppror mot nytt regelkrångel

PERSONALLIGGARE Den 1 juli träder nya regler i kraft för personalliggare. Tidigare har företagarna i de branscher som berörs enbart behövt skriva in personalen som arbetar, nu måste de även skriva in sig själva och sina anhöriga. En enda miss kan leda till dryga böter. Bland skånska restauranger är upprördheten stor. "Vi förstår inte syftet med det här. Man kan ju inte jobba svart i sin egen verksamhet", säger Peter Svensson, ägare av Hotell Mossbylund i Skurup.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "det var mycket oro i början"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 I sju år har det varit möjligt för skåningarna att fritt välja vilken barnmorskemottagning man ska gå till. Petra Vigh och Tina Zetterling var två av pionjärerna som tog steget från anställda till företagare. I dag har deras företag, Barnmorskegruppen Öresund, fyra mottagningar i Skåne. Men regeringens förslag om att begränsa de privata alternativen i välfärden är ett orosmoln, berättar de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv Skåne och Moderata riksdagskandidater i Malmö.
NYHET Publicerad:

Kan jakten på företagarna i välfärden ta slut nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

”Vi måste veta att reglerna inte förändras”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Höga krav på såväl miljöpåverkan som på arbetsmiljö. Det kännetecknar Naturstenskompaniet i Färlöv utanför Kristianstad. Bolaget har ett flertal stenbrott i Sverige och Norge, framförallt i norra Skåne och Småland. Dessutom importerar de sten som bearbetas och förädlas till exempelvis gatsten. "Det viktigaste för oss är att det råder lika villkor för alla som verkar inom branschen", säger Rolf Lundmark, ägare till Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Det behövs enkelhet och tydlighet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i västra valkretsen.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Vi måste förbättra kompetensförsörjningen till företagen

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Skånes södra valkrets, som vi träffade på ett företagsbesök på Lingua Montessoriskola i Lund med företagaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

”Kompetensförsörjningen är tuff”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Byggmästar'n i Skåne är ett byggbolag som gått från sju medarbetare 1993 till nuvarande över 200 och med en miljardomsättning. ”Vi har våra utmaningar och även politiska önskemål för att kunna fortsätta växa och anställa.” Det säger vd Carin Stoeckmann och nämner kompetensfrågor och regelförenklingar som några av de prioriterade frågorna.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Vi måste underlätta inträdet för utlandsfödda

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Malmö valkrets.
NYHET Publicerad:

Emma får Trelleborgsgården att sprudla

FÖRETAGSAMHET Idésprutan Emma Albinson Carlbom tog steget från anställning på advokatbyrå i Malmö till att bli företagare. Det har hon aldrig ångrat. Samtidigt önskar hon ett bättre samarbete med kommunen. ”Det är en djungel vem man ska ta kontakt med för olika tillstånd och ändringar, och det är lätt att det blir fel. Det hade underlättat enormt med en enda kontaktväg in, som sedan hjälper en rätt”, säger Emma Albinson Carlbom, Holmanäs gård AB utanför Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Konkurrens måste ske på lika villkor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skåne läns södra valkrets.
NYHET Publicerad:

"Vet KD, M och L om att de håller på att förstöra föräldrakooperativen?"

GÄSTKRÖNIKA "Snart ska riksdagen rösta om ett förslag som riskerar att bli en nådastöt för många mindre skolor och föräldrakooperativ. Ägarprövningsutredningen ställer helt orimliga krav på oss som driver skolor och andra välfärdsföretag, krav som offentliga verksamheter bekvämt nog slipper. Det värsta är att de borgerliga partierna, med undantag för Centerpartiet, tänker rösta ja." Det skriver Maria Jacky, Lingua Montessoriskolor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Riksdagskandidat (MP): Sverige kan bli en megaregion med höghastighetståg

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Miljöpartiet.