Elever möter företagare

NYHET Publicerad

FRAMTIDENS FÖRETAGARE Niondeklassarna på Sveaskolan fick chansen att lyssna till Anna Netterlids entreprenörserfarenheter. "Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm", säger Anna Netterlid, grundare av Jimmy & Anna. Hon ingår i samverkansprojektet Framtidens företagare mellan Sveaskolan och Svenskt Näringsliv i Skåne.

Elever och Anna och Jimmy Netterlid

Längst fram i mitten, Anna Netterlid och Jimmy Andersson, Jimmy & Anna AB, och bakom dem niondeklasserna på Sveaskolan i Limhamn.

– Jag upplevde att vi tidigare inte hade haft tillräcklig samverkan med näringslivet. Det är viktigt för oss att våra elever får ta in omvärlden och integreras i denna därför startade vi tillsammans med Svenskt Näringsliv detta samverkansprojekt, säger Tove Möller, biträdande rektor och studievägledare.

Sveaskolan kommer besökas av sammanlagt sex företagare under cirka en månads tid.

– Vi ser att det finns ett stort behov av samverkan med arbetslivet redan i grundskolan. Eleverna står inför sina framtida utbildnings-och yrkesval och måste tidigt kunna kalibrera dessa. Därför är det extra viktigt att också tidigt inspireras av och hitta förebilder i arbetslivet. Vi hoppas att detta projekt kan uppmuntra andra skolor att också ta kontakt med näringslivet säger Carola Netterlid, Svenskt Näringsliv Skåne.

Först ut var luftakrobaterna Jimmy och Anna som varit företagare sedan 2005. Paret har sedan ung ålder sysslat med gymnastik på elitnivå. De fick idén om luftakrobatik när Anna, efter att ha gått en musikalartistutbildning i London, reste omkring som dansare och träffade ett par som var luftakrobater och som inspirerade dem till att själva tänka i samma banor.

– Luftakrobatiken möjliggjorde att jag och Jimmy kunde arbeta tillsammans som en duo och det tyckte vi var mycket roligare, säger Anna. 

Ungdomarna på Sveaskolan får höra om olika äventyr som Jimmy och Anna fått vara med om genom sitt yrke. De har invigt de flesta höga byggnader i Malmö som t.ex. Malmö Arena och Turning Torso. Men det viktigaste som paret försöker inspirera ungdomarna till är att våga satsa både på sina drömmar men också företagandet. Deras dröm som luftakrobater besannades genom att de kunde driva det som ett eget företag.

– Ni kommer alla att stå inför olika problem men försök att se dem som en möjlighet till att vända till er fördel, säger Jimmy och Anna under föreläsningen.

Ibland kan det också vara tufft. För paret har det både varit en fysisk utmaning med flera timmars träning varje dag för att kunna utföra sina nummer men andra utmaningar som att sätta sig in i själva företagandet fanns också där. När de bestämde sig för att de ville leva på luftakrobatiken var de också tvungna att sätta sig in företagandet och de olika regelverken.

– Vi uppträdde på olika kryssningsfartyg i Karibien och därifrån läste vi företagsekonomi på distans via Mittuniversitetet. Ibland var det tufft med tentor och jobb samtidigt men vi visste att vi var tvungna att göra det för att kunna jobba med det vi ville göra, säger Anna.

Att komma ut och föreläsa och inspirera ungdomarna är något de båda tycker är mycket roligt.

– När jag själv gick på högstadiet och gymnasiet hade jag inte en tanke på att jag en dag skulle driva eget företag. Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm. Att kunna dela med av de erfarenheterna vi fått och ge till ungdomarna är vårt sätt att kunna ge tillbaka och kanske blir de själva inspirerade till att själva våga satsa på sina egna drömmar, säger Anna.

I kommande artikel kommer ni få läsa om Finnur Sverrisson, Lord Finnur AB besök på Sveaskolan samt när Superman Josef Kiswani var och träffade eleverna.

Johanna Dahl

Fakta Sveaskolan

Sveaskolan är en friskola som ligger i Limhamn och har elever från årskurs sex till nio. Den startades 2007 av rektor Catharina Elgh-Linander tillsammans med biträdande rektor och studievägledare Tove Möller och är speciellt inriktad mot Matte och No.

Sedan en tid tillbaka har skolan valt att jobba på projektnivå med olika satsningar för eleverna där de ämnesintegrerar projekten för att eleverna ska få en bredare förståelse för dem. Tidigare har skolan haft projekt med hållbarhet som resulterade i en klädbytarkväll och på samma sätt ville de nu jobba med näringslivet. Detta då den nya läroplanen påkallar att det entreprenöriella ska komma in redan i grundskolan.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
NYHET Publicerad:

Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
NYHET Publicerad:

Miljöbron för samman studenter och företagare

SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
NYHET Publicerad:

En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna och Anna

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Får man ljuga bara för att man tycker saker?

KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
NYHET Publicerad:

Så kan ditt företag få hjälp att exportera

INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Flygskatten är extra skadlig för Skåne

DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!
NYHET Publicerad:

Skolföretag ryter ifrån mot vinsttaket

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens förslag om ett vinsttak inom välfärden skulle i praktiken innebära att de flesta företag tvingas stänga ned. I en debattartikel i Kvällsposten beskriver fyra företagare från Skåne sin syn på förslaget. Läs den här!