Elever möter företagare

NYHET Publicerad

FRAMTIDENS FÖRETAGARE Niondeklassarna på Sveaskolan fick chansen att lyssna till Anna Netterlids entreprenörserfarenheter. "Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm", säger Anna Netterlid, grundare av Jimmy & Anna. Hon ingår i samverkansprojektet Framtidens företagare mellan Sveaskolan och Svenskt Näringsliv i Skåne.

Elever och Anna och Jimmy Netterlid

Längst fram i mitten, Anna Netterlid och Jimmy Andersson, Jimmy & Anna AB, och bakom dem niondeklasserna på Sveaskolan i Limhamn.

– Jag upplevde att vi tidigare inte hade haft tillräcklig samverkan med näringslivet. Det är viktigt för oss att våra elever får ta in omvärlden och integreras i denna därför startade vi tillsammans med Svenskt Näringsliv detta samverkansprojekt, säger Tove Möller, biträdande rektor och studievägledare.

Sveaskolan kommer besökas av sammanlagt sex företagare under cirka en månads tid.

– Vi ser att det finns ett stort behov av samverkan med arbetslivet redan i grundskolan. Eleverna står inför sina framtida utbildnings-och yrkesval och måste tidigt kunna kalibrera dessa. Därför är det extra viktigt att också tidigt inspireras av och hitta förebilder i arbetslivet. Vi hoppas att detta projekt kan uppmuntra andra skolor att också ta kontakt med näringslivet säger Carola Netterlid, Svenskt Näringsliv Skåne.

Först ut var luftakrobaterna Jimmy och Anna som varit företagare sedan 2005. Paret har sedan ung ålder sysslat med gymnastik på elitnivå. De fick idén om luftakrobatik när Anna, efter att ha gått en musikalartistutbildning i London, reste omkring som dansare och träffade ett par som var luftakrobater och som inspirerade dem till att själva tänka i samma banor.

– Luftakrobatiken möjliggjorde att jag och Jimmy kunde arbeta tillsammans som en duo och det tyckte vi var mycket roligare, säger Anna. 

Ungdomarna på Sveaskolan får höra om olika äventyr som Jimmy och Anna fått vara med om genom sitt yrke. De har invigt de flesta höga byggnader i Malmö som t.ex. Malmö Arena och Turning Torso. Men det viktigaste som paret försöker inspirera ungdomarna till är att våga satsa både på sina drömmar men också företagandet. Deras dröm som luftakrobater besannades genom att de kunde driva det som ett eget företag.

– Ni kommer alla att stå inför olika problem men försök att se dem som en möjlighet till att vända till er fördel, säger Jimmy och Anna under föreläsningen.

Ibland kan det också vara tufft. För paret har det både varit en fysisk utmaning med flera timmars träning varje dag för att kunna utföra sina nummer men andra utmaningar som att sätta sig in i själva företagandet fanns också där. När de bestämde sig för att de ville leva på luftakrobatiken var de också tvungna att sätta sig in företagandet och de olika regelverken.

– Vi uppträdde på olika kryssningsfartyg i Karibien och därifrån läste vi företagsekonomi på distans via Mittuniversitetet. Ibland var det tufft med tentor och jobb samtidigt men vi visste att vi var tvungna att göra det för att kunna jobba med det vi ville göra, säger Anna.

Att komma ut och föreläsa och inspirera ungdomarna är något de båda tycker är mycket roligt.

– När jag själv gick på högstadiet och gymnasiet hade jag inte en tanke på att jag en dag skulle driva eget företag. Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm. Att kunna dela med av de erfarenheterna vi fått och ge till ungdomarna är vårt sätt att kunna ge tillbaka och kanske blir de själva inspirerade till att själva våga satsa på sina egna drömmar, säger Anna.

I kommande artikel kommer ni få läsa om Finnur Sverrisson, Lord Finnur AB besök på Sveaskolan samt när Superman Josef Kiswani var och träffade eleverna.

Johanna Dahl

Fakta Sveaskolan

Sveaskolan är en friskola som ligger i Limhamn och har elever från årskurs sex till nio. Den startades 2007 av rektor Catharina Elgh-Linander tillsammans med biträdande rektor och studievägledare Tove Möller och är speciellt inriktad mot Matte och No.

Sedan en tid tillbaka har skolan valt att jobba på projektnivå med olika satsningar för eleverna där de ämnesintegrerar projekten för att eleverna ska få en bredare förståelse för dem. Tidigare har skolan haft projekt med hållbarhet som resulterade i en klädbytarkväll och på samma sätt ville de nu jobba med näringslivet. Detta då den nya läroplanen påkallar att det entreprenöriella ska komma in redan i grundskolan.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ystadföretag sätter färg på Versailles

JOBBSKAPARNA Sonja och Hans Allbäck förfasades över hur gamla fina fönster slängdes ut och ersattes med nya. Då föddes idén att försöka ta vara på gamla hantverkskunskaper och bevara fönstren. Parets utbildningar och egentillverkade linoljefärger har tagit dem världen runt. Ett av de mest prestigefulla uppdragen för Allbäck Linoljeprodukter AB är slottet Versailles.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag önskar mera valfrihet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Den offentliga vården var inte förberedd när ensamstående kvinnor i april 2016 fick rätt till provrörsbefruktning. Det var däremot IVF-kliniken Livio Fertilitetscentrum i Malmö, som direkt kunde ta emot patienter. Nu kan de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv i Skåne och Centerpartiets toppkandidater till riksdagen stolt berätta att det första barnet med den nya lagstiftningen kom till på deras klinik.
NYHET Publicerad:

”Vi vill skapa jobb i Tyringe”

JOBBSKAPARNA Företaget Swedsafe tillverkar över 100 miljoner öronproppar varje år. Produktionen sker i Höör, och sedan fem år tillbaka har företaget börjat flytta hem förpackningsjobb till Skåne. I en tegelbyggnad i Tyringe monteras och förpackas miljontals öronproppar för hand. "Tanken är att bidra till samhället och skapa mer liv här i Tyringe", säger Martin Berg, operations manager.
NYHET Publicerad:

Så tycker de skånska centerpartisterna om företagsfrågor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Centerpartiet.
NYHET Publicerad:

Tävlingskänslan driver framgångsrik plåtföretagare

JOBBSKAPARNA Tim Nilsson och hans pappa startade ett plåtslageri med tomma händer, utan vare sig kapital eller maskiner. Nu, tio år senare, har Plåt på Österlen tolv anställda, finns på två platser i sydöstra Skåne och har precis börjat sälja kaminer. "Jag drivs av att hela tiden komma längre. Tävlingen är beroendeframkallande", säger Tim Nilsson.
NYHET Publicerad:

Så tycker Liberalerna inför riksdagsvalet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Efter mötena publicerar vi vad kandidaterna tycker är de viktigaste näringspolitiska frågorna inför valet. Vi inleder med riksdagskandidater för Liberalerna från de fyra skånska valkretsarna.
NYHET Publicerad:

En plantskola med växtkraft

JOBBSKAPARNA Med stark framåtanda och tydlig struktur för sina medarbetare ökar Splendor Plant sin omsättning år efter år. Att ha balans mellan ålder, kön och etnicitet i personalstyrkan bidrar till tillväxt på plantskolan i Svanshall, som med sina cirka 80 anställda är en stor arbetsgivare i Höganäs kommun. Splendor Plant är ett av de företag som under april månad medverkar i Svenskt Näringslivs kampanj ”Gilla jobbskaparna”.
NYHET Publicerad:

Hotell letar kockar i Spanien, brist i Sverige

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 "Det är en sådan brist på kockar i Sverige att vi är tvungna att söka oss utomlands för att rekrytera." Det säger Anders Nilsson, vd på MJ's i Malmö, som tog upp svårigheterna med att hitta rätt kompetens på ett möte mellan riksdagskandidater från Liberalerna och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Landskrona kommun driver ett tvätteri. Flertalet av de anställda har jobb via offentligt subventionerade extratjänster. Det kan vara ett lagbrott, enligt Arbetsförmedlingens jurister.
NYHET Publicerad:

Dags att sätta ljuset på våra jobbskapare!

JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Med rätt förutsättningar kommer fler att våga förverkliga idéer och utveckla sina företag. Under april månad vill vi rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna med utdelningar av solrosor och aktiviteter i sociala medier”, säger regionchef Rolf Elmér.
NYHET Publicerad:

Byggare med hälsotänk förstår inte poängen med vårdskatt

HÄLSOVÅRD En av de branscher som drabbas hårdast av vårdskatten är byggsektorn. Carin Stoeckmann driver Byggmästarn i Skåne som hyllats för sitt hälsotänk. ”Jag förstår inte hur vårdskatten kan vara bra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Hotellentreprenörerna: ”Vi går ofta på magkänslan”

JOBBSKAPARNA De funderade på att sälja, men valde i stället att satsa. På bara några år utökade Hotell Mossbylund utanför Skurup sitt konferenshotell med spa, träningsanläggning och restaurang. Samtidigt öppnade man upp även för andra än företagskunder och gick från 18 till över 100 anställda. 
NYHET Publicerad:

Tuffing redo att erövra världen

ENTREPRENÖRSKAP 15 år gammal startade Mustafa Alfredji från Malmö sitt första företag. Han tjänade pengar på att rekrytera filmskapare på Youtube till ett kanadensiskt bolag. Sex år senare driver han MySocial, ett verktyg för att göra bättre kampanjer på sociala medier. Målet är att marknadsförare i hela världen ska se hans verktyg som det självklara valet.
NYHET Publicerad:

”Företag i dag vill göra rätt”

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik skapade en mindre revolution bland Sveriges kommuner, genom att bara ta betalt för den tillsyn som görs och genom att satsa mer på dialog med företagen än på sanktioner. ”Företag i dag vill göra rätt och då måste vi också anpassa oss efter det, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.