Elever möter företagare

NYHET Publicerad

FRAMTIDENS FÖRETAGARE Niondeklassarna på Sveaskolan fick chansen att lyssna till Anna Netterlids entreprenörserfarenheter. "Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm", säger Anna Netterlid, grundare av Jimmy & Anna. Hon ingår i samverkansprojektet Framtidens företagare mellan Sveaskolan och Svenskt Näringsliv i Skåne.

Elever och Anna och Jimmy Netterlid

Längst fram i mitten, Anna Netterlid och Jimmy Andersson, Jimmy & Anna AB, och bakom dem niondeklasserna på Sveaskolan i Limhamn.

– Jag upplevde att vi tidigare inte hade haft tillräcklig samverkan med näringslivet. Det är viktigt för oss att våra elever får ta in omvärlden och integreras i denna därför startade vi tillsammans med Svenskt Näringsliv detta samverkansprojekt, säger Tove Möller, biträdande rektor och studievägledare.

Sveaskolan kommer besökas av sammanlagt sex företagare under cirka en månads tid.

– Vi ser att det finns ett stort behov av samverkan med arbetslivet redan i grundskolan. Eleverna står inför sina framtida utbildnings-och yrkesval och måste tidigt kunna kalibrera dessa. Därför är det extra viktigt att också tidigt inspireras av och hitta förebilder i arbetslivet. Vi hoppas att detta projekt kan uppmuntra andra skolor att också ta kontakt med näringslivet säger Carola Netterlid, Svenskt Näringsliv Skåne.

Först ut var luftakrobaterna Jimmy och Anna som varit företagare sedan 2005. Paret har sedan ung ålder sysslat med gymnastik på elitnivå. De fick idén om luftakrobatik när Anna, efter att ha gått en musikalartistutbildning i London, reste omkring som dansare och träffade ett par som var luftakrobater och som inspirerade dem till att själva tänka i samma banor.

– Luftakrobatiken möjliggjorde att jag och Jimmy kunde arbeta tillsammans som en duo och det tyckte vi var mycket roligare, säger Anna. 

Ungdomarna på Sveaskolan får höra om olika äventyr som Jimmy och Anna fått vara med om genom sitt yrke. De har invigt de flesta höga byggnader i Malmö som t.ex. Malmö Arena och Turning Torso. Men det viktigaste som paret försöker inspirera ungdomarna till är att våga satsa både på sina drömmar men också företagandet. Deras dröm som luftakrobater besannades genom att de kunde driva det som ett eget företag.

– Ni kommer alla att stå inför olika problem men försök att se dem som en möjlighet till att vända till er fördel, säger Jimmy och Anna under föreläsningen.

Ibland kan det också vara tufft. För paret har det både varit en fysisk utmaning med flera timmars träning varje dag för att kunna utföra sina nummer men andra utmaningar som att sätta sig in i själva företagandet fanns också där. När de bestämde sig för att de ville leva på luftakrobatiken var de också tvungna att sätta sig in företagandet och de olika regelverken.

– Vi uppträdde på olika kryssningsfartyg i Karibien och därifrån läste vi företagsekonomi på distans via Mittuniversitetet. Ibland var det tufft med tentor och jobb samtidigt men vi visste att vi var tvungna att göra det för att kunna jobba med det vi ville göra, säger Anna.

Att komma ut och föreläsa och inspirera ungdomarna är något de båda tycker är mycket roligt.

– När jag själv gick på högstadiet och gymnasiet hade jag inte en tanke på att jag en dag skulle driva eget företag. Det är företagandet som gjort det möjligt att vi kunnat leva på vår dröm. Att kunna dela med av de erfarenheterna vi fått och ge till ungdomarna är vårt sätt att kunna ge tillbaka och kanske blir de själva inspirerade till att själva våga satsa på sina egna drömmar, säger Anna.

I kommande artikel kommer ni få läsa om Finnur Sverrisson, Lord Finnur AB besök på Sveaskolan samt när Superman Josef Kiswani var och träffade eleverna.

Johanna Dahl

Fakta Sveaskolan

Sveaskolan är en friskola som ligger i Limhamn och har elever från årskurs sex till nio. Den startades 2007 av rektor Catharina Elgh-Linander tillsammans med biträdande rektor och studievägledare Tove Möller och är speciellt inriktad mot Matte och No.

Sedan en tid tillbaka har skolan valt att jobba på projektnivå med olika satsningar för eleverna där de ämnesintegrerar projekten för att eleverna ska få en bredare förståelse för dem. Tidigare har skolan haft projekt med hållbarhet som resulterade i en klädbytarkväll och på samma sätt ville de nu jobba med näringslivet. Detta då den nya läroplanen påkallar att det entreprenöriella ska komma in redan i grundskolan.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Årets julkalender 2017 - alla luckor

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.
NYHET Publicerad:

”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.