NYHET18 september 2017

Företag lockar folk till kulturarv

Ann-Louise Ferngård är arkeologen som tröttnade på att hoppa runt mellan offentliga anställningar. I stället startade hon eget. Under hennes ledning har besökarantalet till den kulturhistoriska Kiviksgraven ökat kraftigt.

Det finns branscher som de flesta av oss normalt sett inte förknippar med företagande. Arkeologi är troligen en av dem. Men det finns undantag. Ett av dem är kungagraven i Kivik, strax utanför Simrishamn. Graven är ursprungligen 3 500 år gammal och innehåller unika stenhällar från bronsåldern. Fastigheten ägs av Statens fastighetsverk, men drivs sedan 2012 av Ann-Louise Ferngårds företag Asmiroca Kulturupplevelser.

– Företagandet ger mig helt andra möjligheter att känna av och lyssna av mina kunder, samtidigt som jag kan tänka utanför boxen och testa nya idéer. Jag behöver inte vara lika bunden vid olika offentliga mål och styrdokument som jag var förut, säger Ann-Louise Ferngård.

Hennes arbete har gett resultat. På fem år har antalet besökare till Kiviksgraven ökat från 10 000 till 15 600. En förklaring är troligen det café som Ann-Louise Ferngård driver i anslutning till den historiska platsen, Café Sagomöllan. Deras hallonsmulpaj har bland annat uppmärksammats i den franska versionen av reseguiden Lonely planet, och folk reser långa omvägar för att smaka på denna delikatess. Men det är inte bara turister som hittar dit.

– Det är en stor blandning. På sommaren är det mycket turister, men på våren och hösten kommer entusiasterna. Vi tar också emot forskare från hela världen för att delta i olika forskningsprojekt, liksom studenter ifrån arkeologutbildningen, säger Ann-Louise Ferngård.

Tanken är att fortsätta utveckla både forskningen runt Kiviksgraven och den historiska platsen som besöksmål. Konkurrensen är dock tuff. De flesta museer och arkeologiska platser drivs av det offentliga, som inte behöver ta betalt. Ann-Louise Ferngård lägger ner mycket arbete på att komma på nya sätt att göra det kulturhistoriska arvet intressant, exempelvis genom olika former av guidningar eller tillställningar. Men att få lön för mödan är svårt och hon efterfrågar tydligare regler.

– Museerna fyller en jätteviktig funktion och jag hade gärna haft ett bättre samarbete med dem, men det borde finnas någon form av gränsdragning så att man vet vad som är deras uppgift och vad som faller utanför. Det är inte kul att lägga ner tid på utveckling för att sedan inte kunna få något tillbaka, säger Ann-Louise Ferngård.

Hon efterlyser också mer diskussion kring villkoren för små företag generellt. Under större delen av året driver hon företaget själv, med hjälp av sin man Mikael. Endast under sommarmånaderna kan hon ta in personal som tar hand om caféet.

– Vi riktigt små kommer ofta bort i debatten. Det finns många regler och tillstånd som gäller för alla, men det är inte alltid man tänker på oss riktigt små företag när de utformas.

Inför framtiden hoppas Ann-Louise Ferngård kunna sträcka ut säsongerna längre än i dag. Caféet är beläget i en byggnad från 1874, som nu ska isoleras för att även kunna användas under vintern.

– Här har varit café ända sedan 1939, och det är en väldigt mysig lokal. Nu ska vi försöka använda den året runt, säger Ann-Louise Ferngård.

Entreprenörskap
Skriven avErik Hultgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist