Skarhults slott

”Företagsamhet skapar du själv”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Kombinationen av ilska över den patriarkala godsmiljön, en släng av tristess och berättarbehovet hos Alexandra von Schwerin gjorde henne till entreprenör. Nu rustar hon och Skarhults slott för en tredje säsong med utställningar om kvinnorna i godsets i historia.

Alexandra von Schwerin har nyligen fått hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015”, där allmänhetens röster tog fram de bästa.

På frågan hur man blir en företagsam människa svarar Alexandra von Schwerin att hon tror att det har mer att göra med val och omständigheter i livet än medfödd förmåga.

Alexandra von Schwerin
Foto: Lasse Svensson

– I Sverige är vi så tränade till att bli anställningsbara. Jag tror att företagsamheten skapar man själv, säger Alexandra von Schwerin.

Hon nämner en av hennes idoler Anita Roddick (grundaren av varumärket ”The Body Shop”) som exempel.

– Hon var på 70-talet en luspank mamma med två barn som började göra krämer i sitt garage. Det är genom omständigheter man börjar och sedan märker att det går, säger Alexandra von Schwerin.

När storstadstjejen och tidigare journalisten Alexandra von Schwerin kom till den skånska landsbygden för kärlekens skull krävdes viss omställning innan hon hittade rätt i sin nya roll som slottsfru.

– Jag hade en bild av att det skulle vara som i Downton Abbey. Att jag bara skulle ligga och äta praliner och sedan klä upp mig och gå på fina fester. Men jag blev snabbt varse om att det här är en företagsverksamhet. Skarhults gods behöver intäkter, så det var bara att kavla upp ärmarna, säger hon.

Den var den patriarkala godsmiljön som hon möttes av som startade intresset för att lära sig mer om sina kvinnliga företrädare.

Alexandra von Schwerin vid tavlor

– Jag var arg i en period. Väldigt ofta var jag den enda kvinnan rummet. Det slog mig att mina kvinnliga företrädare säkert också hade varit engagerade och gjort mycket men aldrig fått något erkännande i historieböckerna, säger Alexandra von Schwerin.

Efter att ha skrapat lite på ytan fann hon att Skarhults slotts historia var genomsyrad av starka och företagsamma kvinnor vilka bland annat räddat godsets ekonomi en gång i tiden. Alexandra von Schwerin säger att det var kombinationen av att bära på ilska, att vara lite uttråkad och behovet att berätta om dessa kvinnor som ledde henne till att bli företagare.

– Jag kände att det fanns en historia här, en bomb. Journalisten i mig vaknade och gav upp ett vrål, säger Alexandra von Schwerin.

För henne är det självklart att entreprenören är viktig och samhällsbyggande.

– Det vi skapar här på Skarhults slott är att våra besökare lämnar med glöd i sina ögon. En uppspikad miljö- eller CSR-policy på väggen i fikarummet är inte alltid särskilt effektiv. Det tänket tror jag man måste ha redan i sin affärsidé. Jag ser vår produkt som socialt ansvarstagande i sig, säger Alexandra von Schwerin.

Men när det gäller företagsklimatet menar hon att det finns vissa hinder för företagare idag.

– Det är ganska lätt att starta bolag i Sverige. Det som inte är lätt är att anställa. Jag ska anställa någon och ge den personen en lön på 25 000 så kostar det mig nästan det dubbla. Ännu mer blir det om jag ska våga fastanställa någon. Det tycker jag är ett problem som gör att folk ryggar något från att starta eget, säger Alexandra von Schwerin.

Vad är då hennes tips för att öka antalet företagare i Sverige?

– Det kan låta mycket politiskt inkorrekt men jag tror att vi måste sluta curla. Man kanske inte vet om att man bär på en entreprenöriell förmåga överhuvudtaget förrän omständigheter tvingar en att ta egna initiativ. "Great things never come from the comfort zone”, säger Alexandra von Schwerin.

Framtidsplanerna för Skarhults slott är klara, åtminstone för sommaren.

– Den nya utställningen ska utgå ifrån den kvinnliga njutningens historia. Vi vet mycket om kungarnas och presidenternas älskarinnor. Vi ville gräva djupare, för det var ju inte så att kvinnorna inte hade älskare. Men de skötte det snyggare, säger Alexandra von Schwerin med ett skratt.

Tilda Hall

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.