Skarhults slott

”Företagsamhet skapar du själv”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Kombinationen av ilska över den patriarkala godsmiljön, en släng av tristess och berättarbehovet hos Alexandra von Schwerin gjorde henne till entreprenör. Nu rustar hon och Skarhults slott för en tredje säsong med utställningar om kvinnorna i godsets i historia.

Alexandra von Schwerin har nyligen fått hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015”, där allmänhetens röster tog fram de bästa.

På frågan hur man blir en företagsam människa svarar Alexandra von Schwerin att hon tror att det har mer att göra med val och omständigheter i livet än medfödd förmåga.

Alexandra von Schwerin
Foto: Lasse Svensson

– I Sverige är vi så tränade till att bli anställningsbara. Jag tror att företagsamheten skapar man själv, säger Alexandra von Schwerin.

Hon nämner en av hennes idoler Anita Roddick (grundaren av varumärket ”The Body Shop”) som exempel.

– Hon var på 70-talet en luspank mamma med två barn som började göra krämer i sitt garage. Det är genom omständigheter man börjar och sedan märker att det går, säger Alexandra von Schwerin.

När storstadstjejen och tidigare journalisten Alexandra von Schwerin kom till den skånska landsbygden för kärlekens skull krävdes viss omställning innan hon hittade rätt i sin nya roll som slottsfru.

– Jag hade en bild av att det skulle vara som i Downton Abbey. Att jag bara skulle ligga och äta praliner och sedan klä upp mig och gå på fina fester. Men jag blev snabbt varse om att det här är en företagsverksamhet. Skarhults gods behöver intäkter, så det var bara att kavla upp ärmarna, säger hon.

Den var den patriarkala godsmiljön som hon möttes av som startade intresset för att lära sig mer om sina kvinnliga företrädare.

Alexandra von Schwerin vid tavlor

– Jag var arg i en period. Väldigt ofta var jag den enda kvinnan rummet. Det slog mig att mina kvinnliga företrädare säkert också hade varit engagerade och gjort mycket men aldrig fått något erkännande i historieböckerna, säger Alexandra von Schwerin.

Efter att ha skrapat lite på ytan fann hon att Skarhults slotts historia var genomsyrad av starka och företagsamma kvinnor vilka bland annat räddat godsets ekonomi en gång i tiden. Alexandra von Schwerin säger att det var kombinationen av att bära på ilska, att vara lite uttråkad och behovet att berätta om dessa kvinnor som ledde henne till att bli företagare.

– Jag kände att det fanns en historia här, en bomb. Journalisten i mig vaknade och gav upp ett vrål, säger Alexandra von Schwerin.

För henne är det självklart att entreprenören är viktig och samhällsbyggande.

– Det vi skapar här på Skarhults slott är att våra besökare lämnar med glöd i sina ögon. En uppspikad miljö- eller CSR-policy på väggen i fikarummet är inte alltid särskilt effektiv. Det tänket tror jag man måste ha redan i sin affärsidé. Jag ser vår produkt som socialt ansvarstagande i sig, säger Alexandra von Schwerin.

Men när det gäller företagsklimatet menar hon att det finns vissa hinder för företagare idag.

– Det är ganska lätt att starta bolag i Sverige. Det som inte är lätt är att anställa. Jag ska anställa någon och ge den personen en lön på 25 000 så kostar det mig nästan det dubbla. Ännu mer blir det om jag ska våga fastanställa någon. Det tycker jag är ett problem som gör att folk ryggar något från att starta eget, säger Alexandra von Schwerin.

Vad är då hennes tips för att öka antalet företagare i Sverige?

– Det kan låta mycket politiskt inkorrekt men jag tror att vi måste sluta curla. Man kanske inte vet om att man bär på en entreprenöriell förmåga överhuvudtaget förrän omständigheter tvingar en att ta egna initiativ. "Great things never come from the comfort zone”, säger Alexandra von Schwerin.

Framtidsplanerna för Skarhults slott är klara, åtminstone för sommaren.

– Den nya utställningen ska utgå ifrån den kvinnliga njutningens historia. Vi vet mycket om kungarnas och presidenternas älskarinnor. Vi ville gräva djupare, för det var ju inte så att kvinnorna inte hade älskare. Men de skötte det snyggare, säger Alexandra von Schwerin med ett skratt.

Tilda Hall

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Superentreprenören: ”Politiker värdesätter oss jobbskapare alldeles för lite”

JOBBSKAPARNA Kjell Jakobsson, multientreprenör i Helsingborg, hade från början ingen stark drivkraft att bli egen företagare. Men han har alltid gillat utmaningar och att stå i händelsernas centrum. ”Kicken ligger i känslan av att göra något bra tillsammans med andra”, säger han och utvecklar nu nästa företagsidé, ett koncept med ett flertal hotell, med sonen Rasmus Jakobsson.
NYHET Publicerad:

"Att bygga skola innebär hårt arbete, lite lön, men mycket kärlek"

VÄLFÄRD Camilla Samuelsson är reklamaren som fångades av Montessoripedagogiken och började starta, äga och driva skola. Nu hoppas hon att skolan ska växa, med minst ytterligare en enhet. Detta trots att det har blivit tuffare att få tillstånd att starta och att det politiska läget är osäkert.
NYHET Publicerad:

Drömföretaget började med en Blocket-annons

JOBBSKAPARNA Att starta sitt första företag efter att ha sett en annons på Blocket tillhör nog inte det vanligaste. Men en sådan annons var starten för hotell- och krögarparet Pia Hansson och Mattias Frisk när de tog över hotell Riverside i Ängelholm 2006, då utan anställda. Nu driver de nyöppnade Hus 57 – 112 rum och kök med över 40 anställda. ”Det här är vår stora dröm”, säger Pia Hansson.
NYHET Publicerad:

Vad lockar skånska ungdomar till en arbetsplats?

ARBETSMARKNAD När skånska ungdomar söker jobb efterfrågar de något de är intresserade av och företagsvärderingar som stämmer överens med den egna livsstilen. Det gäller för arbetsgivare att erbjuda flexibla arbetstider och en involverande arbetsmiljö för att locka dagens unga. Lovisa Sterner på analysföretaget Ungdomsbarometern i Malmö har undersökt vad skånska arbetsgivare bör tänka på för att attrahera unga medarbetare. Hon menar att ”allting idag börjar med en googling”.
NYHET Publicerad:

”Staten måste ta ansvar och bygga ut fiber”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skånes norra och östra valkrets och vid ett företagsbesök på Naturstenskompaniet utanför Kristianstad passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Elbolaget Eon tar helhetsgrepp på lönesättningen

LEDARSKAP Eon flyttar ut ansvaret för tjänstemännens löner till cheferna. Farhågor för att sifferlösa avtal, utan central kontroll, skulle få lönerna att skena visade sig vara obefogade, säger hr-chefen Katarina Sigeus Ek.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade börjar jobba för sent i livet

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Skånska restauranger i uppror mot nytt regelkrångel

PERSONALLIGGARE Den 1 juli träder nya regler i kraft för personalliggare. Tidigare har företagarna i de branscher som berörs enbart behövt skriva in personalen som arbetar, nu måste de även skriva in sig själva och sina anhöriga. En enda miss kan leda till dryga böter. Bland skånska restauranger är upprördheten stor. "Vi förstår inte syftet med det här. Man kan ju inte jobba svart i sin egen verksamhet", säger Peter Svensson, ägare av Hotell Mossbylund i Skurup.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "det var mycket oro i början"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 I sju år har det varit möjligt för skåningarna att fritt välja vilken barnmorskemottagning man ska gå till. Petra Vigh och Tina Zetterling var två av pionjärerna som tog steget från anställda till företagare. I dag har deras företag, Barnmorskegruppen Öresund, fyra mottagningar i Skåne. Men regeringens förslag om att begränsa de privata alternativen i välfärden är ett orosmoln, berättar de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv Skåne och Moderata riksdagskandidater i Malmö.
NYHET Publicerad:

Kan jakten på företagarna i välfärden ta slut nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

”Vi måste veta att reglerna inte förändras”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Höga krav på såväl miljöpåverkan som på arbetsmiljö. Det kännetecknar Naturstenskompaniet i Färlöv utanför Kristianstad. Bolaget har ett flertal stenbrott i Sverige och Norge, framförallt i norra Skåne och Småland. Dessutom importerar de sten som bearbetas och förädlas till exempelvis gatsten. "Det viktigaste för oss är att det råder lika villkor för alla som verkar inom branschen", säger Rolf Lundmark, ägare till Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Det behövs enkelhet och tydlighet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i västra valkretsen.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Vi måste förbättra kompetensförsörjningen till företagen

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Skånes södra valkrets, som vi träffade på ett företagsbesök på Lingua Montessoriskola i Lund med företagaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

”Kompetensförsörjningen är tuff”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Byggmästar'n i Skåne är ett byggbolag som gått från sju medarbetare 1993 till nuvarande över 200 och med en miljardomsättning. ”Vi har våra utmaningar och även politiska önskemål för att kunna fortsätta växa och anställa.” Det säger vd Carin Stoeckmann och nämner kompetensfrågor och regelförenklingar som några av de prioriterade frågorna.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Vi måste underlätta inträdet för utlandsfödda

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Malmö valkrets.
NYHET Publicerad:

Emma får Trelleborgsgården att sprudla

FÖRETAGSAMHET Idésprutan Emma Albinson Carlbom tog steget från anställning på advokatbyrå i Malmö till att bli företagare. Det har hon aldrig ångrat. Samtidigt önskar hon ett bättre samarbete med kommunen. ”Det är en djungel vem man ska ta kontakt med för olika tillstånd och ändringar, och det är lätt att det blir fel. Det hade underlättat enormt med en enda kontaktväg in, som sedan hjälper en rätt”, säger Emma Albinson Carlbom, Holmanäs gård AB utanför Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Konkurrens måste ske på lika villkor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skåne läns södra valkrets.
NYHET Publicerad:

"Vet KD, M och L om att de håller på att förstöra föräldrakooperativen?"

GÄSTKRÖNIKA "Snart ska riksdagen rösta om ett förslag som riskerar att bli en nådastöt för många mindre skolor och föräldrakooperativ. Ägarprövningsutredningen ställer helt orimliga krav på oss som driver skolor och andra välfärdsföretag, krav som offentliga verksamheter bekvämt nog slipper. Det värsta är att de borgerliga partierna, med undantag för Centerpartiet, tänker rösta ja." Det skriver Maria Jacky, Lingua Montessoriskolor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Riksdagskandidat (MP): Sverige kan bli en megaregion med höghastighetståg

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

"Arbetsmarknaden måste bli flexiblare"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 TePe är familjeföretaget som nu blickar ut över hela världen. Produkterna är tandborstar, mellanrumsborstar och tandtråd men även produkter för personer med särskilda behov t.ex. ortodonti- implantat- och parodontitpatienter. Malmöföretaget TePe är en stor och växande arbetsgivare med ett par dussin nationaliteter hos de anställda. Miljöpartiets riksdagskandidater i Skåne besökte företaget.