Skarhults slott

”Företagsamhet skapar du själv”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Kombinationen av ilska över den patriarkala godsmiljön, en släng av tristess och berättarbehovet hos Alexandra von Schwerin gjorde henne till entreprenör. Nu rustar hon och Skarhults slott för en tredje säsong med utställningar om kvinnorna i godsets i historia.

Alexandra von Schwerin har nyligen fått hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015”, där allmänhetens röster tog fram de bästa.

På frågan hur man blir en företagsam människa svarar Alexandra von Schwerin att hon tror att det har mer att göra med val och omständigheter i livet än medfödd förmåga.

Alexandra von Schwerin
Foto: Lasse Svensson

– I Sverige är vi så tränade till att bli anställningsbara. Jag tror att företagsamheten skapar man själv, säger Alexandra von Schwerin.

Hon nämner en av hennes idoler Anita Roddick (grundaren av varumärket ”The Body Shop”) som exempel.

– Hon var på 70-talet en luspank mamma med två barn som började göra krämer i sitt garage. Det är genom omständigheter man börjar och sedan märker att det går, säger Alexandra von Schwerin.

När storstadstjejen och tidigare journalisten Alexandra von Schwerin kom till den skånska landsbygden för kärlekens skull krävdes viss omställning innan hon hittade rätt i sin nya roll som slottsfru.

– Jag hade en bild av att det skulle vara som i Downton Abbey. Att jag bara skulle ligga och äta praliner och sedan klä upp mig och gå på fina fester. Men jag blev snabbt varse om att det här är en företagsverksamhet. Skarhults gods behöver intäkter, så det var bara att kavla upp ärmarna, säger hon.

Den var den patriarkala godsmiljön som hon möttes av som startade intresset för att lära sig mer om sina kvinnliga företrädare.

Alexandra von Schwerin vid tavlor

– Jag var arg i en period. Väldigt ofta var jag den enda kvinnan rummet. Det slog mig att mina kvinnliga företrädare säkert också hade varit engagerade och gjort mycket men aldrig fått något erkännande i historieböckerna, säger Alexandra von Schwerin.

Efter att ha skrapat lite på ytan fann hon att Skarhults slotts historia var genomsyrad av starka och företagsamma kvinnor vilka bland annat räddat godsets ekonomi en gång i tiden. Alexandra von Schwerin säger att det var kombinationen av att bära på ilska, att vara lite uttråkad och behovet att berätta om dessa kvinnor som ledde henne till att bli företagare.

– Jag kände att det fanns en historia här, en bomb. Journalisten i mig vaknade och gav upp ett vrål, säger Alexandra von Schwerin.

För henne är det självklart att entreprenören är viktig och samhällsbyggande.

– Det vi skapar här på Skarhults slott är att våra besökare lämnar med glöd i sina ögon. En uppspikad miljö- eller CSR-policy på väggen i fikarummet är inte alltid särskilt effektiv. Det tänket tror jag man måste ha redan i sin affärsidé. Jag ser vår produkt som socialt ansvarstagande i sig, säger Alexandra von Schwerin.

Men när det gäller företagsklimatet menar hon att det finns vissa hinder för företagare idag.

– Det är ganska lätt att starta bolag i Sverige. Det som inte är lätt är att anställa. Jag ska anställa någon och ge den personen en lön på 25 000 så kostar det mig nästan det dubbla. Ännu mer blir det om jag ska våga fastanställa någon. Det tycker jag är ett problem som gör att folk ryggar något från att starta eget, säger Alexandra von Schwerin.

Vad är då hennes tips för att öka antalet företagare i Sverige?

– Det kan låta mycket politiskt inkorrekt men jag tror att vi måste sluta curla. Man kanske inte vet om att man bär på en entreprenöriell förmåga överhuvudtaget förrän omständigheter tvingar en att ta egna initiativ. "Great things never come from the comfort zone”, säger Alexandra von Schwerin.

Framtidsplanerna för Skarhults slott är klara, åtminstone för sommaren.

– Den nya utställningen ska utgå ifrån den kvinnliga njutningens historia. Vi vet mycket om kungarnas och presidenternas älskarinnor. Vi ville gräva djupare, för det var ju inte så att kvinnorna inte hade älskare. Men de skötte det snyggare, säger Alexandra von Schwerin med ett skratt.

Tilda Hall

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Årets julkalender 2017 - alla luckor

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.
NYHET Publicerad:

”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.