Skarhults slott

”Företagsamhet skapar du själv”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Kombinationen av ilska över den patriarkala godsmiljön, en släng av tristess och berättarbehovet hos Alexandra von Schwerin gjorde henne till entreprenör. Nu rustar hon och Skarhults slott för en tredje säsong med utställningar om kvinnorna i godsets i historia.

Alexandra von Schwerin har nyligen fått hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015”, där allmänhetens röster tog fram de bästa.

På frågan hur man blir en företagsam människa svarar Alexandra von Schwerin att hon tror att det har mer att göra med val och omständigheter i livet än medfödd förmåga.

Alexandra von Schwerin
Foto: Lasse Svensson

– I Sverige är vi så tränade till att bli anställningsbara. Jag tror att företagsamheten skapar man själv, säger Alexandra von Schwerin.

Hon nämner en av hennes idoler Anita Roddick (grundaren av varumärket ”The Body Shop”) som exempel.

– Hon var på 70-talet en luspank mamma med två barn som började göra krämer i sitt garage. Det är genom omständigheter man börjar och sedan märker att det går, säger Alexandra von Schwerin.

När storstadstjejen och tidigare journalisten Alexandra von Schwerin kom till den skånska landsbygden för kärlekens skull krävdes viss omställning innan hon hittade rätt i sin nya roll som slottsfru.

– Jag hade en bild av att det skulle vara som i Downton Abbey. Att jag bara skulle ligga och äta praliner och sedan klä upp mig och gå på fina fester. Men jag blev snabbt varse om att det här är en företagsverksamhet. Skarhults gods behöver intäkter, så det var bara att kavla upp ärmarna, säger hon.

Den var den patriarkala godsmiljön som hon möttes av som startade intresset för att lära sig mer om sina kvinnliga företrädare.

Alexandra von Schwerin vid tavlor

– Jag var arg i en period. Väldigt ofta var jag den enda kvinnan rummet. Det slog mig att mina kvinnliga företrädare säkert också hade varit engagerade och gjort mycket men aldrig fått något erkännande i historieböckerna, säger Alexandra von Schwerin.

Efter att ha skrapat lite på ytan fann hon att Skarhults slotts historia var genomsyrad av starka och företagsamma kvinnor vilka bland annat räddat godsets ekonomi en gång i tiden. Alexandra von Schwerin säger att det var kombinationen av att bära på ilska, att vara lite uttråkad och behovet att berätta om dessa kvinnor som ledde henne till att bli företagare.

– Jag kände att det fanns en historia här, en bomb. Journalisten i mig vaknade och gav upp ett vrål, säger Alexandra von Schwerin.

För henne är det självklart att entreprenören är viktig och samhällsbyggande.

– Det vi skapar här på Skarhults slott är att våra besökare lämnar med glöd i sina ögon. En uppspikad miljö- eller CSR-policy på väggen i fikarummet är inte alltid särskilt effektiv. Det tänket tror jag man måste ha redan i sin affärsidé. Jag ser vår produkt som socialt ansvarstagande i sig, säger Alexandra von Schwerin.

Men när det gäller företagsklimatet menar hon att det finns vissa hinder för företagare idag.

– Det är ganska lätt att starta bolag i Sverige. Det som inte är lätt är att anställa. Jag ska anställa någon och ge den personen en lön på 25 000 så kostar det mig nästan det dubbla. Ännu mer blir det om jag ska våga fastanställa någon. Det tycker jag är ett problem som gör att folk ryggar något från att starta eget, säger Alexandra von Schwerin.

Vad är då hennes tips för att öka antalet företagare i Sverige?

– Det kan låta mycket politiskt inkorrekt men jag tror att vi måste sluta curla. Man kanske inte vet om att man bär på en entreprenöriell förmåga överhuvudtaget förrän omständigheter tvingar en att ta egna initiativ. "Great things never come from the comfort zone”, säger Alexandra von Schwerin.

Framtidsplanerna för Skarhults slott är klara, åtminstone för sommaren.

– Den nya utställningen ska utgå ifrån den kvinnliga njutningens historia. Vi vet mycket om kungarnas och presidenternas älskarinnor. Vi ville gräva djupare, för det var ju inte så att kvinnorna inte hade älskare. Men de skötte det snyggare, säger Alexandra von Schwerin med ett skratt.

Tilda Hall

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Skåne är näst bäst på att söka patent

IMMATERIALRÄTT Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.
NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.