Skarhults slott

”Företagsamhet skapar du själv”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Kombinationen av ilska över den patriarkala godsmiljön, en släng av tristess och berättarbehovet hos Alexandra von Schwerin gjorde henne till entreprenör. Nu rustar hon och Skarhults slott för en tredje säsong med utställningar om kvinnorna i godsets i historia.

Alexandra von Schwerin har nyligen fått hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015”, där allmänhetens röster tog fram de bästa.

På frågan hur man blir en företagsam människa svarar Alexandra von Schwerin att hon tror att det har mer att göra med val och omständigheter i livet än medfödd förmåga.

Alexandra von Schwerin
Foto: Lasse Svensson

– I Sverige är vi så tränade till att bli anställningsbara. Jag tror att företagsamheten skapar man själv, säger Alexandra von Schwerin.

Hon nämner en av hennes idoler Anita Roddick (grundaren av varumärket ”The Body Shop”) som exempel.

– Hon var på 70-talet en luspank mamma med två barn som började göra krämer i sitt garage. Det är genom omständigheter man börjar och sedan märker att det går, säger Alexandra von Schwerin.

När storstadstjejen och tidigare journalisten Alexandra von Schwerin kom till den skånska landsbygden för kärlekens skull krävdes viss omställning innan hon hittade rätt i sin nya roll som slottsfru.

– Jag hade en bild av att det skulle vara som i Downton Abbey. Att jag bara skulle ligga och äta praliner och sedan klä upp mig och gå på fina fester. Men jag blev snabbt varse om att det här är en företagsverksamhet. Skarhults gods behöver intäkter, så det var bara att kavla upp ärmarna, säger hon.

Den var den patriarkala godsmiljön som hon möttes av som startade intresset för att lära sig mer om sina kvinnliga företrädare.

Alexandra von Schwerin vid tavlor

– Jag var arg i en period. Väldigt ofta var jag den enda kvinnan rummet. Det slog mig att mina kvinnliga företrädare säkert också hade varit engagerade och gjort mycket men aldrig fått något erkännande i historieböckerna, säger Alexandra von Schwerin.

Efter att ha skrapat lite på ytan fann hon att Skarhults slotts historia var genomsyrad av starka och företagsamma kvinnor vilka bland annat räddat godsets ekonomi en gång i tiden. Alexandra von Schwerin säger att det var kombinationen av att bära på ilska, att vara lite uttråkad och behovet att berätta om dessa kvinnor som ledde henne till att bli företagare.

– Jag kände att det fanns en historia här, en bomb. Journalisten i mig vaknade och gav upp ett vrål, säger Alexandra von Schwerin.

För henne är det självklart att entreprenören är viktig och samhällsbyggande.

– Det vi skapar här på Skarhults slott är att våra besökare lämnar med glöd i sina ögon. En uppspikad miljö- eller CSR-policy på väggen i fikarummet är inte alltid särskilt effektiv. Det tänket tror jag man måste ha redan i sin affärsidé. Jag ser vår produkt som socialt ansvarstagande i sig, säger Alexandra von Schwerin.

Men när det gäller företagsklimatet menar hon att det finns vissa hinder för företagare idag.

– Det är ganska lätt att starta bolag i Sverige. Det som inte är lätt är att anställa. Jag ska anställa någon och ge den personen en lön på 25 000 så kostar det mig nästan det dubbla. Ännu mer blir det om jag ska våga fastanställa någon. Det tycker jag är ett problem som gör att folk ryggar något från att starta eget, säger Alexandra von Schwerin.

Vad är då hennes tips för att öka antalet företagare i Sverige?

– Det kan låta mycket politiskt inkorrekt men jag tror att vi måste sluta curla. Man kanske inte vet om att man bär på en entreprenöriell förmåga överhuvudtaget förrän omständigheter tvingar en att ta egna initiativ. "Great things never come from the comfort zone”, säger Alexandra von Schwerin.

Framtidsplanerna för Skarhults slott är klara, åtminstone för sommaren.

– Den nya utställningen ska utgå ifrån den kvinnliga njutningens historia. Vi vet mycket om kungarnas och presidenternas älskarinnor. Vi ville gräva djupare, för det var ju inte så att kvinnorna inte hade älskare. Men de skötte det snyggare, säger Alexandra von Schwerin med ett skratt.

Tilda Hall

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
NYHET Publicerad:

Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
NYHET Publicerad:

Miljöbron för samman studenter och företagare

SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
NYHET Publicerad:

En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna och Anna

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Får man ljuga bara för att man tycker saker?

KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
NYHET Publicerad:

Så kan ditt företag få hjälp att exportera

INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Flygskatten är extra skadlig för Skåne

DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!
NYHET Publicerad:

Skolföretag ryter ifrån mot vinsttaket

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens förslag om ett vinsttak inom välfärden skulle i praktiken innebära att de flesta företag tvingas stänga ned. I en debattartikel i Kvällsposten beskriver fyra företagare från Skåne sin syn på förslaget. Läs den här!