Percy Gustavsson

Percy Gustavsson

Från ren bilmekanik till flygande bilar

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen." Det säger Percy Gustavsson, vd på Bil-Bengtsson i Ystad, som blickar framåt och väntar på att möta framtidens möjligheter och utmaningar.

Familjeföretaget Bil-Bengtsson startades av farfar Henry Bengtsson år 1930 och verkar idag i Ystad, Sjöbo och Simrishamn. Bil-Bengtsson har fullserviceanläggningar med bilhall, butik, verkstad, biltvätt och är stora återförsäljare av bland annat Volvo. Företaget har en lång tradition i branschen och arbetar ständigt med att lära sig nya saker för möta framtidens möjligheter och utmaningar.

  – Som företag är vi hela tiden på tårna när det kommer till utveckling och vi arbetar kontinuerligt med att anamma den digitalisering som sker i branschen. Man kan bestämma sig för att surfa med vågen eller surfa emot den, vi har valt att surfa med och vara i framkant, säger Percy Gustavsson.

  Många branscher i Sverige står inför ett teknikskifte där bland annat bilbranschen håller på att förändras och digitaliseras. Bil-Bengtssons ledningsgrupp har på senaste tiden förstärkts med IT-tekniker och man arbetar dagligen med att få alla inom företaget att tänka framåt och i tankarna om digitalisering. Allt ifrån hur produkter och tjänster kommer att säljas i framtiden till hur bilens avancerade styrsystem kommer att fungera.

   – Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen. Det är otroligt viktigt för oss att vara med nu i början för att få vara med och forma framtiden. Vi försöker att inte titta för mycket i backspegeln, utan att titta mer i vindrutan, säger Percy Gustavsson.

   Percy Gustavsson

   Percy Gustavsson

   Det stora som nu väntar Bil-Bengtsson är att införa Volvos system om att diagnostisera bilar på distans. Som ägare till en Volvo kommer din bil att koppla upp sig till Bil-Bengtssons felsökningssystem så snart du har parkerat och öppnat bildörren på företagets område.

    – Mycket ledtid kommer att sparas då teknikerna redan har analyserat bilen när den rullar in på verkstaden. Det kommer att vara mycket effektivt då teknikerna enkelt kan avgöra bilens kondition, säger Percy Gustavsson.

    När Bil-Bengtsson ska få ta del av Volvos digitaliseringssystem är ännu inte helt klart men sent i höst borde systemet vara i full gång hoppas han.

     – Vår bransch är ungefär som en ketchupflaska just nu, det är flera olika rör som man trycker på och rätt vad det är så kommer det ut och branschen får en ny digital vändning, förklarar Percy Gustavsson.

     Samtidigt som mycket spännande väntar hela bilbranschen den närmsta tiden menar han att det blir svårare att hitta rätt personal och kompetens. Digitaliseringen medför allt mer avancerade bilar och det kommer inom kort krävas mer IT-tekniker än rena bilmekaniker. Percy Gustavsson förklarar att hela branschen anser sig har svårt att hitta rätt kompetens i samband med digitaliseringen samtidigt som allt färre ungdomar väljer yrkesutbildningar på gymnasieskolan samt yrkeshögskolan.

     Vad som kommer att hända här näst vågar Percy Gustavsson inte svara på mer än att han tillsammans med ledningsgruppen fortsätter med att arbeta för att ligga i framkant. Han anser att så länge ledningsgruppen kan vara duktiga på att involvera alla i företaget vad gäller konsekvenserna av digitaliseringen kan de alltid vara ett halvt steg framför konkurrenterna.

      – Det är en otroligt spännande tid vi har framför oss och systemet som Volvo snart lanserar är bara början. Vi kommer att gå från ren bilmekanik till flygande bilar, det vill säga innehålla allt mindre mekaniska delar, säger Percy Gustavsson.

      Astrid Karlefors

      Fler liknande nyheter

      NYHET Publicerad:

      Skånska företag väljer bort Arbetsförmedlingen

      KOMMENTAR Inte ens var femte företagare i Skåne planerar att använda sig av Arbetsförmedlingen under de kommande tre åren. Erfarenheten av myndigheten är helt enkelt för dålig. Sociala medier, bemanningsföretag och informella kontakter fungerar betydligt bättre.
      NYHET Publicerad:

      Ystadföretag sätter färg på Versailles

      JOBBSKAPARNA Sonja och Hans Allbäck förfasades över hur gamla fina fönster slängdes ut och ersattes med nya. Då föddes idén att försöka ta vara på gamla hantverkskunskaper och bevara fönstren. Parets utbildningar och egentillverkade linoljefärger har tagit dem världen runt. Ett av de mest prestigefulla uppdragen för Allbäck Linoljeprodukter AB är slottet Versailles.
      NYHET Publicerad:

      Malmöföretag önskar mera valfrihet

      RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Den offentliga vården var inte förberedd när ensamstående kvinnor i april 2016 fick rätt till provrörsbefruktning. Det var däremot IVF-kliniken Livio Fertilitetscentrum i Malmö, som direkt kunde ta emot patienter. Nu kan de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv i Skåne och Centerpartiets toppkandidater till riksdagen stolt berätta att det första barnet med den nya lagstiftningen kom till på deras klinik.
      NYHET Publicerad:

      ”Vi vill skapa jobb i Tyringe”

      JOBBSKAPARNA Företaget Swedsafe tillverkar över 100 miljoner öronproppar varje år. Produktionen sker i Höör, och sedan fem år tillbaka har företaget börjat flytta hem förpackningsjobb till Skåne. I en tegelbyggnad i Tyringe monteras och förpackas miljontals öronproppar för hand. "Tanken är att bidra till samhället och skapa mer liv här i Tyringe", säger Martin Berg, operations manager.
      NYHET Publicerad:

      Så tycker de skånska centerpartisterna om företagsfrågor

      RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Centerpartiet.
      NYHET Publicerad:

      Tävlingskänslan driver framgångsrik plåtföretagare

      JOBBSKAPARNA Tim Nilsson och hans pappa startade ett plåtslageri med tomma händer, utan vare sig kapital eller maskiner. Nu, tio år senare, har Plåt på Österlen tolv anställda, finns på två platser i sydöstra Skåne och har precis börjat sälja kaminer. "Jag drivs av att hela tiden komma längre. Tävlingen är beroendeframkallande", säger Tim Nilsson.
      NYHET Publicerad:

      Så tycker Liberalerna inför riksdagsvalet

      RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Efter mötena publicerar vi vad kandidaterna tycker är de viktigaste näringspolitiska frågorna inför valet. Vi inleder med riksdagskandidater för Liberalerna från de fyra skånska valkretsarna.
      NYHET Publicerad:

      En plantskola med växtkraft

      JOBBSKAPARNA Med stark framåtanda och tydlig struktur för sina medarbetare ökar Splendor Plant sin omsättning år efter år. Att ha balans mellan ålder, kön och etnicitet i personalstyrkan bidrar till tillväxt på plantskolan i Svanshall, som med sina cirka 80 anställda är en stor arbetsgivare i Höganäs kommun. Splendor Plant är ett av de företag som under april månad medverkar i Svenskt Näringslivs kampanj ”Gilla jobbskaparna”.
      NYHET Publicerad:

      Hotell letar kockar i Spanien, brist i Sverige

      RIKSDAGSKANDIDAT 2018 "Det är en sådan brist på kockar i Sverige att vi är tvungna att söka oss utomlands för att rekrytera." Det säger Anders Nilsson, vd på MJ's i Malmö, som tog upp svårigheterna med att hitta rätt kompetens på ett möte mellan riksdagskandidater från Liberalerna och Svenskt Näringsliv.
      NYHET Publicerad:

      Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

      OSUND KONKURRENS Landskrona kommun driver ett tvätteri. Flertalet av de anställda har jobb via offentligt subventionerade extratjänster. Det kan vara ett lagbrott, enligt Arbetsförmedlingens jurister.
      NYHET Publicerad:

      Dags att sätta ljuset på våra jobbskapare!

      JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Med rätt förutsättningar kommer fler att våga förverkliga idéer och utveckla sina företag. Under april månad vill vi rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna med utdelningar av solrosor och aktiviteter i sociala medier”, säger regionchef Rolf Elmér.
      NYHET Publicerad:

      Byggare med hälsotänk förstår inte poängen med vårdskatt

      HÄLSOVÅRD En av de branscher som drabbas hårdast av vårdskatten är byggsektorn. Carin Stoeckmann driver Byggmästarn i Skåne som hyllats för sitt hälsotänk. ”Jag förstår inte hur vårdskatten kan vara bra”, säger hon.
      NYHET Publicerad:

      Hotellentreprenörerna: ”Vi går ofta på magkänslan”

      JOBBSKAPARNA De funderade på att sälja, men valde i stället att satsa. På bara några år utökade Hotell Mossbylund utanför Skurup sitt konferenshotell med spa, träningsanläggning och restaurang. Samtidigt öppnade man upp även för andra än företagskunder och gick från 18 till över 100 anställda. 
      NYHET Publicerad:

      Tuffing redo att erövra världen

      ENTREPRENÖRSKAP 15 år gammal startade Mustafa Alfredji från Malmö sitt första företag. Han tjänade pengar på att rekrytera filmskapare på Youtube till ett kanadensiskt bolag. Sex år senare driver han MySocial, ett verktyg för att göra bättre kampanjer på sociala medier. Målet är att marknadsförare i hela världen ska se hans verktyg som det självklara valet.
      NYHET Publicerad:

      ”Företag i dag vill göra rätt”

      FÖRETAGSKLIMAT Rättvik skapade en mindre revolution bland Sveriges kommuner, genom att bara ta betalt för den tillsyn som görs och genom att satsa mer på dialog med företagen än på sanktioner. ”Företag i dag vill göra rätt och då måste vi också anpassa oss efter det, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
      NYHET Publicerad:

      Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

      KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
      NYHET Publicerad:

      Mikroplaster tog dem till drömjobbet

      SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
      NYHET Publicerad:

      Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

      OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
      NYHET Publicerad:

      3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

      REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
      NYHET Publicerad:

      3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

      KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.