Percy Gustavsson

Percy Gustavsson

Från ren bilmekanik till flygande bilar

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen." Det säger Percy Gustavsson, vd på Bil-Bengtsson i Ystad, som blickar framåt och väntar på att möta framtidens möjligheter och utmaningar.

Familjeföretaget Bil-Bengtsson startades av farfar Henry Bengtsson år 1930 och verkar idag i Ystad, Sjöbo och Simrishamn. Bil-Bengtsson har fullserviceanläggningar med bilhall, butik, verkstad, biltvätt och är stora återförsäljare av bland annat Volvo. Företaget har en lång tradition i branschen och arbetar ständigt med att lära sig nya saker för möta framtidens möjligheter och utmaningar.

  – Som företag är vi hela tiden på tårna när det kommer till utveckling och vi arbetar kontinuerligt med att anamma den digitalisering som sker i branschen. Man kan bestämma sig för att surfa med vågen eller surfa emot den, vi har valt att surfa med och vara i framkant, säger Percy Gustavsson.

  Många branscher i Sverige står inför ett teknikskifte där bland annat bilbranschen håller på att förändras och digitaliseras. Bil-Bengtssons ledningsgrupp har på senaste tiden förstärkts med IT-tekniker och man arbetar dagligen med att få alla inom företaget att tänka framåt och i tankarna om digitalisering. Allt ifrån hur produkter och tjänster kommer att säljas i framtiden till hur bilens avancerade styrsystem kommer att fungera.

   – Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen. Det är otroligt viktigt för oss att vara med nu i början för att få vara med och forma framtiden. Vi försöker att inte titta för mycket i backspegeln, utan att titta mer i vindrutan, säger Percy Gustavsson.

   Percy Gustavsson

   Percy Gustavsson

   Det stora som nu väntar Bil-Bengtsson är att införa Volvos system om att diagnostisera bilar på distans. Som ägare till en Volvo kommer din bil att koppla upp sig till Bil-Bengtssons felsökningssystem så snart du har parkerat och öppnat bildörren på företagets område.

    – Mycket ledtid kommer att sparas då teknikerna redan har analyserat bilen när den rullar in på verkstaden. Det kommer att vara mycket effektivt då teknikerna enkelt kan avgöra bilens kondition, säger Percy Gustavsson.

    När Bil-Bengtsson ska få ta del av Volvos digitaliseringssystem är ännu inte helt klart men sent i höst borde systemet vara i full gång hoppas han.

     – Vår bransch är ungefär som en ketchupflaska just nu, det är flera olika rör som man trycker på och rätt vad det är så kommer det ut och branschen får en ny digital vändning, förklarar Percy Gustavsson.

     Samtidigt som mycket spännande väntar hela bilbranschen den närmsta tiden menar han att det blir svårare att hitta rätt personal och kompetens. Digitaliseringen medför allt mer avancerade bilar och det kommer inom kort krävas mer IT-tekniker än rena bilmekaniker. Percy Gustavsson förklarar att hela branschen anser sig har svårt att hitta rätt kompetens i samband med digitaliseringen samtidigt som allt färre ungdomar väljer yrkesutbildningar på gymnasieskolan samt yrkeshögskolan.

     Vad som kommer att hända här näst vågar Percy Gustavsson inte svara på mer än att han tillsammans med ledningsgruppen fortsätter med att arbeta för att ligga i framkant. Han anser att så länge ledningsgruppen kan vara duktiga på att involvera alla i företaget vad gäller konsekvenserna av digitaliseringen kan de alltid vara ett halvt steg framför konkurrenterna.

      – Det är en otroligt spännande tid vi har framför oss och systemet som Volvo snart lanserar är bara början. Vi kommer att gå från ren bilmekanik till flygande bilar, det vill säga innehålla allt mindre mekaniska delar, säger Percy Gustavsson.

      Astrid Karlefors

      Fler liknande nyheter

      NYHET Publicerad:

      Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

      FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
      NYHET Publicerad:

      Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

      SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
      NYHET Publicerad:

      "Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

      LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
      NYHET Publicerad:

      "Vi är redo att förhandla med LO"

      ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
      NYHET Publicerad:

      Ett nytt år, och oron hänger i luften

      KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
      NYHET Publicerad:

      Svara på enkäten, det spelar roll!

      KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
      NYHET Publicerad:

      God jul alla företagare och företagarnas vänner

      KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
      NYHET Publicerad:

      Ingalill hittade ett nytt liv på gården

      FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
      NYHET Publicerad:

      Toppen är nådd för skånska företag

      KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
      NYHET Publicerad:

      Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

      FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
      NYHET Publicerad:

      Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

      KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
      NYHET Publicerad:

      Skånska insikter i den smarta fabriken

      KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
      NYHET Publicerad:

      Årets julkalender 2017 - alla luckor

      JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
      NYHET Publicerad:

      Värna om företagen innan det är för sent

      FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
      NYHET Publicerad:

      Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

      REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.
      NYHET Publicerad:

      ”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

      MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
      NYHET Publicerad:

      LAS, nej tack, när politikern själv får välja

      KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
      NYHET Publicerad:

      ”Vi förtjänar att få raka besked”

      INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
      NYHET Publicerad:

      ”Folk tror inte att det är sant”

      VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
      NYHET Publicerad:

      Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

      SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.