Percy Gustavsson

Percy Gustavsson

Från ren bilmekanik till flygande bilar

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen." Det säger Percy Gustavsson, vd på Bil-Bengtsson i Ystad, som blickar framåt och väntar på att möta framtidens möjligheter och utmaningar.

Familjeföretaget Bil-Bengtsson startades av farfar Henry Bengtsson år 1930 och verkar idag i Ystad, Sjöbo och Simrishamn. Bil-Bengtsson har fullserviceanläggningar med bilhall, butik, verkstad, biltvätt och är stora återförsäljare av bland annat Volvo. Företaget har en lång tradition i branschen och arbetar ständigt med att lära sig nya saker för möta framtidens möjligheter och utmaningar.

  – Som företag är vi hela tiden på tårna när det kommer till utveckling och vi arbetar kontinuerligt med att anamma den digitalisering som sker i branschen. Man kan bestämma sig för att surfa med vågen eller surfa emot den, vi har valt att surfa med och vara i framkant, säger Percy Gustavsson.

  Många branscher i Sverige står inför ett teknikskifte där bland annat bilbranschen håller på att förändras och digitaliseras. Bil-Bengtssons ledningsgrupp har på senaste tiden förstärkts med IT-tekniker och man arbetar dagligen med att få alla inom företaget att tänka framåt och i tankarna om digitalisering. Allt ifrån hur produkter och tjänster kommer att säljas i framtiden till hur bilens avancerade styrsystem kommer att fungera.

   – Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen. Det är otroligt viktigt för oss att vara med nu i början för att få vara med och forma framtiden. Vi försöker att inte titta för mycket i backspegeln, utan att titta mer i vindrutan, säger Percy Gustavsson.

   Percy Gustavsson

   Percy Gustavsson

   Det stora som nu väntar Bil-Bengtsson är att införa Volvos system om att diagnostisera bilar på distans. Som ägare till en Volvo kommer din bil att koppla upp sig till Bil-Bengtssons felsökningssystem så snart du har parkerat och öppnat bildörren på företagets område.

    – Mycket ledtid kommer att sparas då teknikerna redan har analyserat bilen när den rullar in på verkstaden. Det kommer att vara mycket effektivt då teknikerna enkelt kan avgöra bilens kondition, säger Percy Gustavsson.

    När Bil-Bengtsson ska få ta del av Volvos digitaliseringssystem är ännu inte helt klart men sent i höst borde systemet vara i full gång hoppas han.

     – Vår bransch är ungefär som en ketchupflaska just nu, det är flera olika rör som man trycker på och rätt vad det är så kommer det ut och branschen får en ny digital vändning, förklarar Percy Gustavsson.

     Samtidigt som mycket spännande väntar hela bilbranschen den närmsta tiden menar han att det blir svårare att hitta rätt personal och kompetens. Digitaliseringen medför allt mer avancerade bilar och det kommer inom kort krävas mer IT-tekniker än rena bilmekaniker. Percy Gustavsson förklarar att hela branschen anser sig har svårt att hitta rätt kompetens i samband med digitaliseringen samtidigt som allt färre ungdomar väljer yrkesutbildningar på gymnasieskolan samt yrkeshögskolan.

     Vad som kommer att hända här näst vågar Percy Gustavsson inte svara på mer än att han tillsammans med ledningsgruppen fortsätter med att arbeta för att ligga i framkant. Han anser att så länge ledningsgruppen kan vara duktiga på att involvera alla i företaget vad gäller konsekvenserna av digitaliseringen kan de alltid vara ett halvt steg framför konkurrenterna.

      – Det är en otroligt spännande tid vi har framför oss och systemet som Volvo snart lanserar är bara början. Vi kommer att gå från ren bilmekanik till flygande bilar, det vill säga innehålla allt mindre mekaniska delar, säger Percy Gustavsson.

      Astrid Karlefors

      Fler liknande nyheter

      NYHET Publicerad:

      Läkartid bokas på samma sätt som tvättstugan

      DIGITALISERING ”Jag tror att digitaliseringen är framtiden inom vården. Om tio år kanske vi har ett inopererat chip i kroppen där läkare på distans kan se hur vi mår genom att exempelvis ladda ner puls och blodtryck”. Det säger Per Zetterlund, Åhuskliniken i Åhus.
      NYHET Publicerad:

      Från ren bilmekanik till flygande bilar

      DIGITALISERING ”Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen." Det säger Percy Gustavsson, vd på Bil-Bengtsson i Ystad, som blickar framåt och väntar på att möta framtidens möjligheter och utmaningar. 
      NYHET Publicerad:

      Malmöföretag först ut med sopsorteringsrobot

      DIGITALISERING Med hjälp av en självlärande sorteringsrobot har Carl F AB i Malmö digitaliserat sin avfallshantering. Genom att förena artificiell intelligens med miljönytta och ekonomisk hållbarhet har de hittat ett sätt att öka andelen avfall som återvinns. 
      NYHET Publicerad:

      Brinnande intresse och slit ger framgång

      FÖRETAGSAMHET ”Stoltheten ligger i att andra kan försörja sig på min idé”. Att Patrik Mattisson, vd PMT Trädgårdsentreprenad i Kristianstad, vågade byta bransch och ta steget och starta eget är inget som han någonsin har ångrat. Men han hade kanske inte gjort om det.
      NYHET Publicerad:

      Jobb och entreprenörskap för bättre integration

      INTEGRATION "Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar." Det säger Stene Boldt på Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.
      NYHET Publicerad:

      Målet är att bli en världsmästare

      YRKES-VM ”Det känns märkligt att just jag fått den stora chansen att vara med i Sveriges yrkeslandslag.” Det säger Sofie Langkjaer, Furulund, som tillsammans med fyra andra skånska ungdomar har som mål att ta en världsmästartitel i Abu Dhabi.
      NYHET Publicerad:

      Små företag verkar i tystnad

      FÖRETAGSKLIMAT Att driva företag i Eslöv har många fördelar men kommunen måste bli bättre på att lyfta de små företagen. Det anser My Hedenskog, vd och delägare på Scan Filter.
      NYHET Publicerad:

      Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

      GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
      NYHET Publicerad:

      Därför anställer inte företagen – trots att de vill

      KONJUNKTURPROGNOS Sedan slutet av 2014 har de skånska företagen blivit allt mer benägna att anställa. En tredjedel vill öka antalet anställda det närmaste halvåret. Samtidigt hindras de flesta av problem med att hitta personer med rätt kompetens.
      NYHET Publicerad:

      ”Vi skulle tvingas gå med 47 000 kronor i förlust”

      VÄLFÄRD En vinstbegränsning i välfärden skulle få stora effekter för Skåne. 43 922 elever har valt friskolor, 5800 äldre har valt privat hemtjänst. Varje år görs 3,5 miljoner vårdbesök hos privata företag. Alla befinner sig nu i riskzonen. ”Som ansvarsfull arbetsgivare hade vi inte kunnat fortsätta under de här förutsättningarna”, säger Maria Jacky, rektor och vd på Lingua Montessoriförskola.
      NYHET Publicerad:

      ArgaSkånskaMän är tillbaka

      KOMPETENS Efter förra årets succé kommer nu en ny säsong av ArgaSkånskaMän, videobloggarna Tim och Danny, som testar olika jobb som de skånska företagen har svårt att rekrytera till.
      NYHET Publicerad:

      Lägre marginalskatt ska locka talangerna

      SKATT Medan allt fler länder aktivt deltar i den globala talangjakten finns frågan knappt på den politiska agendan i Sverige. ”Det är inte lika lätt för oss att attrahera talanger när skatten är så hög här”. Det säger Christina Waller Sterner på Diaverum i Lund, ett företag som arbetar med njursjukvård.
      NYHET Publicerad:

      Äventyr i det gröna ska locka till okänd näring

      KOMPETENS De odlar basilika, gissar på kryddväxter och anlägger stenpartier. Och framför allt får högstadieeleverna en inblick i en bransch som de knappt ens visste existerade. Det behövs, branschen ropar efter fler medarbetare och fler företag.
      NYHET Publicerad:

      Allt fler företag utsätts för brott

      FÖRETAGSKLIMAT Sex av tio företagare i Skåne upplever brottslighet som ett problem för sin verksamhet. Värst är det i Eslöv, där åtta av tio företagare är drabbade. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.
      NYHET Publicerad:

      Här grönskar innovationerna

      SAMVERKAN ”Vi vill vara mötesplatsen där framtidens gröna företag skapas och utvecklas och där Green Innovation Park är gränssnittet som hjälper till”. Det säger Niclas Östlund, verksamhetschef för Green Innovation Park på SLU i Alnarp.
      NYHET Publicerad:

      En lösning för varje elev

      SKOLA Kan man ge en elev lätt bränd korv, pommes frites och brunsås till lunch varje dag? ”Ja, om det gör att eleven kommer till skolan, lär sig saker och mår bra”, säger Navid Ghannad som driver Pusselbitens skola för barn med autism. Här skräddarsys verksamheten efter varje elevs behov.
      NYHET Publicerad:

      Ny bottensiffra – Skåneföretag hittar inte folk att anställa

      FÖRETAGSKLIMAT De skånska företagarna sliter allt mer med att försöka hitta rätt personer med rätt kompetens till sina lediga jobb. 25 av Skånes 33 kommuner får underkänt när företagen betygsätter tillgången på arbetskraft i Svenskt Näringslivs enkätundersökning.
      NYHET Publicerad:

      Högt och lågt i skånskt företagsklimat

      FÖRETAGSKLIMAT 13 av 33 skånska kommuner får högre omdöme än förra året när företagarna själva sätter betyg på företagsklimatet i sin kommun. Höganäs är den kommun som får högst sammanfattande betyg och Landskrona, Bromölla och Trelleborg ökar mest. Det visar företagarnas svar på Svenskt Näringslivs årliga enkät om företagsklimatet.
      NYHET Publicerad:

      Perstorp gymnasium håller samman företagen på orten

      KOMPETENS I april var två ministrar på besök och i juni ska företagen på orten samlas för en lunch. Perstorps gymnasium satsar nu hårt på att öka intresset för teknik och industri. Det har gjort skolan till ett nav också mellan företagen på orten.
      NYHET Publicerad:

      Högsta betyg för entreprenörkör i butik

      SAMVERKAN Under våren har sjätteklassare i Röstånga fått en snabbkurs i entreprenörskap i byns Ica-butik. Projektet har fått högsta betyg och Tomas Nilsson uppmanar nu andra företag att slå upp dörrarna för skolan. ”Det har varit så otrolig roligt att möta alla nyfikna elever och visa dem hur arbetslivet ser ut i en matvarubutik.”