Percy Gustavsson

Percy Gustavsson

Från ren bilmekanik till flygande bilar

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen." Det säger Percy Gustavsson, vd på Bil-Bengtsson i Ystad, som blickar framåt och väntar på att möta framtidens möjligheter och utmaningar.

Familjeföretaget Bil-Bengtsson startades av farfar Henry Bengtsson år 1930 och verkar idag i Ystad, Sjöbo och Simrishamn. Bil-Bengtsson har fullserviceanläggningar med bilhall, butik, verkstad, biltvätt och är stora återförsäljare av bland annat Volvo. Företaget har en lång tradition i branschen och arbetar ständigt med att lära sig nya saker för möta framtidens möjligheter och utmaningar.

  – Som företag är vi hela tiden på tårna när det kommer till utveckling och vi arbetar kontinuerligt med att anamma den digitalisering som sker i branschen. Man kan bestämma sig för att surfa med vågen eller surfa emot den, vi har valt att surfa med och vara i framkant, säger Percy Gustavsson.

  Många branscher i Sverige står inför ett teknikskifte där bland annat bilbranschen håller på att förändras och digitaliseras. Bil-Bengtssons ledningsgrupp har på senaste tiden förstärkts med IT-tekniker och man arbetar dagligen med att få alla inom företaget att tänka framåt och i tankarna om digitalisering. Allt ifrån hur produkter och tjänster kommer att säljas i framtiden till hur bilens avancerade styrsystem kommer att fungera.

   – Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen. Det är otroligt viktigt för oss att vara med nu i början för att få vara med och forma framtiden. Vi försöker att inte titta för mycket i backspegeln, utan att titta mer i vindrutan, säger Percy Gustavsson.

   Percy Gustavsson

   Percy Gustavsson

   Det stora som nu väntar Bil-Bengtsson är att införa Volvos system om att diagnostisera bilar på distans. Som ägare till en Volvo kommer din bil att koppla upp sig till Bil-Bengtssons felsökningssystem så snart du har parkerat och öppnat bildörren på företagets område.

    – Mycket ledtid kommer att sparas då teknikerna redan har analyserat bilen när den rullar in på verkstaden. Det kommer att vara mycket effektivt då teknikerna enkelt kan avgöra bilens kondition, säger Percy Gustavsson.

    När Bil-Bengtsson ska få ta del av Volvos digitaliseringssystem är ännu inte helt klart men sent i höst borde systemet vara i full gång hoppas han.

     – Vår bransch är ungefär som en ketchupflaska just nu, det är flera olika rör som man trycker på och rätt vad det är så kommer det ut och branschen får en ny digital vändning, förklarar Percy Gustavsson.

     Samtidigt som mycket spännande väntar hela bilbranschen den närmsta tiden menar han att det blir svårare att hitta rätt personal och kompetens. Digitaliseringen medför allt mer avancerade bilar och det kommer inom kort krävas mer IT-tekniker än rena bilmekaniker. Percy Gustavsson förklarar att hela branschen anser sig har svårt att hitta rätt kompetens i samband med digitaliseringen samtidigt som allt färre ungdomar väljer yrkesutbildningar på gymnasieskolan samt yrkeshögskolan.

     Vad som kommer att hända här näst vågar Percy Gustavsson inte svara på mer än att han tillsammans med ledningsgruppen fortsätter med att arbeta för att ligga i framkant. Han anser att så länge ledningsgruppen kan vara duktiga på att involvera alla i företaget vad gäller konsekvenserna av digitaliseringen kan de alltid vara ett halvt steg framför konkurrenterna.

      – Det är en otroligt spännande tid vi har framför oss och systemet som Volvo snart lanserar är bara början. Vi kommer att gå från ren bilmekanik till flygande bilar, det vill säga innehålla allt mindre mekaniska delar, säger Percy Gustavsson.

      Astrid Karlefors

      Fler liknande nyheter

      NYHET Publicerad:

      ”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

      MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
      NYHET Publicerad:

      LAS, nej tack, när politikern själv får välja

      KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
      NYHET Publicerad:

      ”Vi förtjänar att få raka besked”

      INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
      NYHET Publicerad:

      ”Folk tror inte att det är sant”

      VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
      NYHET Publicerad:

      Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

      SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
      NYHET Publicerad:

      ”En positiv insats för integrationen”

      REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
      NYHET Publicerad:

      Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

      SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
      NYHET Publicerad:

      ”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

      FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
      NYHET Publicerad:

      ”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

      ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
      NYHET Publicerad:

      Miljöbron för samman studenter och företagare

      SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
      NYHET Publicerad:

      En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

      KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
      NYHET Publicerad:

      Hallå där, Anna och Anna

      FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
      NYHET Publicerad:

      De gör det lättare att anställa nyanlända

      INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
      NYHET Publicerad:

      "Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

      VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
      NYHET Publicerad:

      Får man ljuga bara för att man tycker saker?

      KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
      NYHET Publicerad:

      Fler företag oroas av brottslighet

      SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
      NYHET Publicerad:

      Så kan ditt företag få hjälp att exportera

      INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
      NYHET Publicerad:

      Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

      GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
      NYHET Publicerad:

      Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

      SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
      NYHET Publicerad:

      Flygskatten är extra skadlig för Skåne

      DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!