Percy Gustavsson

Percy Gustavsson

Från ren bilmekanik till flygande bilar

NYHET Publicerad

DIGITALISERING ”Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen." Det säger Percy Gustavsson, vd på Bil-Bengtsson i Ystad, som blickar framåt och väntar på att möta framtidens möjligheter och utmaningar.

Familjeföretaget Bil-Bengtsson startades av farfar Henry Bengtsson år 1930 och verkar idag i Ystad, Sjöbo och Simrishamn. Bil-Bengtsson har fullserviceanläggningar med bilhall, butik, verkstad, biltvätt och är stora återförsäljare av bland annat Volvo. Företaget har en lång tradition i branschen och arbetar ständigt med att lära sig nya saker för möta framtidens möjligheter och utmaningar.

  – Som företag är vi hela tiden på tårna när det kommer till utveckling och vi arbetar kontinuerligt med att anamma den digitalisering som sker i branschen. Man kan bestämma sig för att surfa med vågen eller surfa emot den, vi har valt att surfa med och vara i framkant, säger Percy Gustavsson.

  Många branscher i Sverige står inför ett teknikskifte där bland annat bilbranschen håller på att förändras och digitaliseras. Bil-Bengtssons ledningsgrupp har på senaste tiden förstärkts med IT-tekniker och man arbetar dagligen med att få alla inom företaget att tänka framåt och i tankarna om digitalisering. Allt ifrån hur produkter och tjänster kommer att säljas i framtiden till hur bilens avancerade styrsystem kommer att fungera.

   – Vi är precis i början av en tid där digitaliseringen kommer att förändra hela branschen. Det är otroligt viktigt för oss att vara med nu i början för att få vara med och forma framtiden. Vi försöker att inte titta för mycket i backspegeln, utan att titta mer i vindrutan, säger Percy Gustavsson.

   Percy Gustavsson

   Percy Gustavsson

   Det stora som nu väntar Bil-Bengtsson är att införa Volvos system om att diagnostisera bilar på distans. Som ägare till en Volvo kommer din bil att koppla upp sig till Bil-Bengtssons felsökningssystem så snart du har parkerat och öppnat bildörren på företagets område.

    – Mycket ledtid kommer att sparas då teknikerna redan har analyserat bilen när den rullar in på verkstaden. Det kommer att vara mycket effektivt då teknikerna enkelt kan avgöra bilens kondition, säger Percy Gustavsson.

    När Bil-Bengtsson ska få ta del av Volvos digitaliseringssystem är ännu inte helt klart men sent i höst borde systemet vara i full gång hoppas han.

     – Vår bransch är ungefär som en ketchupflaska just nu, det är flera olika rör som man trycker på och rätt vad det är så kommer det ut och branschen får en ny digital vändning, förklarar Percy Gustavsson.

     Samtidigt som mycket spännande väntar hela bilbranschen den närmsta tiden menar han att det blir svårare att hitta rätt personal och kompetens. Digitaliseringen medför allt mer avancerade bilar och det kommer inom kort krävas mer IT-tekniker än rena bilmekaniker. Percy Gustavsson förklarar att hela branschen anser sig har svårt att hitta rätt kompetens i samband med digitaliseringen samtidigt som allt färre ungdomar väljer yrkesutbildningar på gymnasieskolan samt yrkeshögskolan.

     Vad som kommer att hända här näst vågar Percy Gustavsson inte svara på mer än att han tillsammans med ledningsgruppen fortsätter med att arbeta för att ligga i framkant. Han anser att så länge ledningsgruppen kan vara duktiga på att involvera alla i företaget vad gäller konsekvenserna av digitaliseringen kan de alltid vara ett halvt steg framför konkurrenterna.

      – Det är en otroligt spännande tid vi har framför oss och systemet som Volvo snart lanserar är bara början. Vi kommer att gå från ren bilmekanik till flygande bilar, det vill säga innehålla allt mindre mekaniska delar, säger Percy Gustavsson.

      Astrid Karlefors

      Fler liknande nyheter

      NYHET Publicerad:

      Systembolagets kampanj upprör vinodlare

      GÅRDSFÖRSÄLJNING ”Man blir så förbannad. Hur kan ett statligt företag bete sig på det här sättet?” Det undrar vinodlaren Brita Norberg när hon tar del av Systembolagets nya kampanj mot att tillåta gårdsförsäljning.
      NYHET Publicerad:

      Dataskyddsförordningen skapar oro bland företagare

      DIGITALISERING Att bryta mot EU:s nya regelverk kan bli dyrt. Den 25 maj 2018 träder dataskyddsförordningen i kraft och ersätter den nuvarande Personuppgiftslagen (PUL). Två av nyheterna är att mejl omfattas av lagen, och att sanktionsavgifterna höjs kraftigt.
      NYHET Publicerad:

      LO förvillar om vinster i välfärden

      KOMMENTAR Regeringens förslag om vinsttak i välfärden skulle drabba de små företagen hårdast. I en debattartikel i Trelleborgs Allehanda hävdar Therese Guovelin och Birgitta Almroth från LO att regeringens förslag på ”vinsttak” i välfärden enbart skulle drabba företag som vill tjäna stora pengar. Inget kunde vara mer fel.
      NYHET Publicerad:

      Företag lockar folk till kulturarv

      Ann-Louise Ferngård är arkeologen som tröttnade på att hoppa runt mellan offentliga anställningar. I stället startade hon eget. Under hennes ledning har besökarantalet till den kulturhistoriska Kiviksgraven ökat kraftigt.
      NYHET Publicerad:

      Hallå där, Sekou Soumaoro

      FÖRSTÄRKNING Vi hälsar vår nye studentmedarbetare Sekou Soumaoro varmt välkommen till Svenskt Näringslivs Skånekontor. Vi bad honom svara på några korta frågor för att lära känna honom lite bättre.
      NYHET Publicerad:

      Utbildningarna måste skärpa kvaliteten

      KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Tillgång på kompetens är det största hotet. Det gäller nog hela branschen men framförallt verksamheterna utanför städerna”, säger Martin Rosvall Hansson, vd och ägare Flädiegruppen. Kompetensbrist och låg utbildningsnivå hämmar tillväxten inom hotell- och restaurangbranschen, extra svårt blir det för företagen belägna utanför stadskärnan.
      NYHET Publicerad:

      "Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

      SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
      NYHET Publicerad:

      Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

      GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
      NYHET Publicerad:

      Var femte företag i Skåne funderar på att flytta

      FÖRETAGSKLIMAT Goda förutsättningar för företagande är viktigt, inte bara för att locka till sig företag utan också för att hålla dem kvar. I Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet i Sverige visar det sig att var femte företagare i Skåne har övervägt att flytta till en kommun med bättre villkor.
      NYHET Publicerad:

      Företagare missnöjda – politiker hyllar

      FÖRETAGSKLIMAT Företagarna i Osby är inte alls lika nöjda med kommunens företagsklimat som politikerna är. ”För att våra betyg ska kunna närma sig varandra så krävs det att man förbättrar attityderna, kommunikationen och dialogen, säger företagaren Mats Svensson, Protech Food Machinery.
      NYHET Publicerad:

      Hallå där, Linda Stafsing

      NY MEDARBETARE Vi välkomnar Linda Stafsing som vikarierande biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne. Linda kommer direkt från Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel. Vi bad henne svara på några korta frågor om sig själv.
      NYHET Publicerad:

      Egen skola ska stärka rekryteringen

      KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.
      NYHET Publicerad:

      Tumme upp för företagsamheten

      KRÖNIKA ”Företagarna, entreprenörerna, eldsjälarna, hjältarna – vilken lyckofigur jag är som haft som jobb att möta er alla!” Eva Frisk, biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, slutar efter 27 år i organisationen. Läs hennes reflektioner av nära tre decenniers arbete i företagsamhetens tjänst.
      NYHET Publicerad:

      Tack, din insats fällde entreprenörsskatten

      KOMMENTAR Tillsammans gör vi skillnad. Efter massiva protester från företagare drog regeringen i lördags tillbaka förslagen om höjd entreprenörsskatt och att fler skulle betala statlig skatt.
      NYHET Publicerad:

      "Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

      GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
      NYHET Publicerad:

      Stipendium ska öka intresset för teknik i grundskolan

      TEKNIKEN I SKOLAN Lärare är viktiga inspirationskällor för eleverna. Det gäller i alla ämnen men inom ämnet teknik saknar många lärare utbildning. Det vill Teknikföretagen råda bot på med stipendier som ska inspirerar både lärare och elever att utveckla teknikämnet i grundskolan.
      NYHET Publicerad:

      "Jag blir bedrövad över att debatten är så djupt okunnig"

      VÄLFÄRD Kubikskolan har lyckats skapa integration och en positiv utveckling där kommunen tidigare övervägde nedläggning. Vd Lars Dalesjö har fler idéer men avvaktar på grund av vinstdebatten. ”Att det är mer okej med dålig kvalitet som kostar mer, än med bra kvalitet som kostar mindre, är konstig logik.”
      NYHET Publicerad:

      Färre elever söker gymnasieskolans yrkesprogram

      KOMMENTAR Allt färre elever lockas av gymnasieskolans yrkesprogram. Vissa program har tappat nästan hälften av sina elever, andra har förlorat mer än var tredje sökande. Att ha ett praktiskt yrke är något fint och något att vara stolt över. Utan dem skulle inte Sverige gå runt, skriver Erik Hultgren, biträdande regionchef i Skåne. 
      NYHET Publicerad:

      Skånska digitala vårdmöten på frammarsch

      DIGITALISERING "Digitaliseringen medför oändliga möjligheter för att skapa en relation trots att man inte har något fysiskt besök." Det säger Daniel Persson på skånska Min Doktor, en digital vårdgivare som erbjuder läkarbesök över nätet dygnet runt.
      NYHET Publicerad:

      De förändrar världen – skjorta för skjorta

      DIGITALISERING "Vi gör allt för att hela tiden vara i framkant med digitaliseringen, det finns så oändligt mycket att utveckla. För oss handlar det främst om att ändra folks vanor hur de köper kläder”. Det säger Jan Höjman, vd på e-handelsföretaget Tailor Store i Helsingborg.