Johan Österberg, Kent Mårtensson, Ingvar Öberg och Rebecka Spånberg.

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad, Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad samt Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Johan Österberg

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad.

Foto: IT-Avd Ystads kommun

Bra villkor är avgörande för att företagen i en kommun ska kunna växa och anställa fler. Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, menar att grunden för ett gott företagsklimat är att vara öppen för företagens intryck.

– Gör det inte svårare än vad det är; lyssna på företagen helt enkelt – vilka behov har de och vad är det de upplever, säger Johan Österberg.

Rebecka Spånberg

Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

Rebecka Spånberg håller med om att kommunen är lyhörda gentemot företagen och har lyckats skapa tydliga kanaler dit man kan vända sig för att få hjälp.

– Jag tror att det handlar om tillgänglighet, lyhördhet och fokus. Kommunen är duktiga på att lyssna in vilka behov företagen har, man är ute och gör företagsbesök och lyssnar på vad det är företagen behöver och vilka utmaningar vi brottas med, säger Rebecka Spånberg.

Bakom framgången ligger enligt Johan Österberg ett långsiktigt och målmedvetet arbete för att tillgodose företagens önskningar. Tillsammans med Företagarna arrangerar kommunen välbesökta näringslivsfrukostar och en näringslivsgala, där politiker, tjänstemän och företagare ges tid och möjlighet att prata med varandra.

Ingvar Öberg

Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

– Det kommer mellan 100 och 140 företag varje gång och den årliga näringslivsgalan besöks av ca 250 personer. Dialogen gör att vi kan förstå varandra bättre. Jag har jobbat med detta i 30 år och det har utvecklats mer och mer. Jag tror att det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom att vi har nått 25:e plats, säger Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

Kommunen har satsat mycket på att nå ut till företagen och att göra det lätt och enkelt att komma i kontakt med ansvarig person. En ny företagslots, belägen centralt på Stortorget i Ystad, som garanterar en återkoppling inom 24 timmar har blivit mycket uppskattad berättar Johan Österberg.

– En annan åtgärd var att vi förändrade vårt näringslivsråd. Vi flyttade ordförandeskapet från kommunen till näringslivet, så att näringslivet själva håller i klubban. Vi ville visa på en attityd och vilja att samarbeta med företagen, säger Johan Österberg.

Ytterligare en viktig del i kommunens arbete är de femtio stycken företagsbesök som görs per år. Besöken som görs av kommunledningen tillsammans med näringslivsenheten betyder mycket både för kommunen och företagen menar Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad.

Kent Mårtensson

Kent Mårtensson, kommunalråd Ystad.

Foto: Dick Lindstrom

– Företagsbesöken betyder mycket. Vi ökade antalet betydligt för vi tyckte att vi behövde komma ut och träffa företagen mer. Det är bra för oss också att komma ut och lyssna på vad är det för problematik som företagen upplever. Man får chansen att lösa och reda ut problem som kanske annars hade lett till konflikter, säger Kent Mårtensson.

Det är tydligt att allt det hårda arbetet gett resultat men detta innebär inte att det saknas områden att förbättra. Konkurrens från kommunen gentemot företagen är en fråga som är viktig för många företagare.  

– Att inte konkurrera med företagen och att kommunen inte konkurrerar med näringslivet i klassiska näringslivsfrågor är viktigt för mig, säger Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

För att bibehålla ett gott företagsklimat är det viktigt att ständigt fortsätta att utvecklas. Ystads kommun har haft ett högt nyföretagande under flera år och för att kunna locka fler företag och fortsätta att ge bra service till de befintliga företagen i kommunen är det viktigt att titta på förbättringsmöjligheter, menar Kent Mårtensson.

– Förbättringsmöjligheterna ska vi absolut titta på. När man har gjort sådana här framsteg gäller det att bevara det. Vi ska se över ytterligare om vi kan förenkla och förbättra handläggningen och ge snabbare svar när det gäller olika typer av tillstånd. Det finns alltid möjlighet att förbättra sig, säger Kent Mårtensson.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.