Johan Österberg, Kent Mårtensson, Ingvar Öberg och Rebecka Spånberg.

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad, Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad samt Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Johan Österberg

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad.

Foto: IT-Avd Ystads kommun

Bra villkor är avgörande för att företagen i en kommun ska kunna växa och anställa fler. Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, menar att grunden för ett gott företagsklimat är att vara öppen för företagens intryck.

– Gör det inte svårare än vad det är; lyssna på företagen helt enkelt – vilka behov har de och vad är det de upplever, säger Johan Österberg.

Rebecka Spånberg

Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

Rebecka Spånberg håller med om att kommunen är lyhörda gentemot företagen och har lyckats skapa tydliga kanaler dit man kan vända sig för att få hjälp.

– Jag tror att det handlar om tillgänglighet, lyhördhet och fokus. Kommunen är duktiga på att lyssna in vilka behov företagen har, man är ute och gör företagsbesök och lyssnar på vad det är företagen behöver och vilka utmaningar vi brottas med, säger Rebecka Spånberg.

Bakom framgången ligger enligt Johan Österberg ett långsiktigt och målmedvetet arbete för att tillgodose företagens önskningar. Tillsammans med Företagarna arrangerar kommunen välbesökta näringslivsfrukostar och en näringslivsgala, där politiker, tjänstemän och företagare ges tid och möjlighet att prata med varandra.

Ingvar Öberg

Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

– Det kommer mellan 100 och 140 företag varje gång och den årliga näringslivsgalan besöks av ca 250 personer. Dialogen gör att vi kan förstå varandra bättre. Jag har jobbat med detta i 30 år och det har utvecklats mer och mer. Jag tror att det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom att vi har nått 25:e plats, säger Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

Kommunen har satsat mycket på att nå ut till företagen och att göra det lätt och enkelt att komma i kontakt med ansvarig person. En ny företagslots, belägen centralt på Stortorget i Ystad, som garanterar en återkoppling inom 24 timmar har blivit mycket uppskattad berättar Johan Österberg.

– En annan åtgärd var att vi förändrade vårt näringslivsråd. Vi flyttade ordförandeskapet från kommunen till näringslivet, så att näringslivet själva håller i klubban. Vi ville visa på en attityd och vilja att samarbeta med företagen, säger Johan Österberg.

Ytterligare en viktig del i kommunens arbete är de femtio stycken företagsbesök som görs per år. Besöken som görs av kommunledningen tillsammans med näringslivsenheten betyder mycket både för kommunen och företagen menar Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad.

Kent Mårtensson

Kent Mårtensson, kommunalråd Ystad.

Foto: Dick Lindstrom

– Företagsbesöken betyder mycket. Vi ökade antalet betydligt för vi tyckte att vi behövde komma ut och träffa företagen mer. Det är bra för oss också att komma ut och lyssna på vad är det för problematik som företagen upplever. Man får chansen att lösa och reda ut problem som kanske annars hade lett till konflikter, säger Kent Mårtensson.

Det är tydligt att allt det hårda arbetet gett resultat men detta innebär inte att det saknas områden att förbättra. Konkurrens från kommunen gentemot företagen är en fråga som är viktig för många företagare.  

– Att inte konkurrera med företagen och att kommunen inte konkurrerar med näringslivet i klassiska näringslivsfrågor är viktigt för mig, säger Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

För att bibehålla ett gott företagsklimat är det viktigt att ständigt fortsätta att utvecklas. Ystads kommun har haft ett högt nyföretagande under flera år och för att kunna locka fler företag och fortsätta att ge bra service till de befintliga företagen i kommunen är det viktigt att titta på förbättringsmöjligheter, menar Kent Mårtensson.

– Förbättringsmöjligheterna ska vi absolut titta på. När man har gjort sådana här framsteg gäller det att bevara det. Vi ska se över ytterligare om vi kan förenkla och förbättra handläggningen och ge snabbare svar när det gäller olika typer av tillstånd. Det finns alltid möjlighet att förbättra sig, säger Kent Mårtensson.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”. 
NYHET Publicerad:

Stockholms företagsklimat rasar: "Det är en kollaps"

FÖRETAGSKLIMAT På tre år har Stockholms företagsklimat rasat 101 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking. Trafikkaos och dålig service är bidragande faktorer, vittnar företagare om. ”Man blir behandlad som om man är kriminell”, sa Johannes Cullberg, grundare av matvarukedjan Paradiset.
NYHET Publicerad:

Bemanningsföretag: Vi gjorde arbetsförmedlingens jobb

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bemanningsföretaget Kornboden i Örnsköldsvik kostar på utbildningar för industri- och verkstadsarbetare för att lösa akuta problem hos kunder. Vd Malin Vedman är kritisk mot Arbetsförmedlingen som hon tycker skulle sköta den biten bättre. "Med små medel skulle Arbetsförmedlingen kunna vara ett starkt stöd för industriföretag och verkstadsföretag, men jag tycker inte de har lyssnat på marknaden", säger hon.
NYHET Publicerad:

Bättre bemötande med bra vi-känsla

FÖRETAGSKLIMAT Under en period slutade det en person i månaden på Samhällsbyggnadskontoret i Oskarshamn. Men nu har arbetsron och glädjen kommit tillbaka. Det märker ledningen och personalen såväl som kunderna, alltså företagen och övriga invånare.
NYHET Publicerad:

”Vi måste avdramatisera myndighetsutövandet”

FÖRETAGSKLIMAT Nye näringslivschefen i Sölvesborg siktar högt och lovar stärkta insatser för bättre företagsklimat. Samverkan och transparens är nyckelorden.
NYHET Publicerad:

Långsamma kvarnar hot vid Kiruna-omvandling

FÖRETAGSKLIMAT ”Ur företagsperspektiv ser jag klara risker med omvandlingen av Kiruna. De kommunala kvarnarna maler väldigt långsamt och det kan därför bli svårt för mindre företag att våga satsa samtidigt som man säger att staden ska expandera. De stora klara sig alltid. Men man får inte glömma bort att det behövs kringbyggnader också för att få ihop helheten, inte bara stora klossar!” Det säger Stefan Puonu, Malmfältets Entreprenadbyrå.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

”Vi dokumenterar ihjäl oss!”

FÖRETAGSBESÖK Företagen drunknar i pappersarbete och riskerar tappa betydande investeringar på grund av segdragna myndighetsprocesser. "Mängden dokumentation är kopiös" säger Johan Larsson, fabrikschef på Lyckeby Starch i Mjällby vid ett företagsbesök nyligen.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv möter – Marianne Sjöö

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Tidningen Entreprenör rankande nyligen Marianne Sjöö på plats 29 över Sveriges största kvinnliga företagare. Marianne är ICA-handlare i Ale kommun och vi har träffat henne för en intervju.
NYHET Publicerad:

Personalbrist bromsar Boden-utbyggnaden

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Här söker vi nya medarbetare ganska ofta. Vi har ett 15-tal anställda, men faktiskt ständiga behov av nytt folk. Men det känns trögt. Det går att skylla på att branschen är speciell och att det finns behov av särskilda kunskaper. Men vill man bara så kan man också lära sig det som behövs!” Det säger Ulf Gustafsson som tillsammans med sin bror Patrik Gustafsson äger Bodensläp AB.
NYHET Publicerad:

Engagemanget är avgörande

FÖRETAGSBESÖK De är två helt olika företag, men båda satsar på nya och spännande idéer för att kunna växa i framtiden. Vi tog med riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) på företagsbesök till Johannishus Godsförvaltning i Ronneby och Contura Steel i Mörrum.
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Regional samverkan inom Teknikcollege löser kompetensförsörjningen

GÄSTKRÖNIKA "Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för svensk industri och ett hinder för många företag att växa. Teknikcollege har gett oss verktyg och en struktur för att ta tag i detta. Genom regional samverkan och utbildningar utformade efter näringslivets behov stärks svenska företags konkurrenskraft vilket i sin tur ger förutsättningar för jobb och välfärd." Det skriver Adis Martinovic, processledare på Teknikcollege Mälardalen, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Klubb för företagare succé i Storfors

FÖRETAGSKLIMAT En klubb där företag träffas för att diskutera näringslivsfrågor visade sig vara ett lyckat initiativ från Storfors kommun. ”Vi går från att känna till varandra till att känna och hjälpa varandra”, säger företagaren Daniel Sköld. Klubben är en av 60 aktiviteter som kommunen jobbar med för att lyfta företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Regionalt samarbete ska lyfta företagsklimat

GÖTEBORG Anna-Lena Johansson, Business Region Göteborg, har satt snurr på näringslivsfrågorna i tretton kommuner. ”Vi har som mål att ha det bästa företagsklimatet bland storstadsregionerna.”
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Han ska få snurr på näringslivsarbetet i Karlshamn

FÖRETAGSKLIMAT Om ett år ska lotsfunktionen vara tillbaka, samarbetet med företagen stärkt och näringslivsenheten utökad med ytterligare en näringslivsutvecklare. Det är målet för Karlshamns nye näringslivschef Mathias Wijk.
NYHET Publicerad:

Göteborg och de kommunala bolagen

FREDAGSKRÖNIKA Nej, det är varken ett kopplingsschema för ett kretskort eller ett tunnelbanesystem. Det är koncernstrukturen över Göteborg stads kommunala bolag. Tidigare under veckan annonserade vi en tävling på vår facebooksida där våra följare fick gissa mellan dessa tre alternativ. Tanken var att på ett lite humoristiskt sätt gestalta hur komplex och omfattande verksamheten är, men den förtjänar också en allvarligare diskussion.  Göteborg behöver reda upp i djungeln av kommunala bolag, inte minst för sin egen skull.
NYHET Publicerad:

Kommunerna handlar för 642 miljarder

UPPHANDLING Det är landets kommuner som köper mest. Och det är stora summor det handlar om. Värdet på den offentliga upphandlingen i Sverige är svindlande 642 miljarder.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.