Johan Österberg, Kent Mårtensson, Ingvar Öberg och Rebecka Spånberg.

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad, Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad samt Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Johan Österberg

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad.

Foto: IT-Avd Ystads kommun

Bra villkor är avgörande för att företagen i en kommun ska kunna växa och anställa fler. Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, menar att grunden för ett gott företagsklimat är att vara öppen för företagens intryck.

– Gör det inte svårare än vad det är; lyssna på företagen helt enkelt – vilka behov har de och vad är det de upplever, säger Johan Österberg.

Rebecka Spånberg

Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

Rebecka Spånberg håller med om att kommunen är lyhörda gentemot företagen och har lyckats skapa tydliga kanaler dit man kan vända sig för att få hjälp.

– Jag tror att det handlar om tillgänglighet, lyhördhet och fokus. Kommunen är duktiga på att lyssna in vilka behov företagen har, man är ute och gör företagsbesök och lyssnar på vad det är företagen behöver och vilka utmaningar vi brottas med, säger Rebecka Spånberg.

Bakom framgången ligger enligt Johan Österberg ett långsiktigt och målmedvetet arbete för att tillgodose företagens önskningar. Tillsammans med Företagarna arrangerar kommunen välbesökta näringslivsfrukostar och en näringslivsgala, där politiker, tjänstemän och företagare ges tid och möjlighet att prata med varandra.

Ingvar Öberg

Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

– Det kommer mellan 100 och 140 företag varje gång och den årliga näringslivsgalan besöks av ca 250 personer. Dialogen gör att vi kan förstå varandra bättre. Jag har jobbat med detta i 30 år och det har utvecklats mer och mer. Jag tror att det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom att vi har nått 25:e plats, säger Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

Kommunen har satsat mycket på att nå ut till företagen och att göra det lätt och enkelt att komma i kontakt med ansvarig person. En ny företagslots, belägen centralt på Stortorget i Ystad, som garanterar en återkoppling inom 24 timmar har blivit mycket uppskattad berättar Johan Österberg.

– En annan åtgärd var att vi förändrade vårt näringslivsråd. Vi flyttade ordförandeskapet från kommunen till näringslivet, så att näringslivet själva håller i klubban. Vi ville visa på en attityd och vilja att samarbeta med företagen, säger Johan Österberg.

Ytterligare en viktig del i kommunens arbete är de femtio stycken företagsbesök som görs per år. Besöken som görs av kommunledningen tillsammans med näringslivsenheten betyder mycket både för kommunen och företagen menar Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad.

Kent Mårtensson

Kent Mårtensson, kommunalråd Ystad.

Foto: Dick Lindstrom

– Företagsbesöken betyder mycket. Vi ökade antalet betydligt för vi tyckte att vi behövde komma ut och träffa företagen mer. Det är bra för oss också att komma ut och lyssna på vad är det för problematik som företagen upplever. Man får chansen att lösa och reda ut problem som kanske annars hade lett till konflikter, säger Kent Mårtensson.

Det är tydligt att allt det hårda arbetet gett resultat men detta innebär inte att det saknas områden att förbättra. Konkurrens från kommunen gentemot företagen är en fråga som är viktig för många företagare.  

– Att inte konkurrera med företagen och att kommunen inte konkurrerar med näringslivet i klassiska näringslivsfrågor är viktigt för mig, säger Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

För att bibehålla ett gott företagsklimat är det viktigt att ständigt fortsätta att utvecklas. Ystads kommun har haft ett högt nyföretagande under flera år och för att kunna locka fler företag och fortsätta att ge bra service till de befintliga företagen i kommunen är det viktigt att titta på förbättringsmöjligheter, menar Kent Mårtensson.

– Förbättringsmöjligheterna ska vi absolut titta på. När man har gjort sådana här framsteg gäller det att bevara det. Vi ska se över ytterligare om vi kan förenkla och förbättra handläggningen och ge snabbare svar när det gäller olika typer av tillstånd. Det finns alltid möjlighet att förbättra sig, säger Kent Mårtensson.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sundsvallsbutik bepansrar skyltfönstret och låser dörren

BROTTSLIGHET Att jobba i klädbutik har blivit ett högriskyrke. Företagaren Per-Erik Christensen i Sundsvall har fått nog. Nu har han satt fjärrlås på butiksdörren och installerat pansarglas i skyltfönstret för att undvika inbrott.
NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Sundsvalls framtid är digital

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommunalråd Peder Björk gläds åt kommunens framgångar som IT-kluster, och tror på fler digitala etableringar. Oppositionsrådet Jörgen Berglund efterlyser dock bättre attityder gentemot företagen från kommunens sida.
NYHET Publicerad:

Ökade ansökningar till yrkesprogrammen i Falkenberg

SKOLA NÄRINGSLIV. Intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet är på uppgång i Falkenbergs kommun. För tredje året i rad ökar sökande till yrkesprogrammen avseende förstahandsval. ”2015 var en bottennotering för oss, men nu är vi uppe på samma nivåer som för fem-sex år sedan. Det känns jätteroligt.”, säger Ulf Olsson, ansvarig gymnasieskolan Falkenbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Vågar ni starta i Nybro?

FÖRETAGSBESÖK Ja, det var den frågan som dök upp när Lisa Ammert och Nina Albrektsson beslutat sig för att öppna sin restaurang Café Hos Oss, i gamla Pukebergs Glasbruks utställningshall.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

Personalbrist och full orderbok tvingar Byggtec att bromsa

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Byggtec har just nu 70 anställda, men för att klara alla inneliggande beställningar behöver man ytterligare 15 medarbetare framåt våren. "Vi har exceptionellt mycket att göra. "Så här hög beläggning har företaget inte haft någon gång sedan starten 2006. Orderboken är redan fulltecknad för hela 2018 och vi måste avstå från att räkna på nya jobb", konstaterar Jan-Erik Silfverberg, vd på Byggtec Gävleborg AB i Gävle. 
NYHET Publicerad:

Fokus på svagheter ska stärka Hyltes företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Nu har turen kommit till Hylte.
NYHET Publicerad:

Regeringen slår mot småföretagare inom byggindustrin

ENTREPRENÖRSANSVAR Regeringens förslag att ge företag inom byggindustrin ett ökat ansvar för sina underleverantörer får skarp kritik från såväl branschen som Svenskt Näringslivs expert. "Förslaget riskerar att slå mot små företag, på väg att etablera sig på marknaden", säger arbetsmarknadsexpert Ola Brinnen.
NYHET Publicerad:

Skinnskatteberg tänker klättra tio placeringar i år

FÖRETAGSKLIMAT Varje år gör Svenskt Näringsliv en kommunranking över det lokala företagsklimatet. 2016 hamnade Skinnskatteberg sist, förra året klättrade kommunen nio placeringar, till plats 281. Men på kommunen har man betydligt högre ambitioner än så. "I år ska vi klättra högre upp på listan", säger Therese Kihlander, samordnare turism och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Habo satsar på topplacering

FÖRETAGSKLIMAT. Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivsansvariga om hur de arbetat baserat på förra årets resultat och vad de har för målsättningar för 2018 års enkät. Först ur är Habo kommun.
NYHET Publicerad:

10 000 nya jobb i samband med Landvetter Airports expansion

TILLVÄXT. Göteborg Landvetter Airport har haft en stadig tillväxt av flygresenärer de senaste 20 åren och en kraftig ökning på senare tid. Fortsatt ökat behov från näringslivet och privatresenärer gör att Landvetter flygplats nu gör en miljardsatsning för att utöka kapaciteten.
NYHET Publicerad:

Företagarfrågor lyfts till högsta nivå i Halmstad

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Halmstad.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Nybro: Utvecklingsprogrammet kom som en sen julklapp

SAMARBETE Ett bättre företagsklimat är målet när fem kommuner inleder ett samarbete med Svenskt Näringsliv. ”Vi vill verkligen jobba med dessa frågor långsiktigt och strategiskt”, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande i Nybro.
NYHET Publicerad:

Ny turné för Uppsalas ”bygglovsbil”

SERVICE Idén med mobil handläggning i Uppsalas mindre tätorter gick hem hos företagare. Nu vill kommunen nå ännu fler med sin "bygglovsbil". ”Vi vill bli den bästa landsbygdskommunen”, säger byggchef Christian Blomberg.