Johan Österberg, Kent Mårtensson, Ingvar Öberg och Rebecka Spånberg.

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad, Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad samt Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.

Johan Österberg

Johan Österberg, näringslivschef i Ystad.

Foto: IT-Avd Ystads kommun

Bra villkor är avgörande för att företagen i en kommun ska kunna växa och anställa fler. Johan Österberg, näringslivschef i Ystad, menar att grunden för ett gott företagsklimat är att vara öppen för företagens intryck.

– Gör det inte svårare än vad det är; lyssna på företagen helt enkelt – vilka behov har de och vad är det de upplever, säger Johan Österberg.

Rebecka Spånberg

Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

Rebecka Spånberg håller med om att kommunen är lyhörda gentemot företagen och har lyckats skapa tydliga kanaler dit man kan vända sig för att få hjälp.

– Jag tror att det handlar om tillgänglighet, lyhördhet och fokus. Kommunen är duktiga på att lyssna in vilka behov företagen har, man är ute och gör företagsbesök och lyssnar på vad det är företagen behöver och vilka utmaningar vi brottas med, säger Rebecka Spånberg.

Bakom framgången ligger enligt Johan Österberg ett långsiktigt och målmedvetet arbete för att tillgodose företagens önskningar. Tillsammans med Företagarna arrangerar kommunen välbesökta näringslivsfrukostar och en näringslivsgala, där politiker, tjänstemän och företagare ges tid och möjlighet att prata med varandra.

Ingvar Öberg

Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

– Det kommer mellan 100 och 140 företag varje gång och den årliga näringslivsgalan besöks av ca 250 personer. Dialogen gör att vi kan förstå varandra bättre. Jag har jobbat med detta i 30 år och det har utvecklats mer och mer. Jag tror att det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom att vi har nått 25:e plats, säger Ingvar Öberg, vd Ystad-Tryck och ordförande i Företagarna Ystad.

Kommunen har satsat mycket på att nå ut till företagen och att göra det lätt och enkelt att komma i kontakt med ansvarig person. En ny företagslots, belägen centralt på Stortorget i Ystad, som garanterar en återkoppling inom 24 timmar har blivit mycket uppskattad berättar Johan Österberg.

– En annan åtgärd var att vi förändrade vårt näringslivsråd. Vi flyttade ordförandeskapet från kommunen till näringslivet, så att näringslivet själva håller i klubban. Vi ville visa på en attityd och vilja att samarbeta med företagen, säger Johan Österberg.

Ytterligare en viktig del i kommunens arbete är de femtio stycken företagsbesök som görs per år. Besöken som görs av kommunledningen tillsammans med näringslivsenheten betyder mycket både för kommunen och företagen menar Kent Mårtensson, kommunalråd i Ystad.

Kent Mårtensson

Kent Mårtensson, kommunalråd Ystad.

Foto: Dick Lindstrom

– Företagsbesöken betyder mycket. Vi ökade antalet betydligt för vi tyckte att vi behövde komma ut och träffa företagen mer. Det är bra för oss också att komma ut och lyssna på vad är det för problematik som företagen upplever. Man får chansen att lösa och reda ut problem som kanske annars hade lett till konflikter, säger Kent Mårtensson.

Det är tydligt att allt det hårda arbetet gett resultat men detta innebär inte att det saknas områden att förbättra. Konkurrens från kommunen gentemot företagen är en fråga som är viktig för många företagare.  

– Att inte konkurrera med företagen och att kommunen inte konkurrerar med näringslivet i klassiska näringslivsfrågor är viktigt för mig, säger Rebecka Spånberg, vd BLS Industries.

För att bibehålla ett gott företagsklimat är det viktigt att ständigt fortsätta att utvecklas. Ystads kommun har haft ett högt nyföretagande under flera år och för att kunna locka fler företag och fortsätta att ge bra service till de befintliga företagen i kommunen är det viktigt att titta på förbättringsmöjligheter, menar Kent Mårtensson.

– Förbättringsmöjligheterna ska vi absolut titta på. När man har gjort sådana här framsteg gäller det att bevara det. Vi ska se över ytterligare om vi kan förenkla och förbättra handläggningen och ge snabbare svar när det gäller olika typer av tillstånd. Det finns alltid möjlighet att förbättra sig, säger Kent Mårtensson.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner driver verksamheter som företag kan göra

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja i årets enkät på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i sitt eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", anser Birgitta Laurent på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.