Glöd för mat och mentorskap

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET "Människor kommer hit från hela världen för att äta vår skånsk-danska mat. Vi drivs av passionen för mat, men också för mentorskap." Det säger Mats och Ebbe Vollmer som driver stjärnkrogarna Vollmers, Snapphane och Malmö Rökeri i Malmö.

Nyligen fick de hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015” där allmänheten fick rösta fram de bästa.

Både Mats och Ebbe Vollmer tror att företagsamhet kan förvärvas och att det kan komma med ålder och ökad kunskapsbank. Det finns inget recept skrivet i sten för företagsamhet enligt Ebbe Vollmer.

– Det krävs något litet för att få företagsamheten att vakna kanske, som ett behov, en frustration eller ett driv. Men i övrigt är det inget som "måste" finnas, tror jag. En uppfinnare kan anställa en vd och fortsätta vara innovatör, till exempel. Men det klart att glöden till viss del måste finnas, det underlättar och ger större uthållighet, säger Ebbe Vollmer.

Ebbe Vollmer

Mats Vollmer påpekar att företagsamma människor aldrig slutar lära sig.

– Vi lär oss hela tiden. Jag har på sistone lärt mig att man måste vara ledig också. Jag jobbar 14 timmar om dagen men när jag inte är på jobbet, vilket är sällan, så ringer jag ändå och kollar att allt fungerar. Men jag inser nu att man behöver vara ledig mer än man tror. Även Zlatan är ledig ibland, säger Mats Vollmer och pilar in i köket.

Efter år i London, Singapore och Köpenhamn är bröderna Vollmer åter på skånsk hemmaplan sedan 2011. Sedan dess har de satt Malmö på den internationella matkartan med modern skånsk cuisine och skånsk-danska råvaror i toppklass. Flaggskeppet Vollmers belönades 2015 med Malmös första Michelinstjärna någonsin – föga förvånande med tanke på att målet alltid varit att bli bäst.

– Vårt mål är inte att expandera, utan att bli bäst på mat. Vi driver matturism till Malmö och det gör man inte utan talang och genom att alltid, alltid, alltid träna. Zlatan blev så bra som han blev för att han förstod det, för att ta ett Malmöitiskt exempel! Han hade talangen men tränade också stenhårt så fort han fick chansen. Inget kommer gratis, inte heller som kock, säger Mats Vollmer.

Mats Vollmer

Mats Vollmer

Mats Vollmer berättar att han gick hantverkslinjen i gymnasiet där två dagar i veckan gick till att läsa grundämnena i skolan och tre dagar till att praktisera på krogar i Malmö och på Ystad Saltsjöbad. Enligt honom behövs ingen kockskola om man är villig att göra en lärlingsperiod. Efter gymnasiet fick han arbete i Malmö, London och Köpenhamn.

– Jag har alltid drömt om att ha en egen restaurang, såklart. Nu tar vi emot egna praktikanter, jag själv är mentor till Daniel Nyberg som står där inne i köket. Han hoppade av ingenjörsstudierna efter halva utbildningen för att han insåg att han ville bli kock. Inom nio månader kommer han att vara en av våra key players, säger Mats Vollmer.

Daniel Nyberg

Daniel Nyberg

Ebbe Vollmer instämmer i att glöden finns för mentorskapet till yngre såväl som äldre förmågor. Han berättar att om de ges chans att fortsätta utvecklas och använda sina nya kunskaper så stannar de längre.

Vollmers restauranger konkurrerar inte med andra Malmörestauranger utan med Köpenhamns.

– Lönerna är 50 procent högre i Köpenhamn eftersom det är en så mycket större stad. Att vi på andra sätt får unga talanger att stanna hos oss är därför jätteviktigt. Vi vill ha en fortsatt hög nivå på alla medarbetare i restaurangen. Det är också viktigt att Malmö fortsätter vara attraktivt för att personalen ska stanna och för att kundunderlaget ska fortsätta finnas, säger Ebbe Vollmer.

Vollmers restaurang

Stora hinder för företagsamhet inom branschen är just stadsattraktivitet och konjunktursvängningar berättar Mats Vollmer, men säger också att de senaste femton åren har varit fantastiska för Malmö.

– Sedan bron och Malmö Högskola kom så har det bara vänt uppåt för restaurangbranschen i Malmö, säger Mats Vollmer.

Susanna Jertel

Fakta

Bröderna Vollmers driver tre restauranger i Malmö: Vollmers, Malmö Rökeri och Snapphane. Den första restaurangen öppnade 2011 och idag har de totalt femtio anställda. Alla tre restauranger har samma fokus på skånsk-danska råvaror och matfilosofi.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Skåne är näst bäst på att söka patent

IMMATERIALRÄTT Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.
NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.