Glöd för mat och mentorskap

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET "Människor kommer hit från hela världen för att äta vår skånsk-danska mat. Vi drivs av passionen för mat, men också för mentorskap." Det säger Mats och Ebbe Vollmer som driver stjärnkrogarna Vollmers, Snapphane och Malmö Rökeri i Malmö.

Nyligen fick de hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015” där allmänheten fick rösta fram de bästa.

Både Mats och Ebbe Vollmer tror att företagsamhet kan förvärvas och att det kan komma med ålder och ökad kunskapsbank. Det finns inget recept skrivet i sten för företagsamhet enligt Ebbe Vollmer.

– Det krävs något litet för att få företagsamheten att vakna kanske, som ett behov, en frustration eller ett driv. Men i övrigt är det inget som "måste" finnas, tror jag. En uppfinnare kan anställa en vd och fortsätta vara innovatör, till exempel. Men det klart att glöden till viss del måste finnas, det underlättar och ger större uthållighet, säger Ebbe Vollmer.

Ebbe Vollmer

Mats Vollmer påpekar att företagsamma människor aldrig slutar lära sig.

– Vi lär oss hela tiden. Jag har på sistone lärt mig att man måste vara ledig också. Jag jobbar 14 timmar om dagen men när jag inte är på jobbet, vilket är sällan, så ringer jag ändå och kollar att allt fungerar. Men jag inser nu att man behöver vara ledig mer än man tror. Även Zlatan är ledig ibland, säger Mats Vollmer och pilar in i köket.

Efter år i London, Singapore och Köpenhamn är bröderna Vollmer åter på skånsk hemmaplan sedan 2011. Sedan dess har de satt Malmö på den internationella matkartan med modern skånsk cuisine och skånsk-danska råvaror i toppklass. Flaggskeppet Vollmers belönades 2015 med Malmös första Michelinstjärna någonsin – föga förvånande med tanke på att målet alltid varit att bli bäst.

– Vårt mål är inte att expandera, utan att bli bäst på mat. Vi driver matturism till Malmö och det gör man inte utan talang och genom att alltid, alltid, alltid träna. Zlatan blev så bra som han blev för att han förstod det, för att ta ett Malmöitiskt exempel! Han hade talangen men tränade också stenhårt så fort han fick chansen. Inget kommer gratis, inte heller som kock, säger Mats Vollmer.

Mats Vollmer

Mats Vollmer

Mats Vollmer berättar att han gick hantverkslinjen i gymnasiet där två dagar i veckan gick till att läsa grundämnena i skolan och tre dagar till att praktisera på krogar i Malmö och på Ystad Saltsjöbad. Enligt honom behövs ingen kockskola om man är villig att göra en lärlingsperiod. Efter gymnasiet fick han arbete i Malmö, London och Köpenhamn.

– Jag har alltid drömt om att ha en egen restaurang, såklart. Nu tar vi emot egna praktikanter, jag själv är mentor till Daniel Nyberg som står där inne i köket. Han hoppade av ingenjörsstudierna efter halva utbildningen för att han insåg att han ville bli kock. Inom nio månader kommer han att vara en av våra key players, säger Mats Vollmer.

Daniel Nyberg

Daniel Nyberg

Ebbe Vollmer instämmer i att glöden finns för mentorskapet till yngre såväl som äldre förmågor. Han berättar att om de ges chans att fortsätta utvecklas och använda sina nya kunskaper så stannar de längre.

Vollmers restauranger konkurrerar inte med andra Malmörestauranger utan med Köpenhamns.

– Lönerna är 50 procent högre i Köpenhamn eftersom det är en så mycket större stad. Att vi på andra sätt får unga talanger att stanna hos oss är därför jätteviktigt. Vi vill ha en fortsatt hög nivå på alla medarbetare i restaurangen. Det är också viktigt att Malmö fortsätter vara attraktivt för att personalen ska stanna och för att kundunderlaget ska fortsätta finnas, säger Ebbe Vollmer.

Vollmers restaurang

Stora hinder för företagsamhet inom branschen är just stadsattraktivitet och konjunktursvängningar berättar Mats Vollmer, men säger också att de senaste femton åren har varit fantastiska för Malmö.

– Sedan bron och Malmö Högskola kom så har det bara vänt uppåt för restaurangbranschen i Malmö, säger Mats Vollmer.

Susanna Jertel

Fakta

Bröderna Vollmers driver tre restauranger i Malmö: Vollmers, Malmö Rökeri och Snapphane. Den första restaurangen öppnade 2011 och idag har de totalt femtio anställda. Alla tre restauranger har samma fokus på skånsk-danska råvaror och matfilosofi.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
NYHET Publicerad:

Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
NYHET Publicerad:

Miljöbron för samman studenter och företagare

SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
NYHET Publicerad:

En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna och Anna

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Får man ljuga bara för att man tycker saker?

KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
NYHET Publicerad:

Så kan ditt företag få hjälp att exportera

INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Flygskatten är extra skadlig för Skåne

DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!
NYHET Publicerad:

Skolföretag ryter ifrån mot vinsttaket

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens förslag om ett vinsttak inom välfärden skulle i praktiken innebära att de flesta företag tvingas stänga ned. I en debattartikel i Kvällsposten beskriver fyra företagare från Skåne sin syn på förslaget. Läs den här!