Glöd för mat och mentorskap

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET "Människor kommer hit från hela världen för att äta vår skånsk-danska mat. Vi drivs av passionen för mat, men också för mentorskap." Det säger Mats och Ebbe Vollmer som driver stjärnkrogarna Vollmers, Snapphane och Malmö Rökeri i Malmö.

Nyligen fick de hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015” där allmänheten fick rösta fram de bästa.

Både Mats och Ebbe Vollmer tror att företagsamhet kan förvärvas och att det kan komma med ålder och ökad kunskapsbank. Det finns inget recept skrivet i sten för företagsamhet enligt Ebbe Vollmer.

– Det krävs något litet för att få företagsamheten att vakna kanske, som ett behov, en frustration eller ett driv. Men i övrigt är det inget som "måste" finnas, tror jag. En uppfinnare kan anställa en vd och fortsätta vara innovatör, till exempel. Men det klart att glöden till viss del måste finnas, det underlättar och ger större uthållighet, säger Ebbe Vollmer.

Ebbe Vollmer

Mats Vollmer påpekar att företagsamma människor aldrig slutar lära sig.

– Vi lär oss hela tiden. Jag har på sistone lärt mig att man måste vara ledig också. Jag jobbar 14 timmar om dagen men när jag inte är på jobbet, vilket är sällan, så ringer jag ändå och kollar att allt fungerar. Men jag inser nu att man behöver vara ledig mer än man tror. Även Zlatan är ledig ibland, säger Mats Vollmer och pilar in i köket.

Efter år i London, Singapore och Köpenhamn är bröderna Vollmer åter på skånsk hemmaplan sedan 2011. Sedan dess har de satt Malmö på den internationella matkartan med modern skånsk cuisine och skånsk-danska råvaror i toppklass. Flaggskeppet Vollmers belönades 2015 med Malmös första Michelinstjärna någonsin – föga förvånande med tanke på att målet alltid varit att bli bäst.

– Vårt mål är inte att expandera, utan att bli bäst på mat. Vi driver matturism till Malmö och det gör man inte utan talang och genom att alltid, alltid, alltid träna. Zlatan blev så bra som han blev för att han förstod det, för att ta ett Malmöitiskt exempel! Han hade talangen men tränade också stenhårt så fort han fick chansen. Inget kommer gratis, inte heller som kock, säger Mats Vollmer.

Mats Vollmer

Mats Vollmer

Mats Vollmer berättar att han gick hantverkslinjen i gymnasiet där två dagar i veckan gick till att läsa grundämnena i skolan och tre dagar till att praktisera på krogar i Malmö och på Ystad Saltsjöbad. Enligt honom behövs ingen kockskola om man är villig att göra en lärlingsperiod. Efter gymnasiet fick han arbete i Malmö, London och Köpenhamn.

– Jag har alltid drömt om att ha en egen restaurang, såklart. Nu tar vi emot egna praktikanter, jag själv är mentor till Daniel Nyberg som står där inne i köket. Han hoppade av ingenjörsstudierna efter halva utbildningen för att han insåg att han ville bli kock. Inom nio månader kommer han att vara en av våra key players, säger Mats Vollmer.

Daniel Nyberg

Daniel Nyberg

Ebbe Vollmer instämmer i att glöden finns för mentorskapet till yngre såväl som äldre förmågor. Han berättar att om de ges chans att fortsätta utvecklas och använda sina nya kunskaper så stannar de längre.

Vollmers restauranger konkurrerar inte med andra Malmörestauranger utan med Köpenhamns.

– Lönerna är 50 procent högre i Köpenhamn eftersom det är en så mycket större stad. Att vi på andra sätt får unga talanger att stanna hos oss är därför jätteviktigt. Vi vill ha en fortsatt hög nivå på alla medarbetare i restaurangen. Det är också viktigt att Malmö fortsätter vara attraktivt för att personalen ska stanna och för att kundunderlaget ska fortsätta finnas, säger Ebbe Vollmer.

Vollmers restaurang

Stora hinder för företagsamhet inom branschen är just stadsattraktivitet och konjunktursvängningar berättar Mats Vollmer, men säger också att de senaste femton åren har varit fantastiska för Malmö.

– Sedan bron och Malmö Högskola kom så har det bara vänt uppåt för restaurangbranschen i Malmö, säger Mats Vollmer.

Susanna Jertel

Fakta

Bröderna Vollmers driver tre restauranger i Malmö: Vollmers, Malmö Rökeri och Snapphane. Den första restaurangen öppnade 2011 och idag har de totalt femtio anställda. Alla tre restauranger har samma fokus på skånsk-danska råvaror och matfilosofi.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.