Glöd för mat och mentorskap

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET "Människor kommer hit från hela världen för att äta vår skånsk-danska mat. Vi drivs av passionen för mat, men också för mentorskap." Det säger Mats och Ebbe Vollmer som driver stjärnkrogarna Vollmers, Snapphane och Malmö Rökeri i Malmö.

Nyligen fick de hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015” där allmänheten fick rösta fram de bästa.

Både Mats och Ebbe Vollmer tror att företagsamhet kan förvärvas och att det kan komma med ålder och ökad kunskapsbank. Det finns inget recept skrivet i sten för företagsamhet enligt Ebbe Vollmer.

– Det krävs något litet för att få företagsamheten att vakna kanske, som ett behov, en frustration eller ett driv. Men i övrigt är det inget som "måste" finnas, tror jag. En uppfinnare kan anställa en vd och fortsätta vara innovatör, till exempel. Men det klart att glöden till viss del måste finnas, det underlättar och ger större uthållighet, säger Ebbe Vollmer.

Ebbe Vollmer

Mats Vollmer påpekar att företagsamma människor aldrig slutar lära sig.

– Vi lär oss hela tiden. Jag har på sistone lärt mig att man måste vara ledig också. Jag jobbar 14 timmar om dagen men när jag inte är på jobbet, vilket är sällan, så ringer jag ändå och kollar att allt fungerar. Men jag inser nu att man behöver vara ledig mer än man tror. Även Zlatan är ledig ibland, säger Mats Vollmer och pilar in i köket.

Efter år i London, Singapore och Köpenhamn är bröderna Vollmer åter på skånsk hemmaplan sedan 2011. Sedan dess har de satt Malmö på den internationella matkartan med modern skånsk cuisine och skånsk-danska råvaror i toppklass. Flaggskeppet Vollmers belönades 2015 med Malmös första Michelinstjärna någonsin – föga förvånande med tanke på att målet alltid varit att bli bäst.

– Vårt mål är inte att expandera, utan att bli bäst på mat. Vi driver matturism till Malmö och det gör man inte utan talang och genom att alltid, alltid, alltid träna. Zlatan blev så bra som han blev för att han förstod det, för att ta ett Malmöitiskt exempel! Han hade talangen men tränade också stenhårt så fort han fick chansen. Inget kommer gratis, inte heller som kock, säger Mats Vollmer.

Mats Vollmer

Mats Vollmer

Mats Vollmer berättar att han gick hantverkslinjen i gymnasiet där två dagar i veckan gick till att läsa grundämnena i skolan och tre dagar till att praktisera på krogar i Malmö och på Ystad Saltsjöbad. Enligt honom behövs ingen kockskola om man är villig att göra en lärlingsperiod. Efter gymnasiet fick han arbete i Malmö, London och Köpenhamn.

– Jag har alltid drömt om att ha en egen restaurang, såklart. Nu tar vi emot egna praktikanter, jag själv är mentor till Daniel Nyberg som står där inne i köket. Han hoppade av ingenjörsstudierna efter halva utbildningen för att han insåg att han ville bli kock. Inom nio månader kommer han att vara en av våra key players, säger Mats Vollmer.

Daniel Nyberg

Daniel Nyberg

Ebbe Vollmer instämmer i att glöden finns för mentorskapet till yngre såväl som äldre förmågor. Han berättar att om de ges chans att fortsätta utvecklas och använda sina nya kunskaper så stannar de längre.

Vollmers restauranger konkurrerar inte med andra Malmörestauranger utan med Köpenhamns.

– Lönerna är 50 procent högre i Köpenhamn eftersom det är en så mycket större stad. Att vi på andra sätt får unga talanger att stanna hos oss är därför jätteviktigt. Vi vill ha en fortsatt hög nivå på alla medarbetare i restaurangen. Det är också viktigt att Malmö fortsätter vara attraktivt för att personalen ska stanna och för att kundunderlaget ska fortsätta finnas, säger Ebbe Vollmer.

Vollmers restaurang

Stora hinder för företagsamhet inom branschen är just stadsattraktivitet och konjunktursvängningar berättar Mats Vollmer, men säger också att de senaste femton åren har varit fantastiska för Malmö.

– Sedan bron och Malmö Högskola kom så har det bara vänt uppåt för restaurangbranschen i Malmö, säger Mats Vollmer.

Susanna Jertel

Fakta

Bröderna Vollmers driver tre restauranger i Malmö: Vollmers, Malmö Rökeri och Snapphane. Den första restaurangen öppnade 2011 och idag har de totalt femtio anställda. Alla tre restauranger har samma fokus på skånsk-danska råvaror och matfilosofi.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Årets julkalender 2017 - alla luckor

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.
NYHET Publicerad:

”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.