Högsta betyg för entreprenörkör i butik

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Under våren har sjätteklassare i Röstånga fått en snabbkurs i entreprenörskap i byns Ica-butik. Projektet har fått högsta betyg och Tomas Nilsson uppmanar nu andra företag att slå upp dörrarna för skolan. ”Det har varit så otrolig roligt att möta alla nyfikna elever och visa dem hur arbetslivet ser ut i en matvarubutik.”

Elev provar på kassan.

Att prova på att sitta kassan var ett av de roligaste inslagen, tyckte eleverna. Här är Réene Karlsson (sittande) som får lära av Linda Sandtröm.

Linda Sandström och Tomas Nilsson.

Linda Sandström och Tomas Nilsson.

Elever tillsammans med Linnéa Sandström.

Linda Sandström i mitten flankeras av Linnéa Sandström, Astrid Blum, Birger Bergstrand och Casper Petersson.

Den lilla Ica Nära butiken i skånska Röstånga är en viktig byggsten i byn som har 1 000 invånare. Tomas Nilsson är med och driver den familjeägda butiken sedan 2002. Han påpekar att sammanhållning och engagemang blir extra viktigt i en så liten by. Något som sporrade honom och hans medarbetare Linda Sandström att dra igång projektet ”Elever entreprenörkör” tillsammans med Midgårdskolan.

– Vi satt och spånade på hur vi skulle uppmärksamma Icas 100-års jubileum och kom fram till att vi skulle dela med oss av den Hakonska affärsidén – Fria handlare i samverkan. Där även Icas ledord som enkelhet, engagemang och entreprenörskap passar väldigt bra in, säger Tomas Nilsson.

Hans kollega Linda Sandström, som tidigare arbetat som lärare, föreslog att de skulle lyfta betydelsen av entreprenörskap för unga i Röstånga genom att helt enkelt visa hur butiken funkar. Och så blev det.

De kontaktade Midgårdskolan, som ligger bara ett stenkast från butiken. Läraren och mentorn Ulrika Wendel nappade direkt på inviten. Tillsammans lade de upp en plan för projektet och kort där efter kom de första eleverna på besök. Under 9 veckor i vår har 34 sjätteklassare från Midgårdskolan turats om att hälsa på i butiken om grupper om 3-4 personer under två timmar.

Linda Sandström, som varit ansvarig för det praktiska genomförandet, har gett barnen en guidad tur i butiken för att ge en inblick i vad det innebär att driva en Ica-butik.

– Det känns bra att vara med och ge barnen chansen att lämna skolbänken och se hur det fungerar på en arbetsplats. Något som inte sker så ofta. Samtidigt knyter det ihop byn på ett fint sätt, säger Linda Sandström.

Hon har visat butikens olika delar och hur de hänger ihop – allt ifrån lager och kylrum till dagligvaru- och grönsaksavdelningen samt kassan. Barnen har fått lära sig skillnaden på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag och diskuterat vilken vara som egentligen är billigast genom att titta på jämförelsepriser.

­­– Det har varit många och rolig diskussioner där barnen inte bara får med sig det här med att driva företag utan även få upp ögonen för att de faktiskt har användning av den matte som de lär sig i skolan, säger Linda Sandström.

Tomas Nilsson påpekar att de hela tiden haft fokus på betydelsen av att göra saker tillsammans. Många elever har fått sig en aha-upplevelse och förståelse för vad snatteri ställer till med för en butik.

– Vi har förklarat vad konsekvenserna blir för oss om någon snattar en vara. Vårt beställningssystem baseras ju på sålda varor och blir det tomt på hyllan på grund av snatteri känner ju inte vårt beställningssystem av det, vilket resulterar i att vi inte har några varor att sälja och då blir kunderna sura, säger han.

Eleverna har också fått ”entreprenörköra” butiken. De har fått packa upp och fylla på läsk, fronta i hyllorna och ta hand om kunder i kassan.

– Att sitta i kassan har verkligen varit höjdpunkten. Något som uppskattats av våra kunder som fått dra på mungiporna ordentligt.

Projektet avslutades i slutet av april med en gemensam avslutande träff där olika samarbetsövningar stod på agendan. I den enkät barnen fått fylla i ger de projektet högsta betyg.

– Det är så roligt att läsa kommentarer som ”Allting var roligt, ingenting var tråkigt”, säger Ulrika Wendel.

Skolan har aldrig tidigare haft ett så nära samarbete med ett företag. Ulrika Wendel har med glädje sett hur barnen växt av att själva få ta ansvar för sina besök i butiken.

– Bara en sådan sak att presentera sig själv och ta i hand och sedan bemöta kunder på ett trevligt sätt i butiken öppnar upp ögonen för arbetslivets krav och utmaningar, säger Ulrika Wendel.

Hon ser gärna att samarbetet fortsätter till hösten.

– Det här är ett perfekt sätt för oss att möta upp kraven i läroplanen om att arbeta med närsamhället och stärka barnens förståelse för entreprenörskap, säger hon.

Tomas Nilsson och Linda Sandström stänger inga dörrar till ett fortsatt samarbete men i dagsläget är inget bestämt. Tillsammans har de tagit fram en manual för andra butiker som vill prova på samma upplägg.

– Som arbetsgivare gäller det att våga testa. Och glöm inte att avsätta tid till planering och genomförande för bästa resultat, säger Linda Sandström.

Fotnot: Vill du veta mer om projektet? Kontakta gärna tomas.nilsson@nara.ica.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.