Anna Werntoft

Anna Werntoft, vd Stratiteq.

Hon har passionen som grundbult

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Ett stort driv, höga ambitioner och tydlig målmedvetenhet utmärker Anna Werntoft, vd Stratiteq i Malmö. Med många järn i elden står hon inte enbart bakom rodret för Stratiteqs tillväxt utan har även ett stort engagemang för tillväxt i regionen.

Anna Werntoft fick nyligen en hedersutmärkelse som finalist i Svenskt Näringslivs utmärkelse Skånes mest företagsamma människa 2016, en utmärkelse där allmänheten nominerar och röstar fram sina favoriter.

Hon är uppvuxen på en gård mellan Vellinge och Trelleborg med närhet till djur och natur och gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet med biologisk inriktning. Tanken var att utbilda sig till veterinär. Men efter ett sabbatsår blev det istället ekonomlinjen vid Lunds universitet.

Studietiden i Lund präglades av ett stort engagemang inom studentlivet och Anna Werntoft satt bland annat som Pro Qurator på Malmö Nation under ett år. Hon tror själv att hennes ideella engagemang i Lunds aktiva studentliv gav en bra grund och erfarenhet för många av de egenskaper som utgör en bra ledare och chef.

– Jobbet man gör när man engagerar sig och jobbar i olika team där alla jobbar ideellt, där det går ut på att ha så kul så möjligt men ändå åstadkomma någonting. De sakerna är riktigt bra träning, säger Anna Werntoft.

Hon påpekar att det självklart är viktigt att sköta studierna men att det finns mycket annat att lära som man kan ha nytta av. Utmaningen i att få många människor att jobba hårt inom en ideell förening var både nyttig och lärorik. Året efter hon suttit som Pro Quarator fortsatte hon sitt engagemang genom att arbeta med Lundakarnevalen.

– Det jag lärde mig där och det kontaktnät som jag byggde upp har varit en större hjälp för mig i det jag har gjort senare än vad egentligen själva studierna i sig har varit, säger Anna Werntoft.

Anna Werntoft

Anna Werntoft

För snart sju år sedan började hon som vice vd på Stratiteq, ett affärs- och IT-konsult bolag i Malmö. Sedan fyra år tillbaka sitter hon som vd. I sin nuvarande roll beskrivs hon som en duktig ledare som är bra på att motivera och inspirera sina medarbetare. Att få se en verksamhet växa och att hitta en gemensam målbild och vision som alla kan ställa sig bakom tycker hon är viktiga komponenter i att skapa en bra arbetsplats.

– För att få någonting att fungera måste varje människas egna kompetenser och egenskaper verkligen komma till nytta. Man måste förstå att ju mer olika personer man har i form av kompetenser desto starkare team blir det för att man kan nyttja varandras egenheter. Det är lite vad Stratiteq går ut på – både strategifrågan och den tekniska frågan och att vi kan få dem att samverka i stället för att vara en av varje, säger Anna Werntoft.

Bakom Anna Werntofts framgång ligger en stark drivkraft att alltid satsa helhjärtat på det hon tar sig för samtidigt som hon anser att det är viktigt att ha passion som en grundbult i det man gör för att hitta energi och fortsätta utvecklas.

– Får man lov att göra de grejerna man tycker är kul så blir man bra på det, säger Anna Werntoft.

Precis som under studietiden har Anna Werntoft fortfarande många järn i elden och har bland annat styrelseuppdrag i Innovation Skåne, Media Evolution och Minc i Malmö.

– Alla dessa är viktiga kuggar i innovationssystemet här nere i söder. Jag tror att de som plattformar är helt avgörande för att få tillväxten att sätta fart ännu mer. Att få start ups och människor att våga bli entreprenörer, våga hitta nya tekniker och våga testa dem, säger Anna Werntoft. 

En fråga som driver Anna Werntoft är att det just nu finns för lite teknisk kompetens på marknaden och att den tekniska utbildningstakten måste öka. Detta är ett område där hon är aktiv och för dialog med både kommuner och högskolor i hopp om att påverka.

På marknaden som Stratiteq rekryterar från är det stenhård konkurrens, vilket driver upp lönerna.

– Detta innebär i praktiken att arbetstillfällena försvinner utanför Sverige på sikt. Samtidigt har vi en edge i Sverige på att vara duktiga på att sätta ihop teknik och verksamhet. Vi nyttjar tekniken på ett spännande sätt. Men för att vi ska kunna fortsätta den resan så behöver vi verkligen kompetensen, säger Anna Werntoft.

Hon menar även att de små och mellanstora bolagen ofta får ganska lite utrymme i diskussionen med högskolor och utbildningar om vad som faktiskt behövs. Samtidigt är de de stora arbetsgivarna.

– Där är fortfarande en djup ravin mellan behovet på arbetsmarknaden och vad som kommer ut från skolan, som vi måste kunna överbygga på ett enklare sätt, säger Anna Werntoft.

Hon tror att det är viktigt att våga testa, lära sig av sina misstag och att det är okej att göra fel. Goda råd till unga som ska ta klivet från skolan och ut i arbetslivet?

– Jag tror att man inte ska vara för strategisk i sitt val av arbetsplats, utan välja det som känns bra och kul. Jag tror att det är enda sättet att komma fram till vad ens passion faktiskt är, är att våga testa olika saker och inte vara för enkelspårig i det man vill göra, säger Anna Werntoft.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – utgångsläget i Skåne

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Skåne ut i år?
NYHET Publicerad:

Nu börjar resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun

FÖRETAGSKLIMAT Hässleholms företagsklimat har gått från plats 68 år 2009 till att förra året hamna på plats 255. Nu siktar kommunen på ett förbättrat klimat för företagen i Hässleholm. Företagen och tjänstemän lyfter samarbete, vision och information som inspel för ett förbättrat företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Berendsens cirkulära kärnaffär gör dem ledande i hållbarhetsarbetet

MILJÖ En av vår tids stora hållbarhetsproblem är den ökande textilkonsumtionen. Textil- och serviceföretaget Berendsen släpper för andra året i rad en hållbarhetsrapport där de beskriver hur de arbetar i en affärsmodell för cirkulär konsumtion av textilier. “Det är inte längre försvarbart att stirra sig blind på pris per plagg”, berättar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ruben Trossmark

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Ruben Trossmark! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Burlövsföretagare: "Språket är för oss inte ett avgörande hinder”

INTEGRATION På FrontPac i Burlöv får de medarbetare som inte talar svenska en chans att lära sig språket på arbetet. "Språket är inget avgörande hinder, i första hand söker vi rätt personlighet och kompetens", säger vd Martin Enocson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Emma Wåhlberg

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar Emma Wåhlberg välkommen som studentmedarbetare i Skåne med inriktning mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv. Det görs bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare. 
NYHET Publicerad:

Medaljregn för skåningarna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Tävlingen i Kazan i Ryssland är nu avgjord. Totalt hade det svenska yrkeslandslaget 28 tävlande, varav fem stycken från Skåne.
NYHET Publicerad:

“Företag som tänker för snävt i rekryteringar går miste om kompetens”

ARBETSMARKNAD Privata arbetsgivare, framförallt mindre företag, är bäst på att anställa människor med funktionsnedsättningar. ”Offentliga arbetsgivare har mycket att lära av småföretagen som är mer kreativa i sitt jobbskapande”, säger funktionshinderforskaren Jessica Arvidsson. Företagaren Lars Nyström driver August No Stress Surf Café i Malmö och uppmanar arbetsgivare att tänka brett när det gäller rekrytering. 
NYHET Publicerad:

Vårdmomsen sätter käppar i hjulet för privata aktörer

SKATT Den 1 juli infördes moms på uthyrning av läkare, barnmorskor och annan legitimeras vårdpersonal. Momsen har slagit undan benen för den privata sjukvården. “Jag räknar med en kostnadsökning på 200 000 kronor för att upprätthålla samma bemanning som förra året”, säger Tina Zetterling som driver fyra barnmorskemottagningar i Skåne, Barnmorskegruppen Öresund. 
NYHET Publicerad:

Här är de skånska representanterna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Den 22 augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Fem av de tävlande ungdomarna är hemmahörande i Skåne. Bland dessa finns hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm och Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup. 
NYHET Publicerad:

Samarbete med universitet gav nytt liv åt Diabs spill

HÅLLBARHET Diab, en global koncern med huvudkontor i Helsingborg, skapar lätta och hållbara kompositmaterial till bland annat vindkraftverk. Spillet från produktionen gick tidigare till soptippen. Studenterna Amanda Schoenfeld och Andres Vargas har istället lyckats visa hur spillet kunnat bli en vinstgivande produkt.
NYHET Publicerad:

Lund bra på att söka patent – Malmö bra på att söka varumärke

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken går att hitta stora skillnader mellan hur företag i olika delar av Skåne använder sig av immaterialrättigheter såsom patent och varumärken.
NYHET Publicerad:

Svenska företag skapar global och nationell klimatnytta

MILJÖ Svenska företag prioriterar klimatarbetet. Flyg-, skogs- och cementindustrin, dagligvaruhandeln samt sjöfarten är branscher som har färdplaner mot fossilfrihet eller klimatneutralitet, skriver Linda Flink, energi- och klimatexpert.
NYHET Publicerad:

Så får vi ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Skatterna som slår undan konkurrens- och innovationskraft för företagen

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

"Om vi kan hjälpa människor att integreras så här så gör vi helt rätt”

ARBETSMARKNAD Grossisten Svensk Cater med huvudkontor i Löddeköpinge anställer även om det svenska språket inte är fulländat. Något som deras vd tycker är viktigt för näringslivet, arbetsmarknaden och integrationen. ”Det är för oss en win-win” säger Lars Carlsson, vd på Svensk Cater.  
NYHET Publicerad:

Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
NYHET Publicerad:

Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.