Anna Werntoft

Anna Werntoft, vd Stratiteq.

Hon har passionen som grundbult

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Ett stort driv, höga ambitioner och tydlig målmedvetenhet utmärker Anna Werntoft, vd Stratiteq i Malmö. Med många järn i elden står hon inte enbart bakom rodret för Stratiteqs tillväxt utan har även ett stort engagemang för tillväxt i regionen.

Anna Werntoft fick nyligen en hedersutmärkelse som finalist i Svenskt Näringslivs utmärkelse Skånes mest företagsamma människa 2016, en utmärkelse där allmänheten nominerar och röstar fram sina favoriter.

Hon är uppvuxen på en gård mellan Vellinge och Trelleborg med närhet till djur och natur och gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet med biologisk inriktning. Tanken var att utbilda sig till veterinär. Men efter ett sabbatsår blev det istället ekonomlinjen vid Lunds universitet.

Studietiden i Lund präglades av ett stort engagemang inom studentlivet och Anna Werntoft satt bland annat som Pro Qurator på Malmö Nation under ett år. Hon tror själv att hennes ideella engagemang i Lunds aktiva studentliv gav en bra grund och erfarenhet för många av de egenskaper som utgör en bra ledare och chef.

– Jobbet man gör när man engagerar sig och jobbar i olika team där alla jobbar ideellt, där det går ut på att ha så kul så möjligt men ändå åstadkomma någonting. De sakerna är riktigt bra träning, säger Anna Werntoft.

Hon påpekar att det självklart är viktigt att sköta studierna men att det finns mycket annat att lära som man kan ha nytta av. Utmaningen i att få många människor att jobba hårt inom en ideell förening var både nyttig och lärorik. Året efter hon suttit som Pro Quarator fortsatte hon sitt engagemang genom att arbeta med Lundakarnevalen.

– Det jag lärde mig där och det kontaktnät som jag byggde upp har varit en större hjälp för mig i det jag har gjort senare än vad egentligen själva studierna i sig har varit, säger Anna Werntoft.

Anna Werntoft

Anna Werntoft

För snart sju år sedan började hon som vice vd på Stratiteq, ett affärs- och IT-konsult bolag i Malmö. Sedan fyra år tillbaka sitter hon som vd. I sin nuvarande roll beskrivs hon som en duktig ledare som är bra på att motivera och inspirera sina medarbetare. Att få se en verksamhet växa och att hitta en gemensam målbild och vision som alla kan ställa sig bakom tycker hon är viktiga komponenter i att skapa en bra arbetsplats.

– För att få någonting att fungera måste varje människas egna kompetenser och egenskaper verkligen komma till nytta. Man måste förstå att ju mer olika personer man har i form av kompetenser desto starkare team blir det för att man kan nyttja varandras egenheter. Det är lite vad Stratiteq går ut på – både strategifrågan och den tekniska frågan och att vi kan få dem att samverka i stället för att vara en av varje, säger Anna Werntoft.

Bakom Anna Werntofts framgång ligger en stark drivkraft att alltid satsa helhjärtat på det hon tar sig för samtidigt som hon anser att det är viktigt att ha passion som en grundbult i det man gör för att hitta energi och fortsätta utvecklas.

– Får man lov att göra de grejerna man tycker är kul så blir man bra på det, säger Anna Werntoft.

Precis som under studietiden har Anna Werntoft fortfarande många järn i elden och har bland annat styrelseuppdrag i Innovation Skåne, Media Evolution och Minc i Malmö.

– Alla dessa är viktiga kuggar i innovationssystemet här nere i söder. Jag tror att de som plattformar är helt avgörande för att få tillväxten att sätta fart ännu mer. Att få start ups och människor att våga bli entreprenörer, våga hitta nya tekniker och våga testa dem, säger Anna Werntoft. 

En fråga som driver Anna Werntoft är att det just nu finns för lite teknisk kompetens på marknaden och att den tekniska utbildningstakten måste öka. Detta är ett område där hon är aktiv och för dialog med både kommuner och högskolor i hopp om att påverka.

På marknaden som Stratiteq rekryterar från är det stenhård konkurrens, vilket driver upp lönerna.

– Detta innebär i praktiken att arbetstillfällena försvinner utanför Sverige på sikt. Samtidigt har vi en edge i Sverige på att vara duktiga på att sätta ihop teknik och verksamhet. Vi nyttjar tekniken på ett spännande sätt. Men för att vi ska kunna fortsätta den resan så behöver vi verkligen kompetensen, säger Anna Werntoft.

Hon menar även att de små och mellanstora bolagen ofta får ganska lite utrymme i diskussionen med högskolor och utbildningar om vad som faktiskt behövs. Samtidigt är de de stora arbetsgivarna.

– Där är fortfarande en djup ravin mellan behovet på arbetsmarknaden och vad som kommer ut från skolan, som vi måste kunna överbygga på ett enklare sätt, säger Anna Werntoft.

Hon tror att det är viktigt att våga testa, lära sig av sina misstag och att det är okej att göra fel. Goda råd till unga som ska ta klivet från skolan och ut i arbetslivet?

– Jag tror att man inte ska vara för strategisk i sitt val av arbetsplats, utan välja det som känns bra och kul. Jag tror att det är enda sättet att komma fram till vad ens passion faktiskt är, är att våga testa olika saker och inte vara för enkelspårig i det man vill göra, säger Anna Werntoft.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfokus lockade 110 företag till Malmö

ARBETSGIVARDAGEN Den 25 november bjöd Svenskt Näringsliv in skånska arbetsgivare till en eftermiddag fullspäckad med föreläsningar och erfarenhetsutbyten. Arrangemanget lockade över 100 deltagare från olika företag. 
NYHET Publicerad:

Regelförbättring i fokus när näringsminister Baylan besöker Malmö

FÖRETAGSKLIMAT Malmö blev slutdestination för den resa näringsminister Ibrahim Baylan gjort genom Sverige med temat regelförenkling. 23 företag fick genom en hearing möjlighet att berätta om de problem de upplever och komma med förslag på förbättring. 
NYHET Publicerad:

“Tvätteri- och textilservicebranschen en del av lösningen på Sveriges integrationsutmaningar”

MÅNGFALD Nordens ledande textilserviceföretag Berendsen med omkring 1400 medarbetare i Sverige, huvudkontor i Malmö och 300 anställda i Skåne, arbetar aktivt för att öka mångfalden inom företaget. På deras 24 tvätterier i Sverige finns över 50 nationaliteter representerade. “Vi vill att våra anställda ska spegla samhället i stort”, säger Berendsens vd Johanna Persson. 
NYHET Publicerad:

Industrinatten – ett möte mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För sjätte året i rad visar några av Skånes industriföretag upp vad den moderna industrin har att erbjuda. “Det är en utmaning att hitta kompetens som matchar industrins behov. Man behöver börja nedifrån – få fler ungdomar att fundera på olika yrken och förstå vilka olika kompetenser som industrin behöver” säger Pia Johansson, HR Business Partner på TePe Munhygienprodukter AB i Malmö, en av Industrinattens utställare.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag: ”Vi utvecklar vården men motarbetas av gamla strukturer”

TILLGÄNGLIGHET År 2013 blev Malmöföretaget Min Doktor först i Sverige med att erbjuda digital läkarkontakt vid urinvägsinfektioner. I dag har man ett brett nationellt vårderbjudande och satsar på fysiska vårdmottagningar tillsammans med ICA och Apotek Hjärtat. Men trots att detta möjliggör ökad tillgänglighet, resurseffektivitet och högre kvalitet i primärvården så upplever företagets vd, Jonas Vig, svårigheter i samarbetet med det offentliga.
NYHET Publicerad:

Så för Eslöv skolan närmare näringslivet

SAMVERKAN Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många kommuner i Skåne. Därför anordnandes Framtidsmötet i Eslöv i syfte att föra skola och näringsliv närmare varandra. Kommunens 400 åttondeklassare fick möjligheten till en tidig inblick i vad ett arbete faktiskt innebär. Företagen fick möjlighet att visa upp sig för eleverna och därefter väntade företagsbesök.  
NYHET Publicerad:

Malmöföretagares omställning till ett hållbart och klimatsmart arbete

MILJÖ Städ- och trädgårdsföretaget God Service har sedan de startade haft en väl integrerad miljöpolicy i verksamheten. Nu har de med hjälp av Miljöbron Skåne och Service Management Logisticsstudenten, Houman Atashpour, André Eliasson, Erzen Polozani och Fredrik Hammar växlat upp för att göra ytterligare miljösatsningar.
NYHET Publicerad:

Där gick startskottet för Ung Företagsamhet!

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt läsår kickar igång och så också för Ung Företagsamhet. Än så länge har 2128 nya elever registrerat sig för att driva UF-företag. Under året kommer dessa få möjligheten att driva egna företag som en del av läroplanen. I september samlades eleverna för en kick-off i Kristianstad Arena för att peppas inför UF-året.
NYHET Publicerad:

ICA-handlare om otryggheten: ”Har investerat i säkerhetsförebyggande insatser för en miljon kronor” 

BUTIKSSTÖLDER Otryggheten att driva företag har idag kommit att bli ett stort problem för landets företagare. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Några av de branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. 
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Näringslivet behöver ha stenkoll på EU

EU ”Trots vi varit medlemmar i EU sen 1995 har svensken fortfarande en tendens att se EU som ”dem”. Fortsätter vi så blir vårt konkurrensläge sämre.” Kommentaren fällde Anders Edholm, chef för EU-kontoret, när han träffade företagare, politiker och representanter för offentlig sektor i Skåne.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Skåne

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet för länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om undersökningen inte spelade någon roll eller skulle behövas därför att företagens betydelse i samhället och för vår välfärd var så självklar.
NYHET Publicerad:

Skånska företagares förväntningar om framtiden svalnar

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Företagen i Skåne är inget undantag och det är till och med så att de är mer pessimistiska i sina bedömningar av konjunkturen jämfört med snittet för riket.  
NYHET Publicerad:

Malmös näringslivsdirektör: ”Vi måste arbeta med hur vi som kommun möter näringslivet” 

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade Malmö stads kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och nytillträdde näringslivsdirektör Micael Nord tillsammans med ett 40-tal företagare för att diskutera Malmös företagsklimat och framtidsvision.  
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christina Chukman!

UNG FÖRETAGSAMHET Svenskt Näringsliv välkomnar Christina Chukman som ny regionchef för Ung Företagsamhet Skåne. ”Att få möjligheten att arbeta med något så viktigt som Ung Företagsamhet, är en fantastisk möjlighet. Det är otroligt kul att få leda arbetet i en så samhällsnyttig verksamhet” säger hon. 
NYHET Publicerad:

Gymnasieelever hjälper till att lösa utmaningar på arbetsplatsen

SKOLA På Thorén Business School i Malmö vill man närma sig näringslivet genom att arbeta med casebaserad undervisning. ”Eleverna uppskattar att få göra något utöver det vanliga där de får träffa spännande personer och kanske möta nya förebilder för framtiden”, säger läraren Emma Larsson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Johan Henriksson

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Johan Henriksson som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne. Hans uppgift är mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv, bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Benjamin Hausel

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Benjamin Hausel! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre. 
NYHET Publicerad:

Skånes kommuner siktar på företagsklimat i toppklass

RANKING Den 24 september släpptes Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över det lokala företagsklimatet. I år hamnade tre skånska kommuner på topp 10-listan över var i landet det är bäst att starta och driva företag. Vid rankingsläppet samlades representanter för kommuner tillsammans med företagare för att inspireras av framgångsexempel med temat “Med sikte mot toppen”. 
NYHET Publicerad:

Höganäs har Sveriges näst bästa företagsklimat

RANKING Höganäs har länge legat i toppskiktet i Svenskt Näringslivs ranking men 2019 blir det hittills bästa året för Höganäs lokala företagsklimat. I Svenskt Näringslivs kommunranking av det lokala företagsklimatet blir kommunen den i Skåne med det bästa företagsklimatet samtidigt som man placerar sig på andraplaceringen i Sverige. "Näringslivsarbetet har blivit något som genomsyrar hela kommunen", säger näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron.