Anna Werntoft

Anna Werntoft, vd Stratiteq.

Hon har passionen som grundbult

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Ett stort driv, höga ambitioner och tydlig målmedvetenhet utmärker Anna Werntoft, vd Stratiteq i Malmö. Med många järn i elden står hon inte enbart bakom rodret för Stratiteqs tillväxt utan har även ett stort engagemang för tillväxt i regionen.

Anna Werntoft fick nyligen en hedersutmärkelse som finalist i Svenskt Näringslivs utmärkelse Skånes mest företagsamma människa 2016, en utmärkelse där allmänheten nominerar och röstar fram sina favoriter.

Hon är uppvuxen på en gård mellan Vellinge och Trelleborg med närhet till djur och natur och gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet med biologisk inriktning. Tanken var att utbilda sig till veterinär. Men efter ett sabbatsår blev det istället ekonomlinjen vid Lunds universitet.

Studietiden i Lund präglades av ett stort engagemang inom studentlivet och Anna Werntoft satt bland annat som Pro Qurator på Malmö Nation under ett år. Hon tror själv att hennes ideella engagemang i Lunds aktiva studentliv gav en bra grund och erfarenhet för många av de egenskaper som utgör en bra ledare och chef.

– Jobbet man gör när man engagerar sig och jobbar i olika team där alla jobbar ideellt, där det går ut på att ha så kul så möjligt men ändå åstadkomma någonting. De sakerna är riktigt bra träning, säger Anna Werntoft.

Hon påpekar att det självklart är viktigt att sköta studierna men att det finns mycket annat att lära som man kan ha nytta av. Utmaningen i att få många människor att jobba hårt inom en ideell förening var både nyttig och lärorik. Året efter hon suttit som Pro Quarator fortsatte hon sitt engagemang genom att arbeta med Lundakarnevalen.

– Det jag lärde mig där och det kontaktnät som jag byggde upp har varit en större hjälp för mig i det jag har gjort senare än vad egentligen själva studierna i sig har varit, säger Anna Werntoft.

Anna Werntoft

Anna Werntoft

För snart sju år sedan började hon som vice vd på Stratiteq, ett affärs- och IT-konsult bolag i Malmö. Sedan fyra år tillbaka sitter hon som vd. I sin nuvarande roll beskrivs hon som en duktig ledare som är bra på att motivera och inspirera sina medarbetare. Att få se en verksamhet växa och att hitta en gemensam målbild och vision som alla kan ställa sig bakom tycker hon är viktiga komponenter i att skapa en bra arbetsplats.

– För att få någonting att fungera måste varje människas egna kompetenser och egenskaper verkligen komma till nytta. Man måste förstå att ju mer olika personer man har i form av kompetenser desto starkare team blir det för att man kan nyttja varandras egenheter. Det är lite vad Stratiteq går ut på – både strategifrågan och den tekniska frågan och att vi kan få dem att samverka i stället för att vara en av varje, säger Anna Werntoft.

Bakom Anna Werntofts framgång ligger en stark drivkraft att alltid satsa helhjärtat på det hon tar sig för samtidigt som hon anser att det är viktigt att ha passion som en grundbult i det man gör för att hitta energi och fortsätta utvecklas.

– Får man lov att göra de grejerna man tycker är kul så blir man bra på det, säger Anna Werntoft.

Precis som under studietiden har Anna Werntoft fortfarande många järn i elden och har bland annat styrelseuppdrag i Innovation Skåne, Media Evolution och Minc i Malmö.

– Alla dessa är viktiga kuggar i innovationssystemet här nere i söder. Jag tror att de som plattformar är helt avgörande för att få tillväxten att sätta fart ännu mer. Att få start ups och människor att våga bli entreprenörer, våga hitta nya tekniker och våga testa dem, säger Anna Werntoft. 

En fråga som driver Anna Werntoft är att det just nu finns för lite teknisk kompetens på marknaden och att den tekniska utbildningstakten måste öka. Detta är ett område där hon är aktiv och för dialog med både kommuner och högskolor i hopp om att påverka.

På marknaden som Stratiteq rekryterar från är det stenhård konkurrens, vilket driver upp lönerna.

– Detta innebär i praktiken att arbetstillfällena försvinner utanför Sverige på sikt. Samtidigt har vi en edge i Sverige på att vara duktiga på att sätta ihop teknik och verksamhet. Vi nyttjar tekniken på ett spännande sätt. Men för att vi ska kunna fortsätta den resan så behöver vi verkligen kompetensen, säger Anna Werntoft.

Hon menar även att de små och mellanstora bolagen ofta får ganska lite utrymme i diskussionen med högskolor och utbildningar om vad som faktiskt behövs. Samtidigt är de de stora arbetsgivarna.

– Där är fortfarande en djup ravin mellan behovet på arbetsmarknaden och vad som kommer ut från skolan, som vi måste kunna överbygga på ett enklare sätt, säger Anna Werntoft.

Hon tror att det är viktigt att våga testa, lära sig av sina misstag och att det är okej att göra fel. Goda råd till unga som ska ta klivet från skolan och ut i arbetslivet?

– Jag tror att man inte ska vara för strategisk i sitt val av arbetsplats, utan välja det som känns bra och kul. Jag tror att det är enda sättet att komma fram till vad ens passion faktiskt är, är att våga testa olika saker och inte vara för enkelspårig i det man vill göra, säger Anna Werntoft.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mer dialog ger bättre upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Lena Hedvall på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm efterfrågar en bättre dialog mellan företag och offentliga upphandlare. I dag är okunskapen om företagens villkor och möjligheter stor hos flertalet offentliga upphandlare vilket gör att för många och för detaljerade krav ofta ställs.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ellen Dahl

NY MEDARBETARE Vi välkomnar Ellen Dahl som vikarierande projektledare på Svenskt Näringsliv i Skåne. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Utan företagare – ingen vård, skola, omsorg

FÖRETAGSKLIMAT Att vi har goda förutsättningar för våra företag är inte bara viktigt för jobben, utan även för välfärden. Via Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
NYHET Publicerad:

Malmöelever vann pris som årets företag – med sugrör av råghalm

UNG FÖRETAGSAMHET Sugrör av plast är ett stort miljöproblem. Därför ville de fem eleverna bakom företaget Rawstraw UF ta fram ett miljövänligt alternativ. Lösningen blev strån från skånsk råghalm. Vid de svenska mästerskapen i Ung företagsamhet utsågs de till Årets Företag, och ska nu vidare till Europamästerskapen. "Det ska bli jättekul och vi måste redan nu börja jobba med vår pitch på engelska", säger Josephine Daly-Tempelaar, ansvarig för Rawstraws grafiska design.
NYHET Publicerad:

Fokus på miljön gav högre lönsamhet

HÅLLBARHET Miljötänket har varit centralt sedan 20 år tillbaka för profilbyrån Felestad i Kävlinge kommun. Företaget arbetar med branding av profil- och arbetskläder, gåvor och expomaterial från kända varumärken. Företagets grundare och ägare, Ingela Engman, menar att deras fokus på klimatsmarta alternativ gjort företaget mer lönsamt.
NYHET Publicerad:

Utökat rut-avdrag kan hjälpa fler

ARBETSMARKNAD Om rut-avdraget utökas skulle fler äldre kunna få hjälp i vardagen, samtidigt som kommunens omsorg avlastas. Det menar Lars Larsson, vd på Hemrex i Ystad, som erbjuder en stor bredd av hushålls- och trädgårdstjänster i framförallt södra Skåne. ”De flesta av våra kunder är seniorer som vill kunna bo kvar hemma”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skånska företagare satsar, trots risker i ekonomin

FÖRETAGARPANELEN Fyra av tio företag i Skåne planerar att öka sin produktion det kommande halvåret. Bara en tiondel planerar att dra ned. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Skånska företag är något mer pessimistiska om framtiden är företagarna i övriga Sverige.
NYHET Publicerad:

Skolelever i Bromölla lär sig om bristyrken

SAMARBETE Fem dagars prao, en lektion om arbetsmarknaden och obligatoriska studiebesök i industrin. Med dessa åtgärder vill Bromölla kommun ge sina elever mer kunskap inför gymnasievalet. Även elevernas vårdnadshavare kommer att bjudas in till möte på temat arbetslivet och bristyrken i dagens och morgondagens samhälle. "När barnen kommer hem efter praktiken är det viktigt att också föräldrarna är med på tåget och pratar med barnen om deras gymnasieval och olika yrken", säger Maria Block, näringslivsutvecklare på Bromölla kommun.
NYHET Publicerad:

Utan industrin ingen välfärd

DEBATT Vissa hävdar att industrin betyder allt mindre i vår ekonomi. Att Sverige håller på att bli ett utpräglat tjänstesamhälle. Det stämmer att industrins andel av ekonomin, som den mäts i nationalräkenskaperna, har minskat. Men det är en statistisk synvilla.
NYHET Publicerad:

Låt företagen leda vägen mot mer hållbarhet

KOMMENTAR "Det skånska näringslivet kryllar av företag som tar vara på resurser och hjälper till att ställa om samhället till att bli mer hållbart. Det är dags att vi vänder på steken och ser näringslivet som del av lösningen istället för boven för de klimatmässiga utmaningar vi står in för." Det skriver Sally Grahn, som praktiserat på Svenskt Näringsliv Skåne sedan årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen har passerat toppen

KONJUNKTUR Toppen är nådd, men fallet nedåt kommer inte bli så allvarligt som befarat. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturbarometer som presenterades i Höör och Malmö av Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv. "Det största orosmomentet är risker och utmaningar härledda från utlandet. Vi måste hålla ögonen på Brexit, Trump och valet till Europarlamentet", säger Göran Grahn.
NYHET Publicerad:

”Det är många lärarjobb som hänger på att industrin är konkurrenskraftig”

KOMMENTAR Tvärtemot vad många påstår är industrin fortsatt viktig för Skåne. Här skapar industrin 28 procent av välståndet och 82 000 jobb, enligt en ny rapport från Teknikföretagen. Bara de skatter som detta genererar skapar ytterligare 15 000 arbeten ute i de skånska kommunerna. Många lärarjobb, undersköterskor och socialsekreterare hänger på att svensk industri är konkurrenskraftig.
NYHET Publicerad:

Här är företagsamheten störst i Skåne

UNDERSÖKNING 12 procent av skåningarna driver eller leder företag, men skillnaderna är stora mellan kommunerna. Störst andel företagsamma människor finns i Båstad, medan Örkelljunga är den kommun där företagsamheten ökat mest. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019.  
NYHET Publicerad:

”Det saknas ofta förståelse för hur branschen fungerar”

GÄSTKRÖNIKA Alltför ofta stöter Lena Hedvall, säljare på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm, på orimliga eller oförenliga krav i offentliga upphandlingar. Många av misstagen hade kunnat undvikas om det hade funnits en dialog med företagen i förväg. ”Vi behöver skapa ett större förtroende mellan kommunerna och företagen”, skriver hon i denna gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Det måste finnas ett genuint intresse”

FÖRETAGSKLIMAT Ystad, Bromölla och Växjö är tre kommuner med goda resultat i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. På en inspirationsdag i Kristianstad fick företrädare för de tre kommunerna dela med sig av sina tips för att skapa bättre villkor för företagen. Enligt Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Ystad, ligger det ett äkta engagemang bakom kommunens framgång. "Det måste finnas ett genuint intresse och en vilja att söka information både på bredden och djupet om företagen i kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

”De lokala företagen vill bidra till att kommunen går bra”

FÖRETAGSKLIMAT Fler i arbete och minskade kostnader för försörjningsstöd. Det blev resultatet när Trelleborgs kommun bytte fokus från biståndsrätt till självförsörjning. En viktig del i arbetet var att samverka med det lokala näringslivet. "De lokala företagen vill bidra till att kommunen går bra men behöver en partner att samarbete med", säger Cecilia Lejon, rådgivare PWC och tidigare arbetsmarknadschef i Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Så vill klottrets fiende förbättra upphandlingar

KONKURRENS Att kunna vinna offentliga upphandlingar är viktigt för Malmöföretaget Klottrets Fiende No 1. Företaget sysslar bland annat med klottersanering, fastighetsvård och sopkärlstvätt och har många kommuner bland sina kunder. Ofta brister upphandlingarna, inte minst i uppföljningen. "De hade kunnat förbättras genom dialog mellan kommun och företag", säger Douglas Heinz, vd på Klottrets Fiende No 1.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Är det rimligt att företagen ska stå för sjukskrivningar och rehabilitering?

GÄSTKRÖNIKA "Företag drabbas hårt när medarbetare tvingas vara borta. Vikarier måste kallas in, eller så finns det arbete som inte blir gjort. Bördan blir än tyngre av att man tvingas betala sjuklön och ansvara för rehabilitering, även när skadan har uppstått på fritiden. Är det rimligt", frågar sig Dov Gatmon, ägare av Mediagården i Höganäs, i denna gästkrönika.
NYHET Publicerad:

2030 ska Ikea bidra positivt till klimatet

HÅLLBARHET Möbeljätten Ikea vill gå i bräschen för omställningen till ett mer miljövänligt samhälle. Företagets mål är att vara klimatpositiva, det vill säga att göra mer nytta än skada för miljön. För att nå dit arbetar de bland annat med att återanvända så mycket material som möjligt. "Det gäller att ta vara på allt som tidigare klassades som avfall och i stället se det som en resurs", säger Sara Paulsson, ansvarig för samhällsrelationer på Ikea Sverige.