Anna Werntoft

Anna Werntoft, vd Stratiteq.

Hon har passionen som grundbult

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Ett stort driv, höga ambitioner och tydlig målmedvetenhet utmärker Anna Werntoft, vd Stratiteq i Malmö. Med många järn i elden står hon inte enbart bakom rodret för Stratiteqs tillväxt utan har även ett stort engagemang för tillväxt i regionen.

Anna Werntoft fick nyligen en hedersutmärkelse som finalist i Svenskt Näringslivs utmärkelse Skånes mest företagsamma människa 2016, en utmärkelse där allmänheten nominerar och röstar fram sina favoriter.

Hon är uppvuxen på en gård mellan Vellinge och Trelleborg med närhet till djur och natur och gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet med biologisk inriktning. Tanken var att utbilda sig till veterinär. Men efter ett sabbatsår blev det istället ekonomlinjen vid Lunds universitet.

Studietiden i Lund präglades av ett stort engagemang inom studentlivet och Anna Werntoft satt bland annat som Pro Qurator på Malmö Nation under ett år. Hon tror själv att hennes ideella engagemang i Lunds aktiva studentliv gav en bra grund och erfarenhet för många av de egenskaper som utgör en bra ledare och chef.

– Jobbet man gör när man engagerar sig och jobbar i olika team där alla jobbar ideellt, där det går ut på att ha så kul så möjligt men ändå åstadkomma någonting. De sakerna är riktigt bra träning, säger Anna Werntoft.

Hon påpekar att det självklart är viktigt att sköta studierna men att det finns mycket annat att lära som man kan ha nytta av. Utmaningen i att få många människor att jobba hårt inom en ideell förening var både nyttig och lärorik. Året efter hon suttit som Pro Quarator fortsatte hon sitt engagemang genom att arbeta med Lundakarnevalen.

– Det jag lärde mig där och det kontaktnät som jag byggde upp har varit en större hjälp för mig i det jag har gjort senare än vad egentligen själva studierna i sig har varit, säger Anna Werntoft.

Anna Werntoft

Anna Werntoft

För snart sju år sedan började hon som vice vd på Stratiteq, ett affärs- och IT-konsult bolag i Malmö. Sedan fyra år tillbaka sitter hon som vd. I sin nuvarande roll beskrivs hon som en duktig ledare som är bra på att motivera och inspirera sina medarbetare. Att få se en verksamhet växa och att hitta en gemensam målbild och vision som alla kan ställa sig bakom tycker hon är viktiga komponenter i att skapa en bra arbetsplats.

– För att få någonting att fungera måste varje människas egna kompetenser och egenskaper verkligen komma till nytta. Man måste förstå att ju mer olika personer man har i form av kompetenser desto starkare team blir det för att man kan nyttja varandras egenheter. Det är lite vad Stratiteq går ut på – både strategifrågan och den tekniska frågan och att vi kan få dem att samverka i stället för att vara en av varje, säger Anna Werntoft.

Bakom Anna Werntofts framgång ligger en stark drivkraft att alltid satsa helhjärtat på det hon tar sig för samtidigt som hon anser att det är viktigt att ha passion som en grundbult i det man gör för att hitta energi och fortsätta utvecklas.

– Får man lov att göra de grejerna man tycker är kul så blir man bra på det, säger Anna Werntoft.

Precis som under studietiden har Anna Werntoft fortfarande många järn i elden och har bland annat styrelseuppdrag i Innovation Skåne, Media Evolution och Minc i Malmö.

– Alla dessa är viktiga kuggar i innovationssystemet här nere i söder. Jag tror att de som plattformar är helt avgörande för att få tillväxten att sätta fart ännu mer. Att få start ups och människor att våga bli entreprenörer, våga hitta nya tekniker och våga testa dem, säger Anna Werntoft. 

En fråga som driver Anna Werntoft är att det just nu finns för lite teknisk kompetens på marknaden och att den tekniska utbildningstakten måste öka. Detta är ett område där hon är aktiv och för dialog med både kommuner och högskolor i hopp om att påverka.

På marknaden som Stratiteq rekryterar från är det stenhård konkurrens, vilket driver upp lönerna.

– Detta innebär i praktiken att arbetstillfällena försvinner utanför Sverige på sikt. Samtidigt har vi en edge i Sverige på att vara duktiga på att sätta ihop teknik och verksamhet. Vi nyttjar tekniken på ett spännande sätt. Men för att vi ska kunna fortsätta den resan så behöver vi verkligen kompetensen, säger Anna Werntoft.

Hon menar även att de små och mellanstora bolagen ofta får ganska lite utrymme i diskussionen med högskolor och utbildningar om vad som faktiskt behövs. Samtidigt är de de stora arbetsgivarna.

– Där är fortfarande en djup ravin mellan behovet på arbetsmarknaden och vad som kommer ut från skolan, som vi måste kunna överbygga på ett enklare sätt, säger Anna Werntoft.

Hon tror att det är viktigt att våga testa, lära sig av sina misstag och att det är okej att göra fel. Goda råd till unga som ska ta klivet från skolan och ut i arbetslivet?

– Jag tror att man inte ska vara för strategisk i sitt val av arbetsplats, utan välja det som känns bra och kul. Jag tror att det är enda sättet att komma fram till vad ens passion faktiskt är, är att våga testa olika saker och inte vara för enkelspårig i det man vill göra, säger Anna Werntoft.

Charlotte Hafström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skatterna som slår undan konkurrens- och innovationskraft för företagen

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

"Om vi kan hjälpa människor att integreras så här så gör vi helt rätt”

ARBETSMARKNAD Grossisten Svensk Cater med huvudkontor i Löddeköpinge anställer även om det svenska språket inte är fulländat. Något som deras vd tycker är viktigt för näringslivet, arbetsmarknaden och integrationen. ”Det är för oss en win-win” säger Lars Carlsson, vd på Svensk Cater.  
NYHET Publicerad:

Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
NYHET Publicerad:

Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektör: ”En stad måste visa upp sig från sin bästa sida”

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen växer snabbt och sysselsätter i år runt 200 000 personer. Kenneth Hoffström är hotelldirektör på Quality Hotel i Kristianstad. Han är positiv till kommunens arbete med att marknadsföra staden, men skulle önska att de hade mer dialog med företagen om väg- och byggarbeten, och annat som påverkar deras gäster.
NYHET Publicerad:

Det måste satsas på svenska skolan!

UTBILDNING Det finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Skåne. Tre av sju rekryteringsförsök i Skåne misslyckas. För att jobbmöjligheterna ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår satsningar på svenska skolan genom bland annat nationell skolpeng och höjda krav på lärarutbildningarna.
NYHET Publicerad:

”Vi företagare vill göra rätt”

FÖRETAGSKLIMAT Hotell Mossbylund i Skurups kommun har sedan de öppnade för sjutton år sedan vuxit i rasande fart men kämpar fortfarande med oförståelse från myndigheters håll och med regler som förlorar sitt syfte. ”Rättviksmodellen borde vara en självklarhet för fler kommuner att arbeta efter”, säger Ingrid Svensson, Hotell Mossbylunds ägare.
NYHET Publicerad:

Fler entreprenader – en god affär för kommunen

UPPHANDLING För tio år sedan skötte Tomelilla kommun det mesta i egen regi. Bara åtta kommuner i Sverige lade ut en mindre andel av sin verksamhet på entreprenad. Budgetkris och en vilja att ta tillvara på entreprenörskraften i kommun ändrade på det. I dag är Tomelilla en av de kommuner i Sverige som upphandlar störst andel av verksamheten. ”Tomelilla är en småföretagarkommun och då är det naturligt att vi frågar företagen vad de kan hjälpa till med”, säger Leif Sandberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatt slår mot lokala handlare

SKATT Elektronik- och vitvarubranschen präglas av små marginaler och tuff konkurrens. Nu drabbas branschen dessutom av en höjd kemikalieskatt, som konkurrenter med lager utomlands slipper. Pierre Mayr är vd på Elon Knut Pers i Skurup, och ägare av ytterligare elva Elonbutiker i Skåne. "Jag tycker det är bra med miljöskatter, men sättet som denna har utformats är vansinnigt. Man förstör ju för den svenska handeln", säger han.
NYHET Publicerad:

Så gick Rättviks kommun till ett bättre företagsklimat

TILLSYN Genom att sätta fokus på myndighetsutövning lyckades Rättviks kommun i Dalarna på knappt tio år klättra 209 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Ömsesidig förståelse, bättre kommunikation och tydlighet är områden som diskuterades när tre skånska kommuner samtalade om hur de kan nå ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Höganäs får högst betyg av företagarna, Höör lägst

FÖRETAGSKLIMAT Det har blivit bättre att driva företag i Skåne, åtminstone om man frågar företagarna själva. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet. I årets mätning ger företagen högre sammanfattande omdöme i 14 av Skånes kommuner och lägre i 12, jämfört med förra årets mätning. Enbart tre kommuner får ett betyg under 3, som innebär att företagsklimatet upplevs som godtagbart.
NYHET Publicerad:

Mer dialog ger bättre upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Lena Hedvall på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm efterfrågar en bättre dialog mellan företag och offentliga upphandlare. I dag är okunskapen om företagens villkor och möjligheter stor hos flertalet offentliga upphandlare vilket gör att för många och för detaljerade krav ofta ställs.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ellen Dahl

NY MEDARBETARE Vi välkomnar Ellen Dahl som vikarierande projektledare på Svenskt Näringsliv i Skåne. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Utan företagare – ingen vård, skola, omsorg

FÖRETAGSKLIMAT Att vi har goda förutsättningar för våra företag är inte bara viktigt för jobben, utan även för välfärden. Via Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
NYHET Publicerad:

Malmöelever vann pris som årets företag – med sugrör av råghalm

UNG FÖRETAGSAMHET Sugrör av plast är ett stort miljöproblem. Därför ville de fem eleverna bakom företaget Rawstraw UF ta fram ett miljövänligt alternativ. Lösningen blev strån från skånsk råghalm. Vid de svenska mästerskapen i Ung företagsamhet utsågs de till Årets Företag, och ska nu vidare till Europamästerskapen. "Det ska bli jättekul och vi måste redan nu börja jobba med vår pitch på engelska", säger Josephine Daly-Tempelaar, ansvarig för Rawstraws grafiska design.
NYHET Publicerad:

Fokus på miljön gav högre lönsamhet

HÅLLBARHET Miljötänket har varit centralt sedan 20 år tillbaka för profilbyrån Felestad i Kävlinge kommun. Företaget arbetar med branding av profil- och arbetskläder, gåvor och expomaterial från kända varumärken. Företagets grundare och ägare, Ingela Engman, menar att deras fokus på klimatsmarta alternativ gjort företaget mer lönsamt.
NYHET Publicerad:

Utökat rut-avdrag kan hjälpa fler

ARBETSMARKNAD Om rut-avdraget utökas skulle fler äldre kunna få hjälp i vardagen, samtidigt som kommunens omsorg avlastas. Det menar Lars Larsson, vd på Hemrex i Ystad, som erbjuder en stor bredd av hushålls- och trädgårdstjänster i framförallt södra Skåne. ”De flesta av våra kunder är seniorer som vill kunna bo kvar hemma”, säger han.