NYHET5 april 2018

Hotellentreprenörerna: ”Vi går ofta på magkänslan”

De funderade på att sälja, men valde i stället att satsa. På bara några år utökade Hotell Mossbylund utanför Skurup sitt konferenshotell med spa, träningsanläggning och restaurang. Samtidigt öppnade man upp även för andra än företagskunder och gick från 18 till över 100 anställda.

– Att växa med så många anställda har varit fantastiskt roligt men samtidigt tufft. Man måste lära sig lite om mycket och inse att det är personalen som är experterna på sitt jobb, inte jag, säger vd och ägare Ingrid Svensson.

Det är bara hundra meter till havet och utanför fönstret breder de skånska åkrarna ut sig. Den vackra omgivningen är säkert en av anledningarna till att många söker sig ner till Hotell Mossbylund. Det fina läget var också det som fick Ingrid och Peter Svensson att för 19 år sedan flytta ner till området. Då fanns inte en tanke på att driva hotell. Något sådant hade ingen av dem någon erfarenhet av. Men 2002 lades det lilla gårdshotellet ut för försäljning och paret beslutade sig för att slå till.

– Vi hade nyligen flyttat ner och var på jakt efter något nytt att sysselsätta oss med. I våra tidigare jobb spenderade vi otaliga nätter varje år på hotell. När denna chans dök upp bestämde vi oss för att försöka skapa ett hotell såsom vi själva hade velat ha det som gäster, säger Peter Svensson.

Det visade sig vara ett bra drag. Den lantliga och småskaliga miljön lockade till sig många konferensgäster. Men efter tio år stod paret vid ett vägskäl. Det kändes som att det inte hände något nytt och att hotellet inte längre utvecklades. Ett tag funderade de på att sälja. I stället valde de att satsa. En ny byggnad uppfördes med fler hotellrum och spaanläggning. Hotellet öppnades upp för privatgäster och där det tidigare enbart serverades cateringmat byggdes det nu upp en restaurang. Sedan dess har utvecklingen gått i rekordfart med fler och fler gäster för varje år.

– En del tycker att det verkar så trevligt och mysigt att driva ett sådant här hotell, men det är mycket jobb och slit bakom kulisserna. All den positiva feedbacken och de goda omdömen som vi får av de som besöker oss gör det värt det, säger Ingrid Svensson.

En av de stora utmaningarna med att växa så snabbt har varit personalen. På bara några år gick hotellet från 18 anställda, till över 100. Plötsligt behövdes det en helt ny organisation, med mellanchefer, extra personalutrymmen och mycket mer. Dessutom gällde det att hitta rätt personer som passar in i företaget.

– Vi går ofta på magkänslan. Det fina med den här branschen är att det är en av få platser där man kan gå in utan någon längre utbildning eller erfarenhet och sedan arbeta sig uppåt. Det viktiga är inte vad som står på cv:t utan att man har rätt attityd och inställning. Resten kan man lära sig på jobbet, säger Peter Svensson.

Den snabba tillväxten har inte gjort att Ingrid och Peter Svensson har stannat upp. Just nu är planen att bygga ut med ett café närmare stranden. Samtidigt är de måna om att behålla den småskaliga atmosfären. Fortfarande i dag kan exempelvis de gäster som vill få låna med sig ägarnas hund, Vilda, för en promenad längs havet.

– Det är viktigt för oss att försöka behålla samma känsla, även när vi växer så mycket som vi gör just nu. Det ska kännas hemtrevligt, säger Ingrid Svensson.

jobbskaparna
Skriven avErik Hultgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist