Pelle Nilsson

Pelle Nilsson, Nolato.

Industrinatten – en investering för framtiden

NYHET Publicerad

KOMPETENS ”Detta är ett jättebra initiativ som är verklighetsförankrat. Det är framförallt värdeskapande när ungdomarna får komma ut och besöka företagen efter mässan. Speciellt när prao och praktik inte finns i samma utsträckning längre”. Det sa Pelle Nilsson, Nolato, vid Industrinatten i Malmö.

Pia Holmberg

Pia Holmberg, projektledare för Industrinatten.

För tredje året i rad arrangerades Industrinatten i Malmö där ca 900 ungdomar från Malmö, Lund och Trelleborgsregionen fick träffa industriföretag och bekanta sig med branschen.

– Detta är ett sätt för ungdomarna och företagen att mötas. En chans att få gå runt i verkligheten, säger Pia Holmberg, projektledare för Industrinatten.

Det finns en stor brist på personal inom industrin idag och ett litet inflöde samt en avtagande efterfrågan på industritekniska utbildningarna. Industrinatten ger ungdomar en chans att bekanta sig med industrin och är ett bra sätt att öka intresset för branschen och göra den mer attraktiv. Att lyfta fram industrin och göra det spännande och intressant för ungdomar är viktigt för Sveriges konkurrenskraft, menar Kerstin Lindell, vd på Bona.

Industrinatten mingel ny

– Det är jätteviktigt att visa ungdomarna alla de möjligheter som finns där ute och det finns ett stort behov av arbetskraft inom industrin. Många nämner att de behöver anställa nu, men det här är ett långsiktigt projekt. Det handlar om att få upp intresset tidigt, berättar Pia Holmberg.

Trots att många företag inom industrin menar att det behöver anställa personal omgående är det även viktigt att tänka långsiktigt. Genom att väcka intresset för industrin redan hos ungdomar i 9:e klass och på gymnasiet vill man öka tillströmningen till utbildningarna och branschen.

Industrinatten började med ett mässmingel i Slagthuset där ungdomarna fick chansen att gå runt och prata med utställande företag. Ett av de utställande företagen var Baxter.

Josefin Backe och Andreas Darkman på Baxter

Josefin Backe, HR Business Partner, och Andreas Darkman, produktionsmedarbetare, på Baxter.

– Industrinatten är en bra möjlighet för ungdomarna att ta del av innan de ska fatta beslut om framtida utbildningsval. Det är en möjlighet för dem att se och höra om vilken typ av kompetens de olika företagen har och vad de kan erbjuda, berättar Josefin Backe, HR Business Partner på Baxter.

På frågan vad Josefin Backe anser vara den största utmaningen för svensk industri svarar hon följande:

– Att hitta rätt kompetens så att man kan ha kvar produktionen i Sverige. Företagen vill lägga produktionen där kompetensen finns – det ska gå snabbt och rätt till.

För många av företagen som medverkar under dagen är Industrinatten ett bra sätt att visa att de finns och presentera vad de gör. Ett annat företag som medverkade var Nolato.

– Detta är ett jättebra initiativ som är verklighetsförankrat. Det är framförallt värdeskapande när ungdomarna får komma ut och besöka företagen efter mässan. Speciellt när prao och praktik inte finns i samma utsträckning längre, vilket delvis är ett problem. Man lär sig mycket av att komma ut och prova på, säger Pelle Nilsson, säljare på Nolato.

Efter mässan var det dags för ungdomarna att hoppa på abonnerade bussar som tog dem ut på två företagsbesök var, bland andra till PolyPeptide och Saab Kockums i Malmö. Innan ungdomarna skickades iväg ut till företagen uppmanas de att ta vara på besöket, och att se det som en chans att få en inblick och erfarenhet samt knyta kontakter. Det kan vara det som en dag leder till ett jobb.

– Vi vill att framtidens ungdomar ska våga välja industrin och i vårt fall våga välja kemin, jag tror tyvärr att det har fallit bort en del. Det här är en investering för framtiden, säger Carin Ahnlund, avdelningschef på PolyPeptide.

Jobben finns, ni behöver bara utbilda er, uppmanade Carin Ahnlund ungdomarna.

SAAB

På Saab får ungdomarna i uppgift att med hjälp av en tom PET-flaska, muttrar, silvertejp, slang och en borrmaskin, skapa en ubåt som kan stiga och sjunka i en vattentank.

Ungdomarna själva är glada och tycker att dagen och kvällen varit givande.

Hanna Svensson Videdalsskolan

Hanna Svensson, Videdalsskolan

Hanna Svensson på Videdalsskolan tycker att dagen varit till hjälp inför stundande gymnasieval:

– Det har varit intressant att få höra hur företagen jobbar och se allt. Jag är intresserad av NO och teknik och funderar på att välja någon av de inriktningarna på gymnasiet.

Charlotte Hafström

Om Industrinatten

Under Industrinatten öppnar företagen sina dörrar och visar hur dagens moderna arbetsplatser ser ut. Besöken skapar spännande möten mellan företagen och unga människor på väg ut i olika studie- och yrkesval.

Den första Industrinatten arrangerades i Malmö 2014. Nu, två år senare, genomförs Industrinatten på fyra platser i landet: Östersund 12 oktober, Malmö 17 oktober, Kristianstad/Hässleholm 16 november och Borås 17 november.

Initiativtagare är IUC Syd, Malmö stad, Region Skåne med stöd av Teknikföretagen och Svenskt Näringsliv i Skåne.

www.industrinatten.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektör: ”En stad måste visa upp sig från sin bästa sida”

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen växer snabbt och sysselsätter i år runt 200 000 personer. Kenneth Hoffström är hotelldirektör på Quality Hotel i Kristianstad. Han är positiv till kommunens arbete med att marknadsföra staden, men skulle önska att de hade mer dialog med företagen om väg- och byggarbeten, och annat som påverkar deras gäster.
NYHET Publicerad:

Det måste satsas på svenska skolan!

UTBILDNING Det finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Skåne. Tre av sju rekryteringsförsök i Skåne misslyckas. För att jobbmöjligheterna ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår satsningar på svenska skolan genom bland annat nationell skolpeng och höjda krav på lärarutbildningarna.
NYHET Publicerad:

”Vi företagare vill göra rätt”

FÖRETAGSKLIMAT Hotell Mossbylund i Skurups kommun har sedan de öppnade för sjutton år sedan vuxit i rasande fart men kämpar fortfarande med oförståelse från myndigheters håll och med regler som förlorar sitt syfte. ”Rättviksmodellen borde vara en självklarhet för fler kommuner att arbeta efter”, säger Ingrid Svensson, Hotell Mossbylunds ägare.
NYHET Publicerad:

Fler entreprenader – en god affär för kommunen

UPPHANDLING För tio år sedan skötte Tomelilla kommun det mesta i egen regi. Bara åtta kommuner i Sverige lade ut en mindre andel av sin verksamhet på entreprenad. Budgetkris och en vilja att ta tillvara på entreprenörskraften i kommun ändrade på det. I dag är Tomelilla en av de kommuner i Sverige som upphandlar störst andel av verksamheten. ”Tomelilla är en småföretagarkommun och då är det naturligt att vi frågar företagen vad de kan hjälpa till med”, säger Leif Sandberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatt slår mot lokala handlare

SKATT Elektronik- och vitvarubranschen präglas av små marginaler och tuff konkurrens. Nu drabbas branschen dessutom av en höjd kemikalieskatt, som konkurrenter med lager utomlands slipper. Pierre Mayr är vd på Elon Knut Pers i Skurup, och ägare av ytterligare elva Elonbutiker i Skåne. "Jag tycker det är bra med miljöskatter, men sättet som denna har utformats är vansinnigt. Man förstör ju för den svenska handeln", säger han.
NYHET Publicerad:

Så gick Rättviks kommun till ett bättre företagsklimat

TILLSYN Genom att sätta fokus på myndighetsutövning lyckades Rättviks kommun i Dalarna på knappt tio år klättra 209 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Ömsesidig förståelse, bättre kommunikation och tydlighet är områden som diskuterades när tre skånska kommuner samtalade om hur de kan nå ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Höganäs får högst betyg av företagarna, Höör lägst

FÖRETAGSKLIMAT Det har blivit bättre att driva företag i Skåne, åtminstone om man frågar företagarna själva. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet. I årets mätning ger företagen högre sammanfattande omdöme i 14 av Skånes kommuner och lägre i 12, jämfört med förra årets mätning. Enbart tre kommuner får ett betyg under 3, som innebär att företagsklimatet upplevs som godtagbart.
NYHET Publicerad:

Mer dialog ger bättre upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Lena Hedvall på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm efterfrågar en bättre dialog mellan företag och offentliga upphandlare. I dag är okunskapen om företagens villkor och möjligheter stor hos flertalet offentliga upphandlare vilket gör att för många och för detaljerade krav ofta ställs.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ellen Dahl

NY MEDARBETARE Vi välkomnar Ellen Dahl som vikarierande projektledare på Svenskt Näringsliv i Skåne. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Utan företagare – ingen vård, skola, omsorg

FÖRETAGSKLIMAT Att vi har goda förutsättningar för våra företag är inte bara viktigt för jobben, utan även för välfärden. Via Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
NYHET Publicerad:

Malmöelever vann pris som årets företag – med sugrör av råghalm

UNG FÖRETAGSAMHET Sugrör av plast är ett stort miljöproblem. Därför ville de fem eleverna bakom företaget Rawstraw UF ta fram ett miljövänligt alternativ. Lösningen blev strån från skånsk råghalm. Vid de svenska mästerskapen i Ung företagsamhet utsågs de till Årets Företag, och ska nu vidare till Europamästerskapen. "Det ska bli jättekul och vi måste redan nu börja jobba med vår pitch på engelska", säger Josephine Daly-Tempelaar, ansvarig för Rawstraws grafiska design.
NYHET Publicerad:

Fokus på miljön gav högre lönsamhet

HÅLLBARHET Miljötänket har varit centralt sedan 20 år tillbaka för profilbyrån Felestad i Kävlinge kommun. Företaget arbetar med branding av profil- och arbetskläder, gåvor och expomaterial från kända varumärken. Företagets grundare och ägare, Ingela Engman, menar att deras fokus på klimatsmarta alternativ gjort företaget mer lönsamt.
NYHET Publicerad:

Utökat rut-avdrag kan hjälpa fler

ARBETSMARKNAD Om rut-avdraget utökas skulle fler äldre kunna få hjälp i vardagen, samtidigt som kommunens omsorg avlastas. Det menar Lars Larsson, vd på Hemrex i Ystad, som erbjuder en stor bredd av hushålls- och trädgårdstjänster i framförallt södra Skåne. ”De flesta av våra kunder är seniorer som vill kunna bo kvar hemma”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skånska företagare satsar, trots risker i ekonomin

FÖRETAGARPANELEN Fyra av tio företag i Skåne planerar att öka sin produktion det kommande halvåret. Bara en tiondel planerar att dra ned. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Skånska företag är något mer pessimistiska om framtiden är företagarna i övriga Sverige.
NYHET Publicerad:

Skolelever i Bromölla lär sig om bristyrken

SAMARBETE Fem dagars prao, en lektion om arbetsmarknaden och obligatoriska studiebesök i industrin. Med dessa åtgärder vill Bromölla kommun ge sina elever mer kunskap inför gymnasievalet. Även elevernas vårdnadshavare kommer att bjudas in till möte på temat arbetslivet och bristyrken i dagens och morgondagens samhälle. "När barnen kommer hem efter praktiken är det viktigt att också föräldrarna är med på tåget och pratar med barnen om deras gymnasieval och olika yrken", säger Maria Block, näringslivsutvecklare på Bromölla kommun.
NYHET Publicerad:

Utan industrin ingen välfärd

DEBATT Vissa hävdar att industrin betyder allt mindre i vår ekonomi. Att Sverige håller på att bli ett utpräglat tjänstesamhälle. Det stämmer att industrins andel av ekonomin, som den mäts i nationalräkenskaperna, har minskat. Men det är en statistisk synvilla.
NYHET Publicerad:

Låt företagen leda vägen mot mer hållbarhet

KOMMENTAR "Det skånska näringslivet kryllar av företag som tar vara på resurser och hjälper till att ställa om samhället till att bli mer hållbart. Det är dags att vi vänder på steken och ser näringslivet som del av lösningen istället för boven för de klimatmässiga utmaningar vi står in för." Det skriver Sally Grahn, som praktiserat på Svenskt Näringsliv Skåne sedan årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen har passerat toppen

KONJUNKTUR Toppen är nådd, men fallet nedåt kommer inte bli så allvarligt som befarat. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturbarometer som presenterades i Höör och Malmö av Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv. "Det största orosmomentet är risker och utmaningar härledda från utlandet. Vi måste hålla ögonen på Brexit, Trump och valet till Europarlamentet", säger Göran Grahn.