Pelle Nilsson

Pelle Nilsson, Nolato.

Industrinatten – en investering för framtiden

NYHET Publicerad

KOMPETENS ”Detta är ett jättebra initiativ som är verklighetsförankrat. Det är framförallt värdeskapande när ungdomarna får komma ut och besöka företagen efter mässan. Speciellt när prao och praktik inte finns i samma utsträckning längre”. Det sa Pelle Nilsson, Nolato, vid Industrinatten i Malmö.

Pia Holmberg

Pia Holmberg, projektledare för Industrinatten.

För tredje året i rad arrangerades Industrinatten i Malmö där ca 900 ungdomar från Malmö, Lund och Trelleborgsregionen fick träffa industriföretag och bekanta sig med branschen.

– Detta är ett sätt för ungdomarna och företagen att mötas. En chans att få gå runt i verkligheten, säger Pia Holmberg, projektledare för Industrinatten.

Det finns en stor brist på personal inom industrin idag och ett litet inflöde samt en avtagande efterfrågan på industritekniska utbildningarna. Industrinatten ger ungdomar en chans att bekanta sig med industrin och är ett bra sätt att öka intresset för branschen och göra den mer attraktiv. Att lyfta fram industrin och göra det spännande och intressant för ungdomar är viktigt för Sveriges konkurrenskraft, menar Kerstin Lindell, vd på Bona.

Industrinatten mingel ny

– Det är jätteviktigt att visa ungdomarna alla de möjligheter som finns där ute och det finns ett stort behov av arbetskraft inom industrin. Många nämner att de behöver anställa nu, men det här är ett långsiktigt projekt. Det handlar om att få upp intresset tidigt, berättar Pia Holmberg.

Trots att många företag inom industrin menar att det behöver anställa personal omgående är det även viktigt att tänka långsiktigt. Genom att väcka intresset för industrin redan hos ungdomar i 9:e klass och på gymnasiet vill man öka tillströmningen till utbildningarna och branschen.

Industrinatten började med ett mässmingel i Slagthuset där ungdomarna fick chansen att gå runt och prata med utställande företag. Ett av de utställande företagen var Baxter.

Josefin Backe och Andreas Darkman på Baxter

Josefin Backe, HR Business Partner, och Andreas Darkman, produktionsmedarbetare, på Baxter.

– Industrinatten är en bra möjlighet för ungdomarna att ta del av innan de ska fatta beslut om framtida utbildningsval. Det är en möjlighet för dem att se och höra om vilken typ av kompetens de olika företagen har och vad de kan erbjuda, berättar Josefin Backe, HR Business Partner på Baxter.

På frågan vad Josefin Backe anser vara den största utmaningen för svensk industri svarar hon följande:

– Att hitta rätt kompetens så att man kan ha kvar produktionen i Sverige. Företagen vill lägga produktionen där kompetensen finns – det ska gå snabbt och rätt till.

För många av företagen som medverkar under dagen är Industrinatten ett bra sätt att visa att de finns och presentera vad de gör. Ett annat företag som medverkade var Nolato.

– Detta är ett jättebra initiativ som är verklighetsförankrat. Det är framförallt värdeskapande när ungdomarna får komma ut och besöka företagen efter mässan. Speciellt när prao och praktik inte finns i samma utsträckning längre, vilket delvis är ett problem. Man lär sig mycket av att komma ut och prova på, säger Pelle Nilsson, säljare på Nolato.

Efter mässan var det dags för ungdomarna att hoppa på abonnerade bussar som tog dem ut på två företagsbesök var, bland andra till PolyPeptide och Saab Kockums i Malmö. Innan ungdomarna skickades iväg ut till företagen uppmanas de att ta vara på besöket, och att se det som en chans att få en inblick och erfarenhet samt knyta kontakter. Det kan vara det som en dag leder till ett jobb.

– Vi vill att framtidens ungdomar ska våga välja industrin och i vårt fall våga välja kemin, jag tror tyvärr att det har fallit bort en del. Det här är en investering för framtiden, säger Carin Ahnlund, avdelningschef på PolyPeptide.

Jobben finns, ni behöver bara utbilda er, uppmanade Carin Ahnlund ungdomarna.

SAAB

På Saab får ungdomarna i uppgift att med hjälp av en tom PET-flaska, muttrar, silvertejp, slang och en borrmaskin, skapa en ubåt som kan stiga och sjunka i en vattentank.

Ungdomarna själva är glada och tycker att dagen och kvällen varit givande.

Hanna Svensson Videdalsskolan

Hanna Svensson, Videdalsskolan

Hanna Svensson på Videdalsskolan tycker att dagen varit till hjälp inför stundande gymnasieval:

– Det har varit intressant att få höra hur företagen jobbar och se allt. Jag är intresserad av NO och teknik och funderar på att välja någon av de inriktningarna på gymnasiet.

Charlotte Hafström

Om Industrinatten

Under Industrinatten öppnar företagen sina dörrar och visar hur dagens moderna arbetsplatser ser ut. Besöken skapar spännande möten mellan företagen och unga människor på väg ut i olika studie- och yrkesval.

Den första Industrinatten arrangerades i Malmö 2014. Nu, två år senare, genomförs Industrinatten på fyra platser i landet: Östersund 12 oktober, Malmö 17 oktober, Kristianstad/Hässleholm 16 november och Borås 17 november.

Initiativtagare är IUC Syd, Malmö stad, Region Skåne med stöd av Teknikföretagen och Svenskt Näringsliv i Skåne.

www.industrinatten.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Sally Grahn

FÖRSTÄRKNING Möt vår nya praktikant för våren på Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö – välkommen till oss, Sally Grahn! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Lönerna får inte halka efter hos global hälsovårdsjätte

STRATEGI Johnson & Johnson i Helsingborg följer det amerikanska moderbolagets övergripande modell för lönesättning. Lönesystemet är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare, enligt Karin Markenholm, hr-ansvarig.
NYHET Publicerad:

Många yrkesprogram leder till goda möjligheter

UTBILDNING Ungefär 15 000 niondeklassare i Skåne, och deras föräldrar, ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. Svenskt Näringsliv lanserar nu sajten Gymnasiekvalitet.se för att underlätta valet. Där finns fakta om hur det har gått för eleverna på olika program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Dags att välja gymnasieutbildning?

KOMMENTAR Under kommande veckor ska många elever som går i nionde klass göra sitt gymnasieval. De ska lämna grundskolan och börja ett gymnasieprogram till hösten. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt. Nervöst för en del, förvirrande för vissa och glasklart för andra. Minns du själv vad det var som avgjorde ditt gymnasieval? Kompisar och föräldrar påverkar mest.
NYHET Publicerad:

Dyra extratjänster får bisarra konsekvenser

DEBATT Malmös hantering av extratjänster väcker frågor om arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det krävs en omläggning från ineffektiva åtgärder till riktiga jobb i riktiga företag, skriver regionchef Carina Centrén och arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag gör succé med miljövänliga sopsäckar

HÅLLBARHET På 30 år har Malmöföretaget Paxxos sopsäckar blivit hälften så tunna, men dubbelt så starka. Nu tillverkar de världens starkaste sopsäck, samtidigt som deras produkter kan minska klimatpåverkan för avfallshanteringen med mer än hälften. "Att gå över till vårt system minskar plastförbrukningen med 70 % och vår vision är 'carbon zero', att inte skapa några koldioxidutsläpp alls", säger vd Henrik Petérs.
NYHET Publicerad:

Transportföretagare: ”Krångliga momsregler gör det svårare att investera grönt”

SKATTER Transportföretaget Budakuten i Malmö vill ligga längst fram i omställningen till eldrivna fordon. Redan nästa år hoppas vd Stefan Semjaniv att de ska börja köra skåpbilar drivna på el. Dessa får företaget, till skillnad från andra fordon, inte dra av momsen på. "Jag förstår inte hur politikerna har tänkt. Det här är våra arbetsredskap", säger Stefan Semjaniv.
NYHET Publicerad:

"När första äpplet är moget behöver vi folk"

REKRYTERING Ett stenkast från Lund och Lomma ligger Solnäs Gård, en del av Kiviks musteri. På gården finns café, restaurang och butik, men också en av Sveriges största äppelodlingar. Likt många andra företag upplever de en svårighet att anställa personal. "Det är många äpplen som ska skördas och arbetet är säsongsbaserat, det ställer till det när personal ska rekryteras", berättar sälj- och marknadsansvarige på Kiviks musteri, Daniel Gejde
NYHET Publicerad:

"Min själ och mitt hjärta finns hos företaget så det måste gå"

FÖRETAGARNA GÖR JULEN I decembermörkret skymtar det av ljus ute på slätten utanför Ängelholm. Det är Skånska Stearinfabriken. Redan 1951 startade de sin tillverkning i ett uthus där. Idag driver syskonen Dan och Cecilia Wallin familjeföretaget som blivit en av Sveriges ledande stearinljustillverkare och dessutom kunglig hovleverantör.
NYHET Publicerad:

God Jul, alla företagare

KOMMENTAR Nu råder julstämning i Sverige. Vi vill passa på att tacka alla de företagare som på olika sätt har hjälpt oss i vårt arbete under året som har gått!
NYHET Publicerad:

Från tomater till tomteby

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Dan och Elisbeth Tedestål har utvecklat Vellingeblomman till ett populärt utflyktsmål, med fantasirika utställningar, butik, restaurang och café. I juletider är det många som lockas av den stora julutställningen. Men hela historien börjar när Dan Tedestål på 70-talet jobbade i sina föräldrars tomatodling.
NYHET Publicerad:

Nyckelpersoner i kampen mot kompetensbristen

FRAMTIDENS JOBB Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är ett stort problem för många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Nyligen anordnades en SYV-dag i Malmö i syfte att hjälpa till att förse studie- och yrkesvägledare med uppdaterad information om olika branschers kompetensbehov. "En fantastisk möjlighet att på kort tid träffa så många personer som har påverkan på våra ungdomars framtida yrkesval", säger Ambjörn Wahlberg, företagsrådgivare på Grafiska Företagen och TMF.
NYHET Publicerad:

Från tv-kock till företagare

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Mer grönsaker och fisk, och gärna ekologiskt. Mats Rodenstam driver cateringföretaget Mr Gourmet i Ystad och har koll på vilka trender som gäller när vi äter julbord. Att han blev företagare var lite av en slump, som började med att TV4 Öresund sökte en tv-kock till ett av sina program.
NYHET Publicerad:

Lärlingar kan vara en del av lösningen på kompetensbristen

FÖRETAGARDAGEN Nästan hälften av alla försök att rekrytera någon i Skåne misslyckas och allt fler företag vittnar om att de inte kan hitta rätt kompetens. Värst är situationen för klassiska hantverksbranscher. Jessica Prestreshi, vd på Borgeby Stenugnsbageri, tror att lärlingar kan vara en del av lösningen på integrationen. "Vi skulle få extra händer, och de skulle få möjlighet att lära sig ett nytt språk och ett yrke", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Vi skulle kunna bli mer modiga och våga anställa folk med annorlunda kompetenser”

FÖRETAGARDAGEN En återkommande fråga inom politiken och i näringslivet är lagen om anställningsskydd (LAS). Under Svenskt Näringslivs företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Elisabeth Tedestål, ägare av Vellingeblomman, tror att mer flexibla regler skulle göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden. "Vi företagare skulle kunna vara mer modiga och våga anställa folk med annorlunda kompetenser", säger hon.
NYHET Publicerad:

Julstämning i Sveriges största glöggfabrik

FÖRETAGARNA GÖR JULEN I 125 år har familjeföretaget Saturnus tillverkat glögg och andra drycker i Malmö. Nu drivs företaget vidare i fjärde generationen av vd Edward Liepe. Men Sveriges äldsta och största glöggföretag lutar sig inte tillbaka utan har många planer för framtiden. Om det blir tillåtet med gårdsförsäljning ser Edward Liepe stora möjligheter. ”Vi skulle kunna locka turister hit och sätta Malmö på kartan”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skånska företagare bland de minst optimistiska om framtiden

KONJUNKTURPROGNOS Många företagare planerar att öka investeringarna och antalet anställda de kommande sex månaderna. Bland de skånska företagen är tillväxtplanerna lägre än i övriga landet, enligt Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer. Samtidigt börjar högkonjunkturen bromsa in och riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare? Nya regler och fokus på vårdskatten

ARBETSGIVARDAGEN Sjukfrånvaron i Sverige har gått upp och ner som en bergochdalbana genom åren, något som är unikt för Sverige. Just nu blir alltfler sjukskriva på grund av psykisk ohälsa, framförallt kvinnor. Det var några av trenderna som beskrevs när Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, och Kristina Svensson samverkansansvarig på Försäkringskassan, talade på Arbetsgivardagen i Malmö.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen i Malmö – material för nedladdning

Här nedan kan du ladda ner alla de presentationsbilder som visades vid de olika seminarierna vid Arbetsgivardagen i Malmö den 13 november.