Göran Nordander vd Bjäre Chips

Göran Nordander, vd på Torekows Lilla Chipsfabrik.

"Informera i stället för inspektera"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT "Hade jag vetat om allt krångel med myndigheter innan så vete sjutton om jag startat företaget". Det säger Göran Nordander, vd på Torekows Lilla Chipsfabrik, ett relativt nystartat företag som växt snabbt men som fått brottas med en hel del regelkrångel.

Den första färskpotatisen odlades på Bjärehalvön i början av 1900-talet och såldes till badgäster från Stockholm – där de gjorde succé och blev början till att Bjärehalvön idag är Sveriges största och kanske också vackraste färskpotatisdistrikt. Mitt ute bland potatisåkrarna i Öllöv finns företaget Torekows Lilla Chipsfabrik med sitt varumärke Bjäre Chips.

Bjäre Hembygd startade redan 2001 för att utveckla affärsidéer kring färskpotatis. Göran Nordander kom in i bilden 2010 då man behövde ha en produkt som kunde tillverkas året runt.  Det började med att företaget fick klartecken från Båstad kommun att starta tillverkningen i Torekov men grannar överklagade så den tanken fick överges. På nuvarande plats startades tillverkningen av Bjäre Chips 2012.

– Vi var ett nystartat företag och hur skulle vi veta och kunna alla regler, hur många chipsföretag finns det i Sverige? Om vi hade tagit all tid som behövts för att gå igenom snårskogen av regelverk så hade det nog aldrig blivit några chips, säger Göran Nordander.

Bjäre Chips

Den största stötestenen har varit kring miljötillstånd och företaget har investerat 800 000 kr i en reningsanläggning.

– Vi vet faktiskt inte om vi har en miljöfarlig verksamhet eller ej, vi får olika besked beroende på om det är kommunen eller Arbetsmiljöverket vi frågar. Miljöinspektören i Båstad har inte ens varit här och tittat, säger Göran Nordander.

Det man upplevt som det största hindret är just att det inte funnits någon att fråga anser Göran Nordander. Livsmedelsverket har till exempel också varit på besök och hade en anmärkning men kunde inte ge något förslag på hur företaget skulle åtgärda så att det kunde rättas till.

– I ett första steg så borde myndigheterna ta sig tid att informera i stället för att enbart inspektera och slå ner på sådant som eventuellt är fel, säger Göran Nordander.

Ett annat problem är hur företaget ska tolka beslutet de fått från Båstads kommun om max antal produktionstimmar. För att få det utrett har man varit tvungen att vända sig till en jurist.

– Det är svårt att sia om framtiden men vi vill växa och går det inte här så måste vi fundera på att flytta. Det finns olika alternativ, säger Göran Nordander.

tillverkning Bjäre Chips

Bjäre Chips har på de få åren de funnits växt till nu15-talet anställda och sysselsätter totalt, inklusive demonstrationspersonal, ca 60 personer.

– Hjälp oss göra rätt så att vi kan utveckla företaget och skapa fler jobb, är Göran Nordanders uppmaning.

Fakta

Båstad kommun rankas på plats 123 av alla 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat. Tjänstemännens attityder till företagande rankas på plats 199 och i de öppna svaren i den årliga enkäten efterlyser fler företag bättre förståelse hos kommunen hur deras förslag påverkar företagen. De efterlyser också smidigare regeltolkningar.

www.foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.