Nicklas Skår, Anna Sahlene och Johan Norberg

Nicklas Skår, miljörättsexpert Svenskt Näringsliv, Anna Sahlene, artist, och Johan Norberg, idéhistoriker.

”Ingen tid att förlora”

NYHET Publicerad

MILJÖ Många miljöfilmer målar upp en dyster framtid men vi vill inte göra en sådan film. Det finns lösningar om vi bara kan förändra oss och tänka nytt, säger Nicklas Skår, expert i miljörätt, Svenskt Näringsliv. Och näringslivet är en del av dessa lösningar.

Nicklas Skår

Nicklas Skår

Mänskligheten står inför sina kanske största utmaningar någonsin. Allt fler människor tar resurser i anspråk. Enligt bedömare kan fiskebestånden i haven kollapsa, färskvattentillgångarna är långt ifrån tillräckliga, koldioxidhalten i atmosfären ökar och den biologiska mångfalden kan utarmas. Det finns hopp men vi har ingen tid att förlora, säger Nicklas Skår.

Vi bjöd in företagare, skolever och politiker för en premiärvisning i Skåne av Svenskt Näringslivs nya miljöfilm ”Ingen tid att förlora” med Nicklas Skår och artisten Anna Sahlene i huvudrollerna.

– Filmen är i första hand gjord för våra medlemsföretag då vi anser att det är viktigt att skapa en dialog mellan företagare om hur vi tillsammans ska kunna lösa de enorma miljöutmaningar vi står inför idag, säger Nicklas Skår.

– När jag fick förfrågan från Nicklas och Svenskt Näringsliv så var det först som ett stort frågetecken för mig men jag blev väldigt nyfiken. Varför vill Svenskt Näringsliv göra en miljöfilm tänkte jag, säger Anna Sahlene.

Anna Sahlene

Anna Sahlene, sångerska, låtskrivare och skådespelare.

Hon säger också att hon genom att prata med Nicklas Skår kände att hans engagemang var äkta vilket gjorde att hon ville vara med och göra filmen.

Filmen målar upp en bild av hur dagens samhälle ser ut där problemen och lösningarna är oerhört komplexa. Vilken roll ska politikerna ta och vilken roll ska företagarna ta? Samt hur, på grund av dess komplexitet, ska vi lyckas få igenom internationella miljöavtal? Detta är två av de stora frågorna som tas upp i filmen.

– Man ersätter miljontals av konsumenters, entreprenörers och forskares idéer med en liten begränsad krets politiker och deras visioner, säger Johan Norberg, idéhistoriker, som också medverkar i filmen.

Johan Norberg

Johan Norberg, idéhistoriker.

Att många stora världsfrågor är kopplat till världsekonomin är vida känt.

– Det märks väldigt tydligt att intresset för miljöfrågor samvarierar väldigt mycket med ekonomiska konjunkturer, säger Johan Norberg vidare i filmen.

– Många miljöfilmer målar upp en dyster framtid men vi vill inte göra en sådan film. Det finns lösningar om vi bara kan förändra oss och tänka nytt, säger Nicklas Skår.

Johan Norberg menar att vi måste bryta våra invalda tankemönster. Han jämför tankeskiftet för de nya utmaningarna världen står inför idag med tankeskiftet som skedde när vi gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle.

– Människor har alltid befarat att resurserna ska ta slut när folkmängden ökar. Jag tror världsbilden är densamma som på 1700-talet. Även idag så är vi fångade av samma typer av ganska enkla modeller av framtiden där vi räknar bort människans kreativitet. Vi tar för givet att vi gör precis på samma sätt idag som i framtiden, säger Johan Norberg.

Human Development Index (HDI) visar att om människor från de fattigaste delarna av världen får tillgång till mer energi så ökar också välståndet.

– Det är först när människor får mat i magen och har de grundläggande behoven tillgodosedda som man faktiskt har tid och ork att bry sig om miljön, säger Niklas Evert, fil. dr. institutet för Näringslivsfrågor.

Enligt tankesmedjan The New Economics Foundation skulle vi behöva tre jordklot för att kunna försörja all jordens befolkning. Detta om alla människor hade samma levnadsstandard som oss.

– Enligt ICPP kommer världsfattigdomen i princip vara utrotad inom närmsta seklet, säger Anna Sahlene.

Publik, Nicklas Skår och Anna Sahlene

För att detta ska vara möjligt behöver vi ändra vårt tankesätt och hitta effektiva tillväxtslösningar. Tillväxt ger resurser vilket gör att vi kan skapa morgondagens teknik som är grönare med renare utsläpp. Vi behöver kombinera vårt höga välstånd med vårt duktiga näringsliv med att ha låg miljöpåverkan.

– Eftersom ingen vet hur framtiden kommer att se ut så kommer det krävas ett samspel mellan politiken, forskningen och företagen. Politiken kan inte genom lagar och regler bestämma hur framtidens lösningar ska se ut. Och även om universiteten är viktiga så står faktiskt företagen för 70 procent av alla forskningspengar i Sverige. Om företagen ska kunna generera lösningar på våra utmaningar så kommer det krävas, inte bara långsiktiga spelregler, utan även rätt spelregler som ett innovativt företagsklimat, säger Nicklas Skår.

Framgångsrika företag som Tesla får oss att inse vilka gröna innovationsmöjligheter vi har. Filmens budskap är att tillväxt och utveckling är framgångskonceptet för att lösa dagens miljöproblem.

Efter filmvisningen frågade vi två av eleverna från Sveaskolan som var med under dagen om deras reflektioner av filmen.

Smilla Lundgren, Vera Werntoft Ahl

Smilla Lundgren och Vera Werntoft Ahl, elever från Sveaskolan.

– Jag tyckte filmen var bra. Vi har precis läst om detta i skolan (miljöproblem) men där har vi bara fått lära oss om alla stora problem och inga lösningar. Det målas annars bara fram en ”domedagsbild”. Vi har även fått lära oss innan att det är företagen som är bovarna men filmen visar oss att det inte alls är fallet längre utan att de kan vara lösningen, säger Smilla Lundgren.

– Filmen var lärorik. Vi kunde mycket innan men vi har som sagt bara hört att världen till slut kommer gå under och denna film inger hopp, säger Vera Werntoft Ahl.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ystadföretag sätter färg på Versailles

JOBBSKAPARNA Sonja och Hans Allbäck förfasades över hur gamla fina fönster slängdes ut och ersattes med nya. Då föddes idén att försöka ta vara på gamla hantverkskunskaper och bevara fönstren. Parets utbildningar och egentillverkade linoljefärger har tagit dem världen runt. Ett av de mest prestigefulla uppdragen för Allbäck Linoljeprodukter AB är slottet Versailles.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag önskar mera valfrihet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Den offentliga vården var inte förberedd när ensamstående kvinnor i april 2016 fick rätt till provrörsbefruktning. Det var däremot IVF-kliniken Livio Fertilitetscentrum i Malmö, som direkt kunde ta emot patienter. Nu kan de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv i Skåne och Centerpartiets toppkandidater till riksdagen stolt berätta att det första barnet med den nya lagstiftningen kom till på deras klinik.
NYHET Publicerad:

”Vi vill skapa jobb i Tyringe”

JOBBSKAPARNA Företaget Swedsafe tillverkar över 100 miljoner öronproppar varje år. Produktionen sker i Höör, och sedan fem år tillbaka har företaget börjat flytta hem förpackningsjobb till Skåne. I en tegelbyggnad i Tyringe monteras och förpackas miljontals öronproppar för hand. "Tanken är att bidra till samhället och skapa mer liv här i Tyringe", säger Martin Berg, operations manager.
NYHET Publicerad:

Så tycker de skånska centerpartisterna om företagsfrågor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Centerpartiet.
NYHET Publicerad:

Tävlingskänslan driver framgångsrik plåtföretagare

JOBBSKAPARNA Tim Nilsson och hans pappa startade ett plåtslageri med tomma händer, utan vare sig kapital eller maskiner. Nu, tio år senare, har Plåt på Österlen tolv anställda, finns på två platser i sydöstra Skåne och har precis börjat sälja kaminer. "Jag drivs av att hela tiden komma längre. Tävlingen är beroendeframkallande", säger Tim Nilsson.
NYHET Publicerad:

Så tycker Liberalerna inför riksdagsvalet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Efter mötena publicerar vi vad kandidaterna tycker är de viktigaste näringspolitiska frågorna inför valet. Vi inleder med riksdagskandidater för Liberalerna från de fyra skånska valkretsarna.
NYHET Publicerad:

En plantskola med växtkraft

JOBBSKAPARNA Med stark framåtanda och tydlig struktur för sina medarbetare ökar Splendor Plant sin omsättning år efter år. Att ha balans mellan ålder, kön och etnicitet i personalstyrkan bidrar till tillväxt på plantskolan i Svanshall, som med sina cirka 80 anställda är en stor arbetsgivare i Höganäs kommun. Splendor Plant är ett av de företag som under april månad medverkar i Svenskt Näringslivs kampanj ”Gilla jobbskaparna”.
NYHET Publicerad:

Hotell letar kockar i Spanien, brist i Sverige

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 "Det är en sådan brist på kockar i Sverige att vi är tvungna att söka oss utomlands för att rekrytera." Det säger Anders Nilsson, vd på MJ's i Malmö, som tog upp svårigheterna med att hitta rätt kompetens på ett möte mellan riksdagskandidater från Liberalerna och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Landskrona kommun driver ett tvätteri. Flertalet av de anställda har jobb via offentligt subventionerade extratjänster. Det kan vara ett lagbrott, enligt Arbetsförmedlingens jurister.
NYHET Publicerad:

Dags att sätta ljuset på våra jobbskapare!

JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Med rätt förutsättningar kommer fler att våga förverkliga idéer och utveckla sina företag. Under april månad vill vi rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna med utdelningar av solrosor och aktiviteter i sociala medier”, säger regionchef Rolf Elmér.
NYHET Publicerad:

Byggare med hälsotänk förstår inte poängen med vårdskatt

HÄLSOVÅRD En av de branscher som drabbas hårdast av vårdskatten är byggsektorn. Carin Stoeckmann driver Byggmästarn i Skåne som hyllats för sitt hälsotänk. ”Jag förstår inte hur vårdskatten kan vara bra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Hotellentreprenörerna: ”Vi går ofta på magkänslan”

JOBBSKAPARNA De funderade på att sälja, men valde i stället att satsa. På bara några år utökade Hotell Mossbylund utanför Skurup sitt konferenshotell med spa, träningsanläggning och restaurang. Samtidigt öppnade man upp även för andra än företagskunder och gick från 18 till över 100 anställda. 
NYHET Publicerad:

Tuffing redo att erövra världen

ENTREPRENÖRSKAP 15 år gammal startade Mustafa Alfredji från Malmö sitt första företag. Han tjänade pengar på att rekrytera filmskapare på Youtube till ett kanadensiskt bolag. Sex år senare driver han MySocial, ett verktyg för att göra bättre kampanjer på sociala medier. Målet är att marknadsförare i hela världen ska se hans verktyg som det självklara valet.
NYHET Publicerad:

”Företag i dag vill göra rätt”

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik skapade en mindre revolution bland Sveriges kommuner, genom att bara ta betalt för den tillsyn som görs och genom att satsa mer på dialog med företagen än på sanktioner. ”Företag i dag vill göra rätt och då måste vi också anpassa oss efter det, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.