Nicklas Skår, Anna Sahlene och Johan Norberg

Nicklas Skår, miljörättsexpert Svenskt Näringsliv, Anna Sahlene, artist, och Johan Norberg, idéhistoriker.

”Ingen tid att förlora”

NYHET Publicerad

MILJÖ Många miljöfilmer målar upp en dyster framtid men vi vill inte göra en sådan film. Det finns lösningar om vi bara kan förändra oss och tänka nytt, säger Nicklas Skår, expert i miljörätt, Svenskt Näringsliv. Och näringslivet är en del av dessa lösningar.

Nicklas Skår

Nicklas Skår

Mänskligheten står inför sina kanske största utmaningar någonsin. Allt fler människor tar resurser i anspråk. Enligt bedömare kan fiskebestånden i haven kollapsa, färskvattentillgångarna är långt ifrån tillräckliga, koldioxidhalten i atmosfären ökar och den biologiska mångfalden kan utarmas. Det finns hopp men vi har ingen tid att förlora, säger Nicklas Skår.

Vi bjöd in företagare, skolever och politiker för en premiärvisning i Skåne av Svenskt Näringslivs nya miljöfilm ”Ingen tid att förlora” med Nicklas Skår och artisten Anna Sahlene i huvudrollerna.

– Filmen är i första hand gjord för våra medlemsföretag då vi anser att det är viktigt att skapa en dialog mellan företagare om hur vi tillsammans ska kunna lösa de enorma miljöutmaningar vi står inför idag, säger Nicklas Skår.

– När jag fick förfrågan från Nicklas och Svenskt Näringsliv så var det först som ett stort frågetecken för mig men jag blev väldigt nyfiken. Varför vill Svenskt Näringsliv göra en miljöfilm tänkte jag, säger Anna Sahlene.

Anna Sahlene

Anna Sahlene, sångerska, låtskrivare och skådespelare.

Hon säger också att hon genom att prata med Nicklas Skår kände att hans engagemang var äkta vilket gjorde att hon ville vara med och göra filmen.

Filmen målar upp en bild av hur dagens samhälle ser ut där problemen och lösningarna är oerhört komplexa. Vilken roll ska politikerna ta och vilken roll ska företagarna ta? Samt hur, på grund av dess komplexitet, ska vi lyckas få igenom internationella miljöavtal? Detta är två av de stora frågorna som tas upp i filmen.

– Man ersätter miljontals av konsumenters, entreprenörers och forskares idéer med en liten begränsad krets politiker och deras visioner, säger Johan Norberg, idéhistoriker, som också medverkar i filmen.

Johan Norberg

Johan Norberg, idéhistoriker.

Att många stora världsfrågor är kopplat till världsekonomin är vida känt.

– Det märks väldigt tydligt att intresset för miljöfrågor samvarierar väldigt mycket med ekonomiska konjunkturer, säger Johan Norberg vidare i filmen.

– Många miljöfilmer målar upp en dyster framtid men vi vill inte göra en sådan film. Det finns lösningar om vi bara kan förändra oss och tänka nytt, säger Nicklas Skår.

Johan Norberg menar att vi måste bryta våra invalda tankemönster. Han jämför tankeskiftet för de nya utmaningarna världen står inför idag med tankeskiftet som skedde när vi gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle.

– Människor har alltid befarat att resurserna ska ta slut när folkmängden ökar. Jag tror världsbilden är densamma som på 1700-talet. Även idag så är vi fångade av samma typer av ganska enkla modeller av framtiden där vi räknar bort människans kreativitet. Vi tar för givet att vi gör precis på samma sätt idag som i framtiden, säger Johan Norberg.

Human Development Index (HDI) visar att om människor från de fattigaste delarna av världen får tillgång till mer energi så ökar också välståndet.

– Det är först när människor får mat i magen och har de grundläggande behoven tillgodosedda som man faktiskt har tid och ork att bry sig om miljön, säger Niklas Evert, fil. dr. institutet för Näringslivsfrågor.

Enligt tankesmedjan The New Economics Foundation skulle vi behöva tre jordklot för att kunna försörja all jordens befolkning. Detta om alla människor hade samma levnadsstandard som oss.

– Enligt ICPP kommer världsfattigdomen i princip vara utrotad inom närmsta seklet, säger Anna Sahlene.

Publik, Nicklas Skår och Anna Sahlene

För att detta ska vara möjligt behöver vi ändra vårt tankesätt och hitta effektiva tillväxtslösningar. Tillväxt ger resurser vilket gör att vi kan skapa morgondagens teknik som är grönare med renare utsläpp. Vi behöver kombinera vårt höga välstånd med vårt duktiga näringsliv med att ha låg miljöpåverkan.

– Eftersom ingen vet hur framtiden kommer att se ut så kommer det krävas ett samspel mellan politiken, forskningen och företagen. Politiken kan inte genom lagar och regler bestämma hur framtidens lösningar ska se ut. Och även om universiteten är viktiga så står faktiskt företagen för 70 procent av alla forskningspengar i Sverige. Om företagen ska kunna generera lösningar på våra utmaningar så kommer det krävas, inte bara långsiktiga spelregler, utan även rätt spelregler som ett innovativt företagsklimat, säger Nicklas Skår.

Framgångsrika företag som Tesla får oss att inse vilka gröna innovationsmöjligheter vi har. Filmens budskap är att tillväxt och utveckling är framgångskonceptet för att lösa dagens miljöproblem.

Efter filmvisningen frågade vi två av eleverna från Sveaskolan som var med under dagen om deras reflektioner av filmen.

Smilla Lundgren, Vera Werntoft Ahl

Smilla Lundgren och Vera Werntoft Ahl, elever från Sveaskolan.

– Jag tyckte filmen var bra. Vi har precis läst om detta i skolan (miljöproblem) men där har vi bara fått lära oss om alla stora problem och inga lösningar. Det målas annars bara fram en ”domedagsbild”. Vi har även fått lära oss innan att det är företagen som är bovarna men filmen visar oss att det inte alls är fallet längre utan att de kan vara lösningen, säger Smilla Lundgren.

– Filmen var lärorik. Vi kunde mycket innan men vi har som sagt bara hört att världen till slut kommer gå under och denna film inger hopp, säger Vera Werntoft Ahl.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

”Arbetsmiljö måste vara en högt prioriterad fråga”

RIKSDAGKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Vänsterpartiet i Skåne och vid ett företagsbesök på Lödde Plåt i Lund passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Fråga oss företagare om hur upphandlingarna kan bli bättre

GÄSTKRÖNIKA Det blir de billigaste och sämsta lösningarna som vinner när offentliga upphandlingar inte ställer ordentliga krav på det som ska levereras. Det menar Daniel Sturesson, grundare av Enkätfabriken, i denna gästkrönika. Genom att prata med företagen i förväg går det att skapa bättre underlag, som ger mer valuta för skattepengarna.
NYHET Publicerad:

Skolentreprenör: Varför är det fult med kvinnliga välfärdsföretagare?

VÄLFÄRD "Man undrar vad vi har gjort för fel" undrar Christina Wahlgren Ek, grundare av Palmlunds skolor i Helsingborg, efter att ha läst en debattartikel från Socialdemokraterna om företag i välfärden.
NYHET Publicerad:

Pälsdjursallergiker startade framgångsrik djurpark

JOBBSKAPARNA För ett barn som är djur- och naturintresserad men allergisk mot pälsdjur, vad är oddsen att som vuxen starta en egen djurpark? För Magnus Lindkvist fanns det tidigt en enda dröm men det var få som trodde på den. Tropikariet i Helsingborg blev till slut verklighet och med 120 000 besökare/år och 33 anställda är det nu ett av de mest populära besöksmålen i Skåne. ”Ska man bli framgångsrik måste man våga”, säger Magnus Lindkvist.
NYHET Publicerad:

Säljaren som tagit skolsverige med storm

ENTREPRENÖRSKAP ”Jag vill, jag kan och det är roligt” – det fick Rickard Nordström lära sig som barn av sin lärare. Han är för många känd som Magister Nordström, som kallar sitt klassrum för Kunskapsfabriken, bjuder på fredagsdans och sedan i våras även podcasten Superskolan.
NYHET Publicerad:

Emil tar med sig god service till Yrkes-EM

EUROSKILLS Den 26-28 september 2018 tävlar yrkeslandslagets 32 svenska deltagare i 27 yrkesgrenar vid EuroSkills, yrkes-EM, i Budapest. 22-åriga Emil Fäldt från Malmö kommer att representera Sverige i receptionsyrket.
NYHET Publicerad:

"Att arbeta hos oss är prestigelöst och med mycket glädje och hjärta"

JOBBSKAPARNA Att ägarna till Veteranpoolen i Helsingborg skapar jobb är det ingen tvekan om. 2017 var ökningen i antal arbetade timmar så stor att de fick en utmärkelse som bästa kontor hos bemanningsföretaget. ”Tidigare hade vi flest privata kunder men efterfrågan från företag är det som ökar mest”. Det säger Rikard Thulin som tillsammans med Cecilia Hellke tog över företaget i början av 2017.
NYHET Publicerad:

Noggrannhet och arbetsglädje tar Adam till Yrkes-EM

EUROSKILLS Adam Kristensson är en av sju skånska deltagare som i september reser till Budapest, Ungern, för att representera Sverige i yrkes-EM. Den 21-åriga muraren från Lund reser tillsammans med yrkeslandslagets 32 svenska deltagare, som tillsammans kommer tävla i 27 yrkesgrenar.
NYHET Publicerad:

Prisbelönt lärare: Ingen läroform slår UF

FÖRETAGSAMHET Två gånger har Karin Ekelund blivit utsedd till årets UF-lärare. 2016 vann hon det skånska priset och året efter vann hon det nationella. Hon har samarbetat med Ung Företagsamhet (UF) i tio år. Det är den bästa undervisningsform hon känner till för att förbereda, inspirera, lära och utveckla sina elever.
NYHET Publicerad:

Superentreprenören: ”Politiker värdesätter oss jobbskapare alldeles för lite”

JOBBSKAPARNA Kjell Jakobsson, multientreprenör i Helsingborg, hade från början ingen stark drivkraft att bli egen företagare. Men han har alltid gillat utmaningar och att stå i händelsernas centrum. ”Kicken ligger i känslan av att göra något bra tillsammans med andra”, säger han och utvecklar nu nästa företagsidé, ett koncept med ett flertal hotell, med sonen Rasmus Jakobsson.