sagobrunnen

"Jag är ingen riskkapitalist"

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag och min fru driver förskolan Sagobrunnen på landet strax utanför Helsingborg. Så har det inte alltid varit. Men nu är det vår gemensamma dröm och den hotas.

Björn Kuylenstierna

Björn Kuylenstierna, vd Sagobrunnen AB

lindakuylenstierna

Linda Kuylenstierna

En hel del olika arbeten har det varit innan jag fann rätt. Efter att ha jobbat med försäljning, ledarskap inom flera olika branscher och pendlat 5 000 mil om året till och från jobbet fick det räcka. Då hade jag och min fru Linda parallellt startat och drivit en förskola i ett år och möjligheten för mig att växla spår fanns.

Min fru är utbildad förskollärare och har alltid haft ett brinnande hjärta för barn. Hon har verkat både i privat och kommunala verksamheter i ca 20 år i Helsingborg och Höganäs. Hon har alltid känt att allt det hon lärt sig från detta, både bra och dåligt, skulle kunna förverkligas i drömmen om en egen förskola.

Att driva ett eget företag var och är vår delade dröm. Att få utveckla barnen från 1-års åldern, att hjälpa dem att lära sig våga stå i centrum, att synas. Att skriva sina första bokstäver, att kunna räkna till 10 på engelska, att våga stå på en scen redan som ettåring och sjunga solo för 150 föräldrar när man är fyra! Att få hjälpa och utveckla dessa underbara individer, dessa goa ungar, vår framtid. Det är vår gemensamma dröm.

Vi startade med tre barn i mars 2009, och som för alla företagare tar det tid innan verksamheten växer. Till julen 2009 hade vi sju barn. Hurra - min fru kunde ta ut lön för första gången! Jag sköter ekonomin och administrationen och min fru det pedagogiska, allt för att få homogena personalgrupper och rätt förutsättningar för våra barn.

Vår lilla förskola har idag ca 45 barn och vi är tio anställda. Vi har utvecklat verksamheten med ytterligare en lokal i Åstorps kommun där vår utegrupp har tillgång till toalett och äter lunch. Vi har investerat i två nya minibussar, förhandlat fram en ny lekplats på ca 2 000 kvadratmeter och investerat i nya lekredskap. För våra medarbetare erbjuder vi friskvård, julfest, kräftskiva, två inköpsresor till Ullared per år, fortbildning och after work. Självklart har vi kollektivavtal, medarbetarsamtal och lönesamtal med givna lönekriterier. Vi har investerat i nytt uppläggningskök, nytt personalutrymme med nya möbler och datorer. Vi följer alla lagar och regler, vi har haft tillsyn av miljö och livsmedel tre gånger utan anmärkning. Vi har SAM, brandövningar och utbildning i barn-HLR.

När jag läser de förslag som framför allt Miljöpartiet och Vänsterpartiet lägger fram om friskolor, och argumenten om att pengar hamnar i stora utländska riskkapitalisters fickor får jag en klump i halsen. Jag är ingen riskkapitalist och jag har inga konton på Caymanöarna. Tillsammans med min fru har jag haft tre olika arbeten under hela uppstartsåret, men bara lön för ett. Jag blir både arg och ledsen när jag hör deras argument. Tycker verkligen (MP) och (V) att jag är en så dålig människa och en parasit i samhället bara för att jag driver en privat förskola?

Hur kan någon påstå att våra barn inte mår bra av det fria skolvalet, hur kan någon säga att vi inte tar hand om vår underbara personal? Varför är det så fel att vara arbetsgivare inom den privata välfärden när så många människor i vårt land väljer just detta alternativ - ca 40 procent i Helsingborgs kommun.

Jag ser inte mig själv som en utsugare av välfärden utan som ett positivt alternativ till utvecklingen av vårt samhälle och av de som ska ta över efter mig när det är tid att kasta in handduken.

Jag tror att alla förstår att de pengar man investerar, den risk man tar att förlora hus och hem, att riskera hamna utanför det sociala skyddsnätet vid eventuell konkurs och att inte kunna ge sina egna barn en dräglig uppväxt måste på något sätt vägas upp med möjligheten att kunna driva ett företag med vinst.

Om vinstsyftet är det enda som ligger i fokus i debatten om friskolor, istället för att likställa tillsynen av både privata och offentliga alternativ, har vi valt en väg som bara går utför.

Öka tillsynen och utveckla målen, både för privat och offentligt drivna skolor, det gynnar kvaliteten. Och låt den som är bäst på att driva en verksamhet göra det, oavsett om det kan gå att tjäna en krona eller två på den! Låt möjligheten för både mig och min fru och alla andra underbara människor som har valt det som är bäst för deras barn och anhöriga att finnas kvar efter den 14 september.  

Björn Kuylenstierna
Sagobrunnens Förskola AB

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.