Anläggningen i Örestrand

Fimi Örestrand i Strandbaden, Höganäs.

Jobb och entreprenörskap för bättre integration

NYHET Publicerad

INTEGRATION "Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar." Det säger Stene Boldt på Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Stene Boldt

Stene Boldt, Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Mitt i Kullabygden ligger Örestrand, en verksamhet med hotell, camping och restaurang. I vandrarhemmet på området finns ett HVB-boende, Integrationscampus, för 32 ensamkommande flyktingar från Afghanistan och Syrien. För drygt ett år sedan startade Fimi AB och tog över verksamheten. Stene Boldt, chef för strategiska projekt, arbetar nu för en bra och snabb integration.

– Det vi driver är vad jag kallar integration på riktigt. Hotellgäster och campinggäster möter ungdomar som har flytt från krig, säger Stene Boldt. 

Fimi Örestrand arbetar med integration genom att samla kunskap om vad som händer när olika kulturer möts och göra det möjligt att integrationen sker snabbt, framgångsrikt och naturligt. I augusti 2016 startade man projektet "Ta Sats"  ett arbetssätt som liknar en pusselbit med avgörande beståndsdelar för integrationen: språk, samhällsintroduktion, sociala relationer, lärande & fritid, praktik & arbete och mål & motivation. I sommar kommer Fimi Örestrand under fyra veckor driva en språkskola för att se till att en av de viktigaste pusselbitarna finns på plats, det svenska språket.

Stene Boldt

Stene Boldt

– Jag blir fullständigt frustrerad när jag hör att många tror att privata HVB-hem kostar mer, men det är samma skattepengar som i offentlig regi. Genom att vi driver i privatregi och är kostnadseffektiva kan vi dessutom erbjuda en språkskola. Det finns de som är lycksökare och förstör för andra, men det är inte vi, säger Stene Boldt.  

Erfarenhet av praktik, jobb och entreprenörskap är grundbultar för en bättre integration. I sommar kommer även tio ungdomar från Fimi Örestrand delta på en starta-eget-utbildning genom UngDrive med möjligheten att få utveckla en affärsidé och förvandlas till entreprenör. I februari anordnade Fimi en arbetsmarknadsutbildning för ungdomarna i syfte att de skulle lära sig hur en jobbintervju går till. Nio killar genomförde hela programmet och avslutade med en resa till Stockholm och studiebesök på Sveriges Riksdag samt firande av Sveriges Nationaldag på Skansen.

Fimi Örestrand gör allt de kan för att hjälpa ungdomarna att komma ut i arbetslivet och tjäna egna pengar. Några av dem har fått jobb på olika ställen i Höganäs, allt ifrån diskare på Hamnkrogen till städare på campingen och i sommar ska sex ungdomar rusta upp stolarna som finns i restaurangen på Örestrand. Stene Boldt menar att det kanske kostar lika mycket som att lämna in stolarna men nu sätts ungdomarna i arbete och de får möjlighet att tjäna sina egna pengar.

– Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar, säger Stene Boldt.

Att Höganäs kommun vill spara pengar är uppenbart då de är tämligen skeptiska till ett Integrationscampus på Örestrand enligt Stene Boldt. Den 31 augusti går Fimi Örestrands kontrakt ut med kommunen som troligtvis vill lägga ner verksamheten. Kommunen har uppgett att det finns ett minskat antal ensamkommande samtidigt som kommunen föredrar att driva i egen regi.

– Det kan bli så att vi tvingas lägga ner i höst då kommunen inte ser vilken påverkan integration kommer kunna ha på ekonomin på längre sikt. Får vi inte ungdomarna i arbete nu, och de ska bo kvar i Sverige, kommer det bli en stor kostnad senare. Har de bott här i 18 månader nu tycker jag att vi ska satsa fullt ut, säger Stene Boldt.

Det som gör att Stene Boldt brinner för att integrationen ska lyckas är att han vill se utvecklingen hos de ensamkommande flyktingarna. Han menar även att det är sorgligt att Sverige inte tar integrationsfrågan på allvar utan att man verkar enbart se kostnader. Han vill se möjligheter i stället. Bättre integration ger bättre samhällsekonomi hävdar Stene Boldt och tillägger att om pengarna används rätt kan ungdomarna på Fimi Örestrand bli en del av framtiden tillsammans med de svenska ungdomarna.

Astrid Karlefors

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT På landsbygdsministerns bord ligger ett förslag på ny skogsvårdslag. Där föreslås att ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

”Vi måste våga vara stolta”

FÖRETAGSKLIMAT Bodens företagsklimat blir allt bättre och är nu näst bäst i länet. "Fantastiskt kul, en positiv självbild är jätteviktigt för hur en ort uppfattas av omvärlden och det är upp till oss Bodensare att vara goda ambassadörer", säger Peter Uneby som driver Sportboden i Boden.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Härryda vill inte se sig bli omsprungen 2018

FÖRETAGSKLIMAT Härryda kommun blev ny länsetta i Västra Götaland i årets undersökning av Lokalt Företagsklimat, och höjde sig dessutom till plats fyra i Sverige. ”Det är fantastiskt roligt, men det är viktigt att inte falla i behållafällan. Det gäller att arbeta framåt, och fokusera på de områden där vi kan bli bättre,” säger Fredrik Olsson, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.
NYHET Publicerad:

Spånga centrum stänger i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Spånga centrum följer handlarna i Husby. På torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten. ”Det här måste få ett stopp”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.