Anläggningen i Örestrand

Fimi Örestrand i Strandbaden, Höganäs.

Jobb och entreprenörskap för bättre integration

NYHET Publicerad

INTEGRATION "Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar." Det säger Stene Boldt på Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Stene Boldt

Stene Boldt, Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Mitt i Kullabygden ligger Örestrand, en verksamhet med hotell, camping och restaurang. I vandrarhemmet på området finns ett HVB-boende, Integrationscampus, för 32 ensamkommande flyktingar från Afghanistan och Syrien. För drygt ett år sedan startade Fimi AB och tog över verksamheten. Stene Boldt, chef för strategiska projekt, arbetar nu för en bra och snabb integration.

– Det vi driver är vad jag kallar integration på riktigt. Hotellgäster och campinggäster möter ungdomar som har flytt från krig, säger Stene Boldt. 

Fimi Örestrand arbetar med integration genom att samla kunskap om vad som händer när olika kulturer möts och göra det möjligt att integrationen sker snabbt, framgångsrikt och naturligt. I augusti 2016 startade man projektet "Ta Sats"  ett arbetssätt som liknar en pusselbit med avgörande beståndsdelar för integrationen: språk, samhällsintroduktion, sociala relationer, lärande & fritid, praktik & arbete och mål & motivation. I sommar kommer Fimi Örestrand under fyra veckor driva en språkskola för att se till att en av de viktigaste pusselbitarna finns på plats, det svenska språket.

Stene Boldt

Stene Boldt

– Jag blir fullständigt frustrerad när jag hör att många tror att privata HVB-hem kostar mer, men det är samma skattepengar som i offentlig regi. Genom att vi driver i privatregi och är kostnadseffektiva kan vi dessutom erbjuda en språkskola. Det finns de som är lycksökare och förstör för andra, men det är inte vi, säger Stene Boldt.  

Erfarenhet av praktik, jobb och entreprenörskap är grundbultar för en bättre integration. I sommar kommer även tio ungdomar från Fimi Örestrand delta på en starta-eget-utbildning genom UngDrive med möjligheten att få utveckla en affärsidé och förvandlas till entreprenör. I februari anordnade Fimi en arbetsmarknadsutbildning för ungdomarna i syfte att de skulle lära sig hur en jobbintervju går till. Nio killar genomförde hela programmet och avslutade med en resa till Stockholm och studiebesök på Sveriges Riksdag samt firande av Sveriges Nationaldag på Skansen.

Fimi Örestrand gör allt de kan för att hjälpa ungdomarna att komma ut i arbetslivet och tjäna egna pengar. Några av dem har fått jobb på olika ställen i Höganäs, allt ifrån diskare på Hamnkrogen till städare på campingen och i sommar ska sex ungdomar rusta upp stolarna som finns i restaurangen på Örestrand. Stene Boldt menar att det kanske kostar lika mycket som att lämna in stolarna men nu sätts ungdomarna i arbete och de får möjlighet att tjäna sina egna pengar.

– Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar, säger Stene Boldt.

Att Höganäs kommun vill spara pengar är uppenbart då de är tämligen skeptiska till ett Integrationscampus på Örestrand enligt Stene Boldt. Den 31 augusti går Fimi Örestrands kontrakt ut med kommunen som troligtvis vill lägga ner verksamheten. Kommunen har uppgett att det finns ett minskat antal ensamkommande samtidigt som kommunen föredrar att driva i egen regi.

– Det kan bli så att vi tvingas lägga ner i höst då kommunen inte ser vilken påverkan integration kommer kunna ha på ekonomin på längre sikt. Får vi inte ungdomarna i arbete nu, och de ska bo kvar i Sverige, kommer det bli en stor kostnad senare. Har de bott här i 18 månader nu tycker jag att vi ska satsa fullt ut, säger Stene Boldt.

Det som gör att Stene Boldt brinner för att integrationen ska lyckas är att han vill se utvecklingen hos de ensamkommande flyktingarna. Han menar även att det är sorgligt att Sverige inte tar integrationsfrågan på allvar utan att man verkar enbart se kostnader. Han vill se möjligheter i stället. Bättre integration ger bättre samhällsekonomi hävdar Stene Boldt och tillägger att om pengarna används rätt kan ungdomarna på Fimi Örestrand bli en del av framtiden tillsammans med de svenska ungdomarna.

Astrid Karlefors

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelsverket kovänder: Går med på betalning i efterhand

REGLER En delseger har uppnåtts för alla företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll: Livsmedelsverket kräver nu att de omstridda debiteringarna endast ska ske i efterhand, till skillnad från idag. "Äntligen", säger hotellägaren Richard Larson.
NYHET Publicerad:

Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Verkstadsföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Satsning på bättre service i Haninges näringslivsstrategi

FÖRETAGSKLIMAT Kortare handläggningstider kommer högt upp när företagen i Haninge listar de viktigaste åtgärderna för att förbättra företagsklimatet i kommunen. Sedan 2007 har företagen upplevt att den service de får i sina kontakter med kommunen har försämrats. I den senaste mätningen når betyget inte upp till godtagbart. Det vill Haninge kommunen nu förändra. I den nya näringslivsplanen finns tydligt fokus på ett mer kundorienterat perspektiv i företagarkontakterna.
NYHET Publicerad:

Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter. En av dom var Jessica Polfjärd riksdagsledamot för Moderaterna. "Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar", säger Joakim men också generellt om företagsklimatet i Västerås och i Sverige.
NYHET Publicerad:

Inbjudan fick Pia att svara direkt

FÖRETAGSKLIMAT Det hela började med ett enkelt vykort. Madelene Hjelm, som tillsammans med sin man Arnt Hjelm driver IB Transport Mälardalen, har haft växande svårigheter både gällande rekrytering och transportregelverken. Därför beslutade hon sig för att bjuda in den socialdemokratiska riksdagsledamoten Pia Nilsson.
NYHET Publicerad:

Otryggheten i Nordstan påverkar näringslivet

GÖTEBORG Varje år lägger handeln ner 11 miljarder kronor på väktare och säkerhet. Ändå är det fler som känner sig mer otrygga idag än vad de gjorde för två år sedan.
NYHET Publicerad:

Hotellvisionärernas modiga beslut: ”Vi tog chansen”

REGELTILLÄMPNING ”Så länge lagen är tolkningsbar finns risk att besluten blir helt olika”, konstaterar hotellentreprenören Anna Z Dimitrievska och skickar en passning till kommunens tjänstemän: ”Lita på oss!”
NYHET Publicerad:

Varberg klättrar och tappar på årets ranking

FÖRETAGSKLIMAT Rankingresultatet för Varbergs kommun har senaste åren pekat nedåt. Men nu verkar utvecklingen ha vänt och nya kommunala satsningar börjar få genomslag.
NYHET Publicerad:

Lyssna på oss Kirunaföretagare!

FÖRETAGSKLIMAT ”Det är lätt för de styrande att tala vitt och brett om förbättringar, men de har lite svårare att kunna gå från ord till handling.” Det menar Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group, som efterlyser mer aktiva kommunföreträdare i Kiruna.
NYHET Publicerad:

Teknik mot mensvärk lockar unga

HALLÅ DÄR Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen. På sajten Hacktheworld.se låter ni videobloggaren Therese Lindgren och andra Youtube-profiler presentera tekniska lösningar på vardagliga problem. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

Nybro siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Nybro kommuns företagsklimat får bättre betyg av företagen än tidigare år men fortfarande finns det rejäl förbättringspotential. Det var kontentan när företagsklimatet presenterades på en företagarträff.
NYHET Publicerad:

"Tjänstemäns egna agendor jädrigt oroande"

FÖRETAGSKLIMAT Ingrid och Henrik Sommar driver lantbruk med mjölkproduktion, och har börjat se allt mer detaljstyrning från myndighetshåll. "I allt högre grad upplever vi att tjänstemännen har sina egna agendor, vilket är jädrigt oroande. Det är oerhört viktigt att tjänstemännen agerar förutsägbart och lagenligt och inte går efter ideologi eller godtycke", säger Ingrid Sommar.
NYHET Publicerad:

"Regeringen skjuter bredvid målet"

UTBILDNING Regeringens förslag om att öka genomströmningen i högre utbildning skjuter bredvid målet, menar Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert. ”Förslaget riskerar i värsta fall att sända signaler om att sänka kvaliteten”.
NYHET Publicerad:

Yrkeskunniga en bristvara

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Fermeco AB i Piteå är ett verkstadsföretag med 35-40 anställda som omsätter 75 miljoner. Rekrytering av personal och en ojämn konjunktur är problem, mycket beroende på konkurrens från länder som Lettland och Polen. ”Jag kan just nu direkt anställa fem personer till, men vi får inte tag i de yrkeskunniga som vi behöver”, säger Sören Öhlund som är företagets ägare och VD.
NYHET Publicerad:

Nordanstigs företagsklimat faller för andra året i rad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs kommun har fallit ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och hamnar på plats 237 av totalt 290 kommuner. Kommunalrådet Monica Olsson (S) säger att kommunen har mycket att jobba med, men menar också att placeringen bara är en jämförelse med andra kommuner. "Vi har i vissa delar blivit bättre men det syns inte eftersom vi i totalrankingen har tappat placeringar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Vinnande koncept i Essunga

FÖRETAGSKLIMAT I Essunga kommun har arbetet med företagsklimatet länge varit en prioriterad fråga som hamnar högt upp på den politiska agendan. Det har genom åren gett resultat i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Daniel Andersson, kommunalråd i Essunga kommun, menar att det vinnande konceptet är att ett gott företagsklimat ska genomsyra hela kommunens arbete och finnas hos varje medarbetare.
NYHET Publicerad:

Matchar unga och jobb

ENTREPRENÖRSKAP Missmatchning, rekryteringsproblem och ungdomsutflyttning är tre vanliga problem på många orter. I Skellefteå ska nystartade Preoption jobba emot det. Man vill ge ungdomar en chans att hitta jobb på hemmaplan. Företaget har höga målsättningar.
NYHET Publicerad:

Protokoll lättläst med färgsymboler

FÖRETAGSKLIMAT Gislaveds kommun tar hjälp av färgsymboler för att företagare lättare ska förstå krångliga protokoll. ”Om inte ens jag förstår vad som menas, hur kan jag då begära att andra ska göra det", säger Susanne Norberg, bygg- och miljöchef.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.