Anläggningen i Örestrand

Fimi Örestrand i Strandbaden, Höganäs.

Jobb och entreprenörskap för bättre integration

NYHET Publicerad

INTEGRATION "Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar." Det säger Stene Boldt på Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Stene Boldt

Stene Boldt, Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Mitt i Kullabygden ligger Örestrand, en verksamhet med hotell, camping och restaurang. I vandrarhemmet på området finns ett HVB-boende, Integrationscampus, för 32 ensamkommande flyktingar från Afghanistan och Syrien. För drygt ett år sedan startade Fimi AB och tog över verksamheten. Stene Boldt, chef för strategiska projekt, arbetar nu för en bra och snabb integration.

– Det vi driver är vad jag kallar integration på riktigt. Hotellgäster och campinggäster möter ungdomar som har flytt från krig, säger Stene Boldt. 

Fimi Örestrand arbetar med integration genom att samla kunskap om vad som händer när olika kulturer möts och göra det möjligt att integrationen sker snabbt, framgångsrikt och naturligt. I augusti 2016 startade man projektet "Ta Sats"  ett arbetssätt som liknar en pusselbit med avgörande beståndsdelar för integrationen: språk, samhällsintroduktion, sociala relationer, lärande & fritid, praktik & arbete och mål & motivation. I sommar kommer Fimi Örestrand under fyra veckor driva en språkskola för att se till att en av de viktigaste pusselbitarna finns på plats, det svenska språket.

Stene Boldt

Stene Boldt

– Jag blir fullständigt frustrerad när jag hör att många tror att privata HVB-hem kostar mer, men det är samma skattepengar som i offentlig regi. Genom att vi driver i privatregi och är kostnadseffektiva kan vi dessutom erbjuda en språkskola. Det finns de som är lycksökare och förstör för andra, men det är inte vi, säger Stene Boldt.  

Erfarenhet av praktik, jobb och entreprenörskap är grundbultar för en bättre integration. I sommar kommer även tio ungdomar från Fimi Örestrand delta på en starta-eget-utbildning genom UngDrive med möjligheten att få utveckla en affärsidé och förvandlas till entreprenör. I februari anordnade Fimi en arbetsmarknadsutbildning för ungdomarna i syfte att de skulle lära sig hur en jobbintervju går till. Nio killar genomförde hela programmet och avslutade med en resa till Stockholm och studiebesök på Sveriges Riksdag samt firande av Sveriges Nationaldag på Skansen.

Fimi Örestrand gör allt de kan för att hjälpa ungdomarna att komma ut i arbetslivet och tjäna egna pengar. Några av dem har fått jobb på olika ställen i Höganäs, allt ifrån diskare på Hamnkrogen till städare på campingen och i sommar ska sex ungdomar rusta upp stolarna som finns i restaurangen på Örestrand. Stene Boldt menar att det kanske kostar lika mycket som att lämna in stolarna men nu sätts ungdomarna i arbete och de får möjlighet att tjäna sina egna pengar.

– Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar, säger Stene Boldt.

Att Höganäs kommun vill spara pengar är uppenbart då de är tämligen skeptiska till ett Integrationscampus på Örestrand enligt Stene Boldt. Den 31 augusti går Fimi Örestrands kontrakt ut med kommunen som troligtvis vill lägga ner verksamheten. Kommunen har uppgett att det finns ett minskat antal ensamkommande samtidigt som kommunen föredrar att driva i egen regi.

– Det kan bli så att vi tvingas lägga ner i höst då kommunen inte ser vilken påverkan integration kommer kunna ha på ekonomin på längre sikt. Får vi inte ungdomarna i arbete nu, och de ska bo kvar i Sverige, kommer det bli en stor kostnad senare. Har de bott här i 18 månader nu tycker jag att vi ska satsa fullt ut, säger Stene Boldt.

Det som gör att Stene Boldt brinner för att integrationen ska lyckas är att han vill se utvecklingen hos de ensamkommande flyktingarna. Han menar även att det är sorgligt att Sverige inte tar integrationsfrågan på allvar utan att man verkar enbart se kostnader. Han vill se möjligheter i stället. Bättre integration ger bättre samhällsekonomi hävdar Stene Boldt och tillägger att om pengarna används rätt kan ungdomarna på Fimi Örestrand bli en del av framtiden tillsammans med de svenska ungdomarna.

Astrid Karlefors

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet ska finnas i kommunens DNA

FÖRETAGSKLIMAT I Lekebergs kommun finns en kultur där företagsklimat och utveckling är i fokus och det märks i både Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och i företagsamheten bland kommunens invånare. "Vi i den kommunala organisationen ska vara möjliggörare, men inte nödvändigtvis utförare", säger Anna Andréasson näringslivs- och utvecklingschef i Lekebergs kommun.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

Vi siktar på Rättviksmodellen

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Tony Ring (m) oppositionsråd i Karlskoga. Vi vill veta vad han fick med sig från dagen.