Anläggningen i Örestrand

Fimi Örestrand i Strandbaden, Höganäs.

Jobb och entreprenörskap för bättre integration

NYHET Publicerad

INTEGRATION "Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar." Det säger Stene Boldt på Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Stene Boldt

Stene Boldt, Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.

Mitt i Kullabygden ligger Örestrand, en verksamhet med hotell, camping och restaurang. I vandrarhemmet på området finns ett HVB-boende, Integrationscampus, för 32 ensamkommande flyktingar från Afghanistan och Syrien. För drygt ett år sedan startade Fimi AB och tog över verksamheten. Stene Boldt, chef för strategiska projekt, arbetar nu för en bra och snabb integration.

– Det vi driver är vad jag kallar integration på riktigt. Hotellgäster och campinggäster möter ungdomar som har flytt från krig, säger Stene Boldt. 

Fimi Örestrand arbetar med integration genom att samla kunskap om vad som händer när olika kulturer möts och göra det möjligt att integrationen sker snabbt, framgångsrikt och naturligt. I augusti 2016 startade man projektet "Ta Sats"  ett arbetssätt som liknar en pusselbit med avgörande beståndsdelar för integrationen: språk, samhällsintroduktion, sociala relationer, lärande & fritid, praktik & arbete och mål & motivation. I sommar kommer Fimi Örestrand under fyra veckor driva en språkskola för att se till att en av de viktigaste pusselbitarna finns på plats, det svenska språket.

Stene Boldt

Stene Boldt

– Jag blir fullständigt frustrerad när jag hör att många tror att privata HVB-hem kostar mer, men det är samma skattepengar som i offentlig regi. Genom att vi driver i privatregi och är kostnadseffektiva kan vi dessutom erbjuda en språkskola. Det finns de som är lycksökare och förstör för andra, men det är inte vi, säger Stene Boldt.  

Erfarenhet av praktik, jobb och entreprenörskap är grundbultar för en bättre integration. I sommar kommer även tio ungdomar från Fimi Örestrand delta på en starta-eget-utbildning genom UngDrive med möjligheten att få utveckla en affärsidé och förvandlas till entreprenör. I februari anordnade Fimi en arbetsmarknadsutbildning för ungdomarna i syfte att de skulle lära sig hur en jobbintervju går till. Nio killar genomförde hela programmet och avslutade med en resa till Stockholm och studiebesök på Sveriges Riksdag samt firande av Sveriges Nationaldag på Skansen.

Fimi Örestrand gör allt de kan för att hjälpa ungdomarna att komma ut i arbetslivet och tjäna egna pengar. Några av dem har fått jobb på olika ställen i Höganäs, allt ifrån diskare på Hamnkrogen till städare på campingen och i sommar ska sex ungdomar rusta upp stolarna som finns i restaurangen på Örestrand. Stene Boldt menar att det kanske kostar lika mycket som att lämna in stolarna men nu sätts ungdomarna i arbete och de får möjlighet att tjäna sina egna pengar.

– Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar, säger Stene Boldt.

Att Höganäs kommun vill spara pengar är uppenbart då de är tämligen skeptiska till ett Integrationscampus på Örestrand enligt Stene Boldt. Den 31 augusti går Fimi Örestrands kontrakt ut med kommunen som troligtvis vill lägga ner verksamheten. Kommunen har uppgett att det finns ett minskat antal ensamkommande samtidigt som kommunen föredrar att driva i egen regi.

– Det kan bli så att vi tvingas lägga ner i höst då kommunen inte ser vilken påverkan integration kommer kunna ha på ekonomin på längre sikt. Får vi inte ungdomarna i arbete nu, och de ska bo kvar i Sverige, kommer det bli en stor kostnad senare. Har de bott här i 18 månader nu tycker jag att vi ska satsa fullt ut, säger Stene Boldt.

Det som gör att Stene Boldt brinner för att integrationen ska lyckas är att han vill se utvecklingen hos de ensamkommande flyktingarna. Han menar även att det är sorgligt att Sverige inte tar integrationsfrågan på allvar utan att man verkar enbart se kostnader. Han vill se möjligheter i stället. Bättre integration ger bättre samhällsekonomi hävdar Stene Boldt och tillägger att om pengarna används rätt kan ungdomarna på Fimi Örestrand bli en del av framtiden tillsammans med de svenska ungdomarna.

Astrid Karlefors

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Timrå stadigt i topp

FÖRETAGSKLIMAT Sedan tio år ligger Timrå i topp bland norrländska kommuner vad gäller företagsklimat. Det är resultatet av ett strategiskt arbete som påbörjades i början av 2000-talet. ”Jag har upplevt smidighet, snabbhet, kommunikation på ett klokt sätt och framför allt resultat”, berättar företagaren Jonas Olert. På tisdag släpps årets ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner.
NYHET Publicerad:

Mullsjö ska tillbaka till toppen

FÖRETAGSKLIMAT Efter att förra året ha varit den kommun i Jönköpings län med bäst sammanfattande omdöme av lokalt företagsklimat så tappar Mullsjö i år förstaplatsen till Gnosjö. Trots det har man högre sammanfattande omdöme än förra året, och når i år en ny toppnotering på 4.32.
NYHET Publicerad:

Företagsdag i Sandviken stärkte banden mellan kommun och företag

FÖRETAGSKLIMAT Den 20 september arrangerade Sandvikens kommun en företagsdag vars syfte var att öka dialogen mellan kommunens politiker, tjänstemän och företagarna i Sandviken. Femton tjänstemän och femton politiker ur kommunstyrelsen genomförde under dagen tre företagsbesök var för att samla intryck och lära sig mer om företagens förutsättningar och behov.
NYHET Publicerad:

Fler parkeringar och lokaler för växande företag på Lidingö för att nå topp 10

FÖRETAGSKLIMAT Hur kan Lidingös företagsklimat bli bättre? Det var frågan i fokus när företagare och politiker träffades på Högberga Gård på Lidingö för en walk&talk. Tillsammans vill Lidingös företagare, politiker och tjänstemän ändra på den negativa utvecklingen i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Ett steg framåt är den näringslivspolicy som Lidingö stad har tagit fram men några utmaningar finns ändå i staden.
NYHET Publicerad:

“Gör det lättare att rekrytera!”

FÖRETAGSKLIMAT Se till att nyanlända snabbare kommer in på arbetsmarknaden, och säg nej till förslaget om stopp för vinster i välfärden. Det var de viktigaste punkterna när Svenskt Näringsliv Västernorrland samlade länets företag för att fånga upp aktuella utmaningar för jobbskaparna i länet.
NYHET Publicerad:

Bristande utbud hämmar utvecklingen

JOBBSKAPARNA Som VD, grundare och delägare brinner Magnus för sitt yrke och hantverk. Men som företagare märker han hur bristande utbud av rätt kompetens försvårar, inte bara för honom, utan för företagande i hela landet.
NYHET Publicerad:

Språkhinder för småföretag på den digitala EU-marknaden

E-HANDEL I takt med att e-handeln växer ökar också möjligheterna att vända sig till marknader utanför Sveriges gränser. Leif-Erik Johansson, vd på Modehuset Chic, har förutom en fysisk butik i Oskarshamn även en webbshop för att stå sig i konkurrensen när marknaden svänger mot en mer e-handelsintensiv försäljning.
NYHET Publicerad:

”Det händer att vi behandlas som om vi vore barn”

FÖRETAGSKLIMAT Att hitta kunniga medarbetare och att handskas med offentlig byråkrati – se där två utmaningar för Hans Palmgren, vd för Palmgrengruppen som bland annat driver Isaberg Höganloft, omfattande restaurang, konferens, catering, event och golf. Anläggningen ligger i Hestra, Gislaveds kommun.
NYHET Publicerad:

”Ett bra näringslivsklimat bygger en kommun”

FÖRETAGSKLIMAT Mycket har gjorts men mycket kan också göras ännu bättre. Attityden till företag och företagande är fortfarande en angelägen fråga som man måste jobba hårdare med. Det framkom i diskussionerna när näringslivsenheten i Karlskrona kommun tillsammans med Svenskt Näringsliv genomförde ett dialogmöte om företagsklimatet och vad som bör göras för att det ska bli bättre.
NYHET Publicerad:

Falkenbergarna nöjer sig inte med högst betyg

FÖRETAGSKLIMAT Fler kommuner än någonsin får höga betyg av företagen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning om lokalt företagsklimat. Falkenbergs kommun är inget undantag. I Hallands län är det just Falkenberg som får högst betyg av företagen.
NYHET Publicerad:

”Om vi inte är konkurrenskraftiga, finns vi inte här”

FÖRETAGSKLIMAT Michael Jonsson är ägare och VD till AD-Plast AB i Anderstorp, Gislaveds kommun. I sin moderna och högeffektiva verksamhet tillverkar bolaget bland annat plastdetaljer till fordons-, bygg-, elektronik- och möbelindustrin. Det är bra tryck för närvarande, men byråkratiskt regelrytteri fördyrar.
NYHET Publicerad:

Utbildningarna måste skärpa kvaliteten

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Tillgång på kompetens är det största hotet. Det gäller nog hela branschen men framförallt verksamheterna utanför städerna”, säger Martin Rosvall Hansson, vd och ägare Flädiegruppen. Kompetensbrist och låg utbildningsnivå hämmar tillväxten inom hotell- och restaurangbranschen, extra svårt blir det för företagen belägna utanför stadskärnan.
NYHET Publicerad:

Blir Sollentuna bäst för företagarna?

FÖRETAGSKLIMAT Efter flera topp fem platser i rankingen av det lokala företagsklimatet siktar Sollentuna på att detronisera grannkommunen Solna från första platsen. "Förra året startades 554 nya företag vilket är ett nytt rekord."säger Henrik Thunes, kommunstyrelsen ordförande.
NYHET Publicerad:

Förarbrist tvärnit för åkeribranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska åkare får allt större problem med att hitta utbildad arbetskraft. Det börjar bli en flaskhals. "När vi inte kan hitta tillräckligt många förare tvingas vi stå med tomma lastbilar", säger Jan Runberg, personalchef på Jale Åkeri i Mora.
NYHET Publicerad:

Kommunens ointresse ledde till företagsflytt

FÖRETAGSKLIMAT Var femte företagare överväger att lämna sin kommun. Det visar siffror från Företagsklimat.se. För Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage, gick flyttlasset till grannkommunen Vårgårda. ”Vi flyttade vårt företag och 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagare missnöjda – politiker hyllar

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna i Osby är inte alls lika nöjda med kommunens företagsklimat som politikerna är. ”För att våra betyg ska kunna närma sig varandra så krävs det att man förbättrar attityderna, kommunikationen och dialogen, säger företagaren Mats Svensson, Protech Food Machinery.
NYHET Publicerad:

Var femte företagare överväger att lämna sin kommun

KOMMENTAR 31 300 företagare har svarat på frågan om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Var femte företagare svarade ja. Att så många har funderat på att byta kommun skickar en stark signal till politiken att växla upp näringslivsarbetet.
NYHET Publicerad:

Mellby Garage flyttade till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Varje dag funderar företagare runt om i Sverige i vilken kommun, eller i vilket land, det är mest gynnsamt att driva sin verksamhet. För Mellby Garage handlade valet av kommun om behovet av nya lokaler. ”Det lokala företagsklimatet, bemötandet och attityden hos både tjänstemän och kommunpolitiker spelar stor roll. I vårt fall innebar det att vi flyttade vårt företag och våra 21 arbetstillfällen över kommungränsen.”, säger Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage AB.
NYHET Publicerad:

Nytt näringslivsprogram för ett bättre företagsklimat i Töreboda

FÖRETAGSKLIMAT I årets upplaga av Svenskt Näringslivs enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat så har Töreboda kommun höjt sitt sammanfattande omdöme från 3.84 till 4.08, kommunens högsta betyg någonsin. Det innebär även att man placerar sig på delad andraplats i Skaraborg.
NYHET Publicerad:

Åkeriföretagen: Glömska straffas hårdare än fusk

REGELKRÅNGEL Det är billigare att fuska än att göra fel. Det är innebörden i en dom från Högsta förvaltningsdomstolen och som upprör åkerinäringen. Minsta fel i hanteringen av färdskrivarna bestraffas obönhörligen med höga böter medan fifflarna kommer undan med mindre belopp. "Det är en käftsmäll mot hela åkerinäringen", säger åkeriföretagen.