"Livet är som en apelsin"

NYHET Publicerad

FRAMTIDENS FÖRETAGARE "Min dröm är att i framtiden kunna sitta med ett stort glas apelsinjuice i handen och vara stolt och glad över vad jag har lyckats åstadkomma och inte titta tillbaka på livet undrandes varför jag inte vågade." Så skriver Sigrid Aas, en av de elever från Sveaskolan som deltog i samverkansprojektet Framtidens företagare mellan Sveaskolan och Svenskt Näringsliv Skåne.

Sigrid Aas

Sigrid Aas

Uppsatstävlingen, där Sigrid kom på första plats, var den avslutande delen av projektet, men innan dess fick eleverna ta del av en sista inspirationsföreläsning från Universalpixel.

Universalpixel grundades 2010 av Nathalie Lameri och Imad Ibrahim. Företaget är en webbaserad design community där man kan tävla varannan vecka om bästa design på t-shirts och tygväskor. Kunder har också tillgång till deras webbutik. 2012 ville företagarna ta sin idé ett steg längre och lanserade ett minibutikssystem där kunder genom en automat kan köpa t-shirtar.

– Vi ville göra något med internethandel men det skulle ändå vara fysiskt. Efter att vi lanserade t-shirtautomaten märkte vi att kunderna ville prova tröjorna innan de köpte dem. Det var då vi började utveckla tanken med den virtuella spegeln, säger Nathalie.

Genom att använda sig av KINECT-tekniken kan en kund virtuellt i 3D prova den t-shirt som man är intresserad av att köpa i t-shirtautomaten. Tekniken för hur en kund ska kunna prova t-shirtarna utvecklas av företaget hela tiden. Vad som också utvecklas hela tiden är ursprungstanken vad Universalpixel sysslar med som företag.

– Vi började med att blogga om vår idé och då genom att utlysa tävlingar om bästa design där man fick rösta på det bidrag som var snyggast. Det konceptet blev väldigt populärt och vi märkte också att det var intressant för artister att designa sina egna tröjor. Då startade vi ”Design by me” som också fick ett bra genomslag. Hela tiden har företaget utvecklats och den grundidé som vi från början hade har också utvecklats, säger Imad.

För Universalpixel är det roligt att komma ut och träffa elever på det sätt som de gör genom samverkansprojektet.

– Ni behöver inte gå en speciell utbildning för att en dag kunna starta ett företag, det har inte vi gjort. Många av er vet kanske inte vad ni vill göra i framtiden. Vi vill bara berätta om hur vi valde att göra och kanske inspirera er därigenom att en dag våga satsa om ni skulle vilja starta ett eget företag, säger Imad till niorna på Sveaskolan.

– Just denna målgrupp 13 till 19 år är vår största målgrupp och det är väldigt givande för oss att se hur eleverna tycker och tänker kring vårt koncept. Samtidigt är det så kul att få vara här och försöka inspirera dem, säger Nathalie.

Inspirerad blev eleverna och den elev som uttryckte denna känsla på ett fantasifullt och bra sätt var Sigrid. Sigrid beskriver i sin uppsats att dessa olika entreprenörer har fått henne att inse att livet är som en apelsin och att ”desto mer du vill och desto mer du jobbar för dina drömmar desto mer juice pressar du ut ur apelsinen.”

Sigrid upptäckte när hon satte sig ner för att skriva uppsatsen att alla företagarna hade samma grundtankar. Dessa grundtankar ville hon fokusera på i sin uppsats och visa på hur bra företagarna hade varit på att förmedla dem.

– Först var det svårt att få ner dessa kärnegenskaper då de alla hade sagt så många bra och olika saker, men jag kunde efter en liten stund se vissa röda trådar genom budskapen som de alla betonade som jag tyckte var värda att understryka, säger Sigrid.

Att få lyssna till entreprenörer och ta del av deras vardag på liknande sätt som Sigrid fått göra med de andra eleverna på Sveaskolan har hon tidigare inte varit med om.

– För mig har detta varit oerhört givande. Att få ha riktiga entreprenörer som både kan inspirera men också berätta om sin vardag och hur det verkligen går till att driva ett företag har varit lärorikt. Själv börjar jag gymnasiet till hösten och likaså mina klasskompisar. När vi är färdiga där kommer några av oss att börja jobba och då måste vi veta vad det finns för alternativ, säger Sigrid.

Till hösten börjar Sigrid på Procivitas naturvetenskapliga program men innan dess väntar ett sommarlov. Det hon tar med sig från dessa inspirationsveckor är att hon insett att vi lever bara en gång. Under denna tid måste man våga satsa och ta risker om hon en dag ska kunna sitta och titta på sitt glas med apelsinjuice och inte ångra något.

Johanna DahlFler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
NYHET Publicerad:

Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
NYHET Publicerad:

Miljöbron för samman studenter och företagare

SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
NYHET Publicerad:

En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna och Anna

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Får man ljuga bara för att man tycker saker?

KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
NYHET Publicerad:

Så kan ditt företag få hjälp att exportera

INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Flygskatten är extra skadlig för Skåne

DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!
NYHET Publicerad:

Skolföretag ryter ifrån mot vinsttaket

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens förslag om ett vinsttak inom välfärden skulle i praktiken innebära att de flesta företag tvingas stänga ned. I en debattartikel i Kvällsposten beskriver fyra företagare från Skåne sin syn på förslaget. Läs den här!