Panelen

Från vänster Jan-Olof Bengtsson, moderator, Camilla Säll, rektor Kastanjeskolan, Maria Arneng, vd Läxhjälpen, Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas Riksförbund, Jonas Olofsson, utbildningsforskare Malmö högskola och Anders Malmqvist, grundskoledirektör i Malmö stad.

Malmös största utmaning

NYHET Publicerad

UTBILDNING ”6000 nya grundskoleplatser behövs i Malmö inom 4 år. Samtidigt som man köper baracker för att klara av att möta behovet av utbildningsplatser motarbetar Malmö privata alternativ”. Det säger Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund.

Mikaela Valtersson

Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund.

Malmö ligger sedan länge enligt mätningar i botten av Sveriges kommuner när det gäller skolresultaten. Den negativa trenden börjar långsamt vändas till det bättre men hur kommer vi vidare och kan näringslivet vara med och bidra till lösningen? Dessa frågor diskuterades under ett lunchseminarium i Malmö som Svenskt Näringsliv bjudit in till.

Några av friskolorna lyfte fram att det dels är svårt att etablera sig i Malmö, dels efterlyste de bättre samarbete med staden.

Kunskapsskolan har försökt starta skola i Malmö under många år och har misslyckats. De har fått tillstånd men det krävs mycket mer än bara ett tillstånd innan man kan starta en verksamhet. Exempelvis är man beroende av kommunen för att få bygglov och det är oerhört svårt att få det i Malmö stad. De har även försökt att tillsammans med NCC starta en fyraårig teknisk gymnasieutbildning men fått nej från Malmö stad.

– Kunskapsskolans teknikprogram drivs med framgång i Stockholm och Göteborg. Det är konstigt att Malmö stad säger nej till en utbildning som leder till jobb, säger Mikaela Valtersson.

Mikaela Valtersson gav också sin syn på vad skolan behöver för att lyckas. Hon framhöll att det krävs mer frihet, mer innovation och nya idéer.

35 procent av alla ungdomar i Malmö klarar inte att uppnå kunskapsmålen som krävs för att söka till gymnasiet. Det borde leda till en kraftsamling.

– Det finns resurser i Malmö – det är inte det som är problemet utan det handlar om hur man jobbar.  Alla borde lägga energi på att jobba tillsammans – kommun, friskolor, organisationer, näringsliv – istället för att motarbeta varandra.  Man måste hjälpas åt för att höja resultaten, säger Mikaela Valtersson.

Malmös skolresultat visar en svag positiv utveckling men det är fortfarande en lång resa kvar.

– Många nya grundskoleplatser kommer behövas inom de närmsta tio åren. Vi kan inte tillgodose behovet av nya platser i framtiden utan friskolor, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö.

Anders Malmquist

Anders Malmquist grundskoledirektör i Malmö stad.

I Sverige har vi ingen stark tradition av CSR men företagen börjar anamma det mer och mer och näringslivet kan bidra till att höja skolresultaten just via CSR- initiativ, så som mentorer eller läxhjälp.

Arneng

Maria Arneng vd för Läxhjälpen.

Maria Arneng är vd för Läxhjälpen, en icke vinstdrivande stiftelse som med stöd från näringslivet bedriver gratis, resultatfokuserad läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden.

– Näringslivet ser det som en vinst. I Malmö finns många skolor med resultat under rikssnittet och därför är behovet av läxhjälp i Malmö stort. Vi har mätt resultat i 7 år och Läxhjälpen är ett konkret koncept som fungerar, säger Maria Arneng.

Alla enades om att genom att ha kontakt på olika sätt, som till exempel genom detta möte, är givande. Bara genom dialog kan vi få ökad fokus på att det är samarbete som är ett av framgångskriterierna för bättre skolresultat i Malmö.

Hanna Fjellström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Årets julkalender 2017 - alla luckor

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.