Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Mannen med nio företagarliv

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015, Martin Jörgensen, ger ett vänligt och avslappnat intryck när han hälsar oss välkomna i den väldoftande Lakritsfabriken i Helsingborg. Han visar stolt upp sitt diplom från finalen och prisutdelningen som genomfördes dagen före. ”Det får stå här i butiken tillsammans med mina andra priser så att alla kan se”, säger Martin Jörgensen stolt.

Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa” tas fram genom att allmänheten nominerar och sedan röstar fram vinnaren och 2015 års vinnare i Skåne blev Martin Jörgensen.

Han berättar att han under hela sitt liv varit intresserad av entreprenörskap.

– Det är faktiskt ingenting som jag har reflekterat över innan men jag var nog företagsam redan i tidig ålder. Jag ordnade discon för att dra in pengar till klassresan och hade tusen idéer, även om alla inte genomfördes så klart, säger Martin Jörgensen.

Efter restaurangskolan 1982 fram till 1988 hann Martin Jörgensen prova på en hel del. Han började arbeta som kock i ett halvår, efter det arbetade han inom kyrkan som församlingsassistent, praktiserade på Helsingborgs Dagblads annonsavdelning, gjorde lumpen, var köksmästare på ett fartyg, startade en cateringfirma och arbetade som hovmästare.

Därefter flyttade han till Stockholm för att utbilda sig till sommelier. 1991 startade Martin Jörgensen sitt andra egna företag, Rent a Tent i Göteborg. Under samma period såg han en annons om ett litet golfcafé i Kungsbacka som han valde att köpa. 

Trots en stor livskris 1996 med skulder och utan arbete lyckades Martin Jörgensen resa sig igen. Han köpte en gammal bil och åkte till Frankrike för att kolla på vinodlingar och bli inspirerad på nytt.

– Det är bara att resa sig igen och lämna det dåliga bakom sig. Jag skrev mycket dagbok för att bearbeta mina problem och så hade jag en bok som jag skrev nya idéer i. Jag tror att en riktigt företagsam människa reser sig trots motgångar och kommer igen starkare än förut, man måste bara våga och orka satsa, säger han.

Martin Jörgensens kreativa sida har alltid funnits nära till hands. Fem år senare var han tillbaka på toppen som vd på hotell Kullaberg i Mölle. 

– Att komma tillbaka handlar nog bara om att ”leave it behind you” och gå vidare. Jag jobbade väldigt mycket för att bli skuldfri. Efter min tid på hotell Kullaberg skulle jag och en vän, Marcus, starta Kulla Event. Medan vi höll på att bygga hade jag mina vinprovningar och serveringar att falla tillbaka på men det hade inte Marcus så han hoppade av. 2003 blev jag erbjuden ett jobb som säljare på ett vinföretag. Jag sa att jag inte var en säljare men man trodde på min så jag fick ändå jobbet. Tävlingsmänniskan i mig gjorde att jag lyckades sälja mest av alla så det var lyckat, säger Martin Jörgensen.

2005 började han sälja importerad choklad från USA. Samma sommar var han på Fancy Food mässan i New York där han hittade fler produkter att sälja. Martin Jörgensen startade då Scandchoco AB, ett företag som han har kvar än idag. 2009 växte idén fram om att starta ett lakritsföretag.

– Från det att vi hittade säljaren som kunde göra vår premiumlakrits i januari 2011 tog det bara tio veckor tills vi lanserade vår produkt på lakristfestivalen i Stockholm, säger han.

Idag har Martin Jörgensen flera företag förutom Lakritsfabriken och Scandchoco. Han har startat bolaget Självständig som arbetar med egenanställning. Egenanställningen ger människor möjlighet att fakturera utan att ha eget företag och för arbetsgivare att kunna anlita i stället för att anställa.

– Jag brinner för att hjälpa människor, det har jag alltid gjort. Jag tycker att det är viktigare att skapa jobb för människor än att vi tjänar en massa pengar, säger Martin Jörgensen.

Det som ger honom energi i vardagen är att bli sedd och få skapa. Men även att kunna hjälpa andra att skapa möjligheter. För att få fler företagsamma människor i Sverige tycker Martin Jörgensen att företagsamhet ska uppmärksammas redan i skolan.

– Min uppmaning till de som vill starta företag är nog att det är bara att tuta och köra. För mig finns det inget roligare och jag tycker alla ska testa på att vara företagare, avslutar Martin Jörgensen.

Diplom årets mest företagsamma människa i Skåne

Victoria Bergstrand
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Skåne är näst bäst på att söka patent

IMMATERIALRÄTT Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.
NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.