Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Mannen med nio företagarliv

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015, Martin Jörgensen, ger ett vänligt och avslappnat intryck när han hälsar oss välkomna i den väldoftande Lakritsfabriken i Helsingborg. Han visar stolt upp sitt diplom från finalen och prisutdelningen som genomfördes dagen före. ”Det får stå här i butiken tillsammans med mina andra priser så att alla kan se”, säger Martin Jörgensen stolt.

Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa” tas fram genom att allmänheten nominerar och sedan röstar fram vinnaren och 2015 års vinnare i Skåne blev Martin Jörgensen.

Han berättar att han under hela sitt liv varit intresserad av entreprenörskap.

– Det är faktiskt ingenting som jag har reflekterat över innan men jag var nog företagsam redan i tidig ålder. Jag ordnade discon för att dra in pengar till klassresan och hade tusen idéer, även om alla inte genomfördes så klart, säger Martin Jörgensen.

Efter restaurangskolan 1982 fram till 1988 hann Martin Jörgensen prova på en hel del. Han började arbeta som kock i ett halvår, efter det arbetade han inom kyrkan som församlingsassistent, praktiserade på Helsingborgs Dagblads annonsavdelning, gjorde lumpen, var köksmästare på ett fartyg, startade en cateringfirma och arbetade som hovmästare.

Därefter flyttade han till Stockholm för att utbilda sig till sommelier. 1991 startade Martin Jörgensen sitt andra egna företag, Rent a Tent i Göteborg. Under samma period såg han en annons om ett litet golfcafé i Kungsbacka som han valde att köpa. 

Trots en stor livskris 1996 med skulder och utan arbete lyckades Martin Jörgensen resa sig igen. Han köpte en gammal bil och åkte till Frankrike för att kolla på vinodlingar och bli inspirerad på nytt.

– Det är bara att resa sig igen och lämna det dåliga bakom sig. Jag skrev mycket dagbok för att bearbeta mina problem och så hade jag en bok som jag skrev nya idéer i. Jag tror att en riktigt företagsam människa reser sig trots motgångar och kommer igen starkare än förut, man måste bara våga och orka satsa, säger han.

Martin Jörgensens kreativa sida har alltid funnits nära till hands. Fem år senare var han tillbaka på toppen som vd på hotell Kullaberg i Mölle. 

– Att komma tillbaka handlar nog bara om att ”leave it behind you” och gå vidare. Jag jobbade väldigt mycket för att bli skuldfri. Efter min tid på hotell Kullaberg skulle jag och en vän, Marcus, starta Kulla Event. Medan vi höll på att bygga hade jag mina vinprovningar och serveringar att falla tillbaka på men det hade inte Marcus så han hoppade av. 2003 blev jag erbjuden ett jobb som säljare på ett vinföretag. Jag sa att jag inte var en säljare men man trodde på min så jag fick ändå jobbet. Tävlingsmänniskan i mig gjorde att jag lyckades sälja mest av alla så det var lyckat, säger Martin Jörgensen.

2005 började han sälja importerad choklad från USA. Samma sommar var han på Fancy Food mässan i New York där han hittade fler produkter att sälja. Martin Jörgensen startade då Scandchoco AB, ett företag som han har kvar än idag. 2009 växte idén fram om att starta ett lakritsföretag.

– Från det att vi hittade säljaren som kunde göra vår premiumlakrits i januari 2011 tog det bara tio veckor tills vi lanserade vår produkt på lakristfestivalen i Stockholm, säger han.

Idag har Martin Jörgensen flera företag förutom Lakritsfabriken och Scandchoco. Han har startat bolaget Självständig som arbetar med egenanställning. Egenanställningen ger människor möjlighet att fakturera utan att ha eget företag och för arbetsgivare att kunna anlita i stället för att anställa.

– Jag brinner för att hjälpa människor, det har jag alltid gjort. Jag tycker att det är viktigare att skapa jobb för människor än att vi tjänar en massa pengar, säger Martin Jörgensen.

Det som ger honom energi i vardagen är att bli sedd och få skapa. Men även att kunna hjälpa andra att skapa möjligheter. För att få fler företagsamma människor i Sverige tycker Martin Jörgensen att företagsamhet ska uppmärksammas redan i skolan.

– Min uppmaning till de som vill starta företag är nog att det är bara att tuta och köra. För mig finns det inget roligare och jag tycker alla ska testa på att vara företagare, avslutar Martin Jörgensen.

Diplom årets mest företagsamma människa i Skåne

Victoria Bergstrand
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Årets julkalender 2017 - alla luckor

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.
NYHET Publicerad:

”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.