Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Mannen med nio företagarliv

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015, Martin Jörgensen, ger ett vänligt och avslappnat intryck när han hälsar oss välkomna i den väldoftande Lakritsfabriken i Helsingborg. Han visar stolt upp sitt diplom från finalen och prisutdelningen som genomfördes dagen före. ”Det får stå här i butiken tillsammans med mina andra priser så att alla kan se”, säger Martin Jörgensen stolt.

Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa” tas fram genom att allmänheten nominerar och sedan röstar fram vinnaren och 2015 års vinnare i Skåne blev Martin Jörgensen.

Han berättar att han under hela sitt liv varit intresserad av entreprenörskap.

– Det är faktiskt ingenting som jag har reflekterat över innan men jag var nog företagsam redan i tidig ålder. Jag ordnade discon för att dra in pengar till klassresan och hade tusen idéer, även om alla inte genomfördes så klart, säger Martin Jörgensen.

Efter restaurangskolan 1982 fram till 1988 hann Martin Jörgensen prova på en hel del. Han började arbeta som kock i ett halvår, efter det arbetade han inom kyrkan som församlingsassistent, praktiserade på Helsingborgs Dagblads annonsavdelning, gjorde lumpen, var köksmästare på ett fartyg, startade en cateringfirma och arbetade som hovmästare.

Därefter flyttade han till Stockholm för att utbilda sig till sommelier. 1991 startade Martin Jörgensen sitt andra egna företag, Rent a Tent i Göteborg. Under samma period såg han en annons om ett litet golfcafé i Kungsbacka som han valde att köpa. 

Trots en stor livskris 1996 med skulder och utan arbete lyckades Martin Jörgensen resa sig igen. Han köpte en gammal bil och åkte till Frankrike för att kolla på vinodlingar och bli inspirerad på nytt.

– Det är bara att resa sig igen och lämna det dåliga bakom sig. Jag skrev mycket dagbok för att bearbeta mina problem och så hade jag en bok som jag skrev nya idéer i. Jag tror att en riktigt företagsam människa reser sig trots motgångar och kommer igen starkare än förut, man måste bara våga och orka satsa, säger han.

Martin Jörgensens kreativa sida har alltid funnits nära till hands. Fem år senare var han tillbaka på toppen som vd på hotell Kullaberg i Mölle. 

– Att komma tillbaka handlar nog bara om att ”leave it behind you” och gå vidare. Jag jobbade väldigt mycket för att bli skuldfri. Efter min tid på hotell Kullaberg skulle jag och en vän, Marcus, starta Kulla Event. Medan vi höll på att bygga hade jag mina vinprovningar och serveringar att falla tillbaka på men det hade inte Marcus så han hoppade av. 2003 blev jag erbjuden ett jobb som säljare på ett vinföretag. Jag sa att jag inte var en säljare men man trodde på min så jag fick ändå jobbet. Tävlingsmänniskan i mig gjorde att jag lyckades sälja mest av alla så det var lyckat, säger Martin Jörgensen.

2005 började han sälja importerad choklad från USA. Samma sommar var han på Fancy Food mässan i New York där han hittade fler produkter att sälja. Martin Jörgensen startade då Scandchoco AB, ett företag som han har kvar än idag. 2009 växte idén fram om att starta ett lakritsföretag.

– Från det att vi hittade säljaren som kunde göra vår premiumlakrits i januari 2011 tog det bara tio veckor tills vi lanserade vår produkt på lakristfestivalen i Stockholm, säger han.

Idag har Martin Jörgensen flera företag förutom Lakritsfabriken och Scandchoco. Han har startat bolaget Självständig som arbetar med egenanställning. Egenanställningen ger människor möjlighet att fakturera utan att ha eget företag och för arbetsgivare att kunna anlita i stället för att anställa.

– Jag brinner för att hjälpa människor, det har jag alltid gjort. Jag tycker att det är viktigare att skapa jobb för människor än att vi tjänar en massa pengar, säger Martin Jörgensen.

Det som ger honom energi i vardagen är att bli sedd och få skapa. Men även att kunna hjälpa andra att skapa möjligheter. För att få fler företagsamma människor i Sverige tycker Martin Jörgensen att företagsamhet ska uppmärksammas redan i skolan.

– Min uppmaning till de som vill starta företag är nog att det är bara att tuta och köra. För mig finns det inget roligare och jag tycker alla ska testa på att vara företagare, avslutar Martin Jörgensen.

Diplom årets mest företagsamma människa i Skåne

Victoria Bergstrand
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
NYHET Publicerad:

Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
NYHET Publicerad:

Miljöbron för samman studenter och företagare

SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
NYHET Publicerad:

En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna och Anna

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Får man ljuga bara för att man tycker saker?

KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
NYHET Publicerad:

Så kan ditt företag få hjälp att exportera

INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Flygskatten är extra skadlig för Skåne

DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!
NYHET Publicerad:

Skolföretag ryter ifrån mot vinsttaket

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens förslag om ett vinsttak inom välfärden skulle i praktiken innebära att de flesta företag tvingas stänga ned. I en debattartikel i Kvällsposten beskriver fyra företagare från Skåne sin syn på förslaget. Läs den här!