Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Mannen med nio företagarliv

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015, Martin Jörgensen, ger ett vänligt och avslappnat intryck när han hälsar oss välkomna i den väldoftande Lakritsfabriken i Helsingborg. Han visar stolt upp sitt diplom från finalen och prisutdelningen som genomfördes dagen före. ”Det får stå här i butiken tillsammans med mina andra priser så att alla kan se”, säger Martin Jörgensen stolt.

Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa” tas fram genom att allmänheten nominerar och sedan röstar fram vinnaren och 2015 års vinnare i Skåne blev Martin Jörgensen.

Han berättar att han under hela sitt liv varit intresserad av entreprenörskap.

– Det är faktiskt ingenting som jag har reflekterat över innan men jag var nog företagsam redan i tidig ålder. Jag ordnade discon för att dra in pengar till klassresan och hade tusen idéer, även om alla inte genomfördes så klart, säger Martin Jörgensen.

Efter restaurangskolan 1982 fram till 1988 hann Martin Jörgensen prova på en hel del. Han började arbeta som kock i ett halvår, efter det arbetade han inom kyrkan som församlingsassistent, praktiserade på Helsingborgs Dagblads annonsavdelning, gjorde lumpen, var köksmästare på ett fartyg, startade en cateringfirma och arbetade som hovmästare.

Därefter flyttade han till Stockholm för att utbilda sig till sommelier. 1991 startade Martin Jörgensen sitt andra egna företag, Rent a Tent i Göteborg. Under samma period såg han en annons om ett litet golfcafé i Kungsbacka som han valde att köpa. 

Trots en stor livskris 1996 med skulder och utan arbete lyckades Martin Jörgensen resa sig igen. Han köpte en gammal bil och åkte till Frankrike för att kolla på vinodlingar och bli inspirerad på nytt.

– Det är bara att resa sig igen och lämna det dåliga bakom sig. Jag skrev mycket dagbok för att bearbeta mina problem och så hade jag en bok som jag skrev nya idéer i. Jag tror att en riktigt företagsam människa reser sig trots motgångar och kommer igen starkare än förut, man måste bara våga och orka satsa, säger han.

Martin Jörgensens kreativa sida har alltid funnits nära till hands. Fem år senare var han tillbaka på toppen som vd på hotell Kullaberg i Mölle. 

– Att komma tillbaka handlar nog bara om att ”leave it behind you” och gå vidare. Jag jobbade väldigt mycket för att bli skuldfri. Efter min tid på hotell Kullaberg skulle jag och en vän, Marcus, starta Kulla Event. Medan vi höll på att bygga hade jag mina vinprovningar och serveringar att falla tillbaka på men det hade inte Marcus så han hoppade av. 2003 blev jag erbjuden ett jobb som säljare på ett vinföretag. Jag sa att jag inte var en säljare men man trodde på min så jag fick ändå jobbet. Tävlingsmänniskan i mig gjorde att jag lyckades sälja mest av alla så det var lyckat, säger Martin Jörgensen.

2005 började han sälja importerad choklad från USA. Samma sommar var han på Fancy Food mässan i New York där han hittade fler produkter att sälja. Martin Jörgensen startade då Scandchoco AB, ett företag som han har kvar än idag. 2009 växte idén fram om att starta ett lakritsföretag.

– Från det att vi hittade säljaren som kunde göra vår premiumlakrits i januari 2011 tog det bara tio veckor tills vi lanserade vår produkt på lakristfestivalen i Stockholm, säger han.

Idag har Martin Jörgensen flera företag förutom Lakritsfabriken och Scandchoco. Han har startat bolaget Självständig som arbetar med egenanställning. Egenanställningen ger människor möjlighet att fakturera utan att ha eget företag och för arbetsgivare att kunna anlita i stället för att anställa.

– Jag brinner för att hjälpa människor, det har jag alltid gjort. Jag tycker att det är viktigare att skapa jobb för människor än att vi tjänar en massa pengar, säger Martin Jörgensen.

Det som ger honom energi i vardagen är att bli sedd och få skapa. Men även att kunna hjälpa andra att skapa möjligheter. För att få fler företagsamma människor i Sverige tycker Martin Jörgensen att företagsamhet ska uppmärksammas redan i skolan.

– Min uppmaning till de som vill starta företag är nog att det är bara att tuta och köra. För mig finns det inget roligare och jag tycker alla ska testa på att vara företagare, avslutar Martin Jörgensen.

Diplom årets mest företagsamma människa i Skåne

Victoria Bergstrand
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.