deltagare yrkeslandslaget

De skånska deltagarna är, från vänster uppe: Hannah Forsberg, Johannes Johnsson, Joakim Carlsson, Simon Johansson, Kasper Svensson och Evelyn Piros.

Med vinst i sikte

NYHET Publicerad

YRKESLANDSLAGET Den 1 december öppnas dörrarna och Yrkes-EM i Göteborg är igång. Från Skåne deltar sex yrkesskickliga ungdomar som siktar på målet att delta i Yrkes-VM i Abu Dhabi 2017.

Representanter från 28 länder i Europa samlas nu för att avgöra vinnarna i Yrkes-EM, EuroSkills, Europas största yrkestävling. Ungdomarna tävlar i en lång rad yrken inom kategorierna Bygg- konstruktions- och anläggningsteknik, Industri- maskin- och verkstadsteknik, Informations- och kommunikationsteknik, Konst Kreation och Mode, Social och Personlig service samt Transport och Logistik.

Huvudsyftet med tävlingen är att öka intresset för olika yrken och att höja statusen på svensk yrkesutbildning. Förhoppningen är också att tävlingen ger en positiv utveckling av branscherna genom att kvaliteten höjs och att inspirera fler unga att välja de yrkesförberedande programmen på gymnasiet.

Vi håller tummarna för de skånska ungdomarna, önskar dem lycka till och hoppas att de når sina mål!

De skånska medverkande i yrkeslandslaget är:

  • Evelyn Piros, Malmö – hotellreceptionist
  • Johannes Johnsson, Villands Vånga – industrielektriker
  • Simon Johansson, Malmö – trädgårdsanläggning
  • Kasper Svensson, Fjälkinge – träarbetare
  • Hannah Forsberg, Bjärred – servering
  • Joakim Carlsson, Finja - svetsare

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vi har en hemlighet

FÖRETAGSAMHET Nu är röstningen i vår utmärkelse Skånes mest företagsamma människa 2016 avslutad och vi har en hemlighet – vi vet vem som är vinnare. Vill du vara med när vi avslöjar hemligheten?
NYHET Publicerad:

Med vinst i sikte

YRKESLANDSLAGET Den 1 december öppnas dörrarna och Yrkes-EM i Göteborg är igång. Från Skåne deltar sex yrkesskickliga ungdomar som siktar på målet att delta i Yrkes-VM i Abu Dhabi 2017. Vi håller tummarna, önskar dem lycka till och hoppas att de når sina mål!
NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa – inte enbart en arbetsmiljöfråga

ARBETSMILJÖ Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? ”Allt ansvar ligger inte enbart på arbetsgivaren. Det finns även lagstadgat medarbetaransvar”, säger Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Vi har kvar prao”

ARBETSLIV ”Jag ringde upp Arbetsmiljöverket och frågade vad de behövde för att vara nöjda och fixade det sedan.” Det säger Camilla Jönsson, rektor på Ludvigsborgs friskola som går på tvärs mot flera skånska kommuner, däribland Hörby, som lagt ner sin prao i grundskolan.
NYHET Publicerad:

Servicen spretar i skånska kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Skillnaderna mellan hur kommunerna tillämpar regler och avgifter och ger service till företag är stora i Skåne. Det visar Näringslivets Regelnämnds stora granskning där sex områden av särskild vikt för företagen kartlagts.
NYHET Publicerad:

Röj upp i avgiftsdjungeln

KOMMENTAR Föreställ dig att en och samma mobiltelefon skulle kosta 1200 kronor i Staffanstorp, men 10 000 kronor i Lund. Visst låter det märkligt? Välkommen till företagens värld. Sådan är faktiskt prisskillnaden för att få ett exakt likadant serveringstillstånd i de två kommunerna.
NYHET Publicerad:

Funktionsupphandling kräver mod och nyfikenhet

UPPHANDLING För att nå önskade resultat och effekter i de offentliga verksamheterna behöver företagens idéer och nya lösningar på det offentligas behov tas om hand på ett bättre sätt. Viktiga nycklar är att arbeta med dialog och funktion i upphandlingar.
NYHET Publicerad:

”Vi befinner oss i en istid”

VÄLFÄRD ”Vårt fokus just nu är att överleva, alla utveckling ligger på is”, säger Anders Tegenrot, vd och delägare av Hälsomedicinskt center, som driver fyra vårdcentraler i Skåne. De hinder som privata vårdcentraler står inför är många och effekterna är att nyetableringar hindras och snabbväxande mottagningar hotas av orimliga villkor.
NYHET Publicerad:

Finalisterna i Skåne – nu avgör din röst!

FÖRETAGSAMHET Juryn har sagt sitt – här är Eva Dahlberg, Karsten Deppert, Daniel Telford, Anna Werntoft och Christofer Eriksson – finalisterna i Skånes mest företagsamma människa 2016. De vill ha din röst.
NYHET Publicerad:

Rasar mot Reepalu

VÄLFÄRD Den nyligen presenterade Välfärdsutredningen som letts av Ilmar Reepalu har fått många skånska företagare att reagera starkt. Här är ett antal röster.
NYHET Publicerad:

All valfrihet kan drabbas av Reepalus förslag

KOMMENTAR Regeringens utredare Ilmar Reepalu vill ha ett ”vinsttak” på sju procent inom vård, skola och omsorg. Det är lätt att förledas att tro förslaget enbart berör företag som gör stora vinster, men synar man detaljerna finner man en attack på alla privata initiativ, vinstdrivande eller inte.
NYHET Publicerad:

Lögn eller okunskap – företagare ifrågasätter

VÄLFÄRD Nu har regeringens utredning om vinster i välfärden presenterats av utredaren Ilmar Reepalu. Många skånska företagare reagerar kraftigt, bland annat Jaan Timoleon, Berga Läkarhus i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Kostnadsläge ger exportbolag konkurrensnackdel

AVTALSRÖRELSEN Det svenska exportföretaget Hjort Conveyor har märkt av en allt hårdare europeisk marknad. Även på hemmaplan hårdnar konkurrensen. ”De tyska lönelyften har under en lång period varit lägre än de svenska. Det gör att vår konkurrenskraft i Tyskland minskar och tyskarnas konkurrenskraft i Sverige ökar”, säger Per Linde, Hjort Conveyor.
NYHET Publicerad:

Industrinatten – en investering för framtiden

KOMPETENS ”Detta är ett jättebra initiativ som är verklighetsförankrat. Det är framförallt värdeskapande när ungdomarna får komma ut och besöka företagen efter mässan. Speciellt när prao och praktik inte finns i samma utsträckning längre”. Det sa Pelle Nilsson, Nolato, vid Industrinatten i Malmö.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – en affärsmöjlighet?

UPPHANDLING 625 miljarder kronor, det är vad offentlig sektor köper varor och tjänster för varje år. Så visst finns det affärsmöjligheter för företagen. Men frågan är om den nya lag som är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2017 kommer att innebära att fler eller färre tar chansen.
NYHET Publicerad:

"Varför är det så tyst i fikarummet?"

INTEGRATION ”Självklart ställer jag upp”, tänkte Sami Järvenpää när kommunen ringde och sökte mentorer till ensamkommande flyktingar. Nu jobbar en av dem som svetsare på hans företag Reppu Svets & Montage AB i Trelleborg.
NYHET Publicerad:

ArgaSkånskaMän testar jobb

KOMPETENS Vad har ArgaSkånskaMän, eller vloggarna Tim & Danny, att göra med kompetensförsörjning inom näringslivet egentligen? Vi bad dem testa några av de yrken som skånska företag har svårt att rekrytera till.
NYHET Publicerad:

”Att vara plåtslagare var skitkul”

KOMPETENS Kockar, bagare, plåtslagare, VVS-montörer och bilmekaniker. Det är bara några av alla praktiska bristyrken, där företagen ständigt kämpar för att hitta medarbetare. Trots det söker sig allt färre till yrkesprogrammen. Hur kan vi höja attraktiviteten på dessa utbildningar?
NYHET Publicerad:

Skånska företag kan få en vitamininjektion

DEBATT "Ett frihandelsavtal kommer göra det lättare för svenska entreprenörer att förverkliga sina drömmar, växa, skapa jobb och välstånd för sig själva och sina medarbetare", skriver Anna-Lena Bohm, Per Linde och Rolf Elmér i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Helsingborg tänker nytt om förskolor

NYETABLERING Behovet av förskolor ökar snabbt i Helsingborg. Staden provar därför ett helt nytt grepp. Tre privata aktörer anvisas mark och bygger egna förskolor som de utformar själva och där de kan påverka kostnaderna. "Det blir mer komplett", säger Pär-Ola Pettersson som ska driva en av förskolorna.