Huset på gården

Musteri med tillväxtambition

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Kiviks Musteri är ett familjeföretag med svenska äpplen i fokus. Sedan 1999 ägs och leds det av fjärde generationen, syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson. Förändring och tillväxt är i fokus för dem.

Den 1 januari 2015 köpte Kiviks musteri upp Solnäs gård i Fjelie och Kristinas son Carl Levinsson tillsattes som projektledare för gården. Solnäs gård ägdes av familjen Lövendahl i fyra generationer innan Kiviks Musteri tog över verksamheten.

– Det är viktigt för oss att det genuina och familjära är kvar på här på Solnäs gård, vilket även alltid har varit viktigt för oss på Kiviks Musteri. Vi har god kontakt med familjen Lövendahl och de bor fortfarande kvar på gården tills deras nya hus är färdigbyggt, säger Carl Levinsson.

Solnäs gård gårdsbutiken

Thomas Jensen, vd för Kiviks Musteri menar att förändring och tillväxt är viktigt i livsmedelsbranschen.

– 2009 gjorde vi upp en tillväxtstrategi för att möta kapaciteten och efterfrågan. Man kan inte vara så liten i vår bransch, då blir man nästan alltid uppköpt. Efter expansionsplanens start har vi blivit dubbelt så stora. Solnäs Gård är en del av den expansionen. Gården har 20 hektar mark med äppelodling och vi har köpt upp tio hektar till som vi kan odla på, säger Thomas Jensen.

Thomas Jensen och Carl Levinsson

Thomas Jensen och Carl Levinsson.

Samverkan mellan skola och näringsliv är något som ligger familjeföretaget varmt om hjärtat, både på musteriet på Österlen och på Solnäs gård.

– Det är viktigt för näringslivet att Simrishamns kommun är ett attraktivt område så att familjer vill flytta in och på så vis tillföra arbetskraft och kompetens till vår kommun. För att göra kommunen mer attraktiv har vi medverkat i uppförandet av en naturskola för alla barn, säger Thomas Jensen.

Även i den nya kommunen Lomma har Kiviks Musteri inlett ett samarbete med skolan.         

– Vi har sedan övertagandet av Solnäs gård har startat upp ett samarbete med SLU i Alnarp, det är jätteviktigt för alla parter att det finns en samverkan mellan utbildning/forskning och näringslivet, säger Carl Levinsson.

Från och med augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgiften för unga födda 1990 eller senare från 10,21 procent till 25,45 procent av den rödgröna regeringen. På musteriet i Simrishamn kan den höjda arbetsgivaravgiften för unga slå hårt.

– Vi tycker inte om den höjda arbetsgivaravgiften för unga då vi har många unga säsongsarbetare. Speciellt nere i Kivik som har blivit en välbesökt turistattraktion med restaurang och försäljning har vi många unga medarbetare under sommarhalvåret, säger Thomas Jensen.

Simrishamn placerar sig på plats 256 av Sveriges totalt 290 kommuner vad gäller företagsklimat jämfört med Lomma på placering 26. Carl Levinsson och Thomas Jensen finner vissa skillnader mellan att driva företag i Lomma och Simrishamn.

– Jag känner att vi fick ett väldigt fint och positivt mottagande från Lomma kommun. De var tillmötesgående under etableringsprocessen här i Lomma vilket är kul, säger Carl Levinsson.

– Vad jag kan utläsa har alla ansökningar och tillstånd om gården gått smärtfritt och relativt snabbt från Lomma kommuns sida, det är en stor skillnad från Simrishamns kommun, säger Thomas Jensen.

Simrishamns kommun har tagit ett steg i rätt riktigt men har en hel del arbete kvar för att placera sig i toppen av företagsklimatsrankingen.

– Tyvärr får vi lägga allt för mycket resurser på avlopp, internet, vatten, reningverk och logistik. Detta är frågeställningar som kommunen borde lösa så att rätt förutsättningar finns för att driva företag i kommunen. Vi vill lägga vårt fokus och resurser på produktivitet, marknad och produktutveckling vilket gör oss mer konkurrenskraftiga på marknaden och detta i sig genererar fler arbetstillfällen, säger Thomas Jensen.

Målet med Solnäs är att utveckla och se gården som ett besöksmål från både universitetsvärlden och privatpersoner.

– Alla kan komma och lära sig om odlingsprocessen eller bara fika på vårt nyöppnade café och handla i vår gårdsbutik om man vill göra det, säger Carl Levinsson avslutningsvis.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Skåne är näst bäst på att söka patent

IMMATERIALRÄTT Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.
NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.