Huset på gården

Musteri med tillväxtambition

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Kiviks Musteri är ett familjeföretag med svenska äpplen i fokus. Sedan 1999 ägs och leds det av fjärde generationen, syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson. Förändring och tillväxt är i fokus för dem.

Den 1 januari 2015 köpte Kiviks musteri upp Solnäs gård i Fjelie och Kristinas son Carl Levinsson tillsattes som projektledare för gården. Solnäs gård ägdes av familjen Lövendahl i fyra generationer innan Kiviks Musteri tog över verksamheten.

– Det är viktigt för oss att det genuina och familjära är kvar på här på Solnäs gård, vilket även alltid har varit viktigt för oss på Kiviks Musteri. Vi har god kontakt med familjen Lövendahl och de bor fortfarande kvar på gården tills deras nya hus är färdigbyggt, säger Carl Levinsson.

Solnäs gård gårdsbutiken

Thomas Jensen, vd för Kiviks Musteri menar att förändring och tillväxt är viktigt i livsmedelsbranschen.

– 2009 gjorde vi upp en tillväxtstrategi för att möta kapaciteten och efterfrågan. Man kan inte vara så liten i vår bransch, då blir man nästan alltid uppköpt. Efter expansionsplanens start har vi blivit dubbelt så stora. Solnäs Gård är en del av den expansionen. Gården har 20 hektar mark med äppelodling och vi har köpt upp tio hektar till som vi kan odla på, säger Thomas Jensen.

Thomas Jensen och Carl Levinsson

Thomas Jensen och Carl Levinsson.

Samverkan mellan skola och näringsliv är något som ligger familjeföretaget varmt om hjärtat, både på musteriet på Österlen och på Solnäs gård.

– Det är viktigt för näringslivet att Simrishamns kommun är ett attraktivt område så att familjer vill flytta in och på så vis tillföra arbetskraft och kompetens till vår kommun. För att göra kommunen mer attraktiv har vi medverkat i uppförandet av en naturskola för alla barn, säger Thomas Jensen.

Även i den nya kommunen Lomma har Kiviks Musteri inlett ett samarbete med skolan.         

– Vi har sedan övertagandet av Solnäs gård har startat upp ett samarbete med SLU i Alnarp, det är jätteviktigt för alla parter att det finns en samverkan mellan utbildning/forskning och näringslivet, säger Carl Levinsson.

Från och med augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgiften för unga födda 1990 eller senare från 10,21 procent till 25,45 procent av den rödgröna regeringen. På musteriet i Simrishamn kan den höjda arbetsgivaravgiften för unga slå hårt.

– Vi tycker inte om den höjda arbetsgivaravgiften för unga då vi har många unga säsongsarbetare. Speciellt nere i Kivik som har blivit en välbesökt turistattraktion med restaurang och försäljning har vi många unga medarbetare under sommarhalvåret, säger Thomas Jensen.

Simrishamn placerar sig på plats 256 av Sveriges totalt 290 kommuner vad gäller företagsklimat jämfört med Lomma på placering 26. Carl Levinsson och Thomas Jensen finner vissa skillnader mellan att driva företag i Lomma och Simrishamn.

– Jag känner att vi fick ett väldigt fint och positivt mottagande från Lomma kommun. De var tillmötesgående under etableringsprocessen här i Lomma vilket är kul, säger Carl Levinsson.

– Vad jag kan utläsa har alla ansökningar och tillstånd om gården gått smärtfritt och relativt snabbt från Lomma kommuns sida, det är en stor skillnad från Simrishamns kommun, säger Thomas Jensen.

Simrishamns kommun har tagit ett steg i rätt riktigt men har en hel del arbete kvar för att placera sig i toppen av företagsklimatsrankingen.

– Tyvärr får vi lägga allt för mycket resurser på avlopp, internet, vatten, reningverk och logistik. Detta är frågeställningar som kommunen borde lösa så att rätt förutsättningar finns för att driva företag i kommunen. Vi vill lägga vårt fokus och resurser på produktivitet, marknad och produktutveckling vilket gör oss mer konkurrenskraftiga på marknaden och detta i sig genererar fler arbetstillfällen, säger Thomas Jensen.

Målet med Solnäs är att utveckla och se gården som ett besöksmål från både universitetsvärlden och privatpersoner.

– Alla kan komma och lära sig om odlingsprocessen eller bara fika på vårt nyöppnade café och handla i vår gårdsbutik om man vill göra det, säger Carl Levinsson avslutningsvis.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.
NYHET Publicerad:

Företagare om vårdskatteförslaget: ”Jag är besviken”

SJUKFÖRSÄKRING Regeringen vill förmånsbeskatta de anställda för privat vård som betalas av arbetsgivaren. Det får flera företagare att gå i taket. Petter Lundgren, vd på Clockwork, kommer att behöva avsluta försäkringen för sina 60 anställda. Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar`n, skulle precis tecka försäkringar för sina 200 anställda, men tvekar nu.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

”Vi tävlar om de bästa talangerna i hela världen”

ARBETSMILJÖ På Massive Entertainment jobbar man för att locka de bästa talangerna i världen. Tryggheten är grunden för det arbetet. "Dåligt formulerad feedback stör och gör att människor inte kan prestera på topp. Jag vill att våra anställda ska prestera bättre än någonsin, så att vi kan tävla med de bästa i världen", säger David Polfeldt, vd.
NYHET Publicerad:

Miljöbron för samman studenter och företagare

SAMARBETE Drygt 60 företag väntas i år få hjälp av över 200 studenter i sitt miljöarbete, via samarbete med den ideella föreningen Miljöbron. Sedan starten för sex år sedan har verksamheten växt stadigt. ”Det är en enorm tillströmning av företag som vill ha hjälp, studenternas kunskap är så behövd”, säger Malin Planander, verksamhetsledare på Miljöbron Skåne.
NYHET Publicerad:

En arbetsförmedling som tackar nej till att förmedla arbeten

KOMMENTAR En ny tjänst gör det enklare för privatpersoner att anlita nyanlända, men Arbetsförmedlingen vägrar att förmedla jobben. Är det konstigt att allt fler ger upp på myndigheten?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna och Anna

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivskontoret i Burlöv har fått två nya medarbetare. För enkelhetens skull heter båda Anna. Anna Nilsson är ny näringslivssamordnare för kommunen, och Anna Stening Frost går in som projektledare för kommunens nya stora tillväxtprojekt. Vi passade på att ställa några frågor till dem.
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Får man ljuga bara för att man tycker saker?

KOMMENTAR Det pratas mycket om ”fake news” dessa dagar. Alla är i teorin överens om att nyheter måste vara sanna och korrekta. Men när det gäller tyckande verkar andra regler gälla.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.  
NYHET Publicerad:

Så kan ditt företag få hjälp att exportera

INTERNATIONALISERING Fler företag borde våga exportera, men att vara förberedd och skapa sig ett brett nätverk är a och o. Det menade Eva Häussling, handelsexpert, på ett exportseminarium i Malmö arrangerat av Svenskt Näringsliv. Med på plats fanns även Exportcentrum Skåne som informerade om vilken hjälp som finns för företag som vill sälja utomlands, samt ett antal företag som vittnade om sin egen exportresa.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Straffskatt kan ge ökad sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING Hälften av företagen i Skåne betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men många funderar på att sluta, när regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta förmånen. Det visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Flygskatten är extra skadlig för Skåne

DEBATT En svensk flygskatt får ingen effekt på utsläppen eller klimatet. Den är enbart en straffskatt på skånska flygplatser, som konkurrerar direkt med danska Kastrup. Regeringen måste backa!
NYHET Publicerad:

Skolföretag ryter ifrån mot vinsttaket

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens förslag om ett vinsttak inom välfärden skulle i praktiken innebära att de flesta företag tvingas stänga ned. I en debattartikel i Kvällsposten beskriver fyra företagare från Skåne sin syn på förslaget. Läs den här!