Huset på gården

Musteri med tillväxtambition

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Kiviks Musteri är ett familjeföretag med svenska äpplen i fokus. Sedan 1999 ägs och leds det av fjärde generationen, syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson. Förändring och tillväxt är i fokus för dem.

Den 1 januari 2015 köpte Kiviks musteri upp Solnäs gård i Fjelie och Kristinas son Carl Levinsson tillsattes som projektledare för gården. Solnäs gård ägdes av familjen Lövendahl i fyra generationer innan Kiviks Musteri tog över verksamheten.

– Det är viktigt för oss att det genuina och familjära är kvar på här på Solnäs gård, vilket även alltid har varit viktigt för oss på Kiviks Musteri. Vi har god kontakt med familjen Lövendahl och de bor fortfarande kvar på gården tills deras nya hus är färdigbyggt, säger Carl Levinsson.

Solnäs gård gårdsbutiken

Thomas Jensen, vd för Kiviks Musteri menar att förändring och tillväxt är viktigt i livsmedelsbranschen.

– 2009 gjorde vi upp en tillväxtstrategi för att möta kapaciteten och efterfrågan. Man kan inte vara så liten i vår bransch, då blir man nästan alltid uppköpt. Efter expansionsplanens start har vi blivit dubbelt så stora. Solnäs Gård är en del av den expansionen. Gården har 20 hektar mark med äppelodling och vi har köpt upp tio hektar till som vi kan odla på, säger Thomas Jensen.

Thomas Jensen och Carl Levinsson

Thomas Jensen och Carl Levinsson.

Samverkan mellan skola och näringsliv är något som ligger familjeföretaget varmt om hjärtat, både på musteriet på Österlen och på Solnäs gård.

– Det är viktigt för näringslivet att Simrishamns kommun är ett attraktivt område så att familjer vill flytta in och på så vis tillföra arbetskraft och kompetens till vår kommun. För att göra kommunen mer attraktiv har vi medverkat i uppförandet av en naturskola för alla barn, säger Thomas Jensen.

Även i den nya kommunen Lomma har Kiviks Musteri inlett ett samarbete med skolan.         

– Vi har sedan övertagandet av Solnäs gård har startat upp ett samarbete med SLU i Alnarp, det är jätteviktigt för alla parter att det finns en samverkan mellan utbildning/forskning och näringslivet, säger Carl Levinsson.

Från och med augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgiften för unga födda 1990 eller senare från 10,21 procent till 25,45 procent av den rödgröna regeringen. På musteriet i Simrishamn kan den höjda arbetsgivaravgiften för unga slå hårt.

– Vi tycker inte om den höjda arbetsgivaravgiften för unga då vi har många unga säsongsarbetare. Speciellt nere i Kivik som har blivit en välbesökt turistattraktion med restaurang och försäljning har vi många unga medarbetare under sommarhalvåret, säger Thomas Jensen.

Simrishamn placerar sig på plats 256 av Sveriges totalt 290 kommuner vad gäller företagsklimat jämfört med Lomma på placering 26. Carl Levinsson och Thomas Jensen finner vissa skillnader mellan att driva företag i Lomma och Simrishamn.

– Jag känner att vi fick ett väldigt fint och positivt mottagande från Lomma kommun. De var tillmötesgående under etableringsprocessen här i Lomma vilket är kul, säger Carl Levinsson.

– Vad jag kan utläsa har alla ansökningar och tillstånd om gården gått smärtfritt och relativt snabbt från Lomma kommuns sida, det är en stor skillnad från Simrishamns kommun, säger Thomas Jensen.

Simrishamns kommun har tagit ett steg i rätt riktigt men har en hel del arbete kvar för att placera sig i toppen av företagsklimatsrankingen.

– Tyvärr får vi lägga allt för mycket resurser på avlopp, internet, vatten, reningverk och logistik. Detta är frågeställningar som kommunen borde lösa så att rätt förutsättningar finns för att driva företag i kommunen. Vi vill lägga vårt fokus och resurser på produktivitet, marknad och produktutveckling vilket gör oss mer konkurrenskraftiga på marknaden och detta i sig genererar fler arbetstillfällen, säger Thomas Jensen.

Målet med Solnäs är att utveckla och se gården som ett besöksmål från både universitetsvärlden och privatpersoner.

– Alla kan komma och lära sig om odlingsprocessen eller bara fika på vårt nyöppnade café och handla i vår gårdsbutik om man vill göra det, säger Carl Levinsson avslutningsvis.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Årets julkalender 2017 - alla luckor

JULKALENDER Vi har grävt i arkiven för att hitta de bästa och mest intressanta artiklarna som publicerats på vår hemsida. Nu publicerar vi dem som en julkalender, med en ny lucka varje dag. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.
NYHET Publicerad:

”Det finns väldigt få Trumps bland företagarna”

MILJÖN Den globala uppvärmningen är redan här, men om den ska kunna hejdas kommer företagen att ha en nyckelroll. Det menar Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, på ett seminarium i Malmö. Det är på marknaden som de smarta lösningarna växer fram.
NYHET Publicerad:

LAS, nej tack, när politikern själv får välja

KOMMENTAR Lagen om anställningsskydd (LAS) gör att duktiga medarbetare kan tvingas gå vid neddragningar, medan olämpliga medarbetare tryggt sitter skyddade. Trots att många företag vittnar om problemen finns det fortfarande otaliga politiker som hävdar att lagstiftningen inte är ett problem. Men varför har politikerna i så fall gett sig själva ett undantag?
NYHET Publicerad:

”Vi förtjänar att få raka besked”

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.
NYHET Publicerad:

”Folk tror inte att det är sant”

VÄLFÄRD Regeringens förslag till ”vinstbegränsning” i välfärden skulle tvinga en av fyra företag i välfärden, som friskolor, att gå med förlust. Än fler skulle tvingas ha så liten buffert att de inte kan driva vidare företaget på ett seriöst sätt. ”Folk tror inte det är sant när man berättar att förslaget ser ut så här”, säger Robert Thorburn, expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kognitiv mångfald skapar bättre lösningar

SAMVERKAN Företaget Lunicore i Lund vill göra det lättare för företagare och studenter att jobba tillsammans i olika projekt. Sofie Bergdahl, vd på Lunicore, tycker det är viktigt att få med studenter från många olika inriktningar. Med en mångfald av perspektiv kan bättre lösningar skapas.
NYHET Publicerad:

”En positiv insats för integrationen”

REPLIK Vår kommentar om Arbetsförmedlingens funktionssätt har väckt många reaktioner, även utanför Skåne. Här replikerar David Fridlund, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge, på texten.