Huset på gården

Musteri med tillväxtambition

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Kiviks Musteri är ett familjeföretag med svenska äpplen i fokus. Sedan 1999 ägs och leds det av fjärde generationen, syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson. Förändring och tillväxt är i fokus för dem.

Den 1 januari 2015 köpte Kiviks musteri upp Solnäs gård i Fjelie och Kristinas son Carl Levinsson tillsattes som projektledare för gården. Solnäs gård ägdes av familjen Lövendahl i fyra generationer innan Kiviks Musteri tog över verksamheten.

– Det är viktigt för oss att det genuina och familjära är kvar på här på Solnäs gård, vilket även alltid har varit viktigt för oss på Kiviks Musteri. Vi har god kontakt med familjen Lövendahl och de bor fortfarande kvar på gården tills deras nya hus är färdigbyggt, säger Carl Levinsson.

Solnäs gård gårdsbutiken

Thomas Jensen, vd för Kiviks Musteri menar att förändring och tillväxt är viktigt i livsmedelsbranschen.

– 2009 gjorde vi upp en tillväxtstrategi för att möta kapaciteten och efterfrågan. Man kan inte vara så liten i vår bransch, då blir man nästan alltid uppköpt. Efter expansionsplanens start har vi blivit dubbelt så stora. Solnäs Gård är en del av den expansionen. Gården har 20 hektar mark med äppelodling och vi har köpt upp tio hektar till som vi kan odla på, säger Thomas Jensen.

Thomas Jensen och Carl Levinsson

Thomas Jensen och Carl Levinsson.

Samverkan mellan skola och näringsliv är något som ligger familjeföretaget varmt om hjärtat, både på musteriet på Österlen och på Solnäs gård.

– Det är viktigt för näringslivet att Simrishamns kommun är ett attraktivt område så att familjer vill flytta in och på så vis tillföra arbetskraft och kompetens till vår kommun. För att göra kommunen mer attraktiv har vi medverkat i uppförandet av en naturskola för alla barn, säger Thomas Jensen.

Även i den nya kommunen Lomma har Kiviks Musteri inlett ett samarbete med skolan.         

– Vi har sedan övertagandet av Solnäs gård har startat upp ett samarbete med SLU i Alnarp, det är jätteviktigt för alla parter att det finns en samverkan mellan utbildning/forskning och näringslivet, säger Carl Levinsson.

Från och med augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgiften för unga födda 1990 eller senare från 10,21 procent till 25,45 procent av den rödgröna regeringen. På musteriet i Simrishamn kan den höjda arbetsgivaravgiften för unga slå hårt.

– Vi tycker inte om den höjda arbetsgivaravgiften för unga då vi har många unga säsongsarbetare. Speciellt nere i Kivik som har blivit en välbesökt turistattraktion med restaurang och försäljning har vi många unga medarbetare under sommarhalvåret, säger Thomas Jensen.

Simrishamn placerar sig på plats 256 av Sveriges totalt 290 kommuner vad gäller företagsklimat jämfört med Lomma på placering 26. Carl Levinsson och Thomas Jensen finner vissa skillnader mellan att driva företag i Lomma och Simrishamn.

– Jag känner att vi fick ett väldigt fint och positivt mottagande från Lomma kommun. De var tillmötesgående under etableringsprocessen här i Lomma vilket är kul, säger Carl Levinsson.

– Vad jag kan utläsa har alla ansökningar och tillstånd om gården gått smärtfritt och relativt snabbt från Lomma kommuns sida, det är en stor skillnad från Simrishamns kommun, säger Thomas Jensen.

Simrishamns kommun har tagit ett steg i rätt riktigt men har en hel del arbete kvar för att placera sig i toppen av företagsklimatsrankingen.

– Tyvärr får vi lägga allt för mycket resurser på avlopp, internet, vatten, reningverk och logistik. Detta är frågeställningar som kommunen borde lösa så att rätt förutsättningar finns för att driva företag i kommunen. Vi vill lägga vårt fokus och resurser på produktivitet, marknad och produktutveckling vilket gör oss mer konkurrenskraftiga på marknaden och detta i sig genererar fler arbetstillfällen, säger Thomas Jensen.

Målet med Solnäs är att utveckla och se gården som ett besöksmål från både universitetsvärlden och privatpersoner.

– Alla kan komma och lära sig om odlingsprocessen eller bara fika på vårt nyöppnade café och handla i vår gårdsbutik om man vill göra det, säger Carl Levinsson avslutningsvis.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.