Huset på gården

Musteri med tillväxtambition

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Kiviks Musteri är ett familjeföretag med svenska äpplen i fokus. Sedan 1999 ägs och leds det av fjärde generationen, syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson. Förändring och tillväxt är i fokus för dem.

Den 1 januari 2015 köpte Kiviks musteri upp Solnäs gård i Fjelie och Kristinas son Carl Levinsson tillsattes som projektledare för gården. Solnäs gård ägdes av familjen Lövendahl i fyra generationer innan Kiviks Musteri tog över verksamheten.

– Det är viktigt för oss att det genuina och familjära är kvar på här på Solnäs gård, vilket även alltid har varit viktigt för oss på Kiviks Musteri. Vi har god kontakt med familjen Lövendahl och de bor fortfarande kvar på gården tills deras nya hus är färdigbyggt, säger Carl Levinsson.

Solnäs gård gårdsbutiken

Thomas Jensen, vd för Kiviks Musteri menar att förändring och tillväxt är viktigt i livsmedelsbranschen.

– 2009 gjorde vi upp en tillväxtstrategi för att möta kapaciteten och efterfrågan. Man kan inte vara så liten i vår bransch, då blir man nästan alltid uppköpt. Efter expansionsplanens start har vi blivit dubbelt så stora. Solnäs Gård är en del av den expansionen. Gården har 20 hektar mark med äppelodling och vi har köpt upp tio hektar till som vi kan odla på, säger Thomas Jensen.

Thomas Jensen och Carl Levinsson

Thomas Jensen och Carl Levinsson.

Samverkan mellan skola och näringsliv är något som ligger familjeföretaget varmt om hjärtat, både på musteriet på Österlen och på Solnäs gård.

– Det är viktigt för näringslivet att Simrishamns kommun är ett attraktivt område så att familjer vill flytta in och på så vis tillföra arbetskraft och kompetens till vår kommun. För att göra kommunen mer attraktiv har vi medverkat i uppförandet av en naturskola för alla barn, säger Thomas Jensen.

Även i den nya kommunen Lomma har Kiviks Musteri inlett ett samarbete med skolan.         

– Vi har sedan övertagandet av Solnäs gård har startat upp ett samarbete med SLU i Alnarp, det är jätteviktigt för alla parter att det finns en samverkan mellan utbildning/forskning och näringslivet, säger Carl Levinsson.

Från och med augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgiften för unga födda 1990 eller senare från 10,21 procent till 25,45 procent av den rödgröna regeringen. På musteriet i Simrishamn kan den höjda arbetsgivaravgiften för unga slå hårt.

– Vi tycker inte om den höjda arbetsgivaravgiften för unga då vi har många unga säsongsarbetare. Speciellt nere i Kivik som har blivit en välbesökt turistattraktion med restaurang och försäljning har vi många unga medarbetare under sommarhalvåret, säger Thomas Jensen.

Simrishamn placerar sig på plats 256 av Sveriges totalt 290 kommuner vad gäller företagsklimat jämfört med Lomma på placering 26. Carl Levinsson och Thomas Jensen finner vissa skillnader mellan att driva företag i Lomma och Simrishamn.

– Jag känner att vi fick ett väldigt fint och positivt mottagande från Lomma kommun. De var tillmötesgående under etableringsprocessen här i Lomma vilket är kul, säger Carl Levinsson.

– Vad jag kan utläsa har alla ansökningar och tillstånd om gården gått smärtfritt och relativt snabbt från Lomma kommuns sida, det är en stor skillnad från Simrishamns kommun, säger Thomas Jensen.

Simrishamns kommun har tagit ett steg i rätt riktigt men har en hel del arbete kvar för att placera sig i toppen av företagsklimatsrankingen.

– Tyvärr får vi lägga allt för mycket resurser på avlopp, internet, vatten, reningverk och logistik. Detta är frågeställningar som kommunen borde lösa så att rätt förutsättningar finns för att driva företag i kommunen. Vi vill lägga vårt fokus och resurser på produktivitet, marknad och produktutveckling vilket gör oss mer konkurrenskraftiga på marknaden och detta i sig genererar fler arbetstillfällen, säger Thomas Jensen.

Målet med Solnäs är att utveckla och se gården som ett besöksmål från både universitetsvärlden och privatpersoner.

– Alla kan komma och lära sig om odlingsprocessen eller bara fika på vårt nyöppnade café och handla i vår gårdsbutik om man vill göra det, säger Carl Levinsson avslutningsvis.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Superentreprenören: ”Politiker värdesätter oss jobbskapare alldeles för lite”

JOBBSKAPARNA Kjell Jakobsson, multientreprenör i Helsingborg, hade från början ingen stark drivkraft att bli egen företagare. Men han har alltid gillat utmaningar och att stå i händelsernas centrum. ”Kicken ligger i känslan av att göra något bra tillsammans med andra”, säger han och utvecklar nu nästa företagsidé, ett koncept med ett flertal hotell, med sonen Rasmus Jakobsson.
NYHET Publicerad:

"Att bygga skola innebär hårt arbete, lite lön, men mycket kärlek"

VÄLFÄRD Camilla Samuelsson är reklamaren som fångades av Montessoripedagogiken och började starta, äga och driva skola. Nu hoppas hon att skolan ska växa, med minst ytterligare en enhet. Detta trots att det har blivit tuffare att få tillstånd att starta och att det politiska läget är osäkert.
NYHET Publicerad:

Drömföretaget började med en Blocket-annons

JOBBSKAPARNA Att starta sitt första företag efter att ha sett en annons på Blocket tillhör nog inte det vanligaste. Men en sådan annons var starten för hotell- och krögarparet Pia Hansson och Mattias Frisk när de tog över hotell Riverside i Ängelholm 2006, då utan anställda. Nu driver de nyöppnade Hus 57 – 112 rum och kök med över 40 anställda. ”Det här är vår stora dröm”, säger Pia Hansson.
NYHET Publicerad:

Vad lockar skånska ungdomar till en arbetsplats?

ARBETSMARKNAD När skånska ungdomar söker jobb efterfrågar de något de är intresserade av och företagsvärderingar som stämmer överens med den egna livsstilen. Det gäller för arbetsgivare att erbjuda flexibla arbetstider och en involverande arbetsmiljö för att locka dagens unga. Lovisa Sterner på analysföretaget Ungdomsbarometern i Malmö har undersökt vad skånska arbetsgivare bör tänka på för att attrahera unga medarbetare. Hon menar att ”allting idag börjar med en googling”.
NYHET Publicerad:

”Staten måste ta ansvar och bygga ut fiber”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skånes norra och östra valkrets och vid ett företagsbesök på Naturstenskompaniet utanför Kristianstad passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Elbolaget Eon tar helhetsgrepp på lönesättningen

LEDARSKAP Eon flyttar ut ansvaret för tjänstemännens löner till cheferna. Farhågor för att sifferlösa avtal, utan central kontroll, skulle få lönerna att skena visade sig vara obefogade, säger hr-chefen Katarina Sigeus Ek.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade börjar jobba för sent i livet

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Skånska restauranger i uppror mot nytt regelkrångel

PERSONALLIGGARE Den 1 juli träder nya regler i kraft för personalliggare. Tidigare har företagarna i de branscher som berörs enbart behövt skriva in personalen som arbetar, nu måste de även skriva in sig själva och sina anhöriga. En enda miss kan leda till dryga böter. Bland skånska restauranger är upprördheten stor. "Vi förstår inte syftet med det här. Man kan ju inte jobba svart i sin egen verksamhet", säger Peter Svensson, ägare av Hotell Mossbylund i Skurup.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "det var mycket oro i början"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 I sju år har det varit möjligt för skåningarna att fritt välja vilken barnmorskemottagning man ska gå till. Petra Vigh och Tina Zetterling var två av pionjärerna som tog steget från anställda till företagare. I dag har deras företag, Barnmorskegruppen Öresund, fyra mottagningar i Skåne. Men regeringens förslag om att begränsa de privata alternativen i välfärden är ett orosmoln, berättar de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv Skåne och Moderata riksdagskandidater i Malmö.
NYHET Publicerad:

Kan jakten på företagarna i välfärden ta slut nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

”Vi måste veta att reglerna inte förändras”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Höga krav på såväl miljöpåverkan som på arbetsmiljö. Det kännetecknar Naturstenskompaniet i Färlöv utanför Kristianstad. Bolaget har ett flertal stenbrott i Sverige och Norge, framförallt i norra Skåne och Småland. Dessutom importerar de sten som bearbetas och förädlas till exempelvis gatsten. "Det viktigaste för oss är att det råder lika villkor för alla som verkar inom branschen", säger Rolf Lundmark, ägare till Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Det behövs enkelhet och tydlighet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i västra valkretsen.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Vi måste förbättra kompetensförsörjningen till företagen

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Skånes södra valkrets, som vi träffade på ett företagsbesök på Lingua Montessoriskola i Lund med företagaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

”Kompetensförsörjningen är tuff”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Byggmästar'n i Skåne är ett byggbolag som gått från sju medarbetare 1993 till nuvarande över 200 och med en miljardomsättning. ”Vi har våra utmaningar och även politiska önskemål för att kunna fortsätta växa och anställa.” Det säger vd Carin Stoeckmann och nämner kompetensfrågor och regelförenklingar som några av de prioriterade frågorna.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Vi måste underlätta inträdet för utlandsfödda

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Malmö valkrets.
NYHET Publicerad:

Emma får Trelleborgsgården att sprudla

FÖRETAGSAMHET Idésprutan Emma Albinson Carlbom tog steget från anställning på advokatbyrå i Malmö till att bli företagare. Det har hon aldrig ångrat. Samtidigt önskar hon ett bättre samarbete med kommunen. ”Det är en djungel vem man ska ta kontakt med för olika tillstånd och ändringar, och det är lätt att det blir fel. Det hade underlättat enormt med en enda kontaktväg in, som sedan hjälper en rätt”, säger Emma Albinson Carlbom, Holmanäs gård AB utanför Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Konkurrens måste ske på lika villkor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skåne läns södra valkrets.
NYHET Publicerad:

"Vet KD, M och L om att de håller på att förstöra föräldrakooperativen?"

GÄSTKRÖNIKA "Snart ska riksdagen rösta om ett förslag som riskerar att bli en nådastöt för många mindre skolor och föräldrakooperativ. Ägarprövningsutredningen ställer helt orimliga krav på oss som driver skolor och andra välfärdsföretag, krav som offentliga verksamheter bekvämt nog slipper. Det värsta är att de borgerliga partierna, med undantag för Centerpartiet, tänker rösta ja." Det skriver Maria Jacky, Lingua Montessoriskolor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Riksdagskandidat (MP): Sverige kan bli en megaregion med höghastighetståg

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

"Arbetsmarknaden måste bli flexiblare"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 TePe är familjeföretaget som nu blickar ut över hela världen. Produkterna är tandborstar, mellanrumsborstar och tandtråd men även produkter för personer med särskilda behov t.ex. ortodonti- implantat- och parodontitpatienter. Malmöföretaget TePe är en stor och växande arbetsgivare med ett par dussin nationaliteter hos de anställda. Miljöpartiets riksdagskandidater i Skåne besökte företaget.