Jakob Svärd

Jakob Svärd, Självbildarna.

Nystartat med visioner

NYHET Publicerad

INTEGRATION Att se samhällsnytta med migration och integration har Jakob Svärd och hans affärspartner Michel Massadakis tagit fasta på. De startade företaget Självbildarna i Malmö som vill minska avståndet mellan näringslivet och människor som kommer till Sverige genom att minska språkbarriären.

Jakob Svärd såg att det fanns ett stort behov av uttalsutbildningar när han skulle anställa en ekonomiansvarig till företaget Telisol. Kandidaten som var bäst lämpad till tjänsten var en kvinna från Turkiet. Problemet var att hennes uttal var för dåligt och hon var därför svår att anställa. Jakob Svärd bestämde sig därför att starta Självbildarna tillsammans med Michel Massadakis. Företaget erbjuder uttalsutbildningar i svenska för människor som invandrat eller kommit till Sverige som flyktingar.

– Vi måste förändra Sverige och vår inställning. Vi måste lära oss att se alla människor som en tillgång. Idag är uttalet ett hinder för många. SFI lär ut grammatik och ordförråd, de menar att uttalet på så vis kommer av sig själv men så är nästan aldrig fallet, säger Jakob Svärd.

Jakob Svärd har idag fyra företag. Tre av företagen driver sig själva, något som är viktigt nu när hans fokus ligger på det nystartade företaget Självbildarna.

– Att skapa ett företag som i slutändan kan drivas av sig själv utan att man är där och övervakar varje steg är en utmaning. Det handlar om bra ledarskapsförmåga för att få det att fungera, säger Jakob Svärd.

Självbildarna har idag funnits i drygt 15 veckor men har redan fått stort genomslag runt om i landet.

– Många utbildade logopeder hör av sig till oss varje dag och är intresserade av att börja samarbeta. Medialt har vi uppmärksammats mycket vilket är kul och människor från flera olika ställen i Sverige har ringt och frågat om vi inte kan ha uttalsutbildningar även där, säger han.

En kurs kostar 7000 kronor vilket arbetsgivarna betalar för sina anställda som ska gå kursen. Självbildarna har även stipendiumplatser för personer som står utanför arbetsmarknaden och inte kan betala avgiften själv.

– Vi har märkt att behovet för uttalsutbildningar är stort och vi vill växa till ett nationellt företag. Problemet är bara kapital, vi har inte resurser att växa i snabbare takt än men ambitionen finns där. I höst har vi som mål att hålla sex utbildningar per månad i grupper om sex personer. Vi vill kunna erbjuda allt till alla men det fungerar inte rent ekonomiskt, säger Jakob Svärd.

Som entreprenör har han stora visioner. Och han ser alltid möjligheterna framför problemen.

– Varje gång jag stöter på ett problem eller ett hinder så ser jag det som en möjlighet att starta ett företag. Om människor lägger ner hälften så mycket tid på att klaga på internet över saker och ting istället för att starta ett företag som löser problemet skulle de vara mångmiljardärer nu, säger han.

Jakob Svärd anser att näringslivet har ett stort ansvar när det kommer till att integrera invandrare i samhället.

– Det är inte Arbetsförmedlingen som skapar jobb utan vi företagare. Jag vill ta ansvar för att samhället ska utvecklas.

Jakob Svärd är kritisk till dagens arbetsmarknadspolitik när det kommer till höjda skatter, arbetsgivaravgifter, praktikplatser och matchning.

– Det politiska klimatet som finns idag försvårar för oss arbetsgivare och entreprenörer. Vi behöver lägre skatter och arbetsgivaravgifter, men vi företagare behöver också verkligen ta vårt ansvar gentemot alla utanför arbetsmarknaden. Inte minst med tanke på den rådande flyktingsituationen. De flesta företagare ser liksom jag invandrare som en tillgång men det finns även några oseriösa som försöker hitta luckor i systemet och ge oschyssta villkor. Det måste vi alla motarbeta, säger Jakob Svärd.

Avslutningsvis berättar han om två solskenshistorier han har varit med om sedan uppstarten av företaget.

– En av våra kursmedlemmar kom till mig redan efter första lektionen och sa ”Den här kursen måste verkligen alla som kommer till Sverige gå”. Det är underbart att få höra det. En annan solskenshistoria som gör mig varm i hjärtat var när en av våra deltagare, som är läkare, berättade att för första gången sedan han började arbeta här i Sverige sa folk inte ”va?” eller ”vad sa du?” till honom. Detta efter hans fjärde lektion med logoped. Det känns härligt att människor uppskattar det vi gör och det är det som driver mig att fortsätta, berättar Jakob Svärd.

Victoria Bergstrand

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfokus lockade 110 företag till Malmö

ARBETSGIVARDAGEN Den 25 november bjöd Svenskt Näringsliv in skånska arbetsgivare till en eftermiddag fullspäckad med föreläsningar och erfarenhetsutbyten. Arrangemanget lockade över 100 deltagare från olika företag. 
NYHET Publicerad:

Regelförbättring i fokus när näringsminister Baylan besöker Malmö

FÖRETAGSKLIMAT Malmö blev slutdestination för den resa näringsminister Ibrahim Baylan gjort genom Sverige med temat regelförenkling. 23 företag fick genom en hearing möjlighet att berätta om de problem de upplever och komma med förslag på förbättring. 
NYHET Publicerad:

“Tvätteri- och textilservicebranschen en del av lösningen på Sveriges integrationsutmaningar”

MÅNGFALD Nordens ledande textilserviceföretag Berendsen med omkring 1400 medarbetare i Sverige, huvudkontor i Malmö och 300 anställda i Skåne, arbetar aktivt för att öka mångfalden inom företaget. På deras 24 tvätterier i Sverige finns över 50 nationaliteter representerade. “Vi vill att våra anställda ska spegla samhället i stort”, säger Berendsens vd Johanna Persson. 
NYHET Publicerad:

Industrinatten – ett möte mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För sjätte året i rad visar några av Skånes industriföretag upp vad den moderna industrin har att erbjuda. “Det är en utmaning att hitta kompetens som matchar industrins behov. Man behöver börja nedifrån – få fler ungdomar att fundera på olika yrken och förstå vilka olika kompetenser som industrin behöver” säger Pia Johansson, HR Business Partner på TePe Munhygienprodukter AB i Malmö, en av Industrinattens utställare.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag: ”Vi utvecklar vården men motarbetas av gamla strukturer”

TILLGÄNGLIGHET År 2013 blev Malmöföretaget Min Doktor först i Sverige med att erbjuda digital läkarkontakt vid urinvägsinfektioner. I dag har man ett brett nationellt vårderbjudande och satsar på fysiska vårdmottagningar tillsammans med ICA och Apotek Hjärtat. Men trots att detta möjliggör ökad tillgänglighet, resurseffektivitet och högre kvalitet i primärvården så upplever företagets vd, Jonas Vig, svårigheter i samarbetet med det offentliga.
NYHET Publicerad:

Så för Eslöv skolan närmare näringslivet

SAMVERKAN Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många kommuner i Skåne. Därför anordnandes Framtidsmötet i Eslöv i syfte att föra skola och näringsliv närmare varandra. Kommunens 400 åttondeklassare fick möjligheten till en tidig inblick i vad ett arbete faktiskt innebär. Företagen fick möjlighet att visa upp sig för eleverna och därefter väntade företagsbesök.  
NYHET Publicerad:

Malmöföretagares omställning till ett hållbart och klimatsmart arbete

MILJÖ Städ- och trädgårdsföretaget God Service har sedan de startade haft en väl integrerad miljöpolicy i verksamheten. Nu har de med hjälp av Miljöbron Skåne och Service Management Logisticsstudenten, Houman Atashpour, André Eliasson, Erzen Polozani och Fredrik Hammar växlat upp för att göra ytterligare miljösatsningar.
NYHET Publicerad:

Där gick startskottet för Ung Företagsamhet!

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt läsår kickar igång och så också för Ung Företagsamhet. Än så länge har 2128 nya elever registrerat sig för att driva UF-företag. Under året kommer dessa få möjligheten att driva egna företag som en del av läroplanen. I september samlades eleverna för en kick-off i Kristianstad Arena för att peppas inför UF-året.
NYHET Publicerad:

ICA-handlare om otryggheten: ”Har investerat i säkerhetsförebyggande insatser för en miljon kronor” 

BUTIKSSTÖLDER Otryggheten att driva företag har idag kommit att bli ett stort problem för landets företagare. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Några av de branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. 
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Näringslivet behöver ha stenkoll på EU

EU ”Trots vi varit medlemmar i EU sen 1995 har svensken fortfarande en tendens att se EU som ”dem”. Fortsätter vi så blir vårt konkurrensläge sämre.” Kommentaren fällde Anders Edholm, chef för EU-kontoret, när han träffade företagare, politiker och representanter för offentlig sektor i Skåne.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Skåne

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet för länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om undersökningen inte spelade någon roll eller skulle behövas därför att företagens betydelse i samhället och för vår välfärd var så självklar.
NYHET Publicerad:

Skånska företagares förväntningar om framtiden svalnar

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Företagen i Skåne är inget undantag och det är till och med så att de är mer pessimistiska i sina bedömningar av konjunkturen jämfört med snittet för riket.  
NYHET Publicerad:

Malmös näringslivsdirektör: ”Vi måste arbeta med hur vi som kommun möter näringslivet” 

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade Malmö stads kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och nytillträdde näringslivsdirektör Micael Nord tillsammans med ett 40-tal företagare för att diskutera Malmös företagsklimat och framtidsvision.  
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christina Chukman!

UNG FÖRETAGSAMHET Svenskt Näringsliv välkomnar Christina Chukman som ny regionchef för Ung Företagsamhet Skåne. ”Att få möjligheten att arbeta med något så viktigt som Ung Företagsamhet, är en fantastisk möjlighet. Det är otroligt kul att få leda arbetet i en så samhällsnyttig verksamhet” säger hon. 
NYHET Publicerad:

Gymnasieelever hjälper till att lösa utmaningar på arbetsplatsen

SKOLA På Thorén Business School i Malmö vill man närma sig näringslivet genom att arbeta med casebaserad undervisning. ”Eleverna uppskattar att få göra något utöver det vanliga där de får träffa spännande personer och kanske möta nya förebilder för framtiden”, säger läraren Emma Larsson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Johan Henriksson

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Johan Henriksson som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne. Hans uppgift är mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv, bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Benjamin Hausel

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Benjamin Hausel! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre. 
NYHET Publicerad:

Skånes kommuner siktar på företagsklimat i toppklass

RANKING Den 24 september släpptes Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över det lokala företagsklimatet. I år hamnade tre skånska kommuner på topp 10-listan över var i landet det är bäst att starta och driva företag. Vid rankingsläppet samlades representanter för kommuner tillsammans med företagare för att inspireras av framgångsexempel med temat “Med sikte mot toppen”. 
NYHET Publicerad:

Höganäs har Sveriges näst bästa företagsklimat

RANKING Höganäs har länge legat i toppskiktet i Svenskt Näringslivs ranking men 2019 blir det hittills bästa året för Höganäs lokala företagsklimat. I Svenskt Näringslivs kommunranking av det lokala företagsklimatet blir kommunen den i Skåne med det bästa företagsklimatet samtidigt som man placerar sig på andraplaceringen i Sverige. "Näringslivsarbetet har blivit något som genomsyrar hela kommunen", säger näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron.