L9fitness

Luis da Silva, L9 Fitness AB, och Ulrik Wehtje, Fastighets AB Företagaren, Skurup

Skillnaden mellan nya jobb eller inga alls

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA I semestertider blir det ibland tid för sällskapspel med barn och vänner och likheten mellan dessa och att driva företag är ofta slående. Ingetdera är en dans på rosor utan ofta resor fyllda av utmaningar.

Det gör resan än mer spännande och en stark belöning är att kunna ta sig fram längs slingrande stigar trots alla hinder som dyker upp. I företagsvärlden är grundtanken en affärsidé som skall förverkligas. Om affärsidén inte är allt för svag så kommer företagets lycka att styras av hur man parerar utmaningarna. Precis som i vilket sällskapspel som helst.

I både sällskapsspelen som företagsverkligheten är det viktigt att ha bra och tydliga regler som alla förstår. Att driva företag i Sverige kan vara en fördel eftersom vi faktiskt har många spelregler som är bra utformade. När man reser utomlands förundras man ibland att det över huvudtaget går att bedriva företag med deras regelverk eller brist av regler. Skillnaden mellan deras oordning och våra ordnade regler kan bli lägre löner, tuffare arbetsförhållande, skattefusk etc, men visst går det att bedriva verksamhet i nästan alla länder.

De som skriver regler för sällskapsspel behöver ibland lägga in troll eller spöken för att skapa lite fler utmaningar. Men jag kan lova våra politiker att det inte behövs i företagsvärlden, utmaningar får vi ändå. Trots det skapas ofta helt tokiga utmaningar genom ogenomtänkta regelverk som bromsar företagsutvecklingen.

Vid julen 2013 ville vi öppna ett nytt hälsogym i Skurup. Det borde vara bra för kommunen eftersom det skapar:

  • Nya arbetstillfällen (ca 10 st)
  • Ny skattebas
  • Friskare kommuninvånare
  • Mer fritidsaktiviteter
  • Mindre bilpendling till andra orter

För oss som företagare fanns det ett antal utmaningar:

  • Hitta rätt personal – det skulle nog gå bra. Finns många driftiga personer att tillgå.
  • Finansiering. Även om räntorna är låga är det tufft att få någon att satsa pengar i sådan verksamhet.
  • Anpassade lokaler. Här fanns ett bra grundmaterial, som med mindre anpassningar kunde blir väldigt bra.
  • Hitta kunder. Hälsotrenden är stark men det var viktigt att komma igång snabbt. Årskort tecknas ofta efter jul och nyår.
  • Sedan måste vi ha kommunala tillstånd.

Vilket hinder blev värst och mest tokigt? Jag hoppas ni gissar fel men det var utan tvekan ”kommunala tillstånd”.  Man skulle kunna tro att kommunen skulle uppmuntra starten men istället så hoppar trollen fram.

Visst är det viktigt att verksamheten är kontrollerad innan man släpper in allmänheten. Det måste finnas anpassat brandskydd, ventilation, handikapptillgänglighet och så vidare men det var ju egentligen minst lika viktigt för oss som för kommunen. Kraven var inte problemet, utan deras handläggning.

Först så fanns det en gammal detaljplan som föreskrev tung industri i vårt område och då kan man ju inte ha ett gym där.  Visserligen hade man redan beviljat massor av undantag för andra verksamheter men…

Sedan blev det mest tokigt. Kommunen ansåg man skulle kunna lösa alla tillstånd men vi fick under inga omständigheter börja med några förberedelser innan vi fått rätt stämpel på pappren. Det tolkade vi som att vi inte fick göra några bygglovspliktiga åtgärder förrän vi fått starttillstånd.  Tolkningen uppfattade vi som logiskt och innebar inga problem – vi avvaktade med sådana åtgärder. Men så menade man inte. När man kom på inspektion utdömde man istället böter (byggsanktionsavgift) på nästan en halv miljon kronor för att vi städat lokalen och målat väggarna.

Det var ju en fin start. Dels en mycket kostsam bot, dessutom en stämpel att vi var skurkar.

Utomlands inträffar sådana tokigheter när man inte betalar ”rätta” mutor i tid. Men visst kan det hända även i Sverige när någon älskar att bygga hinder utan dessa gör någon nytta. Jag har frågat varför vi fick böter för vanligt underhåll men inte kunnat få något svar. Vilken skada skulle våra åtgärder kunnat medföra?

Om vi följt kommunens åsikt och helt enkelt suttit och väntat i tre månader (tiden det tog att få starttillstånd), så skulle vi startat gymverksamheten i början av sommaren när alla vill vara ute – sämre start får man leta efter. Då hade det inte blivit något gym – och inga arbetstillfällen.

Vi trodde att kommunen skulle ge support till nya företag men istället blev det tvärtom. Företagare kan skapa jobb men dåliga regelverk kan lätt döda sådana försök.

Ulrik Wehtje
Fastighets AB Företagaren, Skurup

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.