Björn Falk

Björn Falk, vd Samres.

”Tänk större och mer globalt”

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKAN Kan man anställa kontaktcenterpersonal i Afrika, lära dem svenska och sedan sju månader senare låta dem hantera samtal från färdtjänstkunder i Sverige? Den frågan får jag ofta. Svaret är givetvis ja, det går alldeles utmärkt.

Det utgör dessutom en viktig pusselbit i globaliseringen och det är viktigare än vad du kanske tror för svensk ekonomi att vi skapar arbetstillfällen i t.ex. Senegal där mitt företag har ett av sina kontaktcenter.

För mig innebär entreprenörskap att både skapa arbetstillfällen och att göra världen lite bättre. Det är därför så intressant att tänka globalt även om det vi gör handlar om en sådan lokal tjänst som att effektivisera, planera och administrera tjänster inom färdtjänst och andra anropsstyrda transporter som det allmänna betalar för.

Ju bättre lösning vi erbjuder våra uppdragsgivare (kommuner och landsting), desto mer får skattebetalarna ut av sina skattepengar. Men för mig har företagandet ytterligare en dimension – att bidra till en bättre värld och en bättre global ekonomi. Som jag ser det, gynnar detta i slutändan också svenskt välstånd. Hur gör man det genom att tillhandahålla kontaktcenter för beställning av färdtjänst kanske du tänker? Vad har det med utveckling i fattiga länder att göra? Steget är kortare än du tror.

När vi startade vår verksamhet 1993, var det dyrt att skicka telefontrafiken från Skåne till Gällivare, där vi hade vårt första kontaktcenter. Idag är tekniken helt annorlunda och det är stort sett lika billigt att skicka telefonsamtal till Skövde som till Senegal. Det här tycker jag är otroligt fascinerande och det ger helt nya möjligheter! Genom modern teknik kan vi förlägga våra kontaktcenter var som helst i världen.  Idag jobbar 68 senegaleser på centret i Dakar och det är en mäktig känsla att förändra förutsättningarna för dem, vilket i sin tur bidrar till att skapa större välstånd i Senegal. Vi har dessutom ytterligare 150 anställda i Estland och Moldavien, något jag är mycket stolt över.

Den nya tekniken ger mig som entreprenör en helt ny dimension – jag ser inte bara minskade kostnader för telefontrafik – jag ser att vi kan verka för globalisering och bygga välstånd i utvecklingsländer. Samtidigt som vi tjänar pengar och bidrar vill svenskt välstånd.

Hur går det här till? Jo, vi anställer lokal personal och utbildar dem i svenska och efter ett drygt halvår hanterar de våra tjänster lika bra som om de suttit i Sundsvall och jobbat. Är detta ett sätt att hålla våra kostnader nere och tjäna pengar? Ja självklart, men här ser jag också att det är ett sätt att dra vårt strå till stacken för tillväxt i ett fattigt land.

Teknisk innovation och utveckling har varit viktiga drivkrafter för välståndsökningen. När jordbruket effektiviserades frigjorde vi människor till annat. Och när svenska innovationsföretag som t.ex. Ericsson slutade tillverka fysiska telefoner frigjorde det resurser till nya innovativa företag som nu leder utvecklingen framåt. Så här har utvecklingen sett ut i Sverige och vi ser att det nu sker globalt. I en värld där gränserna alltmer suddas ut tycker jag att det är viktigt att tänka globalt, även om det handlar om en högst lokal tjänst. Det är så man knyter länder samman och det är så vi tillsammans skapar en ekonomisk utveckling.

Därför gör det mig förbannad när politiker å ena sidan i högtidstal och allmänna debatter tycker att det är viktigt med utveckling, talar om ”fair trade” och handel för att utveckla ekonomin i t.ex. Afrika men samtidigt när de agerar konkret sätter de upp handelshinder som direkt motverkar denna utveckling. Låt mig dela med mig av ett aktuelltill exempelempel på denna dubbelmoral.

Enligt personuppgiftslagen (PUL) får man inte föra över personuppgifter utanför EU utan ett skyddsavtal. Har man ett skyddsavtal innebär det att man följer samma regler som inom EU och personuppgifterna är lika väl skyddade som om de hanterades inom EU. Men när vi lämnar anbud till Region Skåne vill de inte teckna ett sådant skyddsavtal. Trots att de redan har ett sådant skyddsavtal och att inga problem med personuppgifter någonsin har uppstått utanför EU, vill Region Skåne nu ta bort detta för att motverka konkurrens från verksamhet utanför EU. Detta innebär då att vi inte kan lämna vårt bästa anbud, eftersom vårt kontaktcenter delvis ligger i Senegal, utanför EU. Enda syftet med detta är helt uppenbart att motverka en global konkurrens.

Ska svenska företag kunna exportera tjänster och varor till de nya och växande ekonomierna i Afrika, måste de som köper också tillåtas sälja till Sverige. Export och import är två sidor av handeln mellan länder och de förutsätter varandra. Därför bör man inte fatta den typen av beslut som gjordes i Region Skåne, där import av tjänster från länder de flesta länderna utanför EU blockeras.

Vi lever i en global värld och är beroende av balans i handeln. Jag vill bidra till att skapa företag och arbetstillfällen i andra delar av världen, för jag vet att det i slutändan även kommer att gynna oss. Protektionism är inte en framgångsfaktor när världen går mot globalisering. Ska vi skapa fler företag, bra jobb och bygga välstånd måste vi tänka större och mer globalt.

Björn Falk, vd Samres

Fakta

Samres har drygt 350 anställda och har huvudkontor i Lund. De arbetar med färdtjänst i 120 svenska kommuner, sjukresor i åtta landsting och närtrafik åt fem länstrafikbolag.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.