Tim Nilsson och Bo Mårtensson

Tim Nilsson med sin pappa Bo Mårtensson, Plåt på Österlen.

Tävlingskänslan driver framgångsrik plåtföretagare

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA Tim Nilsson och hans pappa startade ett plåtslageri med tomma händer, utan vare sig kapital eller maskiner. Nu, tio år senare, har Plåt på Österlen tolv anställda, finns på två platser i sydöstra Skåne och har precis börjat sälja kaminer. "Jag drivs av att hela tiden komma längre. Tävlingen är beroendeframkallande", säger Tim Nilsson.

Det hela började strax efter gymnasiet för Tim Nilsson. Hans pappa, Bo Mårtensson, var plåtslagare sedan innan och de bestämde sig för att driva eget. Men de hade ingen egen lokal eller lager och Tim Nilsson hade ingen erfarenhet av plåtslageri. Det fick han lära sig efter hand.

Det första stora steget blev att ordna med egna lokaler, en gammal lada på en bondgård utanför Tomelilla.  

– Det var inte alls självklart att jag skulle bli plåtslagare eller företagsledare. Jag var inte plåtslagare, hade inget startkapital och vi fick lösa vårt lager genom att köpa dyrt av våra konkurrenter. Pappa lärde upp mig under tiden vi arbetade, många fler timmar än man borde. Drömmen var ju att växa, säger Tim Nilsson.

Att gå från inga anställda till en anställd var ett av de största stegen som Tim Nilsson tagit som företagare. Enligt honom själv kändes det självklart eftersom det fanns ett stort behov hos kunderna. Samtidigt är det ett stort ansvar att anställa någon. Ska man våga måste man tro på idén. Det är det inte alla som har gjort.

Tim Nilsson

– Den första banken vi besökte för att få lån gjorde bedömningen att vi inte kunde låna pengar. Jag hade ju bestämt mig för att växa så jag beslöt att besöka varje bank till någon sa ja. Det räckte med ett besök tvärs över gatan så hade vi fått vårt lån som var absolut nödvändigt för vår expansion. Lite tur och lite tillfälligheter, säger Tim Nilsson.

Därefter har de tagit steget vidare att börja anställa personal, köpa nya lokaler som passade för personalutrymmen, och göra en utställningsyta för kaminerna. Det senare är en ny verksamhetsgren som är tänkt att komplettera plåtslageriet.

Tävlingskänslan i att driva företag, att varje dag få skapa nöjda kunder och känna yrkesstoltheten i detta fina hantverksyrke är det som driver Tim Nilsson att fortsätta utveckla Plåt på Österlen.

– För oss är det viktigt att aldrig tumma på säkerheten och arbetsmiljön hos våra anställda. Vi kanske inte blir billigast varje gång, men vi håller en väldigt bra kvalitet och bygger relationer till våra kunder på ett sätt som jag tror är en stor del av vår framgång. Vi anställer inte plåtslagare, vi anställer säljare, rådgivare och plåtslagare i samma person, säger Tim Nilsson.

Han kommer ofta tillbaka till det personliga mötet när han försöker beskriva varför hans företag har lyckats växa. Det handlar om att vårda relationer, om det så är en privatkund som uppskattar att hantverkarna hinner ta en kopp kaffe och förklara arbetet, eller en företagskund där goda resultat leder till ständigt nya arbeten. Ibland gäller det också att ha lite flyt.

– En gång stod pappa och åt korv på torget i arbetskläderna. Då kommer en kille fram och frågar om han är plåtslagare eftersom han såg företagsnamnet. Pappa svarar javisst och skrev ned telefonnumret på en bit kartong han hade med sig. Vi hade inte ens hunnit köpa visitkort då. Mannen jobbade på ett företag som blev en trogen kund i många år och när jag hälsade på honom nu inför hans pension så hade han kartongbiten kvar bland sina visitkort, säger Tim Nilsson.

Hittills har Plåt på Österlen vuxit sakta men säkert. Tim Nilsson tror på fortsatt expansion men tillägger att det inte är det enda målet.

– Tolv anställda kommer nog bli fler. Men framförallt ska vi vara den bästa arbetsplatsen med den bästa arbetsmiljön och servicen man kan tänka sig, säger Tim Nilsson.

Christoffer Stenström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tävlingskänslan driver framgångsrik plåtföretagare

JOBBSKAPARNA Tim Nilsson och hans pappa startade ett plåtslageri med tomma händer, utan vare sig kapital eller maskiner. Nu, tio år senare, har Plåt på Österlen tolv anställda, finns på två platser i sydöstra Skåne och har precis börjat sälja kaminer. "Jag drivs av att hela tiden komma längre. Tävlingen är beroendeframkallande", säger Tim Nilsson.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna är hjältar – det vill vi uppmärksamma

JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Vill vi att fler ska förverkliga sina idéer och starta företag krävs rätt förutsättningar. Därför vill vi under april månad rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna", säger regionchef Carina Centrén.
NYHET Publicerad:

Driven kock bakom uppstickande hotell i gruvorten

JOBBSKAPARPODDEN 9000 kvadratmeter! Ja med så mycket har Peter Aasa nyligen byggt ut det hotell i Gällivare som han ägt sedan 2003. Med en genomtänkt arkitektur och i konkurrens med ortens skidanläggning Dundret sticker Quality Hotel Lapland verkligen upp ur stadsbilden. Vem är mannen som vågar satsa på det här sättet och så framgångsrikt får in unga människor på arbetsmarknaden? Lyssna på Peter Aasas jobbskaparresa som började med att han som 16-åring flyttade till Umeå för att utbilda sig till kock.  
NYHET Publicerad:

Besvärlig isländsk hästkille knäckte koden

JOBBSKAPARPODDEN Skaraborgs mest företagsamma människa 2014, Sveriges snabbast växande internetföretag, Europas snabbast växande e-fakturaföretag och nu senast tvåa som Sveriges bästa arbetsgivare bland medelstora företag. Vad är det egentligen Thordur Erlingsson gör på IT-företaget Inexchange? Hur har han lyckats skapa en kreativ arbetsplats med både tillväxt och nya jobb varje år? Lyssna på Jobbskaparpodden!
NYHET Publicerad:

Butiken som växte från lekstuga till lada

JOBBSKAPARPODDEN Läraren Anna-Lena Fransson försökte så gott det gick hålla sig ifrån företagandet. Men så köpte de en gård och maken Peter som hade hönseriet, åkte iväg på en fotbollsresa. "Då var jag tvungen att rycka in." I det här avsnittet får vi höra hur Anna-Lena och Peter Fransson, med flera verksamheter och sex anställa i Gärestad by utanför Ronneby, blev Blekinges mest företagsamma människor 2014.
NYHET Publicerad:

Sichuankök i surfermiljö en växande succé

JOBBSKAPARPODDEN Från burgare och ribs till smakfulla smårätter från kinesiska provinsen Sichuan. Från Visby till Stockholm. Mymlan Isenborg som blev Gotlands mest företagsamma människa 2014, berättar om sin spännande företagarresa. Hur kommer man på idén att servera kinesisk mat i en surferrestaurang i Visby? Och hur blev Restaurang Surfers en succé som nu också öppnat i Stockholm?
NYHET Publicerad:

Sebastian samlar skräp och gör succé

JOBBSKAPARPODDEN "För mig var utmaningen att förädla något som bara var skräp för andra!" Förra årets mest företagsamma människa i Västernorrland, 27-årige Sebastian Norman, berättar om en imponerande resa: från skräp till succé med 12 anställda på fyra år! Lyssna på hans story i vår podcast om företagsamma människor som skapar jobb.
NYHET Publicerad:

Föräldrarna sa stopp: barnens skola skulle inte läggas ner!

JOBBSKAPARPODDEN När Östersunds kommun ville lägga ner Böle skola 2003 sa en grupp engagerade föräldrar "stopp"! Deras barn skulle ha kvar sin skola! På drygt tio år har friskolan dubblat antalet elever och tredubblat antalet anställda. Rektor Eva-Märet Nordenberg, Jämtlands mest företagsamma människa 2014, berättar om en häftig jobbskaparresa.
NYHET Publicerad:

Från poänglös student till prisad festivalarrangör

JOBBSKAPARPODDEN Festivalarrangören Simon Tehyrell blev utnämnd till Fyrbodals mest företagsamma människa 2014. I Jobbskaparpodden berättar han om en poänglös studenttid i Umeå och hur Uddevallafestivalen Solid Sound blev till. Lyssna på en resa som gått från 600 till 8000 besökare på fyra år. Idag är musikföreningen Solid Sound en del av företagsinkubatorn Innovatum i Trollhättan.
NYHET Publicerad:

Frustrationen tog henne till rätt plats

JOBBSKAPARPODDEN Hon skulle inte vara kvar som anställd i den mansdominerade filmproduktionsbranschen. Och pulsen att starta eget bolag slog hårdare: glastaken för kvinnor skulle bort! Göteborgs mest företagsamma människa Karin Skoog Winters kunde aldrig drömma om att frustrationen för åtta år sedan skulle ta henne så rätt. Lyssna på avsnittet med henne i Jobbskaparpodden! 
NYHET Publicerad:

Han omvandlar råmark till fastigheter som gör samhällsnytta

JOBBSKAPARPODDEN En del idéer är galnare än andra. Men för Håkan Johansson, årets mest företagsamma människa i Hallands län, är inga fastighetsprojekt omöjliga. I Jobbskaparpodden berättar han om en otålig person som lärt sig att vara uthållig: man måste klara av att tro på sin idé länge!
NYHET Publicerad:

"Det var svårt att veta hur mycket som fanns i folks garderober"

JOBBSKAPARPODDEN Hon ville skapa en fysisk mötesplats som skulle underlätta för småbarnsföräldrar att sälja urvuxna kläder och grejer vidare. I det här avsnittet berättar Kalmar läns mest företagsamma människa Stina Qubti om hur hennes längtan efter drömjobbet fick henne att starta eget. Vad hon inte hade räknat med var att hon hade prickat helt rätt vad gäller efterfrågan. På mindre än fem år har hennes koncept blivit en snabbväxande seconhand-kedja. Alla vill ha en egen Busfrö-butik i sin stad. 
NYHET Publicerad:

Tid att lyssna på en vinnare i sommar

SOMMARENS PODCAST Det handlar om envishet, misslyckanden, ännu mer envishet och tidsbrist. Men också om mod att satsa, friheten att skapa och att göra skillnad för människor i vårt samhälle. Upptäck Jobbskaparpodden i sommar - en serie personliga samtal med människor som skapar de jobb vi behöver. Flera av dem som berättar vann också senaste upplagan av tävlingen  "Årets mest företagsamma".
NYHET Publicerad:

"Man får lära sig att inte låta klumpen i magen styra"

JOBBSKAPARPODDEN En 50-talsinspirerad amerikansk vägdiner öppnar upp portarna i värmländska byn Stöpafors i december 2013. Ingen tror på idén, förutom Värmlands mest företagsamma människa Åsa Wikberg och sambon Morgan Söderberg. Här är jobbskaparstoryn bakom succén med 65000 gäster och över 30 anställda första året.
NYHET Publicerad:

Sluta smeta med resurserna

GÄSTKRÖNIKA Den årliga mätningen av företagsklimatet i landet publicerades tidigare i vår. Östersunds kommun är varken sämre eller bättre än föregående år. Det samlande betyget är 3,2, vilket betyder nätt och jämt godkänt. Jag menar att det krävs ett krafttag för att förbättra företagsklimatet. För att ta nästa steg krävs både mod och handlingskraft, skriver Kerstin Arnemo.
NYHET Publicerad:

"Många ser på oss som parasiter som vill utnyttja människor"

JOBBSKAPARPODDEN De lugnaste veckorna jobbar paret Rådesjö 40 timmar, men mer än det dubbla är inte ovanligt. Örebro läns mest företagsamma människor driver Karlskoga Wärdshus och sommaranläggningen Labbsand. Lediga? Knappt! Lyssna på Anneli Rådesjö och varför det är värt. Hör henne också förklara sin bild av vad en företagare är och gör för samhället.
NYHET Publicerad:

Att bygga för framtiden

GÄSTKRÖNIKA Nu är det dags att vi företagare blir bättre på att stötta varandra och blir mer lokalpatriotiska. Att gynna lokala företag kan bli en riktig injektion för Sundsvalls utveckling med starkt växande företag, mer pengar i skattkistan och fler Sundsvallsbor. Men då måste vi ställa om tankesättet. Det skriver Anders Göransson, vd och delägare för PICEA Bygg, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Trotsade rädslan för regelkrångel

JOBBSKAPARPODDEN Lunchgästerna har fördubblats. Och saluhalls-projektet med lokala producenter sista lördagen varje månad lockar närmare 1000 människor. Lyssna på Christian Hallberg i Jobbskaparpodden när han berättar om resan som började när han vågade ta över Gäsgivaregården i Ljungby.
NYHET Publicerad:

Skapa, förändra och våga satsa

GÄSTKRÖNIKA Min drivkraft som entreprenör har alltid varit att skapa, förändra och våga satsa på nya projekt. Jag tror helt enkelt på att det är den enda vägen till att en stad ska utvecklas. Och jag älskar att vara med och bidra till utvecklingen av Sundsvall. Därför är mitt valspråk ”Action speaks louder than words”. Det skriver Lillemor Larsson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hon lämnade chefsrollen inom vården och satsade på eget koncept

JOBBSKAPARPODDEN För tio år sedan sa sjuksköterskorna Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson upp sig från sina chefsjobb och startade eget. De ville ha kortare beslutsvägar och göra mer för människor i behov av vård. Och när allmänheten nyligen fick säga sitt vann duon utmärkelsen Skånes mest företagsamma människor.