NYHET18 januari 2017

Terrassförbud hotar populär restaurang

I 24 år har Vassilis Kourkakis drivit den populära restaurangen Mediterranean i Lund. Nu hotas hans verksamhet med tio anställda av ett beslut från kommunen som kräver att restaurangens uteservering tas bort.

– Det är ekonomiskt jätteviktigt att vi har kvar trädäcket. Den håller restaurangen igång och gör att vi överlever, säger Vassilis Kourkakis när vi träffar honom på tisdagskvällen.

Fredagen den 13 januari kom beslutet från polisen om att uteserveringen måste vara borta senast onsdagen den 18 januari. Anledningen är en bestämmelse från kommunen som säger att uteserveringar ”ska placeras direkt på trottoaren och utformas utan upphöjda däck.” Undantag kan göras om uteserveringen är placerad på en trottoar med lutning och det är just denna lutning som nu ska kontrolleras.

Vassilis Kourkakis ställer sig dock frågande till varför hela uteserveringen måste tas bort för att inspektera trottoarens lutning:

– Kan de inte bara lyfta en planka för att titta? Detta borde ju gå att mäta elektroniskt. Förresten ser ju alla att det lutar, man behöver inte vara Einstein för att förstå det.

Vassilis Kourkakis

Under vår intervju ringer det ständigt i Vassilis Kourkakis mobiltelefon. Det är jurister som vill komma med råd, journalister som vill ha ett utlåtande och vänner och bekanta som vill stötta. Och uppbackningen från allmänheten har enligt Vassilis Kourkakis varit enorm. Ett inlägg som han lagt upp på restaurangens Facebooksida har på tre dagar delats 1210 gånger och skapat stor diskussion bland upprörda Lundabor.

Men det är trots allt inte själva beslutet som gör Vassilis Kourkakis mest upprörd. Den stora besvikelsen ligger i hur kommunen valt att bemöta och handlägga ärendet.

– Jag hade önskat att Lunds kommun förde en närmare dialog med oss i restaurangbranschen, säger Vassilis Kourkakis som menar att han vid upprepade tillfällen försökt ta kontakt med Tekniska förvaltningen för att gemensamt hitta en lösning på problematiken.

När Vassilis Kourkakis får höra att Lunds kommun uppnådde sin sämsta notering någonsin i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet 2016, plats 134 av 290 kommuner, blir han inte förvånad. Han säger att detta är första gången han har stött på regelproblem och att han tappat lusten att verka som krögare. Nu sätter han sin tilltro till att kommunen väljer att ompröva sitt beslut.

– Jag vill arbeta och driva min restaurang, inte hålla på med sånt här. Jag älskar ju den här branschen, säger Vassilis Kourkakis och reser sig för att välkomna ett nytt sällskap gäster som nyss anlänt.

Erik Torstensson

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist