Tuffing redo att erövra världen

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP 15 år gammal startade Mustafa Alfredji från Malmö sitt första företag. Han tjänade pengar på att rekrytera filmskapare på Youtube till ett kanadensiskt bolag. Sex år senare driver han MySocial, ett verktyg för att göra bättre kampanjer på sociala medier. Målet är att marknadsförare i hela världen ska se hans verktyg som det självklara valet.

Mustafa Alfredji

Mustafa Alfredji spränger bekvämlighetsbarriären och testar nya saker för att utvecklas som entreprenör.

– Jag tror att de flesta kan bli entreprenörer, men man ska veta att det är tufft ibland. Man måste älska det, även när det är jobbigt, säger Mustafa Alfredji.

Det började med en Youtube-kanal. Mustafa Alfredji spelade in och redigerade ihop filmer från datorspelet Call of Duty. Det gällde att spela in snygga manövrar och sedan klippa ihop dem till ett snyggt montage och synkronisera det med musik.

Många gillade Mustafa Alfredjis filmer. Snart hade han många följare, och på Skype hade han över 1 000 vänner som han spelade och diskuterade sina filmer med. Många av dem hade egna Youtubekanaler. På den tiden gick det inte att själv lägga till reklam på sina filmer, utan man var tvungen att gå via större nätverk. Mustafa Alfredji sökte och såg att ett kanadensiskt bolag letade efter folk som kunde rekrytera youtubers till dem.

– Det som drev mig då var nyfikenheten. Jag har alltid velat testa nya saker och utmana mig själv. Det här var en ny grej och jag hade inget att förlora, säger han.

Tillsammans med en vän, Muhammed Albagdadi, tog Mustafa Alfredji kontakt med bolaget, som ville göra en intervju. När det var dags tejpade han över kameran på sin dator, och låtsades att den var trasig. Han ville inte att kanadenserna skulle se hur ung han var. Samtalet gick bra och på sin femtonårsdag skickade företaget över kontrakten för påskrivning. Snart började de rekrytera folk till företaget. Ett riktigt lyckokast blev artisten Chief Keef, som blev en viral succé.

– Det var riktigt häftigt att se hur det hela växte, och hur vi började få in större och större inkomster. Då hade vi ingen kunskap alls om att driva företag. Vi återinvesterade inte pengarna, utan köpte prylar i stället. Det var först senare som tanken började växa att göra något mer, säger Mustafa Alfredji.

Att vara företagare i 15-årsåldern är inte det vanligaste. Mustafa Alfredji vande sig vid att bli ifrågasatt, att få negativa kommentarer från andra ungdomar. Han lärde sig snabbt att det viktigaste var att ha nära vänner som trodde på honom, oavsett vad andra tyckte.

På gymnasiet startade han Raggningspartiet, tillsammans med vännen Fejzullah Gasi, en Youtubekanal om kärlek och relationer. Den blev snabbt viral, som skapade  ännu fler kommentarer från omgivningen. Som youtuber kunde alla se vad han gjorde, och alla tyckte inte om det.

– Jag visste att det skulle bli många reaktioner. Men ska man utvecklas måste man samtidigt våga sig utanför sin bekvämlighetszon och testa nya saker. Ibland misslyckas man, och det lär man sig av, säger Mustafa Alfredji.

Snart skapade vännerna ytterligare en Youtubekanal, men Mustafa Alfredji kände sig redo att gå vidare. Vid sidan av hade han börjat starta ett företag som hjälpa andra att nå ut i sociala medier. De första försöken lyckades inte särskilt bra, men till slut hittade han rätt koncept. Nu kallar sig företaget för MySocial, som säljer ett verktyg som ska hjälpa till att göra kampanjer i sociala medier, från att hitta rätt influencers att samarbeta med till att mäta resultaten av insatserna.

– Vårt mål är att alla som sysslar med den här typen av marknadsföring ska använda vårt verktyg, oavsett var i världen de finns, säger Mustafa Alfredji.

För tillfället jobbar fem personer i företaget, men i slutet av året är målet tolv anställda med kontor i Malmö och Stockholm.

Det är först på senare år som Mustafa Alfredji har börjat se sig själv som en entreprenör och börjat fundera på vad det innebär. Företag kräver hårt arbete, och till en början gav det inte särskilt mycket inkomster tillbaka. Han tror att de flesta har en entreprenörsanda inom sig, men att få orkar ta steget. Han hoppas att han själv kan inspirera andra att ta chansen.

– Vi har det så bra här i Sverige. Här finns alla möjligheter för den som vill uppnå någonting. Det kräver att man har disciplin och vågar misslyckas. Slösa inte bort den chansen, säger Mustafa Alfredji.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Noggrannhet och arbetsglädje tar Adam till Yrkes-EM

EUROSKILLS Adam Kristensson är en av sju skånska deltagare som i september reser till Budapest, Ungern, för att representera Sverige i yrkes-EM. Den 21-åriga muraren från Lund reser tillsammans med yrkeslandslagets 32 svenska deltagare som tillsammans kommer tävla i 27 yrkesgrenar.
NYHET Publicerad:

Prisbelönt lärare: Ingen läroform slår UF

FÖRETAGSAMHET Två gånger har Karin Ekelund blivit utsedd till årets UF-lärare. 2016 vann hon det skånska priset och året efter vann hon det nationella. Hon har samarbetat med Ung Företagsamhet (UF) i tio år. Det är den bästa undervisningsform hon känner till för att förbereda, inspirera, lära och utveckla sina elever.
NYHET Publicerad:

Superentreprenören: ”Politiker värdesätter oss jobbskapare alldeles för lite”

JOBBSKAPARNA Kjell Jakobsson, multientreprenör i Helsingborg, hade från början ingen stark drivkraft att bli egen företagare. Men han har alltid gillat utmaningar och att stå i händelsernas centrum. ”Kicken ligger i känslan av att göra något bra tillsammans med andra”, säger han och utvecklar nu nästa företagsidé, ett koncept med ett flertal hotell, med sonen Rasmus Jakobsson.
NYHET Publicerad:

Hårt arbete, låg lön, mycket kärlek bakom skolbygge

VÄLFÄRD Camilla Samuelsson är reklamaren som fångades av Montessoripedagogiken och började starta, äga och driva skola. Nu hoppas hon att skolan ska växa, trots att det är svårare att få tillstånd att starta och ett osäkert politiskt läge.
NYHET Publicerad:

Drömföretaget började med en Blocket-annons

JOBBSKAPARNA Att starta sitt första företag efter att ha sett en annons på Blocket tillhör nog inte det vanligaste. Men en sådan annons var starten för hotell- och krögarparet Pia Hansson och Mattias Frisk när de tog över hotell Riverside i Ängelholm 2006, då utan anställda. Nu driver de nyöppnade Hus 57 – 112 rum och kök med över 40 anställda. ”Det här är vår stora dröm”, säger Pia Hansson.
NYHET Publicerad:

Vad lockar skånska ungdomar till en arbetsplats?

ARBETSMARKNAD När skånska ungdomar söker jobb efterfrågar de något de är intresserade av och företagsvärderingar som stämmer överens med den egna livsstilen. Det gäller för arbetsgivare att erbjuda flexibla arbetstider och en involverande arbetsmiljö för att locka dagens unga. Lovisa Sterner på analysföretaget Ungdomsbarometern i Malmö har undersökt vad skånska arbetsgivare bör tänka på för att attrahera unga medarbetare. Hon menar att ”allting idag börjar med en googling”.
NYHET Publicerad:

”Staten måste ta ansvar och bygga ut fiber”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skånes norra och östra valkrets och vid ett företagsbesök på Naturstenskompaniet utanför Kristianstad passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Elbolaget Eon tar helhetsgrepp på lönesättningen

LEDARSKAP Eon flyttar ut ansvaret för tjänstemännens löner till cheferna. Farhågor för att sifferlösa avtal, utan central kontroll, skulle få lönerna att skena visade sig vara obefogade, säger hr-chefen Katarina Sigeus Ek.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade börjar jobba för sent i livet

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Skånska restauranger i uppror mot nytt regelkrångel

PERSONALLIGGARE Den 1 juli träder nya regler i kraft för personalliggare. Tidigare har företagarna i de branscher som berörs enbart behövt skriva in personalen som arbetar, nu måste de även skriva in sig själva och sina anhöriga. En enda miss kan leda till dryga böter. Bland skånska restauranger är upprördheten stor. "Vi förstår inte syftet med det här. Man kan ju inte jobba svart i sin egen verksamhet", säger Peter Svensson, ägare av Hotell Mossbylund i Skurup.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "det var mycket oro i början"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 I sju år har det varit möjligt för skåningarna att fritt välja vilken barnmorskemottagning man ska gå till. Petra Vigh och Tina Zetterling var två av pionjärerna som tog steget från anställda till företagare. I dag har deras företag, Barnmorskegruppen Öresund, fyra mottagningar i Skåne. Men regeringens förslag om att begränsa de privata alternativen i välfärden är ett orosmoln, berättar de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv Skåne och Moderata riksdagskandidater i Malmö.
NYHET Publicerad:

Kan jakten på företagarna i välfärden ta slut nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

”Vi måste veta att reglerna inte förändras”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Höga krav på såväl miljöpåverkan som på arbetsmiljö. Det kännetecknar Naturstenskompaniet i Färlöv utanför Kristianstad. Bolaget har ett flertal stenbrott i Sverige och Norge, framförallt i norra Skåne och Småland. Dessutom importerar de sten som bearbetas och förädlas till exempelvis gatsten. "Det viktigaste för oss är att det råder lika villkor för alla som verkar inom branschen", säger Rolf Lundmark, ägare till Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Det behövs enkelhet och tydlighet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i västra valkretsen.
NYHET Publicerad:

Kandidat (S): Vi måste förbättra kompetensförsörjningen till företagen

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Skånes södra valkrets, som vi träffade på ett företagsbesök på Lingua Montessoriskola i Lund med företagaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

”Kompetensförsörjningen är tuff”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Byggmästar'n i Skåne är ett byggbolag som gått från sju medarbetare 1993 till nuvarande över 200 och med en miljardomsättning. ”Vi har våra utmaningar och även politiska önskemål för att kunna fortsätta växa och anställa.” Det säger vd Carin Stoeckmann och nämner kompetensfrågor och regelförenklingar som några av de prioriterade frågorna.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Vi måste underlätta inträdet för utlandsfödda

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Malmö valkrets.
NYHET Publicerad:

Emma får Trelleborgsgården att sprudla

FÖRETAGSAMHET Idésprutan Emma Albinson Carlbom tog steget från anställning på advokatbyrå i Malmö till att bli företagare. Det har hon aldrig ångrat. Samtidigt önskar hon ett bättre samarbete med kommunen. ”Det är en djungel vem man ska ta kontakt med för olika tillstånd och ändringar, och det är lätt att det blir fel. Det hade underlättat enormt med en enda kontaktväg in, som sedan hjälper en rätt”, säger Emma Albinson Carlbom, Holmanäs gård AB utanför Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Kandidat (M): Konkurrens måste ske på lika villkor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skåne läns södra valkrets.
NYHET Publicerad:

"Vet KD, M och L om att de håller på att förstöra föräldrakooperativen?"

GÄSTKRÖNIKA "Snart ska riksdagen rösta om ett förslag som riskerar att bli en nådastöt för många mindre skolor och föräldrakooperativ. Ägarprövningsutredningen ställer helt orimliga krav på oss som driver skolor och andra välfärdsföretag, krav som offentliga verksamheter bekvämt nog slipper. Det värsta är att de borgerliga partierna, med undantag för Centerpartiet, tänker rösta ja." Det skriver Maria Jacky, Lingua Montessoriskolor i en gästkrönika.