Susan Wahlgren Persson

"Kunskaperna som UF-företagarna tar med sig har visat sig vara en stor tillgång senare i yrkeslivet oavsett om de blir egenföretagare eller anställda", säger Susan Wahlgren, Ung Företagsamhets regionchef i Skåne.

Ung Företagsamhet boostar företags rekrytering

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet (UF) har utbildat unga i entreprenörskap sedan 1980. Gymnasieelever får chansen att starta, driva och avveckla ett företag. Som bevis på ett väl utfört arbete får de elever som genomfört UF-året ett intyg som de kan visa när de söker jobb. "Kunskaperna som UF-företagarna tar med sig har visat sig vara en stor tillgång senare i yrkeslivet oavsett om de blir egenföretagare eller anställda", säger Susan Wahlgren, Ung Företagsamhets regionchef i Skåne.

Under ett gymnasieår får eleverna chansen att driva sitt egna företag. Efter att ha drivit ett UF-företag får eleverna ett intyg. Intyget bevisar att eleverna drivit ett företag framgångsrikt och styrker många av de goda egenskaper som ungt företagande för med sig. Det är ett bra komplement till referenserna på sitt CV och intygar vad eleverna lärt sig under året.

Malie Svärd jobbar med rekrytering på försäkringsbolaget Trygg-Hansa i Malmö, ett företag som rekryterar frekvent och ofta är i behov av medarbetarkandidater.

Malie Svärd Trygghansa

Malie Svärd, Trygg-Hansa.

  – I dessa processer har vi haft ett jättefint samarbete med Ung Företagsamhet där vi dels har kunnat marknadsföra Trygg-Hansa som arbetsplats, men också fått kontakt med den typ av kandidater som har de kvalitéer som vi söker. Många av dessa kvalitéer skaffar man sig och har man efter att man drivit ett UF och fullföljt den processen, säger Malie Svärd.

  Erik Syrén är vd för det Lundabaserade företaget Lime Technologies som utvecklar och säljer CRM-system till företag. När han gick i tvåan på gymnasiet, i mitten på 90-talet, drev han tillsammans med skolkamrater UF-företaget Cemuf och vann priser på regional nivå för både bästa företag och bästa säljare.

  – I början sålde vi hållbara rengöringsprodukter, men det var produktutvecklingen av en mirakeltrasa på mikrofiber som var det roligaste och tillsammans med säljandet av den nya produkten som gav mig mest. Vi delade upp trasan i mindre bitar och vände oss till optiker. Idag använder majoriteten av optiker den här typen av trasa, men på vår tid var det helt nytt, säger Erik Syrén.

  Lime Erik Syren webb
  Foto: Fotograf Jan Norden

  Erik Syrén, vd Lime Technologies.

  Lime Technologies har under året anställt över 60 personer och i rekryteringsprocessen har Erik Syrén träffat cirka 150 kandidater. Många av de anställda på företaget har drivit UF-företag, något som Erik Syrén menar är mycket positivt för Lime Technologies.

   – Rätt rekrytering är hemligheten bakom vår framgång. Om vi rekryterar rätt och sen utbildar vår personal på rätt sätt kommer vi att lyckas elda på de positiva egenskaper som man har med sig från UF, främst att kunna ta ansvar, ha driv och uthållighet. Det handlar om att varje anställd har ett entreprenörstänk och att den som stöter på ett problem har förmågan att ta initiativ till att det blir löst. Hos oss är det allas ansvar att ta hand om våra kunder.

   Malie Svärd på Trygg-Hansa har också positiva erfarenheter av att rekrytera personer som drivit UF-företag.

    – Vi har sett en tydlig match mellan duktiga medarbetare och UF-elever, och det har varit värdefullt för oss att kunna etablera en första kontakt under tiden de går i skolan för att sen kunna knyta de till oss efter att de har avslutat sina utbildningar.

    Trygg-Hansa är ett av få företag som använder sig av intygen eleverna får efter att de har avslutat sitt UF-år.

     – När vi har rekryterat så står det gärna i personernas CV att de har drivit ett UF-företag och vilken roll de har haft, men det är ingen som har bifogat eller haft med sig intyget vid intervju eller liknande, precis som att jag från början inte visste att det fanns. Men efter att jag fått information om att intyget fanns och vad det var för något, så började vi efterfråga det precis så som vi efterfrågar referenser på de kandidater som vi tycker verkar lämpliga och spännande.

     Malie Svärd understryker också att intygen ger mer än att bara se ett betyg då intygen innefattar flera parametrar och ger en bättre överblick av vad personen haft för roll under UF-processen.

      – En del blir chockade att man ens vill se det och man förväntar sig inte att företag vet att intygen finns, vilket jag tycker är synd. Jag tycker och vill att fler ska efterfråga de här intygen och använda dem i rekryteringsprocesser. Det är ett tydligt kvitto på samtliga parametrar som är av intresse för någon som ser det som meriterande att ha drivit ett UF, säger hon.

      Malie Svärd känner idag inte till något annat företag som jobbar aktivt med UF-intygen. Hon tror att intygen och fördelarna med att använda dem vid rekrytering behöver göras mer visuella.

       – För oss har det blivit lika självklart som att efterfråga referenser, och varför gör man det? Jo, för att styrka det man precis har sagt i en intervju eller skrivit i sitt CV, säger hon.

       Mer om UF
       • Ung företagsamhet är en organisation som tillhandahåller utbildningskoncept för skolan och hjälper unga att utveckla entreprenöriella egenskaper redan i tidig ålder.
       • UF-företagande är för gymnasieelever mellan 16 och 20 år. Under ett läsår får eleverna uppleva ett företags livscykel genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag. UF-företagarna får stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet.
       • UF finns över hela Sverige, från norr till söder. De har ca 100 medarbetare till hjälp för elever och lärare, och organisationen har en bred kompetens inom entreprenörskap.
       • Organisationen stöds av det privata näringslivet, offentliga medel, stiftelser och fonder. Svenskt Näringsliv är guldpartners i UF.

       Fler liknande nyheter

       NYHET Publicerad:

       Så gick Rättviks kommun till ett bättre företagsklimat

       TILLSYN Genom att sätta fokus på myndighetsutövning lyckades Rättviks kommun i Dalarna på knappt tio år klättra 209 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Ömsesidig förståelse, bättre kommunikation och tydlighet är områden som diskuterades när tre skånska kommuner samtalade om hur de kan nå ett bättre företagsklimat.
       NYHET Publicerad:

       Höganäs får högst betyg av företagarna, Höör lägst

       FÖRETAGSKLIMAT Det har blivit bättre att driva företag i Skåne, åtminstone om man frågar företagarna själva. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet. I årets mätning ger företagen högre sammanfattande omdöme i 14 av Skånes kommuner och lägre i 12, jämfört med förra årets mätning. Enbart tre kommuner får ett betyg under 3, som innebär att företagsklimatet upplevs som godtagbart.
       NYHET Publicerad:

       Mer dialog ger bättre upphandlingar

       FÖRETAGSKLIMAT Lena Hedvall på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm efterfrågar en bättre dialog mellan företag och offentliga upphandlare. I dag är okunskapen om företagens villkor och möjligheter stor hos flertalet offentliga upphandlare vilket gör att för många och för detaljerade krav ofta ställs.
       NYHET Publicerad:

       Hallå där, Ellen Dahl

       NY MEDARBETARE Vi välkomnar Ellen Dahl som vikarierande projektledare på Svenskt Näringsliv i Skåne. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne bättre. Läs hennes presentation här.
       NYHET Publicerad:

       Utan företagare – ingen vård, skola, omsorg

       FÖRETAGSKLIMAT Att vi har goda förutsättningar för våra företag är inte bara viktigt för jobben, utan även för välfärden. Via Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
       NYHET Publicerad:

       Malmöelever vann pris som årets företag – med sugrör av råghalm

       UNG FÖRETAGSAMHET Sugrör av plast är ett stort miljöproblem. Därför ville de fem eleverna bakom företaget Rawstraw UF ta fram ett miljövänligt alternativ. Lösningen blev strån från skånsk råghalm. Vid de svenska mästerskapen i Ung företagsamhet utsågs de till Årets Företag, och ska nu vidare till Europamästerskapen. "Det ska bli jättekul och vi måste redan nu börja jobba med vår pitch på engelska", säger Josephine Daly-Tempelaar, ansvarig för Rawstraws grafiska design.
       NYHET Publicerad:

       Fokus på miljön gav högre lönsamhet

       HÅLLBARHET Miljötänket har varit centralt sedan 20 år tillbaka för profilbyrån Felestad i Kävlinge kommun. Företaget arbetar med branding av profil- och arbetskläder, gåvor och expomaterial från kända varumärken. Företagets grundare och ägare, Ingela Engman, menar att deras fokus på klimatsmarta alternativ gjort företaget mer lönsamt.
       NYHET Publicerad:

       Utökat rut-avdrag kan hjälpa fler

       ARBETSMARKNAD Om rut-avdraget utökas skulle fler äldre kunna få hjälp i vardagen, samtidigt som kommunens omsorg avlastas. Det menar Lars Larsson, vd på Hemrex i Ystad, som erbjuder en stor bredd av hushålls- och trädgårdstjänster i framförallt södra Skåne. ”De flesta av våra kunder är seniorer som vill kunna bo kvar hemma”, säger han.
       NYHET Publicerad:

       Skånska företagare satsar, trots risker i ekonomin

       FÖRETAGARPANELEN Fyra av tio företag i Skåne planerar att öka sin produktion det kommande halvåret. Bara en tiondel planerar att dra ned. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Skånska företag är något mer pessimistiska om framtiden är företagarna i övriga Sverige.
       NYHET Publicerad:

       Skolelever i Bromölla lär sig om bristyrken

       SAMARBETE Fem dagars prao, en lektion om arbetsmarknaden och obligatoriska studiebesök i industrin. Med dessa åtgärder vill Bromölla kommun ge sina elever mer kunskap inför gymnasievalet. Även elevernas vårdnadshavare kommer att bjudas in till möte på temat arbetslivet och bristyrken i dagens och morgondagens samhälle. "När barnen kommer hem efter praktiken är det viktigt att också föräldrarna är med på tåget och pratar med barnen om deras gymnasieval och olika yrken", säger Maria Block, näringslivsutvecklare på Bromölla kommun.
       NYHET Publicerad:

       Utan industrin ingen välfärd

       DEBATT Vissa hävdar att industrin betyder allt mindre i vår ekonomi. Att Sverige håller på att bli ett utpräglat tjänstesamhälle. Det stämmer att industrins andel av ekonomin, som den mäts i nationalräkenskaperna, har minskat. Men det är en statistisk synvilla.
       NYHET Publicerad:

       Låt företagen leda vägen mot mer hållbarhet

       KOMMENTAR "Det skånska näringslivet kryllar av företag som tar vara på resurser och hjälper till att ställa om samhället till att bli mer hållbart. Det är dags att vi vänder på steken och ser näringslivet som del av lösningen istället för boven för de klimatmässiga utmaningar vi står in för." Det skriver Sally Grahn, som praktiserat på Svenskt Näringsliv Skåne sedan årsskiftet.
       NYHET Publicerad:

       Högkonjunkturen har passerat toppen

       KONJUNKTUR Toppen är nådd, men fallet nedåt kommer inte bli så allvarligt som befarat. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturbarometer som presenterades i Höör och Malmö av Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv. "Det största orosmomentet är risker och utmaningar härledda från utlandet. Vi måste hålla ögonen på Brexit, Trump och valet till Europarlamentet", säger Göran Grahn.
       NYHET Publicerad:

       ”Det är många lärarjobb som hänger på att industrin är konkurrenskraftig”

       KOMMENTAR Tvärtemot vad många påstår är industrin fortsatt viktig för Skåne. Här skapar industrin 28 procent av välståndet och 82 000 jobb, enligt en ny rapport från Teknikföretagen. Bara de skatter som detta genererar skapar ytterligare 15 000 arbeten ute i de skånska kommunerna. Många lärarjobb, undersköterskor och socialsekreterare hänger på att svensk industri är konkurrenskraftig.
       NYHET Publicerad:

       Här är företagsamheten störst i Skåne

       UNDERSÖKNING 12 procent av skåningarna driver eller leder företag, men skillnaderna är stora mellan kommunerna. Störst andel företagsamma människor finns i Båstad, medan Örkelljunga är den kommun där företagsamheten ökat mest. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019.  
       NYHET Publicerad:

       ”Det saknas ofta förståelse för hur branschen fungerar”

       GÄSTKRÖNIKA Alltför ofta stöter Lena Hedvall, säljare på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm, på orimliga eller oförenliga krav i offentliga upphandlingar. Många av misstagen hade kunnat undvikas om det hade funnits en dialog med företagen i förväg. ”Vi behöver skapa ett större förtroende mellan kommunerna och företagen”, skriver hon i denna gästkrönika.
       NYHET Publicerad:

       ”Det måste finnas ett genuint intresse”

       FÖRETAGSKLIMAT Ystad, Bromölla och Växjö är tre kommuner med goda resultat i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. På en inspirationsdag i Kristianstad fick företrädare för de tre kommunerna dela med sig av sina tips för att skapa bättre villkor för företagen. Enligt Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Ystad, ligger det ett äkta engagemang bakom kommunens framgång. "Det måste finnas ett genuint intresse och en vilja att söka information både på bredden och djupet om företagen i kommunen", säger han.
       NYHET Publicerad:

       ”De lokala företagen vill bidra till att kommunen går bra”

       FÖRETAGSKLIMAT Fler i arbete och minskade kostnader för försörjningsstöd. Det blev resultatet när Trelleborgs kommun bytte fokus från biståndsrätt till självförsörjning. En viktig del i arbetet var att samverka med det lokala näringslivet. "De lokala företagen vill bidra till att kommunen går bra men behöver en partner att samarbete med", säger Cecilia Lejon, rådgivare PWC och tidigare arbetsmarknadschef i Trelleborg.
       NYHET Publicerad:

       Så vill klottrets fiende förbättra upphandlingar

       KONKURRENS Att kunna vinna offentliga upphandlingar är viktigt för Malmöföretaget Klottrets Fiende No 1. Företaget sysslar bland annat med klottersanering, fastighetsvård och sopkärlstvätt och har många kommuner bland sina kunder. Ofta brister upphandlingarna, inte minst i uppföljningen. "De hade kunnat förbättras genom dialog mellan kommun och företag", säger Douglas Heinz, vd på Klottrets Fiende No 1.
       NYHET Publicerad:

       Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

       FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.