Susan Wahlgren Persson

"Kunskaperna som UF-företagarna tar med sig har visat sig vara en stor tillgång senare i yrkeslivet oavsett om de blir egenföretagare eller anställda", säger Susan Wahlgren, Ung Företagsamhets regionchef i Skåne.

Ung Företagsamhet boostar företags rekrytering

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet (UF) har utbildat unga i entreprenörskap sedan 1980. Gymnasieelever får chansen att starta, driva och avveckla ett företag. Som bevis på ett väl utfört arbete får de elever som genomfört UF-året ett intyg som de kan visa när de söker jobb. "Kunskaperna som UF-företagarna tar med sig har visat sig vara en stor tillgång senare i yrkeslivet oavsett om de blir egenföretagare eller anställda", säger Susan Wahlgren, Ung Företagsamhets regionchef i Skåne.

Under ett gymnasieår får eleverna chansen att driva sitt egna företag. Efter att ha drivit ett UF-företag får eleverna ett intyg. Intyget bevisar att eleverna drivit ett företag framgångsrikt och styrker många av de goda egenskaper som ungt företagande för med sig. Det är ett bra komplement till referenserna på sitt CV och intygar vad eleverna lärt sig under året.

Malie Svärd jobbar med rekrytering på försäkringsbolaget Trygg-Hansa i Malmö, ett företag som rekryterar frekvent och ofta är i behov av medarbetarkandidater.

Malie Svärd Trygghansa

Malie Svärd, Trygg-Hansa.

  – I dessa processer har vi haft ett jättefint samarbete med Ung Företagsamhet där vi dels har kunnat marknadsföra Trygg-Hansa som arbetsplats, men också fått kontakt med den typ av kandidater som har de kvalitéer som vi söker. Många av dessa kvalitéer skaffar man sig och har man efter att man drivit ett UF och fullföljt den processen, säger Malie Svärd.

  Erik Syrén är vd för det Lundabaserade företaget Lime Technologies som utvecklar och säljer CRM-system till företag. När han gick i tvåan på gymnasiet, i mitten på 90-talet, drev han tillsammans med skolkamrater UF-företaget Cemuf och vann priser på regional nivå för både bästa företag och bästa säljare.

  – I början sålde vi hållbara rengöringsprodukter, men det var produktutvecklingen av en mirakeltrasa på mikrofiber som var det roligaste och tillsammans med säljandet av den nya produkten som gav mig mest. Vi delade upp trasan i mindre bitar och vände oss till optiker. Idag använder majoriteten av optiker den här typen av trasa, men på vår tid var det helt nytt, säger Erik Syrén.

  Lime Erik Syren webb
  Foto: Fotograf Jan Norden

  Erik Syrén, vd Lime Technologies.

  Lime Technologies har under året anställt över 60 personer och i rekryteringsprocessen har Erik Syrén träffat cirka 150 kandidater. Många av de anställda på företaget har drivit UF-företag, något som Erik Syrén menar är mycket positivt för Lime Technologies.

   – Rätt rekrytering är hemligheten bakom vår framgång. Om vi rekryterar rätt och sen utbildar vår personal på rätt sätt kommer vi att lyckas elda på de positiva egenskaper som man har med sig från UF, främst att kunna ta ansvar, ha driv och uthållighet. Det handlar om att varje anställd har ett entreprenörstänk och att den som stöter på ett problem har förmågan att ta initiativ till att det blir löst. Hos oss är det allas ansvar att ta hand om våra kunder.

   Malie Svärd på Trygg-Hansa har också positiva erfarenheter av att rekrytera personer som drivit UF-företag.

    – Vi har sett en tydlig match mellan duktiga medarbetare och UF-elever, och det har varit värdefullt för oss att kunna etablera en första kontakt under tiden de går i skolan för att sen kunna knyta de till oss efter att de har avslutat sina utbildningar.

    Trygg-Hansa är ett av få företag som använder sig av intygen eleverna får efter att de har avslutat sitt UF-år.

     – När vi har rekryterat så står det gärna i personernas CV att de har drivit ett UF-företag och vilken roll de har haft, men det är ingen som har bifogat eller haft med sig intyget vid intervju eller liknande, precis som att jag från början inte visste att det fanns. Men efter att jag fått information om att intyget fanns och vad det var för något, så började vi efterfråga det precis så som vi efterfrågar referenser på de kandidater som vi tycker verkar lämpliga och spännande.

     Malie Svärd understryker också att intygen ger mer än att bara se ett betyg då intygen innefattar flera parametrar och ger en bättre överblick av vad personen haft för roll under UF-processen.

      – En del blir chockade att man ens vill se det och man förväntar sig inte att företag vet att intygen finns, vilket jag tycker är synd. Jag tycker och vill att fler ska efterfråga de här intygen och använda dem i rekryteringsprocesser. Det är ett tydligt kvitto på samtliga parametrar som är av intresse för någon som ser det som meriterande att ha drivit ett UF, säger hon.

      Malie Svärd känner idag inte till något annat företag som jobbar aktivt med UF-intygen. Hon tror att intygen och fördelarna med att använda dem vid rekrytering behöver göras mer visuella.

       – För oss har det blivit lika självklart som att efterfråga referenser, och varför gör man det? Jo, för att styrka det man precis har sagt i en intervju eller skrivit i sitt CV, säger hon.

       Mer om UF
       • Ung företagsamhet är en organisation som tillhandahåller utbildningskoncept för skolan och hjälper unga att utveckla entreprenöriella egenskaper redan i tidig ålder.
       • UF-företagande är för gymnasieelever mellan 16 och 20 år. Under ett läsår får eleverna uppleva ett företags livscykel genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag. UF-företagarna får stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet.
       • UF finns över hela Sverige, från norr till söder. De har ca 100 medarbetare till hjälp för elever och lärare, och organisationen har en bred kompetens inom entreprenörskap.
       • Organisationen stöds av det privata näringslivet, offentliga medel, stiftelser och fonder. Svenskt Näringsliv är guldpartners i UF.

       Fler liknande nyheter

       NYHET Publicerad:

       Vårdmomsen sätter käppar i hjulet för privata aktörer

       SKATT Den 1 juli infördes moms på uthyrning av läkare, barnmorskor och annan legitimeras vårdpersonal. Momsen har slagit undan benen för den privata sjukvården. “Jag räknar med en kostnadsökning på 200 000 kronor för att upprätthålla samma bemanning som förra året”, säger Tina Zetterling som driver fyra barnmorskemottagningar i Skåne, Barnmorskegruppen Öresund. 
       NYHET Publicerad:

       Här är de skånska representanterna i Yrkes-VM

       YRKESLANDSLAGET Den 22 augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Fem av de tävlande ungdomarna är hemmahörande i Skåne. Bland dessa finns hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm och Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup. 
       NYHET Publicerad:

       Samarbete med universitet gav nytt liv åt Diabs spill

       HÅLLBARHET Diab, en global koncern med huvudkontor i Helsingborg, skapar lätta och hållbara kompositmaterial till bland annat vindkraftverk. Spillet från produktionen gick tidigare till soptippen. Studenterna Amanda Schoenfeld och Andres Vargas har istället lyckats visa hur spillet kunnat bli en vinstgivande produkt.
       NYHET Publicerad:

       Lund bra på att söka patent – Malmö bra på att söka varumärke

       IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken går att hitta stora skillnader mellan hur företag i olika delar av Skåne använder sig av immaterialrättigheter såsom patent och varumärken.
       NYHET Publicerad:

       Svenska företag skapar global och nationell klimatnytta

       MILJÖ Svenska företag prioriterar klimatarbetet. Flyg-, skogs- och cementindustrin, dagligvaruhandeln samt sjöfarten är branscher som har färdplaner mot fossilfrihet eller klimatneutralitet, skriver Linda Flink, energi- och klimatexpert.
       NYHET Publicerad:

       Så får vi ett bättre upphandlingsklimat

       KONKURRENS Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
       NYHET Publicerad:

       Skatterna som slår undan konkurrens- och innovationskraft för företagen

       SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
       NYHET Publicerad:

       "Om vi kan hjälpa människor att integreras så här så gör vi helt rätt”

       ARBETSMARKNAD Grossisten Svensk Cater med huvudkontor i Löddeköpinge anställer även om det svenska språket inte är fulländat. Något som deras vd tycker är viktigt för näringslivet, arbetsmarknaden och integrationen. ”Det är för oss en win-win” säger Lars Carlsson, vd på Svensk Cater.  
       NYHET Publicerad:

       Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

       SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
       NYHET Publicerad:

       Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

       UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
       NYHET Publicerad:

       Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

       ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
       NYHET Publicerad:

       Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

       KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
       NYHET Publicerad:

       Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

       HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.
       NYHET Publicerad:

       Hotelldirektör: ”En stad måste visa upp sig från sin bästa sida”

       FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen växer snabbt och sysselsätter i år runt 200 000 personer. Kenneth Hoffström är hotelldirektör på Quality Hotel i Kristianstad. Han är positiv till kommunens arbete med att marknadsföra staden, men skulle önska att de hade mer dialog med företagen om väg- och byggarbeten, och annat som påverkar deras gäster.
       NYHET Publicerad:

       Det måste satsas på svenska skolan!

       UTBILDNING Det finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Skåne. Tre av sju rekryteringsförsök i Skåne misslyckas. För att jobbmöjligheterna ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår satsningar på svenska skolan genom bland annat nationell skolpeng och höjda krav på lärarutbildningarna.
       NYHET Publicerad:

       ”Vi företagare vill göra rätt”

       FÖRETAGSKLIMAT Hotell Mossbylund i Skurups kommun har sedan de öppnade för sjutton år sedan vuxit i rasande fart men kämpar fortfarande med oförståelse från myndigheters håll och med regler som förlorar sitt syfte. ”Rättviksmodellen borde vara en självklarhet för fler kommuner att arbeta efter”, säger Ingrid Svensson, Hotell Mossbylunds ägare.
       NYHET Publicerad:

       Fler entreprenader – en god affär för kommunen

       UPPHANDLING För tio år sedan skötte Tomelilla kommun det mesta i egen regi. Bara åtta kommuner i Sverige lade ut en mindre andel av sin verksamhet på entreprenad. Budgetkris och en vilja att ta tillvara på entreprenörskraften i kommun ändrade på det. I dag är Tomelilla en av de kommuner i Sverige som upphandlar störst andel av verksamheten. ”Tomelilla är en småföretagarkommun och då är det naturligt att vi frågar företagen vad de kan hjälpa till med”, säger Leif Sandberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
       NYHET Publicerad:

       Kemikalieskatt slår mot lokala handlare

       SKATT Elektronik- och vitvarubranschen präglas av små marginaler och tuff konkurrens. Nu drabbas branschen dessutom av en höjd kemikalieskatt, som konkurrenter med lager utomlands slipper. Pierre Mayr är vd på Elon Knut Pers i Skurup, och ägare av ytterligare elva Elonbutiker i Skåne. "Jag tycker det är bra med miljöskatter, men sättet som denna har utformats är vansinnigt. Man förstör ju för den svenska handeln", säger han.
       NYHET Publicerad:

       Så gick Rättviks kommun till ett bättre företagsklimat

       TILLSYN Genom att sätta fokus på myndighetsutövning lyckades Rättviks kommun i Dalarna på knappt tio år klättra 209 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Ömsesidig förståelse, bättre kommunikation och tydlighet är områden som diskuterades när tre skånska kommuner samtalade om hur de kan nå ett bättre företagsklimat.
       NYHET Publicerad:

       Höganäs får högst betyg av företagarna, Höör lägst

       FÖRETAGSKLIMAT Det har blivit bättre att driva företag i Skåne, åtminstone om man frågar företagarna själva. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet. I årets mätning ger företagen högre sammanfattande omdöme i 14 av Skånes kommuner och lägre i 12, jämfört med förra årets mätning. Enbart tre kommuner får ett betyg under 3, som innebär att företagsklimatet upplevs som godtagbart.