Entreprenörskapsutbildning Lund

Unga entreprenörer intar sina platser

NYHET Publicerad

SPETSUTBILDNING Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship i Lund öppnar sina portar för årets studenter på Masterprogrammet i entreprenörskap. ”Här är en miljö som är mycket inspirerande och jag hoppas att den kommer hjälpa oss att utvecklas i våra roller som entreprenörer”, säger Ragna Landgren som har stora ambitioner.

Ragna Landgren

Ragna Landgren

Lottie Norrsen

Lottie Norrsén

Joakim Winborg

Joakim Winborg

Programmet varar i ett år och har två inriktningar, New Venture Creation och Corporate Entrepreneurship and Innovation. I lokalen på introduktionsdagen är det engelskan som dominerar då de flesta är internationella studenter men bland dem finns en del svenska studenter. En av dem är Ragna Landgren som är tillbaka från England där hon gått en kandidatutbildning i Engineering Business Management. Hon har redan några affärsidéer som hon vill utveckla och förväntar sig mycket stöd av det kompetenta teamet på skolan men framförallt en uppmuntran för att våga ta risker.

Enligt Lottie Norrsén, ansvarig för externa relationer på programmet, handlar utbildningen snarare om att fostra goda entreprenörer än att ta fram briljanta företag under året.

– Vår handlingsorienterade pedagogik bygger på vår uppfattning att du behöver erfarenheter från praktisk handling, lärdomar från existerande kunskap samt att du behöver reflektera över erfarenheterna och kunskapen för att dra lärdomar för framtida beslut och agerande, säger Joakim Winborg, universitetslektor och ansvarig för inriktningen Corporate Entrepreneurship and Innovation.

På introduktionsmötet fick studenterna lyssna på presentationer från olika organisationer som kan vara till hjälp för dem så de kan bygga nätverk, hitta finansiering och bilda bra team för sin affärsutveckling.

– Sverige har ett väl utbyggt stödsystem för entreprenörer, men det är svårt att navigera i. En avgörande faktor är att skapa kontakter och ta egna initiativ. Ta tillvara tiden under utbildningen och nätverka och börja planera för den egna verksamheten”, säger Rolf Elmer, regionchef på Svensk Näringsliv Skåne.

Statistiken ser mycket bra ut för studenter som gått denna utbildning. Hela 96 procent är anställda, egenföretagare eller doktorander. Hälften av de som är anställda har ett ledande position på företaget och cirka 40 procent av alla som gått utbildningen driver minst ett företag idag. Varannan av de som driver företag uppger att de bor i Sverige.

– Under lång tid har Sverige missat att ta tillvara talanger genom att internationella studenter tvingats lämna landet direkt efter avslutad utbildning. I år ändras detta så att de kan stanna och starta företag eller söka arbete i 6 månader. Detta är en stor förbättring jämfört med tidigare och kan bidra till att internationell kompetens stannar i landet, säger Rolf Elmer.

Studenter från Masterprogrammet i entreprenörskap har anställningar på bland annat Google, Maersk Line,  Philips, McKinsey, Microsoft, och PwC.

– När jag är ute och pratar med personer på ledningsnivå på företag säger många att de ofta tar in studenter med kompetens inom t ex teknik- eller produktutveckling, men att studenter med kompetens inom innovativ affärsutveckling har saknats. Jag ser också många företag som startas av specialister inom olika tekniker eller service, men de har inte tillräcklig kompetens eller erfarenhet av affärsutveckling. Allt detta sammantaget gör att jag ser våra studenter gå en ljus framtid tillmötes, säger Lottie Norrsén.

Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship, som är en del av Ekonomihögskolan i Lund, är ett resultat av en omfattande satsning på områdena entreprenörskap och innovation av Lunds universitet sedan början på 2000-talet. I juni 2006 utnämndes programmet av regeringen till en av två spetsutbildningar i Sverige inom entreprenörskap och innovation och har tilldelats finansiella resurser för vidareutveckling med motivering om att entreprenörskap är en avgörande faktor för Sveriges framtid. Ytterligare finansiella resurser kom under 2011 när Sten K. Johnson donerade 20 miljoner kronor till verksamheten vilket möjliggjorde ännu fler satsningar.

Biljana Matic

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Vi är redo att förhandla med LO"

ARBETSMARKNAD Tiden har sprungit ifrån Lagen om anställningsskydd. På dagens arbetsmarknad låser reglerna fast både arbetsgivare och medarbetare.  Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, beskriver problemet i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett nytt år, och oron hänger i luften

KOMMENTAR Det är mycket som står på spel när 2017 förvandlas till 2018, och ett nytt valår står för dörren. För landets företagare är det två stora frågor som dominerar. Det ena är integrationen. Alltför få flyktingar lyckas få ett arbete, och om inget förändras riskerar utanförskapet att bli permanent. Det andra är välfärden, där regeringen i praktiken vill förbjuda en hel bransch av entreprenörer och företagare.
NYHET Publicerad:

Svara på enkäten, det spelar roll!

KOMMENTAR Varje år frågar vi närmare 70 000 företag om hur de upplever villkoren att driva företag i deras kommun. I dagarna har årets enkät gått ut. Det är viktigt att ni svara på den. Resultaten ligger till grund för den ranking av Sveriges kommuner som årligen får stor uppmärksamhet i media. Många kommuner använder den för att jämföra och utvärdera sitt eget näringslivsarbete.
NYHET Publicerad:

God jul alla företagare och företagarnas vänner

KOMMENTAR Jag hoppas att ni i dagarna får möjlighet att njuta av sillen, paketen, Kalle Anka, och allt annat som hör julen till. Många av er har under året bidragit med mycket, inte bara i era egna företag och verksamheter, utan även i vårt arbete för att förbättra företagsklimatet i Skåne. Ni har ställt upp i undersökningar, intervjuer, politikermöten, gästkrönikor, debatter och mycket mer. Stort tack!
NYHET Publicerad:

Ingalill hittade ett nytt liv på gården

FÖRETAGSBESÖK För 20 år sedan var Ingalill Thorsell en chefsrekryterare som åkte jorden runt och spenderade otaliga dagar på flygplatser och i mötesrum. Så tog livet en annan vändning när hon köpte en Skånegård på gränsen mellan Tomelilla och Kristianstad. I dag är gården ett uppskattat resmål, för turister såväl som konferensgäster.
NYHET Publicerad:

Toppen är nådd för skånska företag

KONJUNKTUR Det är högkonjunktur i Sverige, men toppen har passerats. De skånska företagen uppvisar sämre siffror än för sex månader sedan, såväl när det gäller produktion som investeringar. Trots detta förväntas tillväxten tuffa på. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs chefekonom: ”det kommer att vända nedåt”

KONJUNKTUR Sverige tappar i konkurrenskraft mot andra länder, men den goda konjunkturen döljer problemen. Det menar Bettina Kashefi, chefekonom, och varnar samtidigt för att ekonomin kommer att vända. Om kommunerna använder sina skattepengar bättre kan fallet dämpas.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.