Jeanettebohman.JPG

Jeanette Bohman Skivarps Gästgivaregård

Varför ska min köttbulle straffbeskattas?

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Att kalla frågan om rättvis moms på mat för ett ”hamburgerkrig” visar på vilket sätt media och en rödgrön politik värdesätter en av Sveriges basnäringar. För dem tycks vår bransch och jobben där inte ha något värde alls.

Jeanette Bohman

Jeanette Bohman, ägare av Skivarps Gästgivaregård.

Jag läste en artikel i Sydsvenskan den 13 juli med rubriken ”Valet kan avgöras av hamburgerjobben”.  Artikeln gjorde mig rasande arg då den ger en felaktig bild av restaurangnäringen. Men den är bara en av flera artiklar och uttalanden under det senaste året som ger en skev bild.

Samma dag hade vi utbildning för personalen som jobbar här under sommarsäsongen. De får utbildning i öl- och vinkunskap, det är viktigt att de vet vad de ska rekommendera och själva skapa sig en uppfattning om vad de serverar. Det handlar inte om att lära sig att vända hamburgare. Alla i personalen är under 22 år. En del kommer direkt från skolan och för många är detta deras första jobb. Vi är glada att kunna erbjuda dem arbetslivserfarenhet som gör det lättare för dem att komma vidare på arbetsmarknaden.

Vår verksamhet är säsongsbetonad, det vill säga stor del av året är det ett renodlat familjeföretag. Men vissa tider under året räcker inte familjen till. Det här är med andra ord perfekt för ungdomar som söker sommarjobb och helgjobb. De tjänar pengar och de får samtidigt lära sig ett yrke. För visst är servitris/servitör, diskare, lokalvårdare, köksbiträde, kock och bartender yrken? Visst är det väl värt lika mycket att diska i restaurangköket som i sjukhusköket, eller servera kaffe till gästerna i trädgården som att servera kaffe till pensionärerna på vårdhemmet? För oppositionens politiker verkar inte dessa jobb lika mycket värda.

Det gör mig faktiskt ordentligt upprörd när media och politiker kallar lika moms på lika mat för ett branschstöd eller ännu värre ett branschbidrag, som företagaren dessutom stoppat i egen ficka. Hur kan man motivera att en sallad som tillverkas i mitt restaurangkök ska beskattas med 13 procent mer än salladen som tillverkas i ICA-köket?

När Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven (S)har sina tårdrypande tal om hur mycket pengar dessa reformer har kostat så undrar jag samtidigt hur de kan sova gott om natten? Deras löften om garantijobb är ju samma sak som att sätta krokben för de riktiga jobben i en bransch som under en global lågkonjunktur skapat tillväxt.  Jag saknar också de rödgrönas diskussion om moms i andra branscher. Var är diskussionen om ”branschstödet” till livsmedelsbranschen, resebranschen, bokbranschen eller kulturbranschen?

Att höja momsen på restaurangmat handlar helt enkelt om straffbeskattning för att restauranger står för personal som dukar fram salladen, tallrikar, bestick, dukar, servetter, toaletter, disk, värme, försäkringar, el och vatten samt en lokal, ett bord och en stol att sitta på. Stöd? Bidrag? Något sådant har inte kommit mig till del i alla fall. De som bidrar är väl ändå vi företagare som driver verksamheter, som satsar vår tid och våra pengar och bygger upp företag där människor får riktiga jobb. De politiskt fabricerade garantijobben som utlovas är ungefär som när man var liten och lekte affär i kompisens källare. Det var ju inte på riktigt.

Alla restauranger är inte stora hamburgerkedjor som ligger på torget inne i stan eller längs E4:an där bilturisterna snabbt kommer, äter och åker. Nej de allra flesta är småföretag med få anställda, ofta säsongsberoende, ibland också utanför städer och där kundtillströmningen är ryckig. Som vårt lilla företag. De allra flesta är inte heller hamburgerrestauranger, det är en fantastisk variation på utbud av olika typer av matlagning och service.  

En höjd moms på restaurangmat och höjda arbetsgivaravgifter, den så kallade ”dubbelstöten”, kommer naturligtvis att drabba såväl priser på restaurangmaten såväl som jobben för våra ungdomar. Ja, inte bara de ungas jobb eller tillväxten i vårt företag, nej det drabbar såklart alla jobb och tillväxten i hela branschen. Men vårt lilla företag kanske inte är så viktigt för dessa politiker, de få jobb vi skapar kanske inte är så viktiga heller?

Kanske att de som propagerar för en höjning av momsen på restaurangmat samt arbetsgivaravgiften skulle ta sig en funderare på hur det hade sett ut om dessa reformer inte införts. Fundera på hur många verksamheter som i den globala lågkonjunkturen hade gått under och dragit med sig både personal och skulder som hela samhället förlorar på. Fundera även på om inte de 10 000 jobb som tillkommit i branschen sedan momssänkningen istället hade varit många, många tusen jobb färre utan reformerna. Fundera också på hur det kommer sig att restaurangnäringen och besöksnäringen som skapar jobb till många, framförallt unga och utlandsfödda har skapat tillväxt under en lågkonjunktur.

Att det fortfarande finns politiker som tror att det är de som skapar jobben är beviset för hur lite kunskap det finns om vilka som verkligen gör det - vi företagare.

Jeanette Bohman
Skivarps Gästgivaregård

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.