Sonja Allbäck

Sonja Allbäck, Allbäck Linoljeprodukter AB.

Ystadföretag sätter färg på Versailles

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA Sonja och Hans Allbäck förfasades över hur gamla fina fönster slängdes ut och ersattes med nya. Då föddes idén att försöka ta vara på gamla hantverkskunskaper och bevara fönstren. Parets utbildningar och egentillverkade linoljefärger har tagit dem världen runt. Ett av de mest prestigefulla uppdragen för Allbäck Linoljeprodukter AB är slottet Versailles.

Då, i slutet av 70-talet, såg framtiden inte så ljus ut för paret. Båda hade blivit sjuka av sina arbeten och av en slump hamnade de på ett hembygdsmuseum där de fick bo och arbeta. I samtal med äldre människor började Sonja och Hans Allbäck få upp ögonen för gamla hantverkskunskaper som höll på att försvinna i det moderna Sverige. Då föddes idén att renovera gamla fönster.

– Allt var ju slit och släng på den tiden. Folk fick bidrag för att slänga ut sina gamla fönster och sätta in nya. Det var många som inte alls förstod vad vi höll på med som i stället ville rädda gamla fönster och behålla dem, säger Sonja Allbäck.

Ingvar kamprad text

”1993 tilldelades paret Allbäck Gnosjöpriset för sitt företagande. Med sig fick de också en handskriven lapp från Ingvar Kamprad, med råd om hur man lyckas i livet.”

Paret började läsa i gamla hantverksböcker för att upptäcka gamla metoder. Det var också då som de började tillverka sin egen linoljefärg att använda. Fram till 30-talet var linoljefärgen den enda som fanns, men efter andra världskriget tog nya syntetiska varianter över helt. Samtidigt upptäckte Sonja Allbäck att linoljefärgen hade många fördelar. Den var beständig och behövde inga lösningsmedel eller tillsatta kemikalier om den tillverkades rätt. Det var inte enbart linoljefärgen som upptäcktes på nytt, utan ett helt nytt arbetssätt, vilket också skapade konflikter.

– Tidigare var det massor av personer som behövde samverka för att skapa ett fönster. En glasmästare, en snickare, en målare, med flera. Vi ville att samma person skulle ta ansvar för hela fönstret, så vi fick uppfinna ett nytt yrke. Fönsterhantverkare! Det var inte utan motsättningar. En gång sattes vi i blockad för att vi gjorde arbeten som traditionellt hade gjorts av flera olika yrkesgrupper, berättar Sonja Allbäck.

Paret har inte enbart hittat inspiration i historieböckerna. Företaget Allbäck Linoljeprodukter AB har flera patent, bland annat för en maskin som värmer upp kitt runt fönster, så att glaset kan tas av utan att spricka. Teknikerna har väckt intresse hos gamla gods i England, det franska slottet Versailles men också hos kanadensiska, norska och finska myndigheter.

– Många tror att de fönster som idag är moderna är bättre än de gamla fönster som ofta redan sitter på våra hus. Det är inte sant. Vi har initierat, finansierat och deltagit i en studie från Lunds tekniska högskola som visar att ett restaurerat fönster från sekelskiftet isolerar bättre än moderna treglasfönster. Och linoljefärgerna är beständiga. Den äldsta linoljefärgen vi har sett var på ett fönster i Versailles, den var från 1680-talet, säger Sonja Allbäck.

Det var också på Versailles som paret fick ett av sina mest prestigefulla uppdrag. Det franska slottet skulle måla om alla sina fönster och dörrar, och valde Allbäcks linoljefärger. Företaget sålde inte bara färgerna, utan höll också utbildningar i att restaurera fönstren på korrekt sätt.

– Det blev till och med en dokumentär på SVT om uppdraget. Det kändes väldigt roligt att bli uppmärksammad på det sättet, säger Sonja Allbäck.

Sonja Allbäck beskriver flera personer som de har stött på vid rätt tillfälle. Det var arbetsförmedlaren som hjälpte till i ett tidigt skede, det var professorn som ville ha mer praktik i undervisningen och det var glasspecialisten som tyckte deras idé var världsunik. Men det hela började med att paret själva bestämde sig.

– När vi startade företaget skrev vi ner vår vision. Fyra korta punkter. 1. Må bra 2. Ta ansvar för oss själva och vår värld. 3. Ha roligt. 4. Ärligt förtjäna vårt levebröd. Detta har vi levt efter under alla våra år som företagare, säger Sonja Allbäck.

Christoffer Stenström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nu börjar resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun

FÖRETAGSKLIMAT Hässleholms företagsklimat har gått från plats 68 år 2009 till att förra året hamna på plats 255. Nu siktar kommunen på ett förbättrat klimat för företagen i Hässleholm. Företagen och tjänstemän lyfter samarbete, vision och information som inspel för ett förbättrat företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Berendsens cirkulära kärnaffär gör dem ledande i hållbarhetsarbetet

MILJÖ En av vår tids stora hållbarhetsproblem är den ökande textilkonsumtionen. Textil- och serviceföretaget Berendsen släpper för andra året i rad en hållbarhetsrapport där de beskriver hur de arbetar i en affärsmodell för cirkulär konsumtion av textilier. “Det är inte längre försvarbart att stirra sig blind på pris per plagg”, berättar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ruben Trossmark

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Ruben Trossmark! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Burlövsföretagare: "Språket är för oss inte ett avgörande hinder”

INTEGRATION På FrontPac i Burlöv får de medarbetare som inte talar svenska en chans att lära sig språket på arbetet. "Språket är inget avgörande hinder, i första hand söker vi rätt personlighet och kompetens", säger vd Martin Enocson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Emma Wåhlberg

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar Emma Wåhlberg välkommen som studentmedarbetare i Skåne med inriktning mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv. Det görs bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare. 
NYHET Publicerad:

Medaljregn för skåningarna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Tävlingen i Kazan i Ryssland är nu avgjord. Totalt hade det svenska yrkeslandslaget 28 tävlande, varav fem stycken från Skåne.
NYHET Publicerad:

“Företag som tänker för snävt i rekryteringar går miste om kompetens”

ARBETSMARKNAD Privata arbetsgivare, framförallt mindre företag, är bäst på att anställa människor med funktionsnedsättningar. ”Offentliga arbetsgivare har mycket att lära av småföretagen som är mer kreativa i sitt jobbskapande”, säger funktionshinderforskaren Jessica Arvidsson. Företagaren Lars Nyström driver August No Stress Surf Café i Malmö och uppmanar arbetsgivare att tänka brett när det gäller rekrytering. 
NYHET Publicerad:

Vårdmomsen sätter käppar i hjulet för privata aktörer

SKATT Den 1 juli infördes moms på uthyrning av läkare, barnmorskor och annan legitimeras vårdpersonal. Momsen har slagit undan benen för den privata sjukvården. “Jag räknar med en kostnadsökning på 200 000 kronor för att upprätthålla samma bemanning som förra året”, säger Tina Zetterling som driver fyra barnmorskemottagningar i Skåne, Barnmorskegruppen Öresund. 
NYHET Publicerad:

Här är de skånska representanterna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Den 22 augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Fem av de tävlande ungdomarna är hemmahörande i Skåne. Bland dessa finns hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm och Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup. 
NYHET Publicerad:

Samarbete med universitet gav nytt liv åt Diabs spill

HÅLLBARHET Diab, en global koncern med huvudkontor i Helsingborg, skapar lätta och hållbara kompositmaterial till bland annat vindkraftverk. Spillet från produktionen gick tidigare till soptippen. Studenterna Amanda Schoenfeld och Andres Vargas har istället lyckats visa hur spillet kunnat bli en vinstgivande produkt.
NYHET Publicerad:

Lund bra på att söka patent – Malmö bra på att söka varumärke

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken går att hitta stora skillnader mellan hur företag i olika delar av Skåne använder sig av immaterialrättigheter såsom patent och varumärken.
NYHET Publicerad:

Svenska företag skapar global och nationell klimatnytta

MILJÖ Svenska företag prioriterar klimatarbetet. Flyg-, skogs- och cementindustrin, dagligvaruhandeln samt sjöfarten är branscher som har färdplaner mot fossilfrihet eller klimatneutralitet, skriver Linda Flink, energi- och klimatexpert.
NYHET Publicerad:

Så får vi ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Skatterna som slår undan konkurrens- och innovationskraft för företagen

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

"Om vi kan hjälpa människor att integreras så här så gör vi helt rätt”

ARBETSMARKNAD Grossisten Svensk Cater med huvudkontor i Löddeköpinge anställer även om det svenska språket inte är fulländat. Något som deras vd tycker är viktigt för näringslivet, arbetsmarknaden och integrationen. ”Det är för oss en win-win” säger Lars Carlsson, vd på Svensk Cater.  
NYHET Publicerad:

Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
NYHET Publicerad:

Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.