Det fanns ingen återvändo

NYHET Publicerad

SÖDERMANLANDS NYA FÖRETAGARE Företagsamma människor bidrar till utveckling, tillväxt och ökat välstånd. Förutom att sysselsätta sig själv, skapar de nya jobb och bidrar till vår gemensamma välfärd. Därför kan vikten av ett företagsklimat som öppnar upp för att fler ska våga bli företagare i framtiden, inte nog betonas.

Tilda Nordh Rapide

"Det borde vara obligatoriskt i skolan att lära sig mer om företagande och hur företag är uppbyggda, oavsett om man själv vill starta eget eller ej!" säger Tilda Nordh Rapide.

En av de som vid ung ålder valde att gå från anställd till företagare är Tilda Nordh från Katrineholm, som tillsammans med sin mor Susanne Lundqvist startade upp skönhetsföretaget Rapide år 2013. Tilda var utbildad hudterapeut och hennes mor drev två frisörsalonger i Katrineholm, när hon vid 23 års ålder kände att det var dags att testa något nytt och när de kom på idéen, rådde det inget tvivel om att slå till direkt.

–  Jag flyttade från Malmö till Katrineholm för att ha bättre utgångsläge i Sverige för mitt dåvarande jobb som utbildningsansvarig på L’Oréal Paris. Samtidigt startade jag upp mitt egna första företag, där jag hyrde in mig i ett rum på en av min mammas salonger och sysslade med fransförlängning. Det var något som slog ner som en bomb i hela Sverige just då! Så jag blev helt fullbokad direkt. I samband med att man vill ha snygga fransar så vill många också ha snygga ögonbryn, berättar Tilda Nordh.  

I samma veva som Tilda Nordh flyttade hem till Katrineholm började mamma Susanne tycka att det var lite tungt och långtråkigt att driva salongerna. Som de nyfikna personerna de är hade de i många år funderat över företagsidéer och rest till andra platser för att inspireras.

–  Vi upplevde att många andra branscher ständigt utvecklades medan skönhetsbranschen tycktes stå och stampa. Så när vi fann konceptet med brow-bars i London var det som om en blixt kom från klar himmel, det här var det vi skulle göra, det fanns ingen återvändo!

Utan större erfarenheter av hur man får en kedja eller brow-bar att fungera bestämde de sig för att köra på. Idag finns Rapide, med sina 60 anställda, på 15 platser runt om i landet, bland annat på kända varuhus så som Åhléns och NK. Konceptet, som har en tydlig nisch mot olika former av ögonbrynsbehandlingar, fanns vid start i princip bara i London och Australien, så Tilda och Susanne insåg att det fanns ett tomrum på den svenska marknaden som de hade chans att fylla. Rapide blev fort en framgångssaga!

–  Vi startade också i rätt tid då det var precis när sociala medier-vågen, framförallt instagram fick ett ordentligt uppsving. Det fullständigt exploderade med make-up konton på instagram och make-up artister som la upp filmklipp på youtube. Det bidrog mycket till att ögonbrynstrender växte.

Utöver att finnas på sociala medier jobbar Rapide mycket med att delta på diverse event, något som är smidigt då deras koncept är mobilt. Redan efter fem månader deltog de på Elle-Beauty Award och finns i veckan på plats med en brow-bar på Falsterbo horse-show. Företagets framgångsrika framväxt har givetvis varit mycket utvecklande för Tilda, dels som privatperson, men även i egenskap av att vara chef och företagsledare i ung ålder. Dock menar hon att företagsklimatet ofta är tuffare än vad hon från början hade trott. 

–  Som företagare har man inte så mycket rättigheter men ganska många skyldigheter och tyvärr får man inte så mycket hjälp på vägen. Ofta ligger fokus på att man är en arbetsgivare, men jag är ju också en människa, där tycker jag att det klyver lite. Jag har chockats över hur mycket man ställs till rätta och hur mycket arbetsgivare pushas för att arbetstagare många gånger ska ha rätten på sin sida. Det är fantastiskt att vi har ett så pass bra arbetsklimat för människor i Sverige, men det måste finnas åt båda hållen.

Något som skulle bidra till ett varmare företagsklimat menar Tilda är att skapa en bättre förståelse för vad det innebär att vara företagare och skapa kunskaper om vad ett företag faktiskt är. En stor del av dagens ungdomar kommer att jobba på något typ av företag, därför pekar Tilda på vikten av en ökad förståelse för företagande, redan i skolan.

–  Jag tycker att UF är en fantastisk satsning för ungdomar. Problemet som jag ser är att alla skolor inte erbjuder det. Det borde vara obligatoriskt att lära sig mer om företagande och hur företag är uppbyggda, oavsett om man själv vill starta eget eller ej! Jag är övertygad om att det skulle få Sverige att blomstra och samtidigt bidra till att motverka de fördomar som många har om företagare idag.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Oppositionsrådet i Nyköping vill ändra synen på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT "Kommunens alla företrädare måste se på företag och näringsliv på ett mycket mer positivt sätt. Med ett starkt näringsliv får vi alla oerhörda mervärden", säger Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping.
NYHET Publicerad:

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

FÖRETAGSKLIMAT För tio år sedan tog Ulrika Sjöberg tillsammans med kollegan Helena Pagoldh över Sundbyholms gästhamn. Sedan dess har de försökt att utveckla anläggningen och utbudet, men det har inte alltid varit lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.
NYHET Publicerad:

Ökad optimism hos Södermanlands företag

PRESSMEDDELANDE Företagen är något mer optimistiska om framtiden i Svenskt Näringslivs kvartalsvisa Företagarpanel. I undersökningen svarar företagen på om produktion, investeringar och antal anställda kommer att vara högre, lägre eller oförändrade under det kommande halvåret. På alla tre områden är det något mer optimism än för ett kvartal sedan.
NYHET Publicerad:

UF-företagaren som blev vd

ENTREPRENÖRSKAP Det var när Ebba Bauer Zetterblom, 23 år och vd för Städarna i Katrineholm AB, under sitt sista år i gymnasiet drev ett UF-företag som hon fick mersmak av entreprenörskap. Att bli företagare kan för många ses som en avlägsen tanke, men för henne var det ett självklart val.
NYHET Publicerad:

Hur får vi fler företagsamma människor?

FÖRETAGSAMHETEN 21 669 personer i Södermanland är företagsamma enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Jämfört med de flesta län är det lågt. För att t ex nå samma andel företagsamma människor som i rikssnittet behövs nästan 4 200 fler företagsamma personer. Vad skulle få fler att att starta företag? Enligt Thomas Neuendorf måste bland annat regelkrånglet minska.
NYHET Publicerad:

Saknas: 4200 företagsamma personer i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten i Södermanland är låg i jämförelse med övriga landet. Jämfört med andra län är företagsamheten högre i 15. För att nå upp till samma andel företagsamma människor som snittet i Sverige saknas det 4200 företagsamma personer. Detta framkommer i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsamheten i landets kommuner och län.
NYHET Publicerad:

Fortsatt få företagsamma människor i Södermanland

PRESSMEDDELANDE Södermanland hamnar på plats 16 av landets 21 län när andelen företagsamma människor mäts i undersökningen Företagsamheten 2019. I Södermanland är 10,4 procent av befolkningen företagsam, vilket är 2 procentenheter lägre än snittet i riket.
NYHET Publicerad:

Jessica samordnar 160 kommuners resor från Eskilstuna

UPPHANDLING Mitt i centrala Eskilstuna finns Riksfärdtjänsten i Sverige AB. Företaget är specialiserat på resor för personer med funktionshinder. Under fjolåret övertog företagets vd Jessica Norström ägandet och ska nu styra verksamheten in i framtiden.
NYHET Publicerad:

Strängnäs medverkar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra företagsklimat underlättar för företag att starta, växa och anställa. Något som är en förutsättning för ett sysselsatt och livskraftigt näringsliv. Under våren startar Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för kommunala tjänstemän och politiker som vill förbättra och utveckla sitt lokala företagsklimat. I år är Strängnäs en av de sju kommuner som kommer att medverka.
NYHET Publicerad:

Bostadreformer på gång, men räcker det?

BOSTADSMARKNADEN I överenskommelsen mellan regeringen samt Centern och Liberalerna finns ett antal punkter på bostadsområdet. Syftet är att fler människors behov ska mötas, reglerna förenklas och konkurrensen öka. Här tycker några av länets byggföretagare till om förslagen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare andas ut

VÄLFÄRD I den överenskommelse mellan S, MP, C och L som regeringsbildningen grundar sig på ingår en viktig punkt. De fyra partierna är överens om att regeringen inte kommer att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Företagare inom välfärden andas ut. Många har under en lång tid haft en klump i magen. Helena Dyrén driver Förskolan Växthuset i Strängnäs är en av dem som nu ser på framtiden med lite mer tillförsikt.
NYHET Publicerad:

Ny regering – dags för politik

KOMMENTAR Efter ett antal månader har så en statsminister röstats igenom i riksdagen och en regering utsetts. Nu är det dags för denna regering att kavla upp ärmarna och få upp farten i den politiska verkstaden.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Kapacitetsbrist i elnätet hotar företagens investeringar

ELFÖRSÖRJNING En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att många företag inte kan investera om de inte får ökad tillgång till el. 19 procent av företagen planerar investeringar som förutsätter en ökad tillgång till elkraft. Om inte detta kan garanteras riskerar det att påverka företagens investeringsplaner. De kan i sin tur medföra lägre produktion, försämrat konkurrenskraft och att företagen väljer att investera någon annanstans i stället.
NYHET Publicerad:

Ny boss på Trosa Stadshotell & Spa

ENTREPRENÖRSKAP Stadshotellet i Trosa har fått en ny boss. Sedan ett halvår är det Andreas Turesson som tagit över efter Anders och Agneta Scharp. "Stadshotellet i Trosa kommer att vara sig likt men säkert också utvecklas en del", berättar Andreas.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Toppen nådd, tillväxten saktar in

Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Vad betyder valet för företagen?

KOMMENTAR Nu har det gått två månader sedan vi gick till valurnorna och ännu har vi inte en regering på plats. Det visar på svårigheterna att över huvud taget bilda en regering.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Sörmlands änglar lyfter lokala entreprenörer

INVESTERARE Sörmlandsfonden, ett initiativ som drivs av Sörmlands Sparbank, Sparbanken Rekarne och Länsförsäkringar Södermanland, vill bidra till bättre möjligheter för lokala entreprenörer och investerar riskkapital i deras företag. ”Det påvisar att entreprenörer med riktigt stora ambitioner inte måste flytta från Sörmland, utan istället ges rätt unika möjligheter i sitt eget län”, säger Thomas Karlsson, VD för Sörmlandsfonden.