Doktor.se tar över vårdcentral i Vingåker

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Doktor.se storsatsar och digitaliserar vården i Vingåker. Linda Björling, före detta ägare, fortsätter som verksamhetschef. Med hjälp av teknik ska vården effektiviseras och Vingåkersborna får kvalificerad digital vård.

Linda Björling utanför Vingåkers Vårdcentral
Foto: Björn Lindgren

För tre år sedan tog Linda Björling, Marlene Siklosi och Sven Rosén över Vingåkers Vårdcentral. Tidigare ägare hade önskat sälja under en period och när Linda och Marlene kunde slå sig ihop med Sven så var de tillsammans ett drömteam för att leda en vårdcentral med en sjuksköterska, en läkare och en ekonom.

Linda axlade rollen som verksamhetschef medan Marlene blev medicinskt ansvarig läkare. Målet var att få en väl fungerande vårdcentral i Vingåker med många läkarkompetenser att tillgå. Organisationen behövde lite stabilitet.

Vägen till att bli verksamhetschef för en vårdcentral har inte självklar för Linda. Det var inte ens vården som lockade Linda efter gymnasiet.

– När jag var 20 år tog jag över en leksaksaffär i Vingåker. Den drev jag sedan i 10 år, berättar Linda Björling.

Med entreprenörsanda utvecklades leksaksaffären och efter en tid såldes även kontorsmaterial till företag. Snart hade Linda en anställd och verksamheten rullade på bra. Snart hade tio år som leksakshandlare gått.

– Då kände jag att jag ville utbilda mig och tog sikte på att bli sjuksköterska, fortsätter Linda Björling.

Färdig med utbildningen började Linda jobba på Vingåkers Vårdcentral. Snart blev hon ansvarig för sjuksköterskorna och ett antal år senare klev hon upp som biträdande verksamhetschef.

– Där var vi när vi tog över vårdcentralen för tre år sedan och nu har det lika snabbt blivit en ny vändning, säger Linda Björling.

Osäkerhet

Under de tre år som Linda Björling har delägt Vingåkers Vårdcentral har självklart styrningen av verksamheten även inkluderat ett ansvar för att göra budget och tänka på hur finansieringen ska lösas om det uppstår underskott. Det blir ett långsiktigt tänkande över den finansiella stabiliteten.

Ersättningen från landstinget bygger på en fast summa per listad patient samt en mindre rörlig kostnad per besök hos vårdcentralen. Därtill har det kunna komma ytterligare pengar från landstinget kopplat till olika mål som sätts upp.

– För några veckor sedan kom ett välkommet ekonomiskt tillskott från landstinget som vi inte hade med i budget. Tur var det för vi hade budgeterat med ett mindre underskott i år, förklarar Linda Björling.

Personalkostnaderna är annars en stor kostnadspost. Att hitta läkare som vill bli anställda är svårt och därför används även hyrläkare. Det är även svårt att hitta sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor att anställa.

– Vi vill hellre anställa och skulle då kunna anställa fler läkare eftersom en hyrläkare är så mycket dyrare. Tyvärr finns det inte några som kan tänka sig en anställning i Vingåker, konstaterar Linda Björling.

Planerar för framtiden

Ägartrion hade börjat fundera för framtiden. Den första planen var tänkt över fem år och det ska planeras i tid. Marlene och Sven är över pensionsåldern sedan några år och det har inte varit självklart hur deras engagemang och ägandet ska se ut i framtiden. Samtidigt finns det så mycket som måste göra och utvecklas i vården. Digitaliseringen av vården har bara börjat och använt på rätt sätt kan resurserna användas bättre och personalen få möta patienter i stället.

Det kräver samtidigt stora investeringar och det är oklart både vilka tekniska lösningar som kommer att vara bäst och hur detta ska organiseras så investeringarna medför också stora ekonomiska risker.

– Sent i höstas kontaktades vi av Doktor.se som gör en stor satsning på att digitalisera delar av vården. Redan nu till årsskiftet tar de över ägandet av vårdcentralen, det har gått fort, berättar Linda.

Linda hoppas på att detta ska ge personalen i Vingåker mer tid för att möte patienterna där då den telefontid de har lagt ner kan förhoppningsvis flytta över till Doktor.se.

Genom en bra digital vårdcentral som komplement kan de patienter som inte behöver möta en läkare eller sjuksköterska på plats få snabb och bra hjälp. För t ex äldre och andra som har svårt att ta sig till Vårdcentralen kan detta vara en stor fördel med tillgång till läkarbesök via Skype, Facetime eller liknande tjänst.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"I år sätter vi särskilt fokus på besöksnäringen"

HALLÅ DÄR Anna Sandklef, näringslivschef i Gnesta kommun. 2017 är avslutat och 2018 års första dagar redan påbörjade. Vi är nyfikna på vad som har blivit bättre före företagare i Södermanlands kommuner under året som gått och vad som företagarna kan se fram emot under 2018.
NYHET Publicerad:

Elise Östevik är ny studentmedarbetare på Svenskt Näringsliv Södermanland

NY PÅ JOBBET Välkommen Elise., som idag börjar som studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland. Vem är du och vad har du gjort tidigare?
NYHET Publicerad:

2018 är starten för Flens nya näringslivsstrategi

HALLÅ DÄR Mikael Larsson, näringslivschef i Flen. 2017 är avslutat och 2018 års första dagar redan påbörjade. Vi är nyfikna på vad som har blivit bättre före företagare i Södermanlands kommuner under året som gått och vad som företagarna kan se fram emot under 2018.
NYHET Publicerad:

Doktor.se tar över vårdcentral i Vingåker

VÄLFÄRD Doktor.se storsatsar och digitaliserar vården i Vingåker. Linda Björling, före detta ägare, fortsätter som verksamhetschef. Med hjälp av teknik ska vården effektiviseras och Vingåkersborna får kvalificerad digital vård.
NYHET Publicerad:

Minskat regelkrångel står högt på önskelistan

HALLÅ DÄR Jonas Ivervall, näringslivschef i Trosa. 2017 lider mot sitt slut och 2018 står för dörren. Vi är nyfikna på vad som har blivit bättre före företagare i Södermanlands kommuner under året som gått och vad som företagarna kan se fram emot under 2018. Hur ser det ut i Trosa?
NYHET Publicerad:

Fortsätter påbörjat arbete för bättre företagsklimat i Vingåker

HALLÅ DÄR Suzan Östman Bäckman, näringslivschef i Vingåker. 2017 lider mot sitt slut och 2018 står för dörren. Vi är nyfikna på vad som har blivit bättre före företagare i Södermanlands kommuner under året som gått och vad som företagarna kan se fram emot under 2018. Hur ser det ut i Vingåker?
NYHET Publicerad:

Färre företag tror på anställningar

KONJUNKTUR Vid ett möte i Eskilstuna presenterades Svenskt Näringslivs Företagarpanel som visar vad företagen i Södermanland tror om produktion/försäljning, investeringar och antalet anställda samt en analys av svensk ekonomi de närmaste åren. Det visar sig att jämfört med ett kvartal sedan är det betydligt färre företag i Södermanland planerar för nya anställningar.
NYHET Publicerad:

Ökad effektivitet i Eskilstuna kan stärka välfärden

PRESSMEDDELANDE Det finns en oro för hur välfärden ska kunna finansieras för att klara kommande utmaningar, bland annat en växande andel äldre. Samtidigt finns stor effektiviseringspotential i många kommuner. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

En entreprenörs första företagarår

ENTREPRENÖSKAP 29 oktober stängde Löta Trädgård i Ärla utanför Eskilstuna för säsongen. Därmed kan Johanna Hagman påbörja bokslutet för sitt första år som egenföretagare.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

TIDNINGEN ENTREPRENÖR I 30 år har det personalägda bolaget Tjeders haft externa styrelseledamöter. Syftet har varit att få in extern kompetens och att inte blir hemmablinda, berättar vd Marie Svensson. Men en dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan sätta stopp – vilket leder till stora problem för företaget.
NYHET Publicerad:

Hur blir det för dig? – Part three

KOMMENTAR I två kommentarer har jag resonerat kring vad en begränsning av företagandet inom välfärden skulle få för konsekvenser
NYHET Publicerad:

Flytten hem gav rejäl skjuts till pulkaförsäljningen

TIDNINGEN ENTREPRENÖR För fem år sedan beslutade Stiga att flytta hem produktionen av pulkor från Asien. Förutom att produktionen blivit bättre har försäljningen ökat. "Med tillverkning i Asien låg leveranstiden på minst åtta veckor. Går allt som det ska kan vi i dag ha ut en produkt på marknaden efter en vecka", säger Håkan Fridh ekonomichef på Stiga.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Hur blir det för dig? – Part two

KOMMENTAR I min senaste kommentar konstaterade jag att det är få kommuner som kan peka på att de har gjort någon utredning av vad en lagstiftning baserat på Reepalu-utredningens förslag skulle få för konsekvenser.
NYHET Publicerad:

Hur blir det för dig? – Part one

KOMMENTAR Regeringen har valt att gå vidare med planerna att införa begränsningar för privata företag inom välfärden. Den utredning som ligger till grund för de lagförslag som regeringen nu jobbar med skulle i stor utsträckning innebära att många av de privata välfärdsföretagen skulle få svårt att överleva.
NYHET Publicerad:

Vinstdebatten fick henne att sälja livsverket

VÄLFÄRDSFÖRETAGARE Hon startade ett unikt affärskoncept och 15 förskolor. Efter 15 år valde välfärdsföretagaren Solveig Sunnebo att sälja sitt bolag på grund av vinstdebatten. ”Hur mycket energi ska jag behöva lägga på att få folk att inse att jag bara vill väl? ”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Vad krävs för att alla ska få chansen?

ARBETSMARKNAD Närmare 50 företagare, politikerna och tjänstemännen kom till Blommenhof Hotell i Nyköping för att lyssna på Svenskt Näringslivs seminarium – Hur ger vi alla chansen till jobb. Linda Steiner delägare och vd på ICA Trossen i Trosa uppmanade politiker att vara mer lyhörda för företagens synpunkter. "Lita på att det är vi som kan våra frågor bäst", framhöll hon.
NYHET Publicerad:

En välfärdsföretagares avskedsbrev

GÄSTKRÖNIKA "Jag är trött på politiker som far med osanningar om mig och mina vänner. Det är dags att ta farväl. Jag går nu vidare i livet. För mig är välfärdsbranschen ett avslutat kapitel. Det skriver Solveig Sunnebo som under 15 år drivit förskolebolaget Helianthus i sin sista krönika som välfärdföretagare.
NYHET Publicerad:

"Självklarhet att få välja sin vårdgivare"

VÄLFÄRD Landstinget i Södermanland har frågat Lora Leijoned om hon är intresserad av att öppna fler vårdcentraler. Med förslaget om vinstbegränsning i bakhuvudet ställer hon sig avvaktande till förfrågan.
NYHET Publicerad:

Strålande konjunktursignaler

KONJUKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel visar att konjunkturen är stark för de Södermanländska företagen. Länets företag är mer positiva om framtiden än i alla andra län. "Vi anställer för att hinna med i produktionen men det är svårt att hitta personer med rätt kompetens", säger John Sheiakh som driver Sörmlands Maskinservice AB och Svensk Legosmide AB.