Entrébild på Ica Maxi Stormarknad
Foto: Privat

Många branscher har det otroligt tufft men i livsmedelshandeln finns en rad exempel på butiker där omsättningen kraftigt skjutit i höjden.

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.

Sören Schelander, vd på Sörmlands Sparbank

"Vi befinner oss i en extrem situation vars konsekvenser är svåra att överblicka. Vi ser att sörmländska företag påverkas och att många av dem upplever stora likviditetsproblem", säger Sören Schelander, vd på Sörmlands Sparbank.

Foto: Sörmlands Sparbank

Elite Stadshotellet i Eskilstuna har för närvarande en beläggning som är långt under den normala.

– Beläggningen varierar hela tiden. I natt låg siffran på ungefär 25 procent. Det vanliga den här årstiden är 90 procent, säger hotelldirektören Annica Åkerblad.

Hela hotellkedjan Elite har i dagarna börjat samverka med Blocket Bostad. Tanken är att skapa en öppning på bostadsmarknaden och samtidigt ge hotellen vissa intäkter. Rummen hyrs ut månadsvis för en mycket förmånlig kostnad.

– Ett par intresserade har redan hört av sig till oss. Ser vi till hela kedjan finns det hittills cirka 300 förfrågningar, berättar Annica Åkerblad.

Hotellrum som kontor

Några av hotellrummen är sedan tidigare uthyrda som kontor.

Stadshotellets lunchservering är öppen med de restriktioner som är aktuella.

– Vi erbjuder också Take Away med lunchlådor och dessutom speciella helgpaket med trerättersmenyer, förklarar Annica Åkerblad.

Många oroliga företagare och privatpersoner har under de senaste veckorna hört av sig till Sörmlands Sparbank. Banken finns i Katrineholm, Flen, Vingåker, Nyköping och Oxelösund.

– För oss är det självklart att på olika sätt hjälpa de kunder som drabbats ekonomiskt. Hittills har ett 50-tal företag kontaktat oss, säger Liselott Florén, kommunikations- och marknadschef på Sörmlands Sparbank.

Hon betonar att besöksnäringen är den bransch som uppmärksammats mest.

– Men en rad företag inom den tillverkande industrin har också fått bekymmer när transporter från utländska underleverantörer blivit fördröjda.

I förra veckan införde Sörmlands Sparbank amorteringslättnader för att mildra problemen.

Extrem situation

– Vi befinner oss i en extrem situation vars konsekvenser är svåra att överblicka. Vi ser att sörmländska företag påverkas och att många av dem upplever stora likviditetsproblem, säger Sören Schelander, vd på Sörmlands Sparbank.

Företagskunder har nu möjlighet att ansöka om amorteringsbefrielse på sina krediter i upp till sex månader.

Jerry Thörn är vd på Skobes Bil Nord AB och platschef i Nyköping. Skobes är återförsäljare av Volvo, Ford, Renault och Dacia.

– Antalet sålda bilar har sjunkit med 25 eller kanske 30 procent, konstaterar han.

Man möter säljtappet med att öka servicegraden, först och främst för kunder som tillhör någon riskgrupp.

– Vi åtar oss att komma till kunden och hämta en bil som ska in på service och sedan köra tillbaka den. Vi kan också göra upp en affär hemma vid kundens köksbord, säger Jerry Thörn.

Uppåt i livsmedelshandeln

I livsmedelshandeln finns en rad exempel på butiker där omsättningen kraftigt skjutit i höjden.

-De senaste två veckorna har vår omsättning ökat med ungefär 30 procent. Köpmönstret har lite annorlunda än i vanliga fall. Varor som ris, pasta, konserver och papper är tydligt överrepresenterade, påpekar Emil Remröd, vd och butikschef på Maxi ICA Stormarknad i Katrineholm.

Uppgången i försäljning leder förstås till att butiken behöver fler medarbetare.

– Delvis löser vi det genom interna omflyttningar, men vi har också inlett ett samarbete med ett hotell som tvingats till personalneddragningar och övertagit fem-sex medarbetare därifrån, säger Emil Remröd.

Maxi i Katrineholm noterar ett ökat intresse för handel online.

– Det är närmast en explosionsartad utveckling. I synnerhet rör det sig om lite äldre personer som kanske aldrig tidigare handlat på det sättet, understryker Emil Remröd.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rekordlågt förtroendet för kommunala upphandlingar

SOMMARKRÖNIKA Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i kommunerna. En av frågorna vi ställer är hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunen. I år var resultatet nedslående – betyget för de kommunala upphandlingarna har aldrig varit längre, 2,63 på en 6-gradig skala. Om vad det kan bero på skriver Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv, i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SOMMARKRÖNIKA "Krisen har gjort det uppenbart hur viktiga företagen är som skapare av välstånd. Företagen producerar de varor och tjänster som vi behöver, och därtill skapas jobb och skatteintäkter till välfärden". Det skriver Johan Fall, Svenskt Näringsliv, i sin sommarkrönika och pekar på att det finns en rad strukturella problem i ekonomin som synliggjorts under krisen, inte minst på skattesidan.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

SOMMARKRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar. Enligt UB uppger hälften av gymnasieungdomarna att de är oroliga inför framtiden, att jämföra med tre av tio när de ställde samma fråga hösten 2019." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Fyra prioriteringar i EU:s återhämtningsplan

EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog corona-pandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
NYHET Publicerad:

Ökad kompetens blir nyckeln för Eskilstuna

CORNAKRISEN Eskilstuna kommun har sedan finanskrisen 2008 haft en arbetslöshet på betydligt högre nivåer än riksgenomsnittet. Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, ser nu likheter mellan finanskrisen och den kris som präglat vår tillvaro under våren. För att undvika att konsekvenserna ska bli lika förödande den här gången ser Jimmy Jansson att satsningar på ökad kompetens bland såväl arbetslösa som anställda är vägen framåt.
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Tätt samarbete med näringslivet ska utveckla Katrineholms företagsklimat

CORONAKRISEN Katrineholms kommun har under en längre tid haft en positiv utveckling inom Svenskt Näringslivs undersökning av lokalt företagsklimat. 2008 låg Katrineholms kommun på plats 285 vilket går att jämföra med placeringen 2019 där Katrineholm erhöll plats nummer 79. Efter en vår där såväl företag som kommun kämpat hårt mot en pandemi så ser ändå kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) positivt på framtiden där det lokala företagsklimatet ses som en konkurrensfördel.
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.