Entrébild på Ica Maxi Stormarknad
Foto: Privat

Många branscher har det otroligt tufft men i livsmedelshandeln finns en rad exempel på butiker där omsättningen kraftigt skjutit i höjden.

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.

Sören Schelander, vd på Sörmlands Sparbank

"Vi befinner oss i en extrem situation vars konsekvenser är svåra att överblicka. Vi ser att sörmländska företag påverkas och att många av dem upplever stora likviditetsproblem", säger Sören Schelander, vd på Sörmlands Sparbank.

Foto: Sörmlands Sparbank

Elite Stadshotellet i Eskilstuna har för närvarande en beläggning som är långt under den normala.

– Beläggningen varierar hela tiden. I natt låg siffran på ungefär 25 procent. Det vanliga den här årstiden är 90 procent, säger hotelldirektören Annica Åkerblad.

Hela hotellkedjan Elite har i dagarna börjat samverka med Blocket Bostad. Tanken är att skapa en öppning på bostadsmarknaden och samtidigt ge hotellen vissa intäkter. Rummen hyrs ut månadsvis för en mycket förmånlig kostnad.

– Ett par intresserade har redan hört av sig till oss. Ser vi till hela kedjan finns det hittills cirka 300 förfrågningar, berättar Annica Åkerblad.

Hotellrum som kontor

Några av hotellrummen är sedan tidigare uthyrda som kontor.

Stadshotellets lunchservering är öppen med de restriktioner som är aktuella.

– Vi erbjuder också Take Away med lunchlådor och dessutom speciella helgpaket med trerättersmenyer, förklarar Annica Åkerblad.

Många oroliga företagare och privatpersoner har under de senaste veckorna hört av sig till Sörmlands Sparbank. Banken finns i Katrineholm, Flen, Vingåker, Nyköping och Oxelösund.

– För oss är det självklart att på olika sätt hjälpa de kunder som drabbats ekonomiskt. Hittills har ett 50-tal företag kontaktat oss, säger Liselott Florén, kommunikations- och marknadschef på Sörmlands Sparbank.

Hon betonar att besöksnäringen är den bransch som uppmärksammats mest.

– Men en rad företag inom den tillverkande industrin har också fått bekymmer när transporter från utländska underleverantörer blivit fördröjda.

I förra veckan införde Sörmlands Sparbank amorteringslättnader för att mildra problemen.

Extrem situation

– Vi befinner oss i en extrem situation vars konsekvenser är svåra att överblicka. Vi ser att sörmländska företag påverkas och att många av dem upplever stora likviditetsproblem, säger Sören Schelander, vd på Sörmlands Sparbank.

Företagskunder har nu möjlighet att ansöka om amorteringsbefrielse på sina krediter i upp till sex månader.

Jerry Thörn är vd på Skobes Bil Nord AB och platschef i Nyköping. Skobes är återförsäljare av Volvo, Ford, Renault och Dacia.

– Antalet sålda bilar har sjunkit med 25 eller kanske 30 procent, konstaterar han.

Man möter säljtappet med att öka servicegraden, först och främst för kunder som tillhör någon riskgrupp.

– Vi åtar oss att komma till kunden och hämta en bil som ska in på service och sedan köra tillbaka den. Vi kan också göra upp en affär hemma vid kundens köksbord, säger Jerry Thörn.

Uppåt i livsmedelshandeln

I livsmedelshandeln finns en rad exempel på butiker där omsättningen kraftigt skjutit i höjden.

-De senaste två veckorna har vår omsättning ökat med ungefär 30 procent. Köpmönstret har lite annorlunda än i vanliga fall. Varor som ris, pasta, konserver och papper är tydligt överrepresenterade, påpekar Emil Remröd, vd och butikschef på Maxi ICA Stormarknad i Katrineholm.

Uppgången i försäljning leder förstås till att butiken behöver fler medarbetare.

– Delvis löser vi det genom interna omflyttningar, men vi har också inlett ett samarbete med ett hotell som tvingats till personalneddragningar och övertagit fem-sex medarbetare därifrån, säger Emil Remröd.

Maxi i Katrineholm noterar ett ökat intresse för handel online.

– Det är närmast en explosionsartad utveckling. I synnerhet rör det sig om lite äldre personer som kanske aldrig tidigare handlat på det sättet, understryker Emil Remröd.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.