Hur jag blivit vi

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Människan har en otrolig kapacitet att lösa problem. Vi har förmågan att koppla samman våra tidigare erfarenheter och information som vi fått till oss, för att förhoppningsvis skapa något nytt och bättre av det.

DSC00227

Mattias Stjernström, vd på Klara Fastigheter, Lineroom & Stjernström Elinstallation

Vi är dock sämre på att verkligen ifrågasätta varför saker är som de är. Vi är fyllda av brus och från det att vi är barn får vi berättat för oss att saker är si eller så och för att få ett bra liv så ska vi göra på det ena eller det andra sättet.

Så länge jag kan minnas så har jag ifrågasatt. Jag har ifrågasatt mig själv, jag har ifrågasatt andra och jag har ifrågasatt varför saker är som de är. För mig är detta en förutsättning för att saker och ting ska kunna förändras till det bättre.

De problem vi löser är ofta symptom av något betydligt större. Vi måste se djupare inom oss själva om vi vill vända, vad jag menar är en negativ utveckling i samhället. Vi måste våga lyfta upp och diskutera det som känns obekvämt.

Just att skapa något nytt och bättre, något som förbättrar för andra, har alltid drivit mig i mitt yrkesliv. Genom mitt första arbete som elektriker till mitt första bolag och vidare till idag då jag känner att jag och mina medarbetare på riktigt har möjligheten att påverka. Jag ska inte sticka under stolen med att jag slitit hårt för att komma dit jag är idag, men resan har förändrat mig till det bättre och jag är säker på att den kommer att fortsätta göra det.

Till skillnad från nu, när jag tagit ett stort steg tillbaka från stora delar av vår organisation, så hade jag när jag startade mitt första företag en helt annan bild av vad ledarskap var. Jag trodde att det som behövdes var att driva på folk och jag fastnade ofta i att det var bäst att jag själv gjorde uppgifterna så att de blev gjorda och på rätt sätt dessutom. Min syn på ledarskap, entreprenörskap och hur en organisation på bästa sätt uppfyller sitt syfte har sedan dess förändrats i mångt och mycket.

Idag har jag förmånen att få vara medarbetare i en organisation som arbetar för att uppfylla ett tydligt syfte. Vi pratar gärna om just vårt syfte och utmanar ofta tanken om vikten av kapital och vinst.

Inom organisationen är befogenhet och ansvar fördelade över hela företaget. Alla medarbetare fyller roller inom organisationen, inom vilkas ansvarsområden de har full makt att utföra arbetet på det sätt de finner lämpligast för att vi ska ta oss framåt. Denna form av självstyrande ger inte bara individen möjligheten att utvecklas, den gör även organisationen flexibel inför förändringar.

Genom att fördela makten över hela organisationen och ta bort krav som ställs av några få, tillåts organisationen att röra sig åt det håll den vill. Med en kultur av öppenhet, tillit, ödmjukhet och respekt, kryddat med visioner och positivitet så är vi övertygade om vi tillsammans kommer att fortsätta vara en motor för förändring under lång tid framöver.

Rekrytering från utanförskap

Det pratas mycket om arbetslöshet och i synnerhet gällande personer som kommit hit från andra länder. Vi ställde oss frågan om varför företag så starkt premierar att anställa personer från andra företag istället för att leta bland de många människor som idag står utanför arbetsmarknaden.

Vi fann inga bra svar på detta och med en stark tro på människors potential valde vi att börja rekrytera människor utanför arbetsmarknaden. Resultatet är över förväntan och vi är idag stolta över att några av våra mest drivna och kompetenta medarbetare inte bara har stått långt utanför arbetsmarknaden utan även är människor som är födda och uppväxta i länder långt ifrån Sverige.

Idag vet jag att ensam aldrig är starkast. Det började som ett jag och har nu blivit ett vi. 

Mattias Stjernström

VD Klara Fastigheter, Lineroom & Stjernström Elinstallation

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.