Politisk nyckfullhet drabbar våra anställda

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Politikernas oförmåga att förstå företagarnas vardag är skrämmande. För att vi entreprenörer och företagare ska kunna planera vår verksamhet kräver det att vi vet att de spelregler vi agerar efter också gäller för morgondagen.

Dan Lainio

Dan Lainio, Cleaning Services

När politikernas ständiga spel fortlöper försvåras arbetet för företagarna och jobbskaparna i Eskilstuna och Sverige. Vi behöver långsiktiga mål och spelregler med en tydlig beslutsamhet som underlättar för entreprenörer att bidra till mer jobb och utveckling. Politikernas obeslutsamhet visar på bristande förståelse för företagandet.

Tillsammans med mina två medgrundare startade vi, tre 20-åringar, ett städföretag för tre år sedan med syftet att förenkla vardagen för våra kunder. I dagsläget är vi rikstäckande och sysselsätter runt 50-80 personer på daglig basis.

Ändå sedan start har vi jobbat för att anställa medarbetare där majoriteten är under 26 år. När vi anställer yngre, som inte har erfarenhet på sin sida, behöver vi många gånger kompensera med mer internutbildning och mer stöd. Tack vare den sänkta arbetsgivaravgiften för unga har vi kunnat prioritera dessa förmågor och investera mer resurser i utbildning, vilket har visat sig vara mycket gynnsamt för våra anställda.

Häromveckan blev jag intervjuad i en lokaltidning om hur den ändrade politiken kommer slå mot oss unga företagare som anställer just unga. Det kommer kosta oss cirka 400 000 kr i extra per år med ökade arbetsgivaravgifter, för att behålla samma personalorganisation. Det är mycket pengar för ett bolag som använder vinsterna till att återinvestera i företaget och i våra anställda. Vi som företag kommer klara oss ur detta, men det kommer att drabba våra anställda och kunder.

Politikernas oförmåga att förstå företagarnas vardag är skrämmande. För att vi entreprenörer och företagare ska kunna planera vår verksamhet krävs det att vi vet att de spelregler vi agerar efter också gäller för morgondagen. Ett brutet löfte skadar och kostar mer än vad man kan tro. Ena dagen sänks arbetsgivaravgiften, nästa dag ges ett annat löfte och tredje dagen tas beslut om att den ska höjas igen. Ingen vet hur den kommer se ut i morgon.

Det är helt orimligt att politiska styrmedel kan ändras från dag till dag när vi som företagare behöver lova våra anställda flera månaders avtalstider. Det är som att träna inför Vasaloppet i tolv månader och på startlinjen få reda på att man ska cykla enhjuling. Succé? Skulle knappast tro det. Tre saker måste ske.

1. Oavsett vad politiker från olika partier ser för lösningar behöver företagare kunna lita på att det finns ett längre perspektiv i besluten. Det lovades ju att den omtalade Decemberöverenskommelsen skulle ge ökad politisk stabilitet och bidra till bredare uppgörelser. Visa nu med handlingar att så verkligen är fallet.

2. Sätt en långsiktigt och blocköverskridande plan för RUT- & ROT-avdragen. Titta på Danmark där RUT-avdraget gjordes permanent. Bortsett från att många arbetstillfällen skulle gå förlorade, meddelade Skatteverket att en förändring av RUT- och ROT-avdragen dessutom skulle innebära kraftigt ökade kostnader för myndigheten.

3. Låt de sänkta arbetsgivaravgifterna vara kvar. Det är en reform som bevisligen bidragit till tusentals nya jobb för oss ungdomar. Med höjda arbetsgivaravgifter kommer inte vi och andra företag kunna motivera den ökade risken och utbildningsinsatsen det innebär att anställa unga.

Fyra av fem jobb i Sverige skapas av oss småföretagare i näringslivet. Sluta prata om att småföretagarna är önskade när ni gör det dyrare och svårare för oss att anställa och driva företag. Det bör ni klara av, för Sveriges framtid och Sveriges jobb.

Dan Lainio
Grundare, Cleaning Services

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.