Privata bostadsbolag bortglömda i Flen

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Vi lever inte längre på 50-talet, med statliga bostadssubventioner och reglerad kreditmarknad. Det har de flesta greppat, men inte Flens kommun. Bostadsmarknaden mår bra av affärsmässighet och olika aktörer, men i kommunens bostadsförsörjningsplan har man bara ögon för det kommunägda bostadsbolaget. Det är dags att öppna ögonen och ändra spelreglerna.

Rolf Lydahl, vd och ägare till Sofielund

Rolf Lydahl, vd och ägare till Sofielund

Jag har deltagit aktivt i den lokala debatten om kommunens utveckling, med fokus på bostadspolitiska frågor, de senaste tio åren. Från kommunalt håll är det tyvärr väldigt lite som skett. För att ge lite perspektiv har det kommunala bolaget under den perioden totalrenoverat lika många bostäder i Flen som vi gjort i mitt bolag, Sofielunds Fastigheter, trots att vårt lägenhetsbestånd endast uppgår till cirka 15 procent av kommunens.

Kommunstyrelsen i Flen fick i den strategiska planen 2014-2017 i uppdrag att göra en översyn av kommunens satsningar inom boendeområdet, där målet är att ha en färdig bostadsförsörjningsplan innan utgången av 2015. Men förslaget till plan är tyvärr bedrövligt. Här nämns inte ett ord om privata bostadsbolag, inte ens HSB finns med. Svaret på allt är det kommunalägda Flens Bostad.

Trots att jag själv driver ett bostadsbolag på orten ser jag inte enbart till mina egna intressen. Långt ifrån. Mitt hjärta är i Flen, men min affärsmässiga hjärna borde vara på annat håll, som jag brukar säga. Av den anledningen är det extra tråkigt att se statistik över befolkningsutvecklingen i Flen – trots ett stort flyktingmottagande har befolkningen minskat med 1,9 procent sedan år 2000. Då ska man veta att i Sörmland, som är ett av de län som ökat mest tillsammans med de tre storstadsregionerna, är befolkningstillväxten 9,7 procent under samma mätperiod.

Marknadsmässighet, inget för kommunen?

Att ta stora risker är inte kommunens uppdrag – inte minst då det är skattebetalarnas pengar man rör sig med. Riskbenägenhet ska istället vara en egenskap tillskriven privata aktörer. Eller som Flens Bostads vd säger i en artikel i lokaltidningen: ”Vår huvudsakliga kundgrupp som fyller våra lägenheter efterfrågar inte nyproduktion.” Utan att kommentera det påståendet närmare är det märkligt att likställa sin egen ”kundgrupp” med den totala potentiella målgruppen. Det är nämligen innebörden av att bara nämna det kommunala bolaget i bostadsförsörjningsplanen. För ökad efterfrågan på bostäder i Flen måste det finnas attraktiva boendemöjligheter. Då kan vi både få igång flyttkedjor och locka familjer i yrkesverksam ålder att flytta till Flen.

Förutom att privata bostadsbolag inte nämns i Flens bostadsförsörjningsplan, spelar vi heller inte på samma villkor som det kommunala bostadsbolaget. Sedan 2011 är det lag på att kommunala bostadsbolag ska agera marknads- och affärsmässigt. Tänket hos det kommunala bostadsbolaget är förlegat och från en tid då finansieringen var hårt styrd – något som avspeglar sig i kommunens ägardirektiv till Flens Bostad, där man faktiskt bryter mot lagen med sina två procent i avkastningskrav.

Dags att agera

Vad bör kommunen göra då, rent konkret? De viktigaste bostadspolitiska åtgärderna är enligt min mening:

  • Ändra ägardirektivet för det kommunala bostadsbolaget så att det följer lagen vad avser marknads- och affärsmässighet.
  • Sälja halva det kommunala bostadsbeståndet – de bästa fastigheterna – till ett par större aktörer.
  • Satsa de frigjorda resurserna i första hand på renoveringar av Flens Bostads miljonprogramfastigheter och låt övriga aktörer i första hand ta hand om nyproduktionen.
  • Dela ut en del av vinsterna från fastighetsförsäljningar till kommunen för att satsa på åtgärder för att förbättra integrationen och öka attraktiviteten i vissa områden.

Då skulle vi även få fart på bostadsmarknaden och bostadsförsörjningen i Flen. Svårare än så behöver det inte vara.

Rolf Lydahl, vd Sofielund Fastigheter

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.