Vi är kollegor och alla behövs

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag upplever att en del politiker och tjänstemän inom landstinget ser oss som konkurrenter. I mina ögon är vi kollegor som arbetar i olika organisationsformer. Att vara vårdföretagare idag är tufft, men i slutänden är allt slit värt det.

Anki Nyzell-Lindskog, vd för Smeden och för Företagshälsovården Smedhälsan

Anki Nyzell-Lindskog, vd för Smeden och för Företagshälsovården Smedhälsan

Mitt namn är Anki Nyzell-Lindskog och jag är vd i en vårdkoncern bestående av tre företag: Vårdcentralen Smeden som har avtal med landstinget Sörmland, Smedhälsan Företagshälsovård, som arbetar med sjuk- och friskvård, arbetsmiljö och rehabilitering åt företag och deras anställda samt Aros Vaccin, som riktar sig till allmänheten och arbetar med sådant vårdcentralerna inte hinner med – exempelvis vaccinationer och friskvårdsintyg.

Vi är total cirka 50 anställda, 70 om vi räknar med all extrapersonal. Moderbolaget ägs av 64 företag i Eskilstuna, staden som vi också verkar i.

Debatten om vinstbegränsningar ger en osäkerhet som drabbar företaget, våra anställda och patienterna. Trots all osäkerhet kring våra förutsättningar som vårdföretag tror jag att man måste våga satsa. Sedan 2010 har vi växt så det knakat; antalet inskrivna på vårdcentralen har i det närmaste fördubblats till dagens 11 300, företagshälsovården servar nästan 400 företag och vi har dessutom flyttat till större lokaler. Men varje investering känns svår att göra, osäkerheten är stor.

Att växa innebär också ett ökat personalbehov. Jag har sett en oroväckande utveckling där det är allt svårare att hitta både läkare och sjuksköterskor, i synnerhet specialister. Detsamma gäller även andra yrkeskategorier som psykologer och arbetsterapeuter.

Fel inställning inom landstingsvärlden

Vi stöter på olika sorters utmaningar i de olika verksamhetsområdena. Trots att privata vårdgivare står för cirka 30 procent av vården i Sörmland måste vi kämpa för att vi ska få arbeta på lika villkor som den offentliga vården.

Alla inom landstinget värnar inte om konkurrensneutraliteten. Då menar jag inte Hälsovalsenheten som är vår uppdragsgivare, de behandlar alla lika. Men det finns andra krafter inom landstingsvärlden, både inom politiken och på tjänstemannasidan som inte är lika noga med det. Av vissa kan man ibland till och med få en känsla av att de helst skulle vilja bli av med oss. Framtiden känns oviss.

Jag förstår inte riktigt varför man ser privat och offentlig som konkurrenter. Jag tycker att vi är kollegor och att alla behövs. Vi har ju alla fullt upp att göra och får kämpa för att klara vårt uppdrag.

Friskare personal

Att ha sjukskriven personal i ett företag är kostsamt. Som företagare och medmänniska vill jag såklart att mina anställda ska må bra.

Företagshälsovården skulle kunna göra mycket mer än vad vi gör idag, exempelvis att få ner sjuktalen, att undvika långa sjukskrivningar och få tillbaka sjukskrivna i arbete. Tyvärr är vi bakbundna då vi ofta inte har någon som vill betala för våra insatser. Många företag är mycket måna om sina anställda och godkänner de insatser vi tycker behövs, men många vill inte medverka alls - ungefär hälften av företagen har inte ens en företagshälsovård.

Många gånger är det också frustrerande för vår personal att inte få hjälpa där man ser ett behov. Vi skulle kunna samverka med primärvården för patientens bästa, vilket är både vår och deras önskan, men vi hindras ofta av det faktum att ingen vill betala. Det är en tråkig insikt, för företagshälsovård som insats gynnar hela samhället!

Anki Nyzell-Lindskog, vd Vårdcentralen Smeden, Smedhälsan Företagsvård & Aros Vaccin i Eskilstuna

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.