Avtalsrörelsen - vad tycker företagare i Stockholm?

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Inför den stundande avtalsrörelsen som startar i vår och med anledning av LO:s nyligen presenterade avtalskrav har vi i en intervjuserie frågat Stockholmsföretagare om deras syn på LO:s avtalskrav. Här kan du se vad Stefan Lahti, VD Misa AB i Järfälla anser.

Vad är din kommentar till LO:s avtalskrav?

- De nivåer och de krav som LO för fram skulle vara förödande, speciellt för företag som Misa som jobbar med ramavtal mot kommuner och försäkringskassa där vi inte kan gå in och självständigt öka priser. Då är det bara till att avvakta med att anställa.

Lönekraven innehåller bland annat krav på höjda lägstalöner, vad skulle detta betyda för ert företag?

- Det får förmodligen ingen direkt effekt på Misa då våra löner generellt sett ligger högre, men ur ett samhällsperspektiv kan det mycket väl betyda att till exempel ungdomar får svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Och då vi jobbar bl a med personer med funktionshinder som möjligen också kan få än svårare att få ett jobb.

LO menar att de höga vinster näringslivet har visat de senaste åren måste även ge resultat i medarbetarnas plånböcker. Hur ser du på det resonemanget?

- Att man i så fall från LO:s sida går med på att förhandlingarna sker lokalt. Företag som inte går med höga vinster kan ju knappast vara med och betala höga löneökningskostnader. Jag tror även att förståelsen måste finnas från löntagarorganisationerna att vi i små och medelstora företag återinvesterar goda resultat in i verksamheten, som då skall leda till fler jobb.

Det har flaggats för att endast ettåriga avtal är aktuellt. Vad är din kommentar till det?

- Att det blir än svårare och osäkrare att anställa om man skall förvänta sig ett olidligt kattrakande en gång per år.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Västra Sörmlands Industriförening samtalar om företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Västra Sörmlands Industriförening passade på att träffas i förra veckan för att diskutera bland annat företagsklimatet i Katrineholm. Svenskt Näringslivs Carolina Brånby gav tips och goda exempel på hur man skapar ett sjudande företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Luftaffärer i Gemla utsträcks till Kina

DEN GLOBALA RESAN På företaget Fresh i Gemla använder man sig av en fräsch personalpolitik för att få hela styrkan delaktiga i företagets utveckling. Systemet verkar lyckat och nu går man vidare till produktion och försäljning även i Kina, utan att för det dra ner på produktionen hemma i Småland.
NYHET Publicerad:

Kristdemokrater på besök hos Fiberweb i Norrköping

POLITIKER MÖTER FÖRETAGARE Den här gången var det dags för representanter från Kristdemokraterna i länet att göra företagsbesök. Vd Norman Nichols berättade hur man påverkas i Sverige av globaliseringen och om vad man därför behöver göra för att underlätta för de svenska företagen. Se över arbetsrätten, blev som så ofta svaret.
NYHET Publicerad:

Att våga tro på sig själv

MÅNADENS KRÖNIKA Olle Nylund är under hösten praktikant på Svenskt Näringslivs regionkontor i Linköping. Olle läser på Politices Magisterprogrammet på Linköpings Universitet med inriktning nationalekonomi, och hos oss arbetar han fram ett nätverk för yngre företagare. Här reflekterar han över företagande i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda attityder bäddar för ett gott företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT De viktigaste ingridienserna för ett gott företagsklimat är rätt attityder, kommunikation och personliga möten, det menade Signhild Arnegård Hansen när hon talade på Arena för Tillväxts jubileumsdag.
NYHET Publicerad:

Signhild Arnegård Hansen föreläste i Torshälla

ENTREPRENÖRSKAP Vår ordförande var igår i Torshälla för att prata entreprenörskap och om att våga ta steget till att bli egen. Vi måste alla stötta den som vågar ta det steget och lämna tryggheten bakom sig, berättade Signhild Arnegård Hansen, på bilden tillsammans med Eva Lilja, näringslivschef i Eskilstuna.
NYHET Publicerad:

Analys efter avtalsrörelsen av Jan-Peter Duker

AVTALSRÖRELSE Jan-Peter Duker, vice vd på Svenskt Näringsliv med ansvar för arbetsgivarfrågor, besökte i veckan Linköping och gav en analys av den avtalsrörelse som vi kunde bevittna i våras. Stora löneökningar ger risk för räntehöjningar som i längden slår tillbaka på löntagarna själva.
NYHET Publicerad:

Företagare engagerad i globaliseringsfrågan

GLOBALISERING Malin Alfredsson är vd och delägare på företagsgruppen Cellwoodgruppen. Nyligen skrev hon en debattartikel om globalisering, publicerad i företagets interna tidning. Varför skrev hon den och vad ville hon förmedla?
NYHET Publicerad:

Riksdagsbesök hos MaterialMännen i Vimmerby

DEN GLOBALA RESAN Under Den globala resan i Kalmar besöktes MaterialMännen i Vimmerby av två riksdagspolitiker. Vice vd Linda Carlsson berättar här om hur man klarar sig i den enorma konkurrens som en utvidgad marknad innebär.
NYHET Publicerad:

Den enes död, den andres bröd

DEN GLOBALA RESAN Dag två på Den globala resan i Kronoberg förflöt i bland annat Rottne, hos Rottne Industri AB och Jarl Petersson. Här får vi lära oss om hur globaliseringen märks av trots att man fortfarande håller sin tillverkning hemma i Sverige.
NYHET Publicerad:

Lärarstudenter lärde om entreprenörskap

UTBILDNING Under veckan har lärarstudenter i Linköping fått besök av verkligheten genom föreläsningar av entreprenörer, historiker och fackliga företrädare. Sedan fick de åka ut på studiebesök - och vad ville företagen som tog emot studenterna?
NYHET Publicerad:

Miljömedveten plastföretagare bekymrad över transporter

DEN GLOBALA RESAN Peter Johnsson, vd för Marka Pac AB i Markaryd, berättar om det mijlöarbete som är så viktigt för företagen idag. Ett företag på den globala marknaden har mycket att ta hänsyn till.
NYHET Publicerad:

"Vart tog det svenska modet vägen?"

ENTREPRENÖRSKAP Till föredraget av Johan Staël von Holstein i Västervik igår lockades 120 personer. Holstein var kontroversiell och vågad, något som den svenska publiken kanske behöver ibland?
NYHET Publicerad:

Hur rekryterar jag från andra länder?

ARBETSKRAFTSINVANDRING Sverige står inför betydande arbetskraftsbrist och en del av lösningen kan vara att rekrytera från andra länder. Men att rekrytera från länder utanför EU är oerhört komplicerat då reglerna är många och turerna långa. Dessutom står Sverige inte högt på listan över länder som arbetskraft från dessa länder önskar åka till.
NYHET Publicerad:

Centern på besök i Vadstena och hos Carbex AB

FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringsliv följer med representanter från Centerpartiet ut på företagsbesök och tillsammans träffar vi Carbex AB i Vadstena. Framtida svårigheter som kompetensbrist och ombytlighet i lagar och regler är på tapeten.
NYHET Publicerad:

Växande företag med långväga import

GLOBALISERING Linda Carlsson är vice vd på MaterialMännen. - Jag ser en marknad med potential, säger Linda. Företaget är i full gång med att öppna upp en femte butik. Nyinvesteringarna ses även som en trygg affär för att rusta företaget inför en framtida lågkonjunktur.
NYHET Publicerad:

Den globala resan avslutades i Eksjö

DEN GLOBALA RESAN Under den sista dagen för Den globala resan i Jönköpings län upphöll vi oss i Eksjö. Här får vi regionchef Elisabeths Nilssons egna reflektioner av veckan.
NYHET Publicerad:

Den globala resan rullar vidare i Småland

DEN GLOBALA RESAN Tredje dagen i Jönköping och besök på transportföretaget Sandahlsbolagen samt Kinnarps. Ett föredrag av nationalekonomen Fabian Wallen hann vi också med under dagen.
NYHET Publicerad:

Häftig start på Jönköpings globala resa

DEN GLOBALA RESAN Den globala resan är inne på sin tredje vecka och turen har nu kommit till Jönköpings län. Starten gick med besök på Sanmina i Forserum samt ROL International i Jönköping. Exportrådet följde med på resan och berättade om deras hjälp till företag som vill ut på den globala arenan.