Bilden av friskolorna måste nyanseras

NYHET Publicerad

FRISKOLOR Teknik & Servicegymnasiet i Stockholm ägs sedan i våras av sex tidigare medarbetare. Utbildningen riktar sig till den spårbundna kollektivtrafiken och cirka 80 procent av eleverna får jobb efter utbildning. Trots det tvingas man slåss mot fördomar och okunskap."Bilden måste nyanseras och de positiva exemplen lyftas fram", säger skolans rektor Cecilia Sjöström.

Cecilia Sjöström, rektor och delägare Teknik & Servicegymnasiet

Cecilia Sjöström, rektor och delägare Teknik & Servicegymnasiet

TS-gymnasiet har i 50 år försett den spårbundna kollektivtrafiken med utbildad personal, det vill säga tunnelbana, spårvagnar och pendeltåg. Det var också skälet till att Stockholms Spårvägar startade verksamheten 1963. Utbildningen är inriktad på drift och underhåll, och har sedan 1996 drivits som friskola med Landstinget Stockholm som huvudman. Sedan i mars i år drivs skolan i ny regi.

– Vi fick förfrågan om vi var intresserade av att ta över, det var inget svårt val. Det var en redan existerande friskola med den enda skillnaden är att vi inte har något stort bolag eller någon kommun som kan gå in pengar om det skulle behövas. Vi tar en stor risk, säger Cecilia Sjöström som brinner för sitt yrke och sin skola.

Hon började som lärare på TS för snart tio år och blev färdig rektor i våras. Skolan har i dag 70 elever fördelat på tre årskurser och lika många klasser. Stor vikt läggs på praktik och APL (arbetsplatsförlagt lärande).

– Eleverna har erfarenhet med sig och kan gå ut i arbetslivet direkt efter utbildningen, berättar Cecilia.

Cirka 80 procent av eleverna väljer det spåret. Av de övriga 20 procenten väljer de flesta att komplettera utbildningen med ett tekniskt basår på KTH. Ett gott facit med andra ord. Men okunnigheten är tyvärr ganska utbredd bland både allmänhet och politiker om hur verksamheten och kvalitetsarbetet bedrivs på friskolor. Det leder till en snedvriden debatt och beslut fattade på osakliga grunder.

– Det var inte av vinstintresse vi tog över skolan. Vi tog över för att vi fick möjligheten och att alternativen inte var bra. Vi har krav att varje delägare måste jobba minst 50 procent i verksamheten, annars får man sälja sin andel. Vinst är bra men ska användas till något vettigt, inte plockas ut av några få aktieägare någonstans, säger Cecilia och fortsätter:

– Många tror att det är den sanna bilden som lyfts fram i medierna. Men bilden måste nyanseras och de positiva exemplen lyftas fram, menar Cecilia.

Att friskolorna är mer utsatta för kontroll och tillsyn ser hon bara som positivt.

– Det är inte så konstigt när det dyker upp friskolor som missköter sig. Det måste upp till ytan med all rätt.

Hur ser du på framtiden?

– Vi vet att det pågår en utredning om att slopa industriprogrammet och lägga det inom ramen för teknikprogrammet. Vad det innebär för oss vet vi ännu inte, men vi måste gardera oss och skicka in en ansökan nu i januari om vi ska vara med på tåget 2015.

P A LENHOV

Fakta:

Namn: Teknik & Servicegymnasiet (tidigare Industritekniska gymnasiet)

Form: Treårig gymnasieutbildning, friskola med riksintag.

Grundad: 1963.

Antal elevplatser: 72 elever.

Anställda: Tio varav sex delägare (Cecilia Sjöström, Ewa Sandsten, Urban Nyström, Anders Ljungstedt, Stefan Lindberg och Kenneth Nylander.

Samarbetspartners: MTR/TBT, Fortum, Euromaint, Arriva, Stockholms Vatten m fl.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Robert

NY PÅ JOBBET Robert Zachrisson är ny praktikant på regionkontor Stockholm under vårterminen 2018. Lär känna honom lite närmare här.
NYHET Publicerad:

Nu rullar vi igång med full fart!

KOMMENTAR Regionkontor Stockholm är taggade in för 2018. Det är valår och det kommer innebära många spännande politiska möten, där företagens röst står i fokus. Under året kommer vi lägga krut på tre frågor. Vi kommer arrangera möten om lokalt företagsklimat, träffa samtliga riksdagskandidater på valbar plats och arrangera en stor Gilla jobbskaparna-kampanj.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

Nyanlända i jobb - Viktigt för hela näringslivet

INTEGRATION Om vi lyckas integrera nyanlända bättre skulle vi kunna minska kompetensbristen. Att komma in på en arbetsplats och ha kollegor att prata med är dessutom ofta den bästa vägen till integration. ”Det krävs en mer inkluderande arbetsmarknad”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Sökes: Student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag

PLATSANNONS Till Svenskt Näringsliv i Stockholms län söker vi en studentmedarbetare för att ansvara för regionalt skolnätverk och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stoppad vinst ger flod av problem

VÄLFÄRD Regeringen vill stoppa vinster inom välfärden men saknar svar på hur alla utmaningar som följer ska hanteras. Företagen är viktiga i alla delar av samhället. De utvecklar, gör saker smartare och hittar ofta lösningar där andra ser problem. Det är genom innovativa idéer och jakten på förbättring som välfärden utvecklas och effektiviseras, säger Robert Thorburn, projektledare inom välfärdsfrågor på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Viktig undersökning av företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Hur upplever våra företagare att det är att driva sina verksamheter i Huddinge? Nacka? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får företagare i Stockholms län svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att skapa en ökad förståelse för hur företagen upplever kommunen och ett underlag för fortsatta och löpande samtal. Det övergripande målet är att företagsklimatet i Stockholm ska bli än bättre.
NYHET Publicerad:

Oschyssta villkor för både arbetstagare och arbetsgivare med LAS

LAS Företag drabbas idag hårt av det fyrkantiga och föråldrade system som Lagen om anställningsskydd, LAS, innebär. Emma Dehmer Unevik har i sin position som företagare i städbranschen och ordförande i Almega Städföretagen god inblick i problematiken.
NYHET Publicerad:

Tre företagares önskemål inför 2018

FÖRETAGSKLIMAT "Jag önskar att Regeringen tar initiativ till att upprätta en organisation med syfte att underlätta och locka fler talanger till Sverige", säger Carl-Johan Hamilton vice VD Ants, en av de tre företagare som vi frågat om vad de önskar inför 2018.
NYHET Publicerad:

Friskolor kritiska mot vinstförbud

VÄLFÄRD Snabba vinster och bristande utbildningskvalitet. Så fungerar de fristående skolorna menar regeringen som nu vill införa ett vinsttak för välfärdsföretagen. Men det är en verklighetsbild som är helt fel, menar skolföretagen.
NYHET Publicerad:

Julhandeln förändras – så gör Stjärnurmakarna för att hänga med

HANDELN I år spås julhandeln växa med tre procent. För många butiker är julhandeln avgörande för årets resultat, men för att ta del av tillväxten krävs att man håller sig i framkant när konsumenternas krav på handlarna förändras. "Julhandeln står för 30 procent av vår årliga omsättning. Vi utökar öppettiderna, trimmar vår webbshop och tar in extra personal", säger Peter Simonsson, vd för den rikstäckande kedjan Stjärnurmakarna.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Vilka rättigheter har du som arbetsgivare?

ARBETSRÄTT ”Allt som inte är förbjudet är tillåtet. Ägaren av företaget leder sitt företag med äganderätten som grund, men det finns många inskränkningar. Vissa är nödvändiga medan andra är kontraproduktiva. Det gäller att veta omfattningen av sina rättigheter som arbetsgivare, vad får jag göra och vad finns det för inskränkningar?” Så inleddes seminariet om arbetsgivares rättigheter av Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Spånga centrum stänger i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Spånga centrum följer handlarna i Husby. På torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten. ”Det här måste få ett stopp”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Bristen på arbetskraft utgör största hindret för företagen

KONJUNKTUR "Det är påtagligt att den svåra bostadsmarknaden påverkar våra möjligheter att rekrytera. Vi är marknadsledande och behöver rätt personer på rätt plats", säger Rickad Lindvall, VD på Flir, när Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi besöker företaget för att presentera en ny konjunkturprognos tillsammans med Annika Bröms, chef för Svenskt Näringslivs regionkontor.
NYHET Publicerad:

Stockholms företagsklimat rasar: "Det är en kollaps"

FÖRETAGSKLIMAT På tre år har Stockholms företagsklimat rasat 101 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking. Trafikkaos och dålig service är bidragande faktorer, vittnar företagare om. ”Man blir behandlad som om man är kriminell”, sa Johannes Cullberg, grundare av matvarukedjan Paradiset.
NYHET Publicerad:

Nya regler kan ge fler fasta jobb

ARBETSMARKNAD Lagen om anställningsskydd försvårar för företag att anställa. Helena Bonnevie driver en friskola. "Vi blir restriktiva med anställningar, men kan sysselsätta ett 10-tal personer utöver den bemanning som vi har idag”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kunskapsskolan utvecklar Indiens utbildningssystem

UTBILDNING PÅ EXPORT Kunskapsskolan har tecknat ett avtal med det halvstatliga indiska National Skill Development Corporation. "Det finns en otroligt stor efterfrågan på vårt kunnande utomlands", säger Cecilia Carnefeldt, vd för Kunskapsskolan Education.
NYHET Publicerad:

Scania: "Inkludering ger större mångfald"

AFFÄRSNYTTA Det svåra är inte att rekrytera nya grupper till företaget. Utmaningen är att se till att de känner sig inkluderade, vill stanna och bidra fullt ut med sitt kunnande. Det konstaterar Karin Callin som rustar fordonstillverkaren Scanias 48 000 medarbetare för ökad mångfald.