Bilden av friskolorna måste nyanseras

NYHET Publicerad

FRISKOLOR Teknik & Servicegymnasiet i Stockholm ägs sedan i våras av sex tidigare medarbetare. Utbildningen riktar sig till den spårbundna kollektivtrafiken och cirka 80 procent av eleverna får jobb efter utbildning. Trots det tvingas man slåss mot fördomar och okunskap."Bilden måste nyanseras och de positiva exemplen lyftas fram", säger skolans rektor Cecilia Sjöström.

Cecilia Sjöström, rektor och delägare Teknik & Servicegymnasiet

Cecilia Sjöström, rektor och delägare Teknik & Servicegymnasiet

TS-gymnasiet har i 50 år försett den spårbundna kollektivtrafiken med utbildad personal, det vill säga tunnelbana, spårvagnar och pendeltåg. Det var också skälet till att Stockholms Spårvägar startade verksamheten 1963. Utbildningen är inriktad på drift och underhåll, och har sedan 1996 drivits som friskola med Landstinget Stockholm som huvudman. Sedan i mars i år drivs skolan i ny regi.

– Vi fick förfrågan om vi var intresserade av att ta över, det var inget svårt val. Det var en redan existerande friskola med den enda skillnaden är att vi inte har något stort bolag eller någon kommun som kan gå in pengar om det skulle behövas. Vi tar en stor risk, säger Cecilia Sjöström som brinner för sitt yrke och sin skola.

Hon började som lärare på TS för snart tio år och blev färdig rektor i våras. Skolan har i dag 70 elever fördelat på tre årskurser och lika många klasser. Stor vikt läggs på praktik och APL (arbetsplatsförlagt lärande).

– Eleverna har erfarenhet med sig och kan gå ut i arbetslivet direkt efter utbildningen, berättar Cecilia.

Cirka 80 procent av eleverna väljer det spåret. Av de övriga 20 procenten väljer de flesta att komplettera utbildningen med ett tekniskt basår på KTH. Ett gott facit med andra ord. Men okunnigheten är tyvärr ganska utbredd bland både allmänhet och politiker om hur verksamheten och kvalitetsarbetet bedrivs på friskolor. Det leder till en snedvriden debatt och beslut fattade på osakliga grunder.

– Det var inte av vinstintresse vi tog över skolan. Vi tog över för att vi fick möjligheten och att alternativen inte var bra. Vi har krav att varje delägare måste jobba minst 50 procent i verksamheten, annars får man sälja sin andel. Vinst är bra men ska användas till något vettigt, inte plockas ut av några få aktieägare någonstans, säger Cecilia och fortsätter:

– Många tror att det är den sanna bilden som lyfts fram i medierna. Men bilden måste nyanseras och de positiva exemplen lyftas fram, menar Cecilia.

Att friskolorna är mer utsatta för kontroll och tillsyn ser hon bara som positivt.

– Det är inte så konstigt när det dyker upp friskolor som missköter sig. Det måste upp till ytan med all rätt.

Hur ser du på framtiden?

– Vi vet att det pågår en utredning om att slopa industriprogrammet och lägga det inom ramen för teknikprogrammet. Vad det innebär för oss vet vi ännu inte, men vi måste gardera oss och skicka in en ansökan nu i januari om vi ska vara med på tåget 2015.

P A LENHOV

Fakta:

Namn: Teknik & Servicegymnasiet (tidigare Industritekniska gymnasiet)

Form: Treårig gymnasieutbildning, friskola med riksintag.

Grundad: 1963.

Antal elevplatser: 72 elever.

Anställda: Tio varav sex delägare (Cecilia Sjöström, Ewa Sandsten, Urban Nyström, Anders Ljungstedt, Stefan Lindberg och Kenneth Nylander.

Samarbetspartners: MTR/TBT, Fortum, Euromaint, Arriva, Stockholms Vatten m fl.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hermods nya koncept – varva SFI med yrkesutbildning

UTBILDNING I höst startar en ny kombinationsutbildning som kombinerar svenska för invandrare, SFI, med yrkesutbildning. Målsättningen är att eleverna snabbare ska komma ut i arbetslivet. Rekryteringsbehovet ökar inom välfärden, samtidigt som det finns en stor rekryteringspotential bland utrikes födda. Hermods nya utbildning som kombinerar SFI med studier inom vård och omsorg samt barn och fritid kan vara en del av lösningen.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Tre nätverk för bättre service och dialog med företagen

HALLÅ DÄR David Schubert, näringslivschef och Paula Nolander, näringslivsutvecklare i Nykvarn. Svenskt Näringslivs undersöker varje år det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Företagen i Nykvarn tycker att företagsklimatet är godtagbart, men ni har en högre ambitionsnivå. Nyligen har näringslivsenheten satt igång arbetet med att skapa nya arenor för företagen att träffas på. Det rör sig om tre nya nätverk som är avsedda att utveckla näringslivet i Nykvarn.
NYHET Publicerad:

Stockholmsföretagarna missnöjda med företagsklimatet i staden

FÖRETAGSKLIMAT Ombyggnationer som tömmer restauranger på gäster. Tillsynsbesök som får personalen att gråta. Omöjlighet att rekrytera kompetens i en stad som saknar bostäder och utvisar kompetenta personer. Omdömena var stundom hårda när tre stockholmsföretagare fick möjlighet berätta om företagsklimatet för sju stadshuspolitiker.
NYHET Publicerad:

"Våga vara mer öppen för innovativa lösningar"

HALLÅ DÄR Antonio Daban VD för den svenska filialen av Rover Alcisa Group. Företaget är ett spanskt infrastrukturföretag som grundades på 60-talet. Idag har ni verksamheter i tio länder och etablerade er nyligen på den svenska marknaden. Om du skulle säga tre saker som du skulle vilja förbättra med det svenska företagsklimatet, vad skulle de vara?
NYHET Publicerad:

Dags att gå vidare i välfärdsfrågan

KOMMENTAR I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

I Sollentuna finns en öppenhet och vilja att förbättras

HALLÅ DÄR Azadeh Farshchian, VD för A2B som deltog på Sollentuna kommuns och Svenskt Näringsliv Walk and talk. Vad tar du med dig från dagen? "Vi som nyetablerat företag här i kommunen tar med oss att det finns en öppenhet och vilja till att förbättras, både från tjänstemännens och politikernas sida."
NYHET Publicerad:

Podd lyfter Täbys företagsklimat

HALLÅ DÄR Caroline Arenander som arbetar som näringslivsutvecklare i Täby kommun har nyligen tillsammans med sin kollega Sofia Tingåker startat podden Entreprenörsandan. Berätta om podden? "Syftet med podden är att företagares egna berättelser ska kunna inspirera andra som driver eller som funderar på att starta företag. Poddens gäster har alla en koppling till Täby."
NYHET Publicerad:

"Viktigt med en positiv bild på företagande i Sverige"

HALLÅ DÄR Caroline Szyber som kandiderar till riksdagen för Kristdemokraterna i höstens val. Caroline sitter i Riksdagen som ordförande för civilutskottet och fick möjlighet att samtala med engagerade företagare i Stockholmsregionen. Vad tar du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

SL-kortet skjuter privata företag i sank

KONKURRENS Stockholms landstings försök att låta SL-kortet gälla på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar slår mot den privata skärgårdstrafiken. ”Blir det här permanent kommer vi bli tvungna att lägga ned”, säger Ronny Jansson, vd på Roslagens sjötrafik, till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Stockholms län står och stampar

FÖRETAGSKLIMAT I 38 kommuner runt om i landet, nytt rekord, tycker företagen att företagsklimatet är bra. Men i Stockholms län kvalar bara Solna och Upplands-Bro in på den åtråvärda listan. Sju kommuner i länet tar små steg framåt medan elva får ett något lägre resultat än förra året.
NYHET Publicerad:

Företagare: Vi utmålas som bovar

FÖRETAGSKLIMAT Småföretagare vittnar om att det finns ett utbrett missnöje med regeringens näringspolitik. Illa genomtänkta och dåligt förberedda förslag skapar ett ogästvänligt klimat för de som vill starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

"Viktig att få en inblick i företagarnas vardag"

HALLÅ DÄR Mathias Tegnér och Marie Axelsson, ni kandiderar båda till riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade ni flera företagare från Stockholmsregionen för att diskutera näringslivsfrågor. Hur ser ni på dialogen med företagen?
NYHET Publicerad:

Kritiken: ”Alliansen sviker företagarna”

VÅRDSKATT Allianspartierna lägger sig platt i frågan om att stoppa regeringens vårdskatt. Det innebär att anställda kommer beskattas för privat hälso- och sjukvård som betalas av arbetsgivaren. Ett beslut som får stark kritik från företagare. ”Det är ett oerhört starkt svek”, säger Hans-Åke Johansson, som driver företaget HÅJ Transporter.
NYHET Publicerad:

Vill bekämpa regelkrångel

HALLÅ DÄR Annika Hirvonen Falk och Amanda Palmstierna! Ni kandiderar båda till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Annika Hirvonen Falk sitter i riksdagen sedan tidigare och Amanda Palmstierna ställer upp som kandidat för första gången i årets val. Ni har nyligen träffat flera företagare från Stockholmsregionen och fått tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tar ni med er från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagare knäckt efter kommunens avtalsbrott – sålde företaget

VÄLFÄRD Omsorgsföretagaren Fredrik Josephson vann en upphandling om demensboende i Vallentuna. Men kommunen fyllde inte de 18 utlovade platserna och företaget lämnades med en mångmiljoninvestering. Nu har Fredrik Josephson gett upp och sålt familjeföretaget. 
NYHET Publicerad:

Satsning på jämställdhet fick fart på affärerna

JÄMSTÄLLDHET Ingen på Liljewall arkitekter räknade med att satsningen på jämställdhet skulle bidra till en rekordsnabb utveckling av företaget. ”Jämställdhetsarbete kan vara en motor för en ännu större förändringsprocess – det är häftigt!”, säger kontorschefen Harald Gamrell.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

"Uppenbart att vi måste stå upp och försvara vinster i välfärden"

HALLÅ DÄR Joar Forssell som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i höst! Joar är i dagsläget ordförande för liberala ungdomsförbundet och fick möjlighet att samtala över ett lunchmöte med engagerade företagare från Stockholmsregionen. Varför det är viktigt att ha bra kontakter med företagare i Stockholmsregionen?
NYHET Publicerad:

Årets UF-företag i Stockholm flyger högt

UNG FÖRETAGSAMHET Med högt flygande planer har gänget bakom Altitude Filming nått sällan skådade höjder inom Ung Företagsamhet. Årets UF-företag i Stockholmsregionen producerar drönarfilmer och har målet – att arbeta internationellt – inom räckhåll.