"Det händer massor i Upplands Väsby"

NYHET Publicerad

HALLÅ DÄR Anders Wink, näringslivschef i Upplans Väsby. Vad händer i kommunen? Vad gör ni för företagen i kommunen?

Anders Wink

-Vi vill bli ännu bättre på att förstå företagens och näringslivets perspektiv och att förbättra bemötande, service och effektivitet, säger näringslivschef Anders Wink.

- Det händer massor i Upplands Väsby. Vi bygger drygt 300 bostäder per år och växer med ca 1 000 invånare årligen. Vi jobbar hela tiden på att bli bättre på näringslivsfrågor i kommunen, t. ex. kommer vi att genomföra en omfattande serviceutbildning  under hösten och våren för alla medarbetare som har kontakt med företag. Syftet är att bli ännu bättre på att förstå företagens och näringslivets perspektiv och att förbättra bemötande, service och effektivitet. Vår kommunstyrelseordförande, Mathias Bohman, och jag själv är dessutom ute på företagsbesök varje vecka för att träffa företagare, lära känna deras verksamheter, lyssna och höra vad vi kan bli bättre på som kommun. 

Den 26 september släpps Svenskt Näringslivs ranking som bygger svar från företagen om hur de upplever det lokala företagsklimatet. Upplands Väsby ligger i topp tio i Sverige på plats 6. Några frågor som företagen är mest kritisk till är kommunens upphandling och tillgången på relevant kompetens. Vad säger du om mätningen och svaren från företagen?

- Mätningen av företagsklimatet är en bra indikator på hur vi ligger till med vårt arbete och den fungerar också bra som ett samtalsämne när man träffar företagare. Väsby har klarat sig bra och har legat topp tio under de senaste åren, men det innebär även att det finns en del att leva upp till. Vi vill såklart veta vad som ligger bakom svaren för att se vad vi kan förbättra och då är dialogen med företagarna avgörande. Kompetensbristen är ju en regional fråga som är svårare att lösa, men synpunkterna på kommunens upphandling är något som ligger direkt inom vårt eget påverkansområde

Vad är Upplands Väsbys strategi framåt? Och vad har ni för saker inplanerade för hösten?

- I vår näringslivsstrategi har vi målet att antalet arbetsplatser i kommunen ska följa befolkningstillväxten och öka. Då handlar det om att ge förutsättningar för befintliga företag att växa, locka nya företag och se till att nyföretagandet är högt. Vi jobbar tillsammans med näringslivet, bl a i tät samverkan med organisationerna Väsby promotion och Företagarna. Vi har flera gemensamma aktiviteter, t.ex Dialogdagen i november, då företagare, politiker och ledande tjänstemän diskuterar angelägna och gemensamma utvecklingsfrågor. I höst genomför vi, för andra året, Walk and talk tillsammans med Svenskt Näringsliv och samtalar om företagsklimatet i samband med att rankingen släpps. Vi har även regelbundet näringslivsfrukostar, där kommunen berättar om vad som är på gång. Under hösten fortsätter vi såklart  med våra företagsbesök varje vecka, jag och våra ledande politiker med Mathias Bohman i spetsen finns alltid tillgängliga för att göra besök. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skolhjältens tips: Byt ut dåliga lärare

LEDARSKAP Malla Taipale har använt sina erfarenheter från friskolevärlden för att rädda flera krisdrabbade kommunala skolor med stor framgång. Hennes strategi som ny rektor är bland annat att byta ut dåliga lärare. ”Se till att de inte undervisar – elever har rätt till bra utbildning”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Fler parkeringar och lokaler för växande företag på Lidingö för att nå topp 10

FÖRETAGSKLIMAT Hur kan Lidingös företagsklimat bli bättre? Det var frågan i fokus när företagare och politiker träffades på Högberga Gård på Lidingö för en walk&talk. Tillsammans vill Lidingös företagare, politiker och tjänstemän ändra på den negativa utvecklingen i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Ett steg framåt är den näringslivspolicy som Lidingö stad har tagit fram men några utmaningar finns ändå i staden.
NYHET Publicerad:

"Med ett gott företagsklimat skapas jobb"

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Ann-Margrethe Livh gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

Kvalitet i vården måste gå före vinstfixering

VÄLFÄRD Välfärdsutredningen som lades fram av Ilmar Reepalu i november förra året har blivit sågad längs med fotknölarna av så väl opposition som en majoritet av remissinstanserna. För små och medelstora företag såsom vårdföretaget PR Vård skulle det vara en nådastöt. "Tror regeringen verkligen att företagare vill investera i hälso- och sjukvård om man inte har någon möjlighet att få igen sina pengar?" undrar företagets ägare Rickard Ljunggren.
NYHET Publicerad:

"Stockholms ska vara en stad dit folk kommer för att starta och driva företag"

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi ställt frågan till samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så är svarar Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd, Socialdemokraterna i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

"Vi har inte råd med ett dåligt företagsklimat"

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

"Det händer massor i Upplands Väsby"

HALLÅ DÄR Den 26 september släpps Svenskt Näringslivs ranking som bygger svar från företagen om hur de upplever det lokala företagsklimatet. Upplands Väsby ligger i topp tio i Sverige på plats 6. Vi har ställt några frågor till näringslivschef Anders Wink för att ta reda på vad som händer i kommunen, vad görs för företagen?
NYHET Publicerad:

Blir Sollentuna bäst för företagarna?

FÖRETAGSKLIMAT Efter flera topp fem platser i rankingen av det lokala företagsklimatet siktar Sollentuna på att detronisera grannkommunen Solna från första platsen. "Förra året startades 554 nya företag vilket är ett nytt rekord."säger Henrik Thunes, kommunstyrelsen ordförande.
NYHET Publicerad:

Var femte Stockholmsföretagare överväger att flytta

FÖRETAGSKLIMAT I 2017 års undersökning av det lokala företagsklimatet har Svenskt Näringsliv frågat 2400 företagare i Stockholms län om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Hela 18 procent av företagarna i länet svarade ja på frågan. På kommunnivå har Vaxholms stad den högsta andelen ja-svar med 34 procent. Lägst andel är det i Sigtuna kommun med 9 procent.
NYHET Publicerad:

"Bra företagsklimat viktigt för vår gemensamma välfärd"

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

”Kompetensutvisningarna är katastrof och komplett vansinne”

KOMPETENSUTVISNINGAR På två veckor har Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting, tvingats säga hejdå till två av sina bästa programmerare. Kompetent personal utvisas för bagatellartade fel. Nu varnar han för att Sveriges rykte snabbt försämras i internationella programmerarkretsar, vilket gör det ännu svårare att hitta den svårflörtade kompetensen.
NYHET Publicerad:

”Utvecklingen i Stockholm har stor betydelse för landet som helhet”

FÖRETAGSKLIMAT Inför släppet av rankingen av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Per Ossmer, gruppledare för Sverigedemokraterna.
NYHET Publicerad:

”Stockholm ska ha Sveriges bästa företagsklimat”

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. På tur att svara är Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

Elise ny praktikant på regionkontor Stockholm

PRAKTIKANT Välkommen Elise Östevik, ny praktikant på Svenskt Näringslivs regionkontor i Stockholm. Elise kommer direkt från Uppsala Universitet där hon pluggar till en Politices Kandidatexamen med inriktning Statskunskap och kommer nu finnas på Svenskt Näringsliv Stockholms län hela hösten.
NYHET Publicerad:

"Attityden hos Stockholms stad ska vara att hjälpa företagare att göra rätt"

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

Företagen betalar välfärden

FÖRETAGENS VÄLFÄRDSAVTRYCK I Stockholms län förvärvsarbetar 920 000 personer inom den privata sektorn detta motsvarar 222 miljarder kronor i skatteintäkter. Det kan översättas till att motsvara kostnaden för 428 000 sjuksköterskor eller 1 600 000 förskoleplatser. Drottningholms Entreprenad AB genererar tillsammans med sina 71 anställda, skatteintäkter motsvarande kostnaden för 542 hjärtinfarktsoperationer.
NYHET Publicerad:

Trög bostadsmarknad bromsar tillväxten

BOSTADSMARKNAD Svårigheterna att hitta någonstans att bo håller tillbaka tillväxten i Stockholm. Företagen konkurrerar med andra europeiska storstäder om kompetensen. Fler bostäder är en av de viktigaste frågorna att prioritera för att förbättra företagsklimatet, enligt företagen i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

Säg farväl till barnvakt och matlåda

KOMMENTAR I höst kan Sveriges regering göra livet för oss småbarnsföräldrar rejält mycket sämre. Om hotet att införa vinsttak inom välfärden införs kommer privata, innovativa förskolor behöva läggas ner och det vore en stor förlust för mig och många andra stressade föräldrar.
NYHET Publicerad:

”Vi behöver ge arbetsgivarna mod att anställa”

ARBETSRÄTT Svenskt Näringslivs arbetsrättsexperter fokuserar på tydliga och enkla regler anpassade till företagens behov. För att skapa fler jobb krävs mer attraktiva och enklare regler för företag att anställa. Sammantaget återkommer de arbetsrättsliga frågorna till det förhållande mellan parterna på arbetsmarknaden, som ligger till grund för en smidig och enkel arbetsmarknadsfunktion.
NYHET Publicerad:

Ett helhetsgrepp för arbetsmarknaden

ARBETSMARKNAD Idag står alldeles för många personer utanför den svenska arbetsmarknaden. Särskilt svårt har unga, nyanlända och äldre långtidsarbetslösa. För att regeringen ska kunna uppfylla sitt mål att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020, krävs åtgärder inom flera områden för att underlätta för de med svag ställning på svensk arbetsmarknad.